Schapenscheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep schapenscheerder
Werken als schapenscheerder
Waarom schapen scheren:
Wat doet een schapenscheerder:
Schaapscheren:
Opleidingen tot schapenscheerder
Bedrijven waar een schapenscheerder werkzaam kan zijn
Competenties schapenscheerder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schapenscheerder
Arbeidsvoorwaarden en salaris schapenscheerder
Eigen bedrijf starten als Schapenscheerder
Boekhoudprogramma vergelijken Schapenscheerder

Beroep schapenscheerder

Een schapenscheerder is een ambachtsman, die verantwoordelijk is voor het scheren van schapen. Schapen moeten minimaal één keer per jaar geschoren worden in de maanden april, mei of juni. Sommige schapenhouders kiezen er voor om de schapen twee keer per jaar te laten scheren om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Deze extra scheerbeurt noemt men ook wel winterscheer, om Myiasis (vliegenlarveziekte) te voorkomen bij de schapen. In de meeste gevallen zal het één keer per jaar scheren voldoende zijn, echter zijn er dus ook schapenhouders die ervoor kiezen om twee keer per jaar te scheren. Als schapen te vroeg geschoren worden kunnen er aan het einde van de zomer problemen ontstaan, omdat dan de vacht mogelijk teveel is aangegroeid, waardoor alsnog problemen kunnen ontstaan met Myiasis. De meeste schapenscheerders bieden ook andere diensten aan, zoals het kappen van hoeven. De werkzaamheden van een schapenscheerder zijn aan te merken als specialistische werkzaamheden, omdat het scheren van schapen op een vakkundige manier uitgevoerd moet worden. Daarnaast zijn de werkzaamheden van een schapenscheerder aan te merken als relatief gezien zware werkzaamheden. De meeste schapenscheerders zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en werken voor verschillende opdrachtgevers. Het scheren van schapen is relatief gezien veel werk. De meeste schapenhouders die veel schapen bezitten maken dan ook gebruik van schapenscheerders, omdat goede schapenscheerders snel werken. Daarnaast is het snel scheren van schapen belangrijk om stress bij schapen te voorkomen. Een schapenscheerder maakt tegenwoordig gebruik van een tondeuse, waardoor tot wel vijfendertig schapen per uur geschoren kunnen worden. In vroegere dagen maakten schapenscheerders alleen gebruik van een schaar. Tegenwoordig maken schapenscheerders in de meeste gevallen alleen gebruik van een tondeuse.

Werken als schapenscheerder

Lang niet alle schapenhouders scheren zelf hun schapen, omdat het op een goede en snelle manier scheren van schapen nog niet zo makkelijk is. Daarnaast is het beroep schapenscheerder aan te merken als een zwaar beroep. Omdat het scheren van de schapen nogal wat stress kan opleveren bij de schapen is het belangrijk dat een schapenscheerder snel scheert, zodat het scheren zo min mogelijk stress oplevert bij de schapen. Het zogenaamde winter-scheren van schapen is wel lastiger dan het in de zomer scheren van schapen, omdat het vet tussen de vacht in de winter minder vloeibaar is dan dit het geval is in de zomer. Daarnaast bestaan er meer risico's voor de schapen met betrekking tot een mogelijke darmdraaiing en een mogelijke draaiing van de baarmoeder. Het is niet zo dat schapen alleen geschoren worden vanwege de wol. Een traditionele schapenscheerder kan aangemerkt worden als ambachtsman.

