Fitnessinstructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een fitnessinstructeur is een sportleraar of sportlerares die fitness les geeft aan leden van een fitnesscentrum, sportschool of andere instelling. Welke specifieke fitnesslessen een fitnessinstructeur geeft kan verschillende per fitnessinstructeur omdat er tegenwoordig veel verschillende soorten van fitness bestaan. Daarnaast kan een fitnessinstructeur ook alleen een begeleider zijn die toeziet op  op de verschillende sporters. Denk hierbij aan het geven van adviezen aan sporters, aan het toezien op de juiste lichaamshouding van sporters en aan het uitleggen van de verschillende fitnessapparaten aan de sporters. Omdat er tegenwoordig veel verschillende soorten fitnessapparaten bestaan is het als fitnessinstructeur erg belangrijk om duidelijke uitleg te geven zodat sporters de verschillende fitnessapparaten op de juiste manier gebruiken. Het beroep fitnessinstructeur is een van de meest voorkomende beroepen met betrekking tot sport, omdat fitness een populaire sportactiviteit is voor mensen van alle leeftijden. Fitness is in het kort het beste te omschrijven als een geheel aan sporten en activiteiten die uitgevoerd kunnen worden binnen een fitnesscentrum.

Het beroep fitnesstrainer c.q. fitnessinstructeur komt vandaag de dag in heel veel verschillende vormen voor en zeker niet alleen meer in sportscholen zoals dit vroeger het geval was. Tegenwoordig kennen we ook de personal trainer of de zogenaamde bootcamp instructeur. Welke naam een fitnesstrainer dan ook heeft maakt eigenlijk niet uit omdat ze allemaal hetzelfde doen en dat is het trainen en begeleiden van hun mensen. Wel is het zo dat de bootcamp instructeur buiten zal trainen met zijn cliënten en doorgaans geen gebruik maakt van apparaten zoals die in een sportschool of fitnesscentrum voorkomen. Een bootcamp instructeur maakt doorgaans gebruik van objecten die in het straatbeeld terug te vinden zijn zoals straatmeubels en bijvoorbeeld boomstammen in een bos.

Een fitnesstrainer helpt dus mensen die graag willen sporten en ook begeleiding willen tijdens het sporten. De reden dat iemand wenst te gaan sporten is natuurlijk heel persoonlijk en kan voor iedereen weer anders zijn. Er zijn natuurlijk mensen die te zwaar zijn en moeten of willen afvallen maar er zijn ook veel mensen die gewoon met sport bezig willen zijn omdat het hun passie is. Daarnaast zijn er bepaalde doelgroepen die gewoon extra bewegingen nodig hebben zoals ouderen.

Ondanks dat sporten natuurlijk heel gezond is kan het verkeerd sporten wel degelijk tot sportblessures leiden zoals spierpijn en zelfs chronische klachten. Ook komt het nog wel eens voor dat beginnende sporters te veel en te hard willen trainen wat niet aan te raden is. Daarnaast zijn vooral de moderne apparaten in sportscholen of fitnesscentrums meestal ingewikkeld door hun vele mogelijkheden en zal vooral de eerste keer extra uitleg nodig zijn. Tegenwoordig bestaan er ook medische trainingstherapieën die meestal door een fysiotherapeut gegeven worden maar ook door de fitnesstrainer gegeven kunnen worden in overleg.

Personal trainer

De laatste jaren is de zogenaamde personal trainer erg in opkomst. Een personal trainer hoeft niet bij iemand thuis te komen maar er kan ook gesport worden in een normale sportschool of ergens anders op locatie. Een personal trainer is zeer geschikt voor mensen die een intensieve begeleiding zoeken tijdens hun sportactiviteiten. Vooral mensen die echt aan hun conditie moeten werken en wellicht soms de motivatie missen kunnen zeer goed terecht bij een personal trainer omdat deze voor een extra stimulans zal zorgen en weet te motiveren. Vooral mensen die nog nooit of heel weinig aan sport gedaan hebben kunnen verbluffende resultaten halen wanneer een personal trainer zich actief zal bemoeien met de training. Een personal trainer is natuurlijk wel een stuk duurder dan een regulier abonnement van een fitnesscentrum maar de kans van slagen is over het algemeen wel groter.

Bootcamp

Bootcamp is ook een moderne manier van sporten die doorgaans in de buitenlucht beoefend zal worden zoals in parken en in bossen. Bootcamp is toch wel een andere manier van sporten omdat er wel een trainer aanwezig is maar de bootcamp sporters in veel gevallen actieve sporters zijn die samen met anderen willen sporten in de buitenlucht. Maar natuurlijk kunnen ook nieuwe sporters terecht bij een bootcamp. Het belangrijkste kenmerk van een bootcamp is toch wel het groepsverband. Er zijn tegenwoordig ook diverse zogenaamde bootcamptrainingen die ook voor bedrijven worden aangeboden zodat medewerkers tijdens het sporten ook aan teambuilding doen.

Beroep fitnessinstructeur:

Sportverzorger:

Opleidingen tot fitnesstrainer

Er zijn zeer veel opleidingsmogelijkheden voor het beroep fitnesstrainer zoals de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator. Voor meer informatie kunt u ook bij het beroep sportinstructeur kijken. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen zoals de Basisopleiding Sport- en Bewegingsleider.

Bedrijven waar een fitnesstrainer werkzaam kan zijn

Een fitnesstrainer is meestal gebonden aan sportscholen of fitnesscentrums en zal in veel gevallen werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Ook kun je als fitnesstrainer in loondienst werkzaam zijn, al zal dit iets minder voorkomen.

Competenties fitnesstrainer

Als fitnesstrainer is je belangrijkste competentie toch wel je vakinhoudelijke kennis en je communicatieve vaardigheden omdat je met veel verschillende mensen zal samenwerken die allemaal op een andere manier gemotiveerd moeten worden. Als fitnesstrainer ben je niet alleen met het trainen bezig maar ben je ook een belangrijke adviseur en wellicht vertrouwenspersoon. Als laatste moet je als fitnesstrainer cliënten kunnen motiveren en antisojameren. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook commercieel zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als fitnesstrainer

Het arbeidsmarktperspectief fitnesstrainer is redelijk te noemen mede doordat de vraag naar trainers nog steeds toeneemt. Het belang van bewegen, sporten, gezonder leven wordt steeds meer onder de aandacht gebracht en ingezien. Door de vraag naar begeleiding zijn er de laatste jaren meer manieren van werken ontstaan, zoals eerder omschreven. Er bestaan geen echte doorgroeimogelijkheden, maar is het natuurlijk wel mogelijk je verder te ontwikkelen binnen de sportbranche. Doorgroeimogelijkheden verkrijg je derhalve door verruiming van je aanbod.

Arbeidsvoorwaarden en salaris fitnesstrainer

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor een fitnesstrainer omdat je voor verschillende organisaties werkzaam kunt zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Een fitnesstrainer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en specifieke verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen maar kan het lastig zijn om voldoende opdrachten te verkrijgen omdat de concurrentie toch wel groot te noemen is.

Mijnzzp.nl