Artiestenbemiddelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een artiestenbemiddelaar is een tussenpersoon die bemiddelt tussen artiesten en mogelijke opdrachtgevers. Door de brede kennis van de artiestenbranche en het uitgebreide netwerk kan een artiestenbemiddelaar over het algemeen veel zaken regelen voor artiesten en opdrachtgevers op verschillende terreinen, zoals het helpen organiseren van evenementen of het geven van professioneel advies. Om een (bekende) artiest te kunnen boeken is het vaak nodig om het management van de betreffende artiest te benaderen. Deze manager is de beheerder van de artiest en regelt allerlei zaken voor de artiest, zodat de artiest zelf geconcentreerd kan blijven op de optredens en/of andere acts, die hij of zij uitvoert. De manager werkt vaak samen met diverse artiestenbureaus, die de manager benaderen als er een boeking is. Een artiestenbemiddelaar is dus een vakman of vakvrouw, die gezien moet worden als tussenpersoon als bepaalde opdrachtgevers een artiest wensen te boeken. Het is de artiestenbemiddelaar die de contacten zal onderhouden met het management van de betreffende artiest. Een artiestenbemiddelaar zal over het algemeen een vaste vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden, zoals gebruikelijk is bij tussenpersonen. Omdat een artiestenbureau over het algemeen beschikt over verschillende soorten artiesten is voor de meeste feesten en partijen wel een geschikte artiest te boeken. Er zijn behoorlijk wat artiesten bemiddelingsbureaus te vinden, die allemaal zo hun eigen artiesten in hun portefeuille hebben. Dit betreft niet alleen de bekende artiesten maar ook de minder bekende artiesten, die ook regelmatig optreden tijdens feesten en partijen. De artiestenbemiddelaar voert vaak meer taken uit dan alleen het regelen van een artiest. Als een artiestenbemiddelaar complete feesten en partijen organiseert kan de benaming impresario of impresariaat van toepassing zijn.

Een artiestenbemiddelaar is dus een tussenpersoon, die ook aangemerkt kan worden als beheerder en zaakwaarnemer voor verschillende artiesten. Dit betreft niet alleen de bekende artiesten, zoals zanger, volkszangers, muzikanten en deejays. Denk bijvoorbeeld ook aan clowns, buikdansers, dansers, goochelaars, mimespelers en aan jazzmuzikanten. Dit zijn allemaal voorbeelden van verschillende artiesten, die gebruik kunnen maken van een artiestenbemiddelingsbureau. Zoals eerder omschreven kunnen artiestenbemiddelaars op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat de meeste artiesten bemiddelingsbureaus ook complete feesten en partijen kunnen organiseren. In dat geval speken wel eerder van een impresario. Een impresario is gespecialiseerd in het organiseren en verkopen van complete voorstellingen en tournees. Een artiestenbemiddelaar kan dus niet automatisch aangemerkt worden als impresario, omdat een artiestenbemiddelaar ook alleen verantwoordelijk kan zijn voor bemiddelingswerkzaamheden. De kerntaak van een artiestenbemiddelaar is het aanbieden van artiesten, zoals zangers en volkszangers. Er zijn ook genoeg feesten en partijen te bedenken waarbij alleen de aanwezigheid van artiesten belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan de bekende bruiloften en kinderfeestjes waarbij artiesten bepaalde optredens verzorgen.

Waarom gebruikmaken van een artiestenbemiddelaar

De belangrijkste reden dat artiesten gebruikmaken van een artiestenbemiddelaar of artiestenbureau is om het feit dat er dan een vast aanspreekpunt is voor de opdrachtgever en de artiest. Op deze manier weet iedereen precies wie het aanspreekpunt is als er vragen of opmerkingen zijn. Daarnaast zijn artiestenbemiddelaars gespecialiseerd binnen de entertainment branche, waardoor ze precies weten welke bedrijven of mensen ze moeten inschakelen om een feest of optreden te laten slagen. Ook de financiële afhandeling en het opstellen van eventuele contracten behoort meestal tot de verantwoordelijkheid van de artiestenbemiddelaar. Het grote voordeel voor de artiest is dat hij of zij niet zelf al zijn boekingen hoeft te regelen. De meeste artiestenbemiddelaars hebben ook regelmatig te maken met event managers.

