Artiestenbemiddelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een artiestenbemiddelaar bemiddelt tussen artiesten en de mogelijke opdrachtgever. Door zijn brede kennis van de artiestenbranche en zijn uitgebreide netwerk kan de artiestenbemiddelaar veel regelen voor zijn cliënten op verschillende terreinen, zoals het helpen organiseren van evenementen en het geven van professioneel advies. Om een (bekende) artiest te boeken is het vaak nodig om het management van de artiest te benaderen. Deze manager is de beheerder van de artiest en regelt allerlei zaken voor de artiest, zodat de artiest zelf geconcentreerd kan blijven op de optredens of andere acts die hij of zij uitvoert. De manager werkt vaak samen met diverse artiestenbureaus, die de manager benaderen wanneer er een boeking is.

Er zijn behoorlijk wat artiestenbemiddelingsbureaus te vinden, die allemaal zo hun eigen artiesten in hun portefeuille hebben. Dit zijn zeker niet alleen de bekende artiesten, maar ook veel minder bekende artiesten die veel optreden tijdens feesten en partijen. De bemiddelingsbureaus voeren vaak meer taken uit dan alleen het regelen van een artiest. Zo kunnen de bemiddelingsbureaus ook hele feesten organiseren voor bedrijven en particulieren. Het regelen van een compleet feest kost vaak veel tijd en moeite. De bemiddelingsbureaus kunnen hierbij helpen door hun netwerk in te schakelen. Echter spreken we dan wellicht eerder van een impresario dan van een artiestenbemiddelaar.

Waarom een artiestenbemiddelaar inschakelen

De belangrijkste reden dat artiesten gebruik maken van een speciale artiestenbemiddelaar of artiestenbureau is om het feit dat er dan een aanspreekpunt is voor de klanten en de artiest. Op de deze manier weet iedereen wie het aanspreekpunt is als er vragen of opmerkingen zijn. Daarnaast zijn artiestenbemiddelaars gespecialiseerd binnen de entertainment branche, waardoor ze precies weten welke bedrijven of mensen ze moeten inschakelen om een feest of optreden te laten slagen. Ook de financiële afhandeling en het opstellen van eventuele contracten behoort meestal tot de taken van een artiestenbemiddelaar. Het grote voordeel voor de artiest is dat hij of zij niet zelf al zijn boekingen hoeft te regelen.

Toppers:

Opleidingen tot artiestenbemiddelaar

Over het algemeen zal de Hbo-opleiding Media en Entertainment Management (MEM) een geschikte opleiding zijn binnen dit beroep. Het is natuurlijk wel denkbaar dat iemand een andere Hbo-opleiding genoten heeft. Zie voor meer informatie ook het beroep impresario.

Bedrijven waar een artiestenbemiddeling werkzaam kan zijn

Als artiestenbemiddelaar werk je voor een artiestenbureau of heb je eigen artiestenbureau als zelfstandig ondernemer. Als artiestenbemiddelaar bemiddel je voor meerdere artiesten. Als je maar voor één bepaalde artiest bemiddelt ben je de manager van de artiest.

Competenties artiestenbemiddelaar

Als artiestenbemiddelaar speel je een belangrijke rol tussen de artiest en de opdrachtgever. Communicatie en een commerciële instelling zijn erg belangrijk als artiestenbemiddelaar. Maar ook organisatorisch moet je van wanten weten, omdat er meestal veel geregeld moet worden voor een optreden. Zoals de administratieve afhandeling, wensen van de artiest of klant bewerkstelligen en natuurlijk de muziekopstelling die de artiest nodig heeft. Daarnaast is het belangrijk dat de artiestenbemiddelaar kan netwerken, om zijn aanbod groot en divers te houden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artiestenbemiddelaar

Als artiestenbemiddelaar zijn er redelijk veel kansen in de markt. Wel is het zo dat de bekende artiesten zich niet zomaar aansluiten bij ieder bureau. Meestal is er een langere periode van bewezen diensten voor nodig, voordat de bekende artiesten zich willen aansluiten, of heeft de bekende artiest zelf een manager die zijn zaken waarneemt. Maar er zijn ook veel minder bekende artiesten die zich graag aansluiten bij een artiestenbemiddelaar. Het doorgroeien als artiestenbemiddelaar zit hem toch echt wel in het kunnen aanbieden van de grote namen. Om dit te bereiken zal je doorgaans veel moeten netwerken en moet je succes kunnen tonen door bewezen diensten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris artiestenbemiddelaar

Als artiestenbemiddelaar heb je een mooi vak maar geen licht vak. Naast het regelen van afspraken ben je doorgaans veel tijd kwijt met netwerken en je portfolio uitbreiden. Een salaris indicatie als artiestenbemiddelaar is niet te geven, omdat dit te verschillend is per artiest en bureau. In de meeste gevallen krijgt de bemiddelaar een percentage van de opbrengst, wat natuurlijk per artiest erg kan verschillen.

Mijnzzp.nl