Sportinstructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sportinstructeur
Wat doet een sportinstructeur
Sporten met plezier
Diverse taken als sportinstructeur:
Film: sportleraar
Opleidingen tot sportinstructeur
Bedrijven waar een sportinstructeur werkzaam kan zijn
Competenties sportinstructeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportinstructeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris sportinstructeur
Eigen bedrijf starten als Sportinstructeur
Boekhoudprogramma vergelijken Sportinstructeur

Beroep sportinstructeur

Een sportinstructeur is iemand die werkzaam is binnen de sportsector. Als sportinstructeur help je mensen op een goede en gezonde manier te sporten. In de meeste gevallen heeft een sportinstructeur een bepaald doel voor ogen met betrekking tot de sportactiviteit die mensen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van conditie, het verbeteren van de algemene gezondheid of aan het meer bewegen, afhankelijk van de doelgroep. Sport is een fysieke bezigheid die om verschillende redenen uitgevoerd kan worden, zoals vrijetijdsbesteding, gezondheidsredenen of als competitiesport. Sporten is voor veel mensen belangrijk, omdat sport mensen stimuleert op verschillende vlakken, zoals behendigheid, denkvermogen, kracht en snelheid. Het is de sportinstructeur die sporters begeleidt, en het is de sportinstructeur die toeziet op de juiste manier van sporten. Een andere benaming voor een sportinstructeur die werkzaam is binnen het onderwijs is ook wel docent lichamelijke opvoeding. Omdat er veel verschillende sporten bestaan kan een sportinstructeur werkzaam zijn voor verschillende sportscholen, zoals fitnessscholen, sporthallen, schoolgemeenschappen, voetbalclubs of tennisclubs, of kan je werkzaam zijn binnen een revalidatiecentrum. De werkzaamheden van een sportinstructeur kunnen per school of instelling verschillen, omdat niet alle vormen van sport gericht zijn op competitie. In alle gevallen is een sportinstructeur wel verantwoordelijk voor het organiseren van sport- en spelactiviteiten, waarbij het doel van de sport- en spelactiviteiten kan verschillen per doelgroep. Als sportinstructeur kan je te maken krijgen met verschillende doelgroepen en zullen de sport- en spelactiviteiten in de meeste gevallen aangepast worden op de doelgroep. Binnen scholengemeenschappen is er veel aandacht voor gymlessen, echter zijn deze gymlessen niet bedoeld om topsporters voort te brengen.

Wat doet een sportinstructeur

Omdat er zoveel verschillende vormen van sport bestaan, die ook uitgevoerd kunnen worden om verschillende redenen, bestaan er ook uiteenlopende soorten sportinstructeurs, die vaak beschikken over verschillende opleidingen. Het begeleiden van scholieren als sportinstructeur is bijvoorbeeld niet zomaar te vergelijken met het begeleiden van beroepssporters. Gymlessen binnen scholen zijn over het algemeen alleen gericht op het meer laten bewegen van jongeren en het enthousiasmeren van jongeren in sport. Daarnaast kan er sprake zijn van verschillende sportinstructeurs. Denk bijvoorbeeld aan fitnessinstructeurs, personal trainers, voetbaltrainers of aan zwemonderwijzers. Een ander voorbeeld is een sportinstructeur, die werkzaam is binnen een revalidatiecentrum. Het beroep sportinstructeur moet dus vrij algemeen gezien worden, omdat sportinstructeurs op verschillende manieren met sport te maken kunnen hebben. Het is niet zo dat sportinstructeurs alleen te maken hebben met fysieke sporten, omdat een sportinstructeur ook gespecialiseerd kan zijn in een denkspel, zoals het schaken of dammen.

Sporten met plezier

Er zijn dus veel verschillende sportinstructeurs, die op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. In alle gevallen zijn sportinstructeurs verantwoordelijk voor het motiveren en begeleiden van sporters. Vooral de begeleiding van sporters is aan te merken als belangrijk om ongelukken en/of blessures te voorkomen. Er zijn veel mensen die met plezier sporten in hun vrije tijd, zoals met voetballen, tennissen, hockeyen, paardrijden of fitnessen. De meeste mensen hebben pas voor het eerste gesport tijdens de gymlessen op school, en groeien daarna vroeg of laat door in een andere sport. Bij de meeste sporten die uitgeoefend kunnen worden zijn specialiseerde sportinstructeurs aanwezig, die de sporters kunnen helpen met hun sport. Sport is belangrijk voor jong en oud om fit te blijven en bezig te blijven. Vooral mensen, die een zittend beroep hebben of oud zijn, kunnen vaak wel, wat extra beweging gebruiken. Bij oudere mensen is er vaak sprake van aangepaste sporten, zodat de ouderen ook mee kunnen doen zonder dat er ongelukken kunnen gebeuren. Omdat sporten voor iedereen belangrijk is besteden de meeste scholen veel aandacht aan gymles.

