Goochelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een goochelaar is een vakman of vakvrouw die mensen van de ene in de andere verbazing laat vallen door zijn of haar vlugge hand- en vingerbewegingen, waardoor optische effecten worden gecreëerd. Door deze optische effecten weten mensen over het algemeen niet precies meer wat ze zien of meemaken. De trucs die een goochelaar uithaalt grenzen dan ook tegen het onmogelijke aan door de optische effecten. Mensen weten over het algemeen prima dat een bepaalde truc niet zomaar kan, maar ze zien het wel gebeuren voor hun ogen. Een goochelaar maakt dan ook gebruik van snelle bewegingen en optische effecten om zijn trucs uit te halen. Een goochelaar wordt daarom soms ook wel een illusionist genoemd. Een goochelaar maakt voor zijn verschillende trucs gebruik van diverse hulpmiddelen die de verschillende trucs nog spannender maken. Bekende hulpmiddelen die een goochelaar kan gebruiken zijn spelkaarten, doeken, hoeden, touwtjes, en ringen. De grotere trucs die een goochelaar kan gebruiken zijn de bekende ontsnappingstrucs, de doorzaagtrucs en de verdwijntrucs. Welke hulpmiddelen een goochelaar precies zal gebruiken en welk soort acts een goochelaar uitvoert kan per goochelaar en voorstelling verschillen. Het leren goochelen is over het algemeen een kwestie van veel oefenen en doorzetten. De meeste goochelaars beginnen al op jonge leeftijd met goochelen, omdat het leren goochelen op een goede manier niet makkelijk is. Wanneer goochelaars van dichtbij goochelen voor mensen noemt men een goochelaar ook wel een close-up goochelaar. Bij close-up magic moet er sprake zijn van interactie met het publiek, die met de neus bovenop de goochelaar staat. Dit heeft meestal betrekking op goocheltrucs met kaarten en bekertjes, waarbij mensen naast of voor een goochelaar staan.

Een van de eerste bekende goochelaars van Nederland is toch wel Hans Kazan. Toen Hans Kazan op zijn negende verjaardag een goocheldoos kreeg was hij verkocht. In 1973 behaalde Hans Kazan in de categorie illusionisme de derde prijs op de wereldkampioenschappen googchelen. Tijdens een televisieoptreden in 1976 werd Hans Kazan echt populair.

Naast Hans Kazan is ook Hans Klok een bekende Nederlandse illusionist. Hans Klok is inmiddels ook buiten Nederland bekend onder meer door de samenwerking met de bekende Pamela Anderson die zijn assistente was in het Planet Hollywood Resort & Casino in Las Vegas. Hoe goochelaars hun trucs uithalen is een geheim die goochelaars liever niet willen delen. Toch  heeft de gemaskerde illusionist Valentino een kijkje gegeven in de keuken. Valentino heeft in diverse televisie-uitzendingen uitleg gegeven hoe de bekendste trucs werken wat hem veel boze collega's opleverde.

Er zijn vandaag de dag heel veel mensen die zich bezighouden met het goochelen, zowel als hobby en professioneel. Er zijn op YouTube tegenwoordig genoeg filmpjes te vinden van goochelaars die de straat op gaan om te goochelen. De betere filmpjes hebben dan ook vaak veel bekijks. In het verleden waren goochelaars alleen in grote zalen te zien voor het publiek. De goochelaars zijn steeds bezig met het uitvinden van nieuwe trucs om het publiek te kunnen blijven vermaken.

Film over een goochelaar:

Opleidingen tot goochelaar

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden om goochelaar of illusionist te worden. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden om alle kneepjes van het beroep te leren. Het vak is dan ook alleen echt goed te leren door veel te oefenen, zodat er ervaring opgedaan kan worden. Naast het goochelen zelf is het ook belangrijk om een entertainer te zijn, zodat je combinatie je maakt tot een echte goochelaar die mensen graag zien optreden. Goochelen is meer dan het kennen van een paar trucjes.

Bedrijven waar een goochelaar werkzaam kan zijn

Als goochelaar werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer. Waar je precies optreedt is geheel afhankelijk van de goochelaar. Zo kan je optreden op verjaardagsfeesten, televisie, circus of in zalen voor een publiek met je eigen goochelshow.

Competenties goochelaar

Het willen vermaken en verbazen van het publiek is erg belangrijk als goochelaar. Daarom is het belangrijk om steeds aan je acts te blijven werken, zodat je steeds beter wordt. Woorden als energie, snelheid, creativiteit en entertainment zijn belangrijk als goede goochelaar. Ook het bezitten van veel doorzettingsvermogen is belangrijk, omdat het meestal jaren kost om een goede goochelaar te worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goochelaar

Als goochelaar is er voldoende werk te vinden, mits je een goede goochelaar bent met de nodige bekendheid. Vooral in het begin zal het lastig zijn om voldoende opdrachten binnen te halen als goochelaar. Om door te kunnen groeien als goochelaar is het belangrijk dat er naamsbekendheid wordt opgebouwd, zodat er voldoende opdrachten binnen komen. Het echt doorbreken als goochelaar lukt meestal alleen als je voor de televisie gevraagd wordt. Als goochelaar is het belangrijk om complete shows neer te zetten, die doorgaans veel geld kosten. Naast het zelf optreden als goochelaar kan je ook aan beginnende goochelaars les geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris goochelaar

Als goochelaar is je salaris sterk afhankelijk van je bekendheid en de opdrachten die binnen gehaald kunnen worden. De meeste goochelaars werken als zelfstandig ondernemer en werken tegen een vaste vergoeding per optreden. Goochelaars in loondienst werken doorgaans voor een circus en verdienen tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van hun leeftijd. Als zelfstandig werkende goochelaar kan je doorgaans veel meer verdienen dan in loondienst, maar is het inkomen sterk afhankelijk van je bekendheid. Een onbekende goochelaar kan doorgaans niet genoeg verdienen met het vak om rond te komen, en zal er een andere baan naast moeten hebben.

Mijnzzp.nl