Personal trainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep personal trainer
Wat doet een personal trainer
Afvallen is gezonder eten
Personal trainer worden
Geschikte trainingslocatie
Diverse taken als personal trainer:
Film: personal trainer
Film: welke opleiding nodig
Opleidingen tot personal trainer
Bedrijven waar een personal trainer werkzaam kan zijn
Competenties personal trainer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als personal trainer
Arbeidsvoorwaarden en salaris personal trainer
Eigen bedrijf starten als Personal trainer
Boekhoudprogramma vergelijken Personal trainer

Beroep personal trainer

Een personal trainer is een sportinstructeur die cliënten persoonlijk begeleidt bij het behalen van hun doel of doelen. Het beroep personal trainer kan betrekking hebben op een sportinstructeur of heeft betrekking op een fitnessinstructeur, afhankelijk van de soort sport. Een personal trainer kan ook gezien worden als een coach, omdat de belangrijkste taak van een personal trainer is het coachen van cliënten. Een personal trainer kan cliënten op verschillende manieren begeleiden, afhankelijk van het doel. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun vetpercentage willen verlagen, aan mensen die goede sporttechnieken aan willen leren, aan mensen die te maken hebben met een blessure of aan het geven van voedingsadviezen. In de meeste gevallen zullen de werkzaamheden van een personal trainer betrekking hebben op diverse vlakken, afhankelijk van het doel. Vooral voor mensen die nieuw zijn binnen de krachtsport is het erg belangrijk om de juiste technieken en oefeningen aan te leren, omdat er anders blessures kunnen ontstaan. Ook is het belangrijk binnen de krachtsport om oefeningen af te wisselen zodat de spieren kunnen herstellen. Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij een personal trainer prima kan helpen. Een personal trainer is dus een sportinstructeur dan wel fitnessinstructeur, die cliënten coacht op het gebied van gezondheid. Gezondheid heeft betrekking op beweging maar meestal ook op voedingsadviezen. Voedingsadviezen zijn over het algemeen nog belangrijker dan het daadwerkelijk sporten, omdat voeding voor een groot deel zal bepalen of iemand gaat afvallen. Een goed opgeleide personal trainer kan dus meestal ook voedingsadviezen geven, echter kan hiervoor ook een voedingskundige ingeschakeld worden als dat nodig is. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een personal trainer het beste omschrijven als het begeleiden van mensen op het gebied van training, voeding, rust en de mindset.

Wat doet een personal trainer

Een personal trainer is dus een fitnessinstructeur en/of sportinstructeur, die cliënten op een persoonlijke manier zal coachen om hun doel te kunnen bereiken. Een goede personal trainer is niet alleen een coach, maar ook een motivator, omdat motivatie erg belangrijk is voor mensen. Lang niet alle mensen zijn geboren sporters en ze kunnen dan wel wat extra motivatie gebruiken. Het blijven stimuleren van mensen die moeite hebben met sport en voeding, zal ervoor zorgen dat mensen niet binnen een paar weken afhaken. Het motiveren heeft niet alleen betrekking op het sporten of voeding, omdat ook het houden van een goed gesprek net zo belangrijk is. Een andere belangrijke taal als personal trainer is het opstellen van een goed trainingsschema inclusief het eventueel opstellen van een op maat gemaakt voedingsschema. In de meeste gevallen zal een personal trainer ook het vetpercentage berekenen van cliënten naast het wegen van cliënten. Dit is belangrijke om op een goede manier te kunnen monitoren of cliënten ook daadwerkelijk vet aan het verliezen zijn door het sporten. Een andere belangrijke taak als personal trainer is het duidelijk uitleggen hoe alle oefeningen uitgevoerd moeten worden om tot het beste resultaat te kunnen komen. Het op een verkeerde manier uitvoeren van oefeningen zal ervoor zorgen dat de oefeningen minder effectief zijn en kan daarnaast blessures veroorzaken. Het is daarom zo belangrijk om gebruik te maken van een goede personal trainer.

Afvallen is gezonder eten

Mensen die hun vetpercentage willen verlagen zullen naast het sporten meestal hun levensstijl qua voeding moeten veranderen. Het binnen krijgen van minder calorieën per dag dan dat je dagelijks verbruikt zal ervoor zorgen dat je gaat afvallen. Het niet erg om soms fastfood te eten, mits het aantal calorieën de dagelijkse behoefte niet overstijgt. Of fastfood verder gezond is is een heel ander verhaal. Mensen die problemen ondervinden met gezonde voeding kunnen het beste naar een voedingsdeskundige gaan of een personal trainer inhuren, die ook kennis heeft van voeding. Het bewust kiezen voor gezonde voeding zal ervoor zorgen dat je gaat afvallen, mits je de dagelijkse caloriebehoefte niet overstijgt. Het is niet zo dat het kiezen voor gezonde voeding inhoudt dat je nooit meer ongezonde voeding mag eten. Het is wel zo dat je moet nadenken over wat je precies eet. Een hamburger of pizza op zijn tijd kan echt geen kwaad mits dit een bewuste keuze is. Binnen de sportwereld noemt men dit ook wel een cheat day. Een cheat day is niks anders dan een dag waarop je minder streng bent voor je zelf. Het inplannen van een cheat day kan helpen om de moeilijke momenten door te komen en kan gezien worden als een persoonlijke beloning. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag die je cheat day is.