Diverse taken als sportinstructeur:

  • Het opstellen van sportprogramma's.
  • Het begeleiden van sporters en/of leerlingen.
  • Het toezien op de sportactiviteiten.
  • Het motiveren van sporters en/of leerlingen.
  • Het geven van instructies aan sporters en/of leerlingen.
  • Het registeren van sportprestaties.

Film: sportleraar

Opleidingen tot sportinstructeur

Om als sportinstructeur te kunnen werken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden beschikbaar op verschillende niveaus, zoals de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator en de hbo-opleiding Sport, Management en Ondernemen. Met alleen de Mbo-opleiding is het meestal niet mogelijk om op gewone scholen les te geven, maar werk je bijvoorbeeld voor een sportschool, gezondheidscentrum of voor defensie. De Mbo-opleiding duurt afhankelijk van je vooropleidingen twee tot vier jaar. De hbo-opleiding sport en bewegen duurt vier jaar. Met de hbo-opleiding kan je diverse richtingen op gaan. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: anatomie, fysiologie, sportmanagement, sport beleidskunde, sportmanagement, sportfysiologie en groepsdynamica. Een sportdocent opleiding met betrekking tot het onderwijs is minimaal op Hbo-niveau. Denk bijvoorbeeld aan een gymdocent opleiding. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de financiële administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhoudsoftware. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot de juiste software voor de zzp boekhouding.

Bedrijven waar een sportinstructeur werkzaam kan zijn

Een sportinstructeur kan voor verschillende instanties en bedrijven werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan scholen, defensie, de politie, sportverenigingen, gezondheidscentrums en aan verschillende soorten sportscholen. Daarnaast kan een sportinstructeur tegenwoordig prima werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties sportinstructeur

De competenties waarover een sportinstructeur precies moet beschikken zijn niet zomaar eenduidig aan te geven, omdat sportinstructeurs op verschillende manieren en niveaus werkzaam kunnen zijn. Daarnaast is het zo dat een sportinstructeur binnen het onderwijs over didactische vaardigheden moet beschikken. In dat geval kan ook het opstellen en toepassen van educatieve programma's een belangrijke competentie zijn. In het algemeen is het zo dat een sportinstructeur over de nodige kennis van sport en bewegingsleer moet beschikken. Ook het kunnen motiveren en inspireren van sporters en/of leerlingen is belangrijk. Omdat je te maken krijgt met verschillende sporters moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, creativiteit, monitoren, controleren, coachen, organiseren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportinstructeur

Het arbeidsmarktperspectief van een sportinstructeur is niet zomaar aan te geven, omdat een sportinstructeur werkzaam kan zijn op verschillende manieren. Over het algemeen zal een sportinstructeur die beschikt over de juiste opleidingen geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. Een belangrijke aanvulling hierop is wel dat Hbo-opgeleide sportinstructeurs meer kans maken op werk. De doorgroeimogelijkheden van een sportinstructeur moeten gezien worden in het verder specialiseren of in het starten van een eigen onderneming. Daarnaast kan een goede sportinstructeur doorgroeien tot filiaalmanager van een sportschool of fitnesscentrum.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sportinstructeur

Als sportinstructeur zijn je arbeidsvoorwaarden zeer verschillend per werkgever. In het onderwijs werk je doorgaans volgens vaste richtlijnen en is je salaris ook vastgesteld door middel van salarisschalen. Buiten het onderwijs komt het vaak voor dat je als sportinstructeur verschillende werkgevers hebt en dus ook verschillende arbeidsvoorwaarden kunt hebben. Een sportinstructeur in loondienst verdient doorgaans tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig werkende sportinstructeur kan je doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal opdrachten. Het verkrijgen van voldoende opdrachten als sportinstructeur is doorgaans niet heel makkelijk.

Eigen bedrijf starten als Sportinstructeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sportinstructeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sportinstructeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sportinstructeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sportinstructeur.

Mijnzzp.nl