Popzanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep popzanger
Wat doet een popzanger
Hoe kan je popzanger worden
Wat is popmuziek precies
Film: opleiding Pop en E-Music
Opleidingen tot popzanger
Bedrijven waar een popzanger werkzaam kan zijn
Competenties popzanger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als popzanger
Arbeidsvoorwaarden en salaris popzanger
Eigen bedrijf starten als Popzanger
Boekhoudprogramma vergelijken Popzanger

Beroep popzanger

Een popzanger is een zanger of zangeres die popmuziek maakt. Popmuziek is een genre binnen de muziek, die vooral jongeren en jongvolwassen op een brede manier aanspreekt. Popmuziek is dan ook een afkorting voor populaire muziek, die breed toegankelijk is voor het publiek. Een ander belangrijk kenmerk van popmuziek is dat het om eigentijdse muziek gaat, die mensen aanspreekt. Met andere woorden is het binnen de popmuziek niet ongebruikelijk dat popnummers van enkele jaren terug niet meer eigentijds genoeg zijn voor de huidige jongeren of jongvolwassen. Dit kan wel per artiest verschillen, omdat er veel verschillende soorten popzangers zijn, die ook verschillende soorten popnummers kunnen maken. Enkele muziekstijlen binnen de popmuziek zijn rock, soul, hiphop en r&b. In de meeste gevallen heeft popmuziek betrekking op uiteenlopende soorten stijlen van muziek, omdat popmuziek niet aangemerkt kan worden als een muziekgenre (geen vaste vorm). De belangrijkste voorwaarden om aangemerkt te kunnen worden als popzanger is dat het om populaire muziek gaat die eigentijds is. Ook Nederlandse muziek kan aangemerkt worden popmuziek als het aan deze voorwaarden voldoet. Omdat popmuziek zo breed is bestaan er geen vaste vormen binnen de popmuziek. Een popzanger kan een solozanger zijn, maar kan ook een band vormen met andere artiesten, zoals drummers, gitaristen en verschillende dansers. Ook klassieke instrumenten kunnen binnen de popmuziek gebruikt worden, zoals piano's en violen, afhankelijk van de soort artiest en soort popmuziek. Muziekstijlen zijn er in veel verschillende vormen en kunnen eigenlijk allemaal wel aangemerkt worden als popmuziek als ze voldoende aan de criteria. Ook een jazzband of volksmuziek kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als popmuziek.

Wat doet een popzanger

Een popzanger is dus een zanger of zangeres (vocalist of vocaliste), die ook aangemerkt kan worden als artiest. De opkomst van popmuziek is ongeveer begonnen in de jaren 50, toen muziek steeds meer toegankelijk werd voor een breed publiek. Met de opkomst van de radio en uiteindelijk de televisie was popmuziek voor iedereen toegankelijk en werden popliefhebbers consumenten, omdat ze bijvoorbeeld platen konden kopen van hun favoriete muziek. Binnen de popmuziek worden verschillende instrumenten gebruikt, maar bepaalde instrumenten komen veel voor, zoals de synthesizer, de basgitaar, de elektrische gitaar en de drum. Populaire muziek, zoals popmuziek, is muziek die overal te horen en te zien is. Denk bijvoorbeeld aan de televisie, de radio, het internet en aan liveoptredens. Het worden van professioneel popzanger is over het algemeen niet makkelijk, omdat veel artiesten dromen van een professionele carrière als artiest. Dit is dan ook de belangrijkste redenen dat gemotiveerde popzangers regelmatig deelnemen aan talentenshows. Veruit de meeste artiesten lukt het niet om door te breken als artiest. Dit komt vooral omdat van goede artiesten veel talent, unieke vaardigheden en een eigen stijl verwacht mag worden. Dit zijn allemaal belangrijke competenties naast het kunnen zingen als popzanger.

Hoe kan je popzanger worden

Het worden van popzanger is niet alleen afhankelijk van zangtalent. Als popzanger is het wel belangrijk om zangles en muziekles te volgen, zodat je de juiste vaardigheden zal aanleren en verder kan verbeteren. Ook bekende zangers volgen in de meeste gevallen zangles om de zangvaardigheden verder te kunnen verbeteren. Daarnaast zul je als popzanger veel moeten oefenen. Als je als popzanger onderdeel uitmaakt van een popgroep is het belangrijk om samen te werken met de juiste artiesten, die ook beschikken over de juiste motivatie. Als popgroep is het belangrijk om elkaar te versterken en te blijven verbeteren. Over het algemeen is het zo dat popzangers niet alleen beschikken over zangkwaliteiten. Een popzanger moet ook over muzikale kwaliteiten beschikken. Dit houdt in dat de meeste popzangers ook bepaalde muziekinstrumenten kunnen bespelen. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen bespelen van een piano, viool of trombone. Dit is geen harde eis als popzanger, echter is het wel belangrijk dat popzangers op een brede manier gespecialiseerd zijn als muzikant. Als een popzanger alleen kan zingen zal eerder de algemene benaming zanger van toepassing zijn.

Wat is popmuziek precies

Popmuziek kent geen vaste omschrijving. Alle populaire muziek kan aangemerkt worden als popmuziek. Dit houdt bijvoorbeeld in dat deejays en jazzmuzikanten aangemerkt kunnen worden als popartiest als het populaire muziek betreft. Het is dus niet zo dat alleen populaire songwriters aangemerkt kunnen worden als popartiest. Ook volkszangers die populaire muziek uitbrengen kunnen gewoon aangemerkt worden als popartiest. Popmuziek is dus gewoon een algemene benaming voor populaire muziek. Met andere woorden moet de muziek iedere dag op televisie en radio te horen zijn om aangemerkt te worden als popmuziek. Het is wel zo dat niet alle vormen van popmuziek even populair zijn binnen bepaalde radiostations. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde volkszangers, die niet vaak te horen zijn op de radio. Dit komt voornamelijk doordat radiostations de popmuziek niet vinden passen bij hun doelgroep. Dit houdt niet in dat de betreffende muziek niet aangemerkt kan worden als popmuziek.

Film: opleiding Pop en E-Music

Opleidingen tot popzanger

Wie een carrière ambieert als professioneel popzanger kan uit verschillende geschikte opleidingen kiezen. Dit is het geval omdat popmuziek geen vaste omschrijving kent. Er bestaan verschillende popscholen, die verschillende opleidingen aanbieden tot popartiest. Daarnaast kan een popzanger gewoon een opleiding volgen aan een conservatorium. Welke opleiding het beste zal passen als popzanger is geheel afhankelijk van de persoonlijke voorkeur. Als popzanger is het strikt gezien niet noodzakelijk om een beroepsopleiding te volgen. Een popzanger kan ook een natuurtalent zijn, die op andere manieren onderwijs volgt. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van privéles bij een zangonderwijzer. In algemene zin is het wel raadzaam om een erkende opleiding te volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een popzanger werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een professioneel popzanger aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep popzanger komt verder niet voor in loondienst. Daarnaast hoeft een popzanger niet beroepsmatig actief te zijn. De meeste popzangers zijn juist niet beroepsmatig actief. Dit neemt niet weg dat ook amateurzangers regelmatig kunnen optreden tegen een bepaalde vergoeding. De meeste popzangers en andere soorten artiesten zijn aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat.

Competenties popzanger

De belangrijkste competentie van een popzanger is doorzettingsvermogen, omdat het worden van bekende popzanger niet makkelijk is. Daarnaast zal een popzanger over veel motivatie moeten beschikken. Ook inspiratie is over het algemeen belangrijke als popzanger. Ook het op de juiste manier netwerken is belangrijk als popzanger om de juiste mensen te leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig spreken van verschillende producenten en producers. In dat opzicht moet een popzanger dus ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie van een popzanger is vernieuwing. Dit is belangrijk, omdat alleen populaire muziek aangemerkt kan worden als popmuziek. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, zelfstandigheid, creativiteit, trends, verantwoordelijkheidsgevoel en stressbestendigheid. Als laatste is het ook belangrijk om te benoemen dat een popzanger over zakelijk inzicht moet beschikken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van belangrijke contracten met alle voorwaarden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als popzanger

Het arbeidsmarktperspectief van een popzanger is niet van toepassing. Een popzanger is werkzaam als ondernemer en zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. Daarnaast kan een popzanger gewoon hobbymatig actief zijn. De doorgroeimogelijkheden van een popzanger moeten gezien worden in het steeds bekender worden, waardoor het aantal optredens zal toenemen. Ook het blijven bedenken van nieuwe nummers kan gezien worden als doorgroeien.

Arbeidsvoorwaarden en salaris popzanger

Arbeidsvoorwaarden zijn niet van toepassing op een popzanger, omdat deze werkzaam is als ondernemer binnen zijn eigen bedrijf. Wat een popzanger precies zal verdienen is ook niet aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van het aantal en soort optredens. Bekende popzangers kunnen erg veel geld verdienen omdat ze zo populair zijn. Vooral de grote optredens waarbij veel mensen aanwezig zijn kunnen behoorlijk lucratief zijn voor de artiest. Daarnaast zal een popzanger inkomsten verdienen door het verkopen van cd's, televisierechten en bijvoorbeeld door de verkoop van kleding.

Eigen bedrijf starten als Popzanger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Popzanger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Popzanger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Popzanger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Popzanger.

Mijnzzp.nl