Talentscout

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep talentscout
Wat doet een talentscout
Scouting via internet
Scouting bedrijfsleven
Hoe gaat een talentscout te werk
Film: hoe scout je talenten
Film: scouts speuren naar talent
Opleidingen tot talentscout
Bedrijven waar een talentscout werkzaam kan zijn
Competenties talentscout
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als talentscout
Arbeidsvoorwaarden en salaris talentscout
Eigen bedrijf starten als Talentscout
Boekhoudprogramma vergelijken Talentscout

Beroep talentscout

Een talentscout is verantwoordelijk voor het zoeken naar talentvolle mensen, die nog niet bekend of doorgebroken zijn als talent. In de meeste gevallen zal een talentscout in opdracht werkzaam zijn van een bepaalde organisatie om te zoeken naar nieuw talent. Daarnaast kan een talentscout zelfstandig zoeken naar nieuw talent. In dat geval kan een talentscout meestal ook aangemerkt worden als spelersmakelaar. Het beroep talentscout moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een talentscout kan zoeken naar verschillende soorten talentvolle mensen, zoals voetballers, hockeyers, muzikanten, zangers, acteurs of modellen. Daarnaast kan het beroep talentscout betrekking hebben op het bedrijfsleven, echter worden er dan over het algemeen andere benamingen gebruikt, zoals de benaming headhunter. Een ander woord voor talent kan ook zijn begaafdheid. Begaafdheid heeft betrekking op bijzonder goed ontwikkelde eigenschappen van een bepaalde persoon. Denk hierbij aan sporttalent, schooltalent, wetenschapstalent, creativiteits-talent of muzikaal talent. Het is de talentscout, die beroepsmatig zal zoeken naar nieuwe talenten met de bedoeling ze te begeleiden binnen hun nieuwe carrière. Hoe een talentscout precies te werk gaat kan per talentscout verschillen, omdat een talentscout bijvoorbeeld ook online kan zoeken naar nieuwe mogelijke talenten. Als het een sport betreft, zoals voetbal, zal een talentscout over het algemeen de voetballer bezoeken tijdens het spelen van een wedstrijd. Het beroep talentscout kan, zoals eerder omschreven, op verschillende manieren voorkomen. Een talentscout zoekt in alle gevallen wel naar nieuw talent. Een andere benaming voor talentscout is ook wel gewoon scout. Als talentscout beschik je over het algemeen over een groot netwerk, die de talentscout informeren over mogelijk nieuw talent. Het is niet zo dat talentscouts alleen voorkomen binnen de sportbranche. Talentscouts komen op veel verschillende manieren voor in diverse branches.

Wat doet een talentscout

Als talentscout ben je dus op een professionele manier zoekende naar mensen die over een bijzonder talentvolle gave beschikken, zoals muzikanten, artiesten of voetballers, die nog niet ontdekt zijn door andere personen. Ook het begeleiden van talentvolle mensen behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een talentscout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het in contact brengen van een artiest met een songwriter, of het onder de aandacht brengen van een voetballer bij een spelersmakelaar. Als talentscout hoef je niet alleen te zoeken naar mensen die over een bijzondere gave beschikken, omdat een talentscout ook zoekende kan zijn naar nieuwe modellen. Niet alle talentvolle mensen kunnen zomaar ontdekt worden door een talentscout, omdat niet alle talenten even makkelijk te ontdekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan een acteur die niet zomaar ontdekt zal kunnen worden door een talentscout. Een acteur zal in de meeste gevallen ontdekt worden door een casting director tijdens een auditie.

Scouting via internet

Een talentscout kan vandaag de dag ook nieuw talent ontdekken via het internet. Denk bijvoorbeeld aan bekende vloggers die op het internet begonnen zijn. Er zijn al redelijk veel vloggers die een professionele carrière opgebouwd hebben door het maken van online vlogs. In veel gevallen worden deze vloggers aangemerkt als influencer, waardoor ze interessant worden voor bedrijven en televisie. Ook zangers worden tegenwoordig redelijk vaak als talent ontdekt via het internet. Denk bijvoorbeeld aan de bekende volkszangers of popzangers, die hun carrière op het internet begonnen zijn. Dit soort talenten is vaak interessant voor producenten, omdat producenten sterk afhankelijk zijn van nieuwe talentvolle artiesten.

