Voetballer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep voetballer
Wat doet een voetballer
Hoe word je profvoetballer
Voetballoopbaan
Carriere profvoetballers
Doorbreken als profvoetballer
Film: een dag profvoetballer
Opleidingen tot voetballer
Bedrijven waar een voetballer werkzaam kan zijn
Competenties voetballer
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetballer
Arbeidsvoorwaarden en salaris voetballer
Eigen bedrijf starten als Voetballer
Boekhoudprogramma vergelijken Voetballer

Beroep voetballer

Een voetballer is een sporter die de teamsport voetbal beoefent. Voetbal is binnen Nederland een zeer populaire sport, die beoefend wordt door ongeveer 1, 3 miljoen mensen die onder te verdelen zijn binnen de sectie amateurvoetbal en de sectie betaald voetbal. Van deze voetballers zijn er ongeveer 150.000 vrouw. Voetbal is veruit de populairste sport binnen Nederland en vele andere landen. Dat voetbal zeer populair is, blijkt wel uit het aantal voetbalverenigingen in Nederland, dat ongeveer 3250 bedraagt. Geen enkele andere sport komt in de buurt van het aantal voetballers en verengingen. Het aantal wekelijkse voetbalwedstrijden dat gespeeld wordt in Nederland bedraagt ongeveer 31.500. Dat voetbal zo populair is onder mensen komt, omdat het een echte teamsport betreft waarbij het competitiegevoel een belangrijke rol speelt. Daarnaast is voetbal gewoon leuk om te zien en om te doen, en is voetbal goed voor de conditie. Een andere reden dat veel mensen kiezen voor de sport voetbal is, omdat voetbal sociaal gezien veel mogelijkheden biedt bij het verkrijgen van nieuwe vrienden. Voetbal maakt voor veel mensen een belangrijk onderdeel uit van hun sociaal leven. Ook draagt het voetballen op een goede manier bij aan de algemene ontwikkeling van jongeren. Zoals eerder omschreven is voetbal de grootste sport binnen Nederland. De tweede grootste sport binnen Nederland is tennis, echter kan tennis niet aangemerkt worden als teamsport. De tweede grootste teamsport binnen Nederland is hockey, na het voetbal. Veruit de meeste voetballers moeten aangemerkt worden als amateursport, die hoofdzakelijk voetballen voor hun plezier. Dit neemt niet weg dat bijzondere voetbaltalenten ook kunnen doorgroeien tot profvoetballer. Het worden van profvoetballer is aan te merken als bijzonder moeilijk, omdat een voetballer over bijzondere vaardigheden en competenties moet beschikken.

Wat doet een voetballer

De meeste voetballers vallen binnen de categorie amateurvoetbal die gewoon voor hun plezier voetballen. Wanneer een voetballer doorgroeit tot het betaald voetbal spreekt men van een profvoetballer, beroepssporter of betaald voetballer. Ook amateurvoetballers kunnen tot de categorie betaald voetballer behoren als ze spelen binnen de hoogste klasse van het amateurvoetbal. Veruit de meeste voetballers verdienen geen geld met voetbal omdat ze niet tot de top behoren. Er zijn binnen Nederland ongeveer duizend profvoetballers die geld verdienen met voetbal. Van deze duizend betaald voetballers zijn er ongeveer 350 voetballers die minder inkomen hebben dan een modaal inkomen. Het is dus niet zo dat alle betaald voetballers snel rijk worden. Het zijn alleen de topsporters die in aanmerking komen voor een riante vergoeding zoals binnen de Eredivisie en de Eerste divisie. Omdat spelers binnen de Eredivisie en de Eerste divisie meestal veel geld verdienen en dus de belangen groot zijn, maken deze profvoetballers over het algemeen gebruik van een zaakwaarnemer die opkomt voor hun belangen.

Hoe word je profvoetballer

Om profvoetballer te kunnen worden als voetballer is het erg belangrijk dat een voetballer goed kan voetballen. Het goed voetballen heeft niet alleen betrekking op het kunnen wegtrappen van een bal. Inzicht, vaardigheden en het kunnen samenwerken zijn net zo belangrijke eigenschappen. Binnen voetbaltermen spreekt men meestal van aangeboren talent dat verder ontwikkeld moet worden. Het verder ontwikkelen van talent bij voetballers is alleen mogelijk door het trainen van voetballers. Daarnaast beoefenen beroepssporters ook andere sporten om fysiek in topconditie te blijven, zoals fitnesstrainingen naast hun voetbaltrainingen.

Voetballoopbaan

Het beroep voetballer is pas aan te merken als beroep wanneer we het hebben over een beroepsvoetballer. Een beroepsvoetballer iemand die voetbalt voor zijn beroep. In dat geval heb je ook te maken met een persoonlijke spelersmakelaar die alle belangen behartigt voor de profvoetballer. Het spelen van wedstrijden voor een club is dan je beroep geworden. Het mogen spelen voor een club is natuurlijk een topprestatie. In dat geval heb je meestal ook te maken met verschillende trainers.