Verschil artiestenbemiddelingsbureau en impresario

Het belangrijke verschil tussen een artiestenbemiddelingsbureau en impresario is dat werkzaamheden van een impresario veel verder gaan dan alleen het boeken van artiesten. Impresario's zijn verantwoordelijk voor het mogelijke maken van complete concerten, tournees en toneelvoorstellingen. Een impresario heeft in veel gevallen te maken met bekende artiesten, zoals popzangers en musici, die internationaal kunnen optreden. Een impresario kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het laten maken van podiums, het regelen van professioneel geluid, het aanvragen van alle vergunningen en verantwoordelijk zijn voor het boeken van alle hotelovernachtingen voor de artiesten. Ook het verzorgen van promotiewerkzaamheden en het afhandelen van de ticketverkoop kan tot de verantwoordelijkheden behoren van het impresariaat. Een impresario kan in sommige gevallen dus ook aangemerkt worden als feestorganisator.

Toppers:

Opleidingen tot artiestenbemiddelaar

Over het algemeen zal de hbo-opleiding Media en Entertainment Management (MEM) een geschikte opleiding zijn voor het beroep artiestenbemiddelaar. Het is natuurlijk wel denkbaar dat iemand een andere hbo-opleiding genoten heeft. Denk bijvoorbeeld ook aan een opleiding culturele en maatschappelijke vorming in de richting van kunst en cultuur. Welke opleiding een artiestenbemiddelaar precies genoten heeft, is meestal ook afhankelijk van de soort artiesten, die je zult begeleiden. Het beroep artiestenbemiddelaar kent verder geen bescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven als artiestenbemiddelaar. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een artiestenbemiddeling werkzaam kan zijn

Een artiestenbemiddelaar werkt voor een artiestenbureau of is werkzaam als ondernemer binnen een eigen artiestenbureau. Daarnaast is het denkbaar dat een artiestenbemiddelaar aangemerkt kan worden als impresario. Artiesten bemiddelingsbureaus maken over het algemeen gebruik van verschillende medewerkers, die verantwoordelijk kunnen zijn voor verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan accountmanagers, vertegenwoordigers, online marketeers en aan administratief medewerkers. Dit kan wel per bemiddelingsbureau verschillen, omdat niet alle artiestenbemiddelaars op dezelfde manier werkzaam zijn. Daarnaast kunnen artiesten te maken hebben met producenten en/of producers, die de belangen van artiesten vertegenwoordigen.

Competenties artiestenbemiddelaar

De belangrijkste competentie van een artiestenbemiddelaar is dat je moet beschikken over algemene managementvaardigheden. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met veel verschillende artiesten, opdrachtgevers en externe bedrijven. Andere belangrijke competenties zijn het kunnen netwerken en onderhandelen. Ook een goede commerciële instelling mag niet ontbreken als artiestenbemiddelaar. Maar ook organisatorisch moet je van wanten weten, omdat er meestal veel geregeld moet worden voor optredens. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, motivatie, presteren, betrouwbaarheid, plannen, analytisch, controleren, inspiratie en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als artiestenbemiddelaar

Het arbeidsmarktperspectief van een artiestenbemiddelaar is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste artiestenbemiddelaars werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. In algemene zin is er wel voldoende werk te vinden als artiestenbemiddelaar, omdat veel artiesten gebruikmaken van artiestenbemiddelingsbureau. De doorgroeimogelijkheden van een artiestenbemiddelaar moeten gezien worden in het binnenhalen van bekende artiesten, waardoor je de grotere artiesten kan begeleiden. Het binnenhalen van bekende artiesten is over het algemeen niet makkelijk als artiestenbemiddelaar. Dit is het geval, omdat artiesten ook gebruik kunnen maken van een eigen zaakwaarnemer. Dit betreft vaak artiesten die aangemerkt kunnen worden als influencer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris artiestenbemiddelaar

Als artiestenbemiddelaar heb je een mooi vak maar geen licht vak. Naast het regelen van afspraken ben je doorgaans veel tijd kwijt met netwerken en je portfolio uitbreiden. Een salaris indicatie als artiestenbemiddelaar is niet te geven, omdat dit te verschillend is per artiest en bureau. In de meeste gevallen krijgt de bemiddelaar een percentage van de opbrengst, wat natuurlijk per artiest erg kan verschillen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Artiestenbemiddelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Artiestenbemiddelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl