Sportinstructeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Sportinstructeur is een algemene benaming, omdat er uiteenlopende soorten van sporten bestaan die ook om verschillende soorten sportinstructeurs kunnen vragen. Als sportinstructeur help je mensen op een goede en gezonde manier te sporten. In de meeste gevallen heeft een sportinstructeur een bepaald doel voor ogen met betrekking tot de sportactiviteit die mensen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van conditie, het verbeteren van de gezondheid of aan het meer bewegen, afhankelijk van de doelgroep. Sport is een fysieke bezigheid die om verschillende redenen uitgevoerd kan worden zoals vrijetijdsbesteding, gezondheidsredenen of als competitiesport. Sporten is voor veel mensen belangrijk omdat sport mensen stimuleert op verschillende vlakken zoals behendigheid, denkvermogen, kracht en snelheid. Het is de sportinstructeur die sporters begeleidt en het is de sportinstructeur die toeziet op de juiste manier van sporten. Een andere benaming voor een sportinstructeur die werkzaam is binnen het onderwijs is ook wel docent lichamelijke opvoeding.

Omdat er veel verschillende sporten bestaan kan een sportinstructeur werkzaam zijn voor uiteenlopende sportscholen zoals fitnessscholen, sporthallen, schoolgemeenschappen, voetbalclubs, tennisclubs of kan je bijvoorbeeld werkzaam zijn binnen een revalidatiecentrum. De werkzaamheden als sportinstructeur kunnen per school of instelling verschillen omdat niet alle vormen van sport gericht zijn op competitie. In alle gevallen is een sportinstructeur wel verantwoordelijk voor het organiseren van sport- en spelactiviteiten, waarbij het doel van de sport- en spelactiviteiten kan verschillen per doelgroep.

Als sportinstructeur kan je te maken krijgen met verschillende doelgroepen en zullen de sport- en spelactiviteiten in de meeste gevallen aangepast worden op de doelgroep. Binnen scholengemeenschappen is er veel aandacht voor gymlessen, echter zijn deze gymlessen niet bedoeld om topsporters voort te brengen. Gymlessen binnen scholen zijn over het algemeen alleen gericht op het meer laten bewegen van jongeren en het enthousiasmeren van jongeren in sport.

Omdat er zoveel verschillende vormen van sport bestaan die ook uitgevoerd kunnen worden om verschillende redenen bestaan er ook uiteenlopende soorten sportinstructeurs die over het algemeen ook beschikken over verschillende opleidingen. Het begeleiden van scholieren als sportinstructeur is bijvoorbeeld niet zomaar te vergelijken met het begeleiden van beroepssporters.

Sporten met plezier

Er zijn veel mensen die met plezier sporten in hun vrije tijd, zoals met voetballen, tennissen, hockeyen, paardrijen of fitnessen. De meeste mensen hebben pas echt voor het eerste gesport tijdens de gymlessen op school, en groeien daarna vroeg of laat door in een andere sport. Bij de meeste sporten die gedaan kunnen worden zijn wel speciale instructeurs aanwezig, die de mensen kunnen helpen met hun sport.

Sport is belangrijk voor jong en oud om fit te blijven en bezig te blijven. Vooral mensen die een zittend beroep hebben of oud zijn kunnen wel wat extra beweging gebruiken. Bij oudere mensen zijn er vaak aangepaste sporten, zodat de ouderen ook mee kunnen doen zonder dat er ongelukken kunnen gebeuren.

Film over een sportleraar:

Opleidingen tot sportinstructeur

Om als sportinstructeur te kunnen werken zijn er diverse opleidingsmogelijkheden beschikbaar op verschillende niveaus, zoals de Mbo-opleiding sport- en bewegingscoördinator en de Hbo-opleiding Sport, Management en Ondernemen. Met alleen de Mbo-opleiding is het meestal niet mogelijk om op reguliere scholen les te geven, maar werk je bijvoorbeeld voor een sportschool, gezondheidscentrum of voor defensie. De Mbo-opleiding duurt afhankelijk van je vooropleidingen twee tot vier jaar. De Hbo-opleiding sport en bewegen duurt vier jaar. Met de Hbo-opleiding kan je diverse richtingen op gaan. Tijdens de opleiding is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: anatomie, fysiologie, sportmanagement, sportbeleidskunde, sportmanagement, sportfysiologie en groepsdynamica. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen zoals de basisopleiding Sport- en Bewegingsleider.

Bedrijven waar een sportinstructeur werkzaam kan zijn

Als sportinstructeur kan je werkzaam zijn bij verschillende soorten instanties of bedrijven, zoals scholen, defensie, politie, gezondheidscentrum of sportscholen. Daarnaast kan je als sportinstructeur ook je eigen bedrijf starten op gezondheidsgebied.

Competenties sportinstructeur

Als sportinstructeur moet je behoorlijk wat competenties bezitten die kunnen verschillen per onderwijsgebied. Zo is het geven van sportles aan kinderen anders dan dat aan volwassenen. Tijdens de opleiding is er dan ook veel aandacht voor de verschillende competenties als sportinstructeur. Coachen en energie zijn belangrijke woorden voor een sportinstructeur evenals communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sportinstructeur

Als sportinstructeur is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het belangrijk om een goede opleiding genoten te hebben om echt kans te maken op werk. Doorgaans heb je met een Hbo-opleiding veel meer kansen op de arbeidsmarkt dan met alleen een Mbo-opleiding. De werkgelegenheid voor sportinstructeur is over het algemeen niet heel groot. Het doorgroeien als sportinstructeur kan gezien worden in het verder specialiseren op bepaalde gebieden, of het starten van je eigen onderneming zoals in het geven van privéles.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sportinstructeur

Als sportinstructeur zijn je arbeidsvoorwaarden zeer verschillend per werkgever. In het onderwijs werk je doorgaans volgens vaste richtlijnen en is je salaris ook vastgesteld door middel van salarisschalen. Buiten het onderwijs komt het vaak voor dat je als sportinstructeur verschillende werkgevers hebt en dus ook verschillende arbeidsvoorwaarden kunt hebben. Een sportinstructeur in loondienst verdient doorgaans tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig werkende sportinstructeur kan je doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van jet aantal opdrachten. Het verkrijgen van voldoende opdrachten als sportinstructeur is doorgaans niet heel makkelijk.

Mijnzzp.nl