Carriere profvoetballers

De meeste profvoetballers hebben een lange carrière achter de rug en alleen de beste spelers mogen voor een belangrijke club spelen, zoals in Barcelona. Een club zoekt alleen naar de beste profvoetballers die over de juiste mentaliteit en techniek beschikken. Daarnaast moet een speler met andere teamgenoten overweg kunnen, inclusief de keeper en trainer. Het is het complete elftal dat succesvol moet zijn, om een wedstrijd te kunnen winnen. Zonder goed elftal is de kans op succes niet groot. Overigens draait een carrière als speler niet alleen om voetbal. De meeste jonge speler hebben ook gewoon met school te maken. Er zijn wel speciale regelingen met betrekking tot school. Het draait niet alleen om wedstrijden spelen en techniek. Denk bijvoorbeeld ook aan het spreken van verschillende talen. Het kennen van talen kan belangrijk zijn als speler. Vooral voor een internationale carrière is het belangrijk om je talen te spreken. Wanneer je geen vreemde talen kunt spreken, is het volgen van de training en andere communicatie lastig. Er komen dus meer skills bij kijken dan alleen voetbal.

Doorbreken als profvoetballer

Mogelijke scouts kijken niet alleen naar talent. De aandacht is juist ook gefocust op hoe je het doet in een team en andere kwaliteiten. Het kunnen functioneren binnen een team kan voor sommige spelers lastig zijn. Daarnaast gaat het niet alleen om je beste dag. De aandacht die je trekt als speler, is meestal veel breder. Meestal zo er gekeken worden naar verschillende trainingen in verschillende omstandigheden. Ook de eigen motivatie en doorzettingsvermogen spelen een belangrijke rol tijdens de trainingen. Het mooiste beroep van de wereld is niet voor iedereen toegankelijk. Het mooiste beroep van de wereld draait ook niet alleen om behendigheid.

Film: een dag profvoetballer

Opleidingen tot voetballer

Er bestaan geen echte opleidingen tot voetballer anders dan het lid worden van een voetbalvereniging en het beoefenen van de voetbalsport. Omdat voetballers kunnen doorgroeien tot het betaald voetbal bieden de grotere voetbalclubs jeugdopleidingen aan waarbinnen ook aandacht is voor een gewone opleiding. Als voetballer is het volgen van een gewone opleiding zeker aan te raden, omdat er relatief gezien veel betaald voetballers zijn die vroeg of laat werkloos thuis komen te zitten, omdat hun voetbalcarrière anders is verlopen dan dat ze wellicht gedacht hadden. Zie voor meer informatie ook de Vereniging van Contractspelers en de Johan Cruyff Academy waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een voetballer werkzaam kan zijn

Een voetballer is over het algemeen niet werkzaam voor bedrijven, maar is een clublid van een voetbalvereniging. Over het algemeen zijn het alleen prof voetballers van de Eredivisie en de Eerste divisie die beschikken over een arbeidsovereenkomst. Daarnaast bestaat er tegenwoordig speciale arbeidscontracten voor amateurvoetballers die spelen binnen de hoogste divisie van het amateurvoetbal. In alle andere gevallen zal een voetballer niet werken voor een voetbalclub omdat deze hobbymatig actief is als voetballer.

Competenties voetballer

De competenties waarover een voetballer moet beschikken zijn niet geheel eenduidig aan te geven, omdat deze per voetballer kunnen verschillen. Niet alle voetballers hebben de intentie om profvoetballer te worden, waardoor de competenties onderling kunnen verschillen. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat een voetballer moet beschikken over talent en veel doorzettingsvermogen. Daarnaast moet een voetballer over de juiste instelling en motivatie beschikken om op een goede manier de voetbalsport te kunnen beoefenen. Ook het op een goede manier samenwerken mag als voetballer geen problemen zijn, omdat voetbal een teamsport betreft. In dat opzicht kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, energie, presteren, trainen, sociaal en plezier.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als voetballer

Het arbeidsmarktperspectief van een voetballer is niet echt van toepassing, omdat het beroep voetballer niet aangemerkt kan worden als gewoon beroep. Een voetballer zal zijn eigen arbeidsmarkt moeten bepalen door het worden van profvoetballer. De doorgroeimogelijkheden van een voetballer moeten dan ook gezien worden in het worden van beroepssporter. In het algemeen is het zo dat de meeste voetballers alleen actief zijn als amateurvoetballer. Het worden van profvoetballer zal voor de meeste voetballers niet haalbaar zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris voetballer

Een betaald voetballer zal over het algemeen onder de cao contractspeler vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Het gemiddelde salaris als profvoetballer binnen Nederland binnen de Eredivisie en de Eerste divisie bedraagt ongeveer 300.000 euro bruto per jaar, wat neerkomt op een bruto maandsalaris van 25.000 euro.

Eigen bedrijf starten als Voetballer

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Voetballer, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Voetballer

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Voetballer bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Voetballer.

Mijnzzp.nl