Scouting bedrijfsleven

Als personen binnen het bedrijfsleven zoeken naar talentvolle medewerkers spreekt men over het algemeen niet van een talentscout maar van een headhunter. Een headhunter kan ook gezien worden als een talentscout, met het belangrijke verschil dat een headhunter over het algemeen niet zal zoeken naar artiesten, muzikanten of sporters. Een headhunter zal zoeken naar bijvoorbeeld een talentvolle programmeur of naar een talentvolle advocaat. Dit soort medewerkers kan over het algemeen ook extra begeleiding krijgen door het aangaan van een traineeship. Het is dus niet zo dat talentscouts alleen actief zijn binnen de sportbranche en artiestenbranche. Het ontdekken van nieuw talent speelt ook binnen het bedrijfsleven een belangrijke rol.

Hoe gaat een talentscout te werk

Een scout doet in eerste instantie niks anders dan het bekijken van mogelijk nieuw talent om een oordeel te kunnen vellen over het talent. Om een oordeel te kunnen vellen als scout is het belangrijk dat de scout beschikt over veel kennis en ervaring. In de meeste gevallen is een scout zelf een bekende trainer, sporter of artiest, die beschikt over de juiste kennis. Het zijn in veel gevallen andere vaklieden, zoals een voetbaltrainer of hockeytrainer, die een scout zullen benaderen om een speler in het veld te komen bekijken. Als een scout onder de indruk is van het sporttalent zal de scout het gesprek aangaan met de betreffende sporter. Talent scouts kunnen op verschillende manieren werken en wellicht ook verschillende punten extra belangrijk vinden.

Film: hoe scout je talenten

Film: scouts speuren naar talent

Opleidingen tot talentscout

Er bestaan geen specifieke opleidingen tot talentscout. Het beroep talentscout is verder ook niet specifiek genoeg om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Een talentscout die zoekt naar modellen zal een andere achtergrond hebben dan een talentscout binnen de sportsector. Zie voor mogelijke opleidingen de meer specifiek beroepen waar meer informatie te vinden is. In principe kan iedereen talentscout worden, echter is het worden van een echte talentscout over het algemeen niet heel makkelijk omdat iemand over de nodige kennis, ervaring en netwerk moet beschikken om als talentscout te kunnen werken. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een talentscout werkzaam kan zijn

Een talentscout kan voor verschillende soorten bedrijven, organisaties en instellingen werkzaam zijn, afhankelijk van de soort talentscout. Daarnaast kan een talentscout als ondernemer werkzaam zijn en zelfstandig zoeken naar nieuw talent. In het algemeen zal een talentscout werkzaam zijn voor een sportclub, wielerploeg, modellenbureau, platenmaatschappij of een productiebedrijf voor televisie. Ook binnen het bedrijfsleven kan een talentscout werkzaam zijn. In dat geval worden er wel andere benamingen gebruikt.

Competenties talentscout

De belangrijkste competentie van een talentscout is het kunnen netwerken, omdat netwerken erg belangrijk is. Het vinden van nieuw talent is over het algemeen pas de eerste stap, omdat het talent ook nog onder aandacht gebracht moet worden bij de juiste personen. Een andere belangrijke competentie kan weer zijn juridische kennis, omdat er in veel gevallen bindende afspraken gemaakt moeten worden. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als talentscout niet ontbreken. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat een talentscout moet beschikken over commerciële vaardigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kunnen onderhandelen met diverse partijen. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, coachen, presteren, motiveren, inspireren en waarneming.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als talentscout

Het beroep talentscout is niet specifiek genoeg om het arbeidsmarktperspectief te kunnen benoemen. Het arbeidsmarktperspectief als talentscout is over het algemeen afhankelijk van het feitelijke beroep als talentscout of is afhankelijk van de ervaring en kennis als talentscout. Niet iedereen kan zomaar professioneel talentscout worden. De doorgroeimogelijkheden als talentscout kunnen gezien worden in het steeds opnieuw ontdekken van nieuw talent. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van de genoten opleidingen en de soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris talentscout

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als talentscout, omdat een talentscout werkzaam kan zijn binnen verschillende sectoren. Daarnaast kan een talentscout werkzaam zijn als ondernemer en dus zelf zijn arbeidsvoorwaarden bepalen. Het beroep talentscout is niet specifiek genoeg om een salaris te benoemen, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort talentscout.

Eigen bedrijf starten als Talentscout

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Talentscout, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Talentscout

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Talentscout bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Talentscout.

Mijnzzp.nl