Fitnessinstructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep fitnessinstructeur
Wat doet een fitnessinstructeur
Wat is fitness precies
Personal trainer
Bootcamp
Film: fitnessinstructeur
Opleidingen tot fitnesstrainer
Bedrijven waar een fitnesstrainer werkzaam kan zijn
Competenties fitnesstrainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fitnesstrainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris fitnesstrainer
Eigen bedrijf starten als Fitnessinstructeur
Boekhoudprogramma vergelijken Fitnessinstructeur

Beroep fitnessinstructeur

Een fitnessinstructeur is een sportleraar of sportlerares die fitnesslessen geeft aan leden van een fitnesscentrum, sportschool of andere instelling. Welke specifieke fitnesslessen een fitnessinstructeur geeft, kan verschillen per fitnessinstructeur, omdat er tegenwoordig veel verschillende soorten van fitness bestaan. Daarnaast kan een fitnessinstructeur alleen een begeleider zijn, die toeziet op de verschillende sporters. Denk hierbij aan het geven van adviezen, het toezien op de juiste lichaamshouding en aan het uitleggen van de verschillende fitnessapparaten aan de sporters. Omdat er tegenwoordig veel verschillende fitnessapparaten bestaan is het als fitnessinstructeur belangrijk om duidelijke uitleg te geven, zodat sporters de verschillende fitnessapparaten op de juiste manier gebruiken. Het beroep fitnessinstructeur is een van de meest voorkomende beroepen met betrekking tot sport, omdat fitness een populaire sportactiviteit is voor mensen van alle leeftijden. Fitness is in het kort het beste te omschrijven als een geheel aan sporten en activiteiten, die uitgevoerd kunnen worden binnen een fitnesscentrum. Het beroep fitnesstrainer of fitnessinstructeur komt tegenwoordig in veel verschillende vormen voor en niet alleen in sportscholen, zoals dit vroeger het geval was. Tegenwoordig kennen we ook de personal trainer of de zogenaamde bootcamp instructeur. Welke naam een fitnesstrainer gebruikt maakt eigenlijk niet uit, omdat ze allemaal hetzelfde doen, namelijk het trainen en begeleiden van hun cliënten. Wel is het zo dat de bootcamp instructeur veel buiten zal trainen met zijn cliënten en geen gebruik maakt van apparaten zoals die binnen een sportschool of fitnesscentrum voorkomen. Een bootcamp instructeur maakt over het algemeen gebruik van objecten die in het straatbeeld terug te vinden zijn, zoals straatmeubels en boomstammen in een bos.

Wat doet een fitnessinstructeur

Een fitnesstrainer is dus een trainer die mensen zal begeleiden die willen sporten. De reden dat iemand wenst te sporten is verder persoonlijk en kan voor iedereen anders zijn. Het is niet zo dat fitnesstrainers alleen te maken krijgen met mensen die overgewicht hebben. Denk bijvoorbeeld ook aan mensen, die spieren willen opbouwen, of aan mensen die gewoon extra beweging nodig hebben. Dit betreft vaak oudere mensen, die door middel van fitness hun spieren soepel proberen te houden. Als fitnesstrainer kan je dus te maken krijgen met verschillende doelgroepen, waardoor een fitnesstrainer ook te maken heeft met verschillende trainingsschema's. Persoonlijke begeleiding is als fitnesstrainer in de meeste gevallen een belangrijk woord. Ondanks dat sporten heel gezond is kan het verkeerd sporten wel degelijk tot sportblessures leiden, zoals spierpijn en zelfs chronische klachten. Ook komt het nog wel eens voor dat beginnende sporters te veel en te hard willen trainen, wat niet aan te raden is. Daarnaast zijn vooral de moderne fitnessapparaten in sportscholen of fitnesscentrums meestal ingewikkeld door hun vele mogelijkheden en zal vooral de eerste keer extra uitleg nodig zijn. Tegenwoordig bestaan er ook medische trainings-therapieën, die meestal door een fysiotherapeut gegeven worden.

Wat is fitness precies

Fitness is een sportactiviteit die zich specifiek richt op het verbeteren van de algemene conditie, het opbouwen van spieren en vetverbranding. Het is niet zo dat fitness alleen gericht is op krachttraining, omdat ook cardio een belangrijk onderdeel is binnen de fitness. Cardio staat voor cardiovasculaire training en is gericht op het versterken van het hart en de longen, waardoor een betere conditie opgebouwd wordt. Cardio is nuttig om de conditie te kunnen verbeteren en draagt bij aan het gewichtsverlies door het verbranden van calorieën. Cardio is net zo als krachttraining een populaire sportactiviteit. Vooral vrouwen zijn vaak zeer actief binnen de cardio. Mannen kiezen vaker voor de krachtsport om bijvoorbeeld spieren te kunnen opbouwen.