Personal trainer worden

Als personal trainer werk je direct met individuele klanten en ontwikkel je op maat gemaakte trainingsprogramma's en begeleiding om hen te helpen hun fitnessniveau te verbeteren, gewicht te verliezen, kracht op te bouwen of specifieke sportprestaties te verbeteren. Voordat je kunt starten als personal trainer is het wel belangrijk om eerst de benodigde opleidingen af te ronden. Wanneer je de benodigde opleidingen hebt afgerond, kun je ervoor kiezen om als zelfstandige te werken en je eigen bedrijf op te zetten. Dit biedt je de vrijheid om je eigen werkschema, tarieven en trainingsstijl te bepalen. Het starten van een eigen bedrijf als personal trainer omvat echter ook andere belangrijke aspecten.

Een cruciale stap is het identificeren van je doelgroep en het ontwikkelen van een sterke positionering in de markt. Bepaal welke soorten klanten je wilt aantrekken en welke specifieke diensten je wilt aanbieden. Dit helpt je bij het creëren van een gerichte marketingstrategie en het opbouwen van een klantenbestand. Daarnaast is het belangrijk om jezelf voortdurend bij te scholen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de fitnessindustrie. Dit stelt je in staat om je klanten de meest effectieve en innovatieve trainingsmethoden aan te bieden. Blijf op de hoogte van nieuwe trends, technieken en onderzoeken, en neem deel aan bijscholingscursussen en workshops om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Geschikte trainingslocatie

Een andere belangrijke overweging bij het starten van een eigen bedrijf als personal trainer is het vinden van een geschikte trainingslocatie. Dit kan variëren van het werken in een fitnesscentrum of sportschool tot het trainen van klanten in een privéstudio aan huis. Het is essentieel om een omgeving te creëren die veilig, comfortabel en motiverend is voor je klanten. Naast het leveren van hoogwaardige trainingssessies is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met je klanten. Luister naar hun doelen, behoeften en zorgen, en bied continu ondersteuning en motivatie. Het leveren van een uitstekende klantenservice en het creëren van een positieve ervaring zal niet alleen klanten behouden, maar ook leiden tot positieve mond-tot-mondreclame en aanbevelingen.

Diverse taken als personal trainer:

  • Het persoonlijk begeleiden van cliënten.
  • Het opstellen van trainingsschema's.
  • Het opstellen van voedingsschema's.
  • Het wegen en meten van cliënten.
  • Het bespreken van de voortgang.
  • Het duidelijk uitleggen van alle oefeningen.
  • Het mentaal ondersteunen van cliënten.
  • Het geven van voorlichting over oefeningen en voeding.

Film: personal trainer

Film: welke opleiding nodig

Opleidingen tot personal trainer

Wie een carrière ambieert als personal trainer kan tegenwoordig kiezen uit verschillende opleidingen en cursussen, die op verschillende niveaus aangeboden worden. In alle gevallen is het wel belangrijk om een EREPS erkende opleiding te volgen. EREPS staat voor European register of exercise professionals. EREPS is een internationaal register voor erkende instructeurs, trainers en docenten, die actief zijn binnen de Europese fitness- en gezondheidsbranche. In het algemeen zal een personal trainer beschikken over het fitness A certificaat, het fitness B certificaat en over een aanvullende opleiding personal training (PT). Een goede personal trainer zal meestal beschikken over een volwaardige sportopleiding en niet alleen over een korte cursus. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een personal trainer werkzaam kan zijn

Een personal trainer is in veel gevallen werkzaam als ondernemer, echter kan een personal trainer ook verbonden zijn aan een sportschool of fitnesscentrum, in loondienst of als ondernemer. Daarnaast kan een personal trainer privélessen geven buiten een sportschool. Over het algemeen is het wel zo dat personal trainers actief zijn binnen sportscholen of sportcentrums.

Competenties personal trainer

De belangrijkste competenties van een personal trainer zijn het kunnen coachen en motiveren van mensen. Daarnaast kan een gedegen opleiding aangemerkt worden als een belangrijke competentie, omdat niet iedereen zich zomaar personal trainer kan noemen. Ook communicatie in zijn algemeenheid kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook beschikken over commerciële vaardigheden. In dat geval kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, overtuigingskracht, monitoren, discipline, samenwerken, creativiteit, inspiratie en inlevingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als personal trainer

Het arbeidsmarktperspectief als personal trainer is over het algemeen zeer goed te noemen. Wel is het belangrijk dat je beschikt over een volwaardige beroepsopleiding, omdat dit het verschil kan maken. Sportscholen en fitnesscentrums zullen niet iedereen aannemen als personal trainer. De doorgroeimogelijkheden als personal trainer moeten gezien worden in het starten van je eigen bedrijf of het bijvoorbeeld mogen begeleiden van beroepssporters.

Arbeidsvoorwaarden en salaris personal trainer

Een personal trainer die werkzaam is in loondienst zal doorgaans onder de cao Sport vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een personal trainer in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle personal trainers zijn fulltime werkzaam waardoor het salaris ook geheel anders kan uitvallen. Wat een zelfstandig werkende personal trainer precies zal verdienen is verder niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal cliënten en mogelijke onkosten.

Eigen bedrijf starten als Personal trainer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Personal trainer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Personal trainer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Personal trainer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Personal trainer.

Mijnzzp.nl