Een schapenscheerder gebruikt een tondeuse om schapen mee te scheren. Omdat de wol in de meeste gevallen verkocht zal worden, is het belangrijk dat een schapenscheerder op de juiste manier scheert, zodat de wol in de volle lengte eraf komt. Ook is het belangrijk dat de schapen goed droog zijn om ze op een goede manier te kunnen scheren. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom schapen enkele dagen in een stal verblijven, zodat de schapen en de wol goed droog zijn tijdens het scheren. De wol van de schapen zal in de meeste gevallen opgekocht worden door fabrikanten, die de wol gebruiken om kleding, dekens en andere producten van te maken. Wol is nog steeds een populair product voor veel toepassingen. Denk bijvoorbeeld ook aan wol dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal voor de woningbouw. De beste kwaliteit wol noemt men ook wel zuivere scheerwol. Zuivere scheerwol is wol dat afkomstig is van de eerste schering van gezonde schapen. Een ander belangrijk punt is dat scheerwol direct verwerkt moet worden na de scheerbeurt. Zuivere scheerwol kenmerkt zich door de natuurlijke glans van de vezels. Mindere kwaliteit wol heeft over het algemeen geen of bijna geen glans.

Naast het scheren van schapen kunnen de meeste schapenscheerders ook de hoeven verzorgen van de schapen. Hoefverzorging is ook erg belangrijk met betrekking tot de gezondheid van de schapen. Een andere benaming voor een hoefverzorger is ook wel rundveepedicure. Het is dus niet zo dat alle schapenscheerders alleen verantwoordelijk zijn voor het scheren van schapen. Welke werkzaamheden een schapenscheerder precies uitvoert, is over het algemeen afhankelijk van de opdrachtgever. Een andere benaming voor rundveepedicure kan ook zijn klauwverzorging.

Waarom schapen scheren:

  • De schapenwol kan verkocht worden of zelf gebruikt worden.
  • De schapen zijn makkelijk schoon te houden.
  • Geschoren schapen vallen minder snel om.
  • Lammetjes kunnen makkelijk drinken bij hun moeder.
  • Schapen kunnen worminfectie en/of larven oplopen als ze niet geschoren worden.

Wat doet een schapenscheerder:

Schaapscheren:

Opleidingen tot schapenscheerder

Er bestaan geen landelijke erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep schapenscheerder. Wel is het denkbaar dat het scheren van schapen meegenomen zal worden binnen een passende opleiding. Ook zijn er voldoende korte cursussen te vinden voor mensen die het schapen scheren onder de knie wensen te krijgen. Binnen deze cursussen is er over het algemeen ook aandacht voor hoefverzorging. De meeste cursussen die aangeboden worden nemen maximaal een dag in beslag. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een schapenscheerder werkzaam kan zijn

Een schapenscheerder moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer, die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kan zijn. Daarnaast kan een schapenscheerder in sommige gevallen aangemerkt worden als schaapherder. Dit is het geval, omdat niet alle schapenhouders het scheren van schapen uitbesteden. Daarnaast kan een schapenscheerder hobbymatig actief zijn. In dat geval worden de schapen meestal gehouden als gezelschapsdier.

Competenties schapenscheerder

De belangrijkste competentie van een schapenhouder is dierenwelzijn. Daarnaast is het als schapenscheerder belangrijk dat je over een goede fysieke conditie beschikt, omdat het scheren van schapen zware arbeid is. Ook communicatie kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je te maken krijgt met verschillende opdrachtgevers. Algemeen belangrijke woorden zijn plannen, doorzettingsvermogen, passie, energie, overleggen, controleren, secuur, inzicht en kwaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als schapenscheerder

Het arbeidsmarktperspectief als schapenscheerder is over het algemeen redelijk goed te noemen, mits je over een goed netwerk beschikt. Mond-tot-mondreclame speelt binnen dit beroep een belangrijke rol. Doorgroeimogelijkheden als schapenscheerder zijn er niet echt anders dan het starten van je eigen bedrijf.

Arbeidsvoorwaarden en salaris schapenscheerder

Arbeidsvoorwaarden zijn niet echt van toepassing op een schapenscheerder omdat veruit de meeste schapenscheerder werkzaam zijn als ondernemer. Wat een schapenscheerder precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal opdrachten en het aantal schapen dat de schapenscheerder zal moeten scheren. De meeste schapenscheerder vragen een vaste vergoeding per geschoren schaap.

Eigen bedrijf starten als Schapenscheerder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Schapenscheerder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Schapenscheerder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Schapenscheerder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Schapenscheerder.

Mijnzzp.nl