Personal trainer

De laatste jaren is de zogenaamde personal trainer erg in opkomst. Een personal trainer hoeft niet bij iemand thuis te komen, maar er kan ook gesport worden in een normale sportschool of ergens anders op locatie. Een personal trainer is zeer geschikt voor mensen die een intensieve begeleiding zoeken tijdens hun sportactiviteiten. Vooral mensen die echt aan hun conditie moeten werken en wellicht soms de motivatie missen kunnen zeer goed terecht bij een personal trainer omdat deze voor een extra stimulans zal zorgen en weet te motiveren. Vooral mensen die nog nooit of heel weinig aan sport gedaan hebben kunnen verbluffende resultaten halen wanneer een personal trainer zich actief zal bemoeien met de training. Een personal trainer is natuurlijk wel een stuk duurder dan een gebruikelijk abonnement van een fitnesscentrum, maar de kans van slagen is over het algemeen wel groter.

Bootcamp

Bootcamp is ook een moderne manier van sporten die doorgaans in de buitenlucht beoefend zal worden zoals in parken en in bossen. Bootcamp is toch wel een andere manier van sporten omdat er wel een trainer aanwezig is, maar de bootcamp sporters in veel gevallen actieve sporters zijn die samen met anderen willen sporten in de buitenlucht. Maar natuurlijk kunnen ook nieuwe sporters terecht bij een bootcamp. Het belangrijkste kenmerk van een bootcamp is toch wel het groepsverband. Er zijn tegenwoordig ook diverse zogenaamde bootcamp-trainingen die ook voor bedrijven worden aangeboden zodat medewerkers tijdens het sporten ook aan teambuilding doen.

Film: fitnessinstructeur

Opleidingen tot fitnesstrainer

Wie een carrière ambieert als fitnessinstructeur kan kiezen uit verschillende beroepsopleidingen, zoals de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator. Ook is het mogelijk om losse opleidingen te volgen tot fitnessinstructeur A en/of B. Welke opleiding het beste zal passen is ook afhankelijk van de vooropleiding. Voor meer informatie kunt u ook bij het beroep sportinstructeur kijken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een fitnesstrainer werkzaam kan zijn

Een fitnesstrainer is meestal werkzaam voor een sportschool of fitnesscentrum. Daarnaast kan een fitnesstrainer prima werkzaam zijn als ondernemer. Het beroep fitnesstrainer komt tegenwoordig steeds minder vaak voor in loondienst. Ook komt het voor dat fitnesstrainers als personal trainer een vergoeding betalen aan fitnesscentrums om cliënten te mogen begeleiden. Dit neemt niet weg dat het beroep fitnesscentrums ook voorkomt in loondienst.

Competenties fitnesstrainer

Als fitnesstrainer is je belangrijkste competentie, je vakinhoudelijke kennis en het kunnen coachen van mensen. Daarnaast moeten je communicatieve vaardigheden goed zijn, omdat je met veel verschillende mensen zal samenwerken, die allemaal op een andere manier gemotiveerd moeten worden. Als fitnesstrainer ben je niet alleen met het trainen bezig maar ben je ook een belangrijke adviseur. Als laatste moet je als fitnesstrainer cliënten kunnen motiveren en enantiomeren. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook commercieel zijn en kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, monitoren, samenwerken, zelfstandigheid, controleren, sociaal, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fitnesstrainer

Het arbeidsmarktperspectief van een fitnesstrainer is over het algemeen goed te noemen, omdat de vraag naar goede fitnesstrainers redelijk groot te noemen is. Wel is het belangrijk dat je over de juiste opleidingen beschikt, omdat sportscholen of fitnesscentrums alleen gebruikmaken van gecertificeerde fitnesstrainers. Het belang van bewegen, sporten, gezonder leven wordt steeds meer onder de aandacht gebracht en ingezien. Door de vraag naar persoonlijke begeleiding zijn er de laatste jaren meer manieren van werken ontstaan, zoals eerder omschreven. De doorgroeimogelijkheden van een fitnesstrainer zijn over het algemeen wel beperkt. Wel is dat denkbaar dat een goede fitnesstrainer vroeg of laat een eigen fitnesscentrum zal openen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fitnesstrainer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor een fitnesstrainer omdat je voor verschillende organisaties werkzaam kunt zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een fitnesstrainer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2200 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar kan het lastig zijn om voldoende opdrachten te verkrijgen, omdat de concurrentie toch wel groot te noemen is.

Eigen bedrijf starten als Fitnessinstructeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Fitnessinstructeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Fitnessinstructeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Fitnessinstructeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Fitnessinstructeur.

Mijnzzp.nl