Goochelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een goochelaar is een illusionist die mensen van de ene in de andere verbazing laat vallen door zijn of haar vlugge hand- en vingerbewegingen, waardoor optische effecten worden gecreëerd. Door deze optische effecten weten mensen niet precies meer wat ze zien of meemaken. De trucs die een goochelaar uithaalt grenzen dan ook tegen het onmogelijke aan door de optische effecten. Mensen weten over het algemeen prima dat een bepaalde truc niet zomaar kan, maar ze zien het wel gebeuren voor hun ogen. Een goochelaar maakt dan ook gebruik van snelle bewegingen en optische effecten om zijn trucs uit te halen. Een goochelaar wordt daarom ook wel een illusionist genoemd. Een goochelaar maakt voor zijn trucs gebruik van verschillende hulpmiddelen, die de trucs nog spannender maken. Bekende hulpmiddelen die een goochelaar kan gebruiken zijn spelkaarten, doeken, hoeden, touwtjes, en ringen. De grotere trucs die een goochelaar kan gebruiken zijn de bekende ontsnappingstrucs, de doorzaagtrucs en de verdwijntrucs. Welke hulpmiddelen een goochelaar precies zal gebruiken en welk soort acts een goochelaar uitvoert kan per goochelaar en voorstelling verschillen. Het leren goochelen is over het algemeen een kwestie van veel oefenen en doorzetten. De meeste goochelaars beginnen al op jonge leeftijd met goochelen, omdat het leren goochelen op een goede manier niet makkelijk is. Als goochelaars van dichtbij goochelen voor mensen noemt men een goochelaar ook wel een close-up goochelaar. Bij close-up magic moet er sprake zijn van interactie met het publiek, die met de neus bovenop de goochelaar staat. Dit heeft meestal betrekking op goocheltrucs met kaarten en bekertjes, waarbij mensen naast of voor een goochelaar staan. Er zijn tegenwoordig veel mensen die zich bezighouden met het goochelen, zowel als hobby en professioneel. Er zijn op YouTube tegenwoordig genoeg filmpjes te vinden van goochelaars die de straat op gaan om te goochelen.

Een goochelaar is dus een illusionist en kan aangemerkt worden als artiest en entertainer. Het goochelen kan niet los gezien worden van het entertainen, omdat het goochelen ook een belangrijke amusementswaarde heeft. Omdat de amusementswaarde belangrijk is, zijn goochelaars steeds bezig met het bedenken van nieuwe goocheltrucs. Het is niet zo dat een goochelaar gezien kan worden als tovenaar, omdat het goochelen verder niks te maken heeft met het kunnen toveren. Een goochelaar goochelt door het gebruik te maken van voorwerpen en objecten. Dit heeft verder niks met toveren te maken. Daarnaast is het zo dat goochelaars andere voorstelling kunnen geven, die verder niks met het goochelen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het jongleren met balletjes. Het jongleren heeft verder niks met goochelen te maken, omdat het geen goocheltruc betreft. Het jongleren is een behendigheid en geen truc. De meeste goochelaars zijn artiesten, die mensen op een brede manieren kunnen entertainen. Dit is belangrijk om goochelshows aantrekkelijk te houden voor mensen. Met andere woorden kunnen goochelaars ook gebruik maken van andere vaardigheden om de goochelshow te kunnen verbreden voor het publiek.

Goochelaars zijn entertainers, die oorspronkelijk alleen werkzaam waren binnen theaters. Tegenwoordig kunnen goochelaars overal werkzaam zijn. Vooral tijdens feesten kan de goochelaar een belangrijke aanvulling op de avond zijn. Daarnaast kunnen goochelaars werkzaam zijn op straat als straatartiest. In de meeste gevallen betreft dit goochelaars die vooral online actief zijn. Het op straat goochelen is tegenwoordig ook redelijk populair te noemen. Dit betreft meestal wel de eenvoudige goocheltrucs, omdat goochelaars voor de grote goocheltrucs gebruik maken van diverse hulpmiddelen, zoals doeken, kooien, verlichting en geluid. Het op straat goochelen als goochelaar zal dan ook in de meeste gevallen close-up magic betreffen. Voor close-up magic hoeft een goochelaar geen gebruik te maken van andere hulpmiddelen. Ook tijdens feesten is er meestal sprake van close-up magic.

Film over een goochelaar:

Opleidingen tot goochelaar

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden om goochelaar of illusionist te worden. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden om alle kneepjes van het beroep te leren. Het vak is dan ook alleen echt goed te leren door veel te oefenen, zodat er ervaring opgedaan kan worden. Naast het goochelen zelf is het ook belangrijk om een entertainer te zijn, zodat je combinatie je maakt tot een echte goochelaar die mensen graag zien optreden. Goochelen is meer dan het kennen van een paar trucjes. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een goochelaar werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat de meeste goochelaars aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep goochelaar komt eigenlijk niet voor in loondienst. Het is wel denkbaar dat een goochelaar aangemerkt kan worden als circusartiest. Een goede goochelaar kan ook voor de televisie werkzaam zijn binnen bepaalde programma's. De meeste goochelaars maken ook gebruik van een artiestenbemiddelaar. Lang niet alle goochelaars zijn beroepsmatig actief, omdat het ook een hobby kan betreffen. Daarnaast is het zo dat lang niet alle goochelaars fulltime werkzaam zijn als goochelaar.

Competenties goochelaar

De belangrijkste competentie van een goochelaar is het willen entertainen van mensen. Dit houdt in dat goochelaars over veel motivatie en inspiratie moeten beschikken. Zonder voldoende motivatie en inspiratie is het eigenlijk niet mogelijk om als goede goochelaar werkzaam te kunnen zijn. Daarnaast kan doorzettingsvermogen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Dit is het geval, omdat het leren goochelen een langere periode in beslag neemt. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Dit is belangrijk zodat je voldoende opdrachten zal verkrijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, presteren, passie, energie, flexibiliteit, talent, communicatie, creativiteit en snelheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als goochelaar

Als goochelaar is er voldoende werk te vinden, mits je een goede goochelaar bent met de nodige bekendheid. Vooral in het begin zal het lastig zijn om voldoende opdrachten binnen te halen als goochelaar. Om door te kunnen groeien als goochelaar is het belangrijk dat er naamsbekendheid wordt opgebouwd, zodat er voldoende opdrachten binnen komen. Het echt doorbreken als goochelaar lukt meestal alleen als je voor de televisie gevraagd wordt. Als goochelaar is het belangrijk om complete shows neer te zetten, die doorgaans veel geld kosten. Naast het zelf optreden als goochelaar kan je ook aan beginnende goochelaars les geven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris goochelaar

Als goochelaar is je salaris sterk afhankelijk van je bekendheid en de opdrachten die binnen gehaald kunnen worden. De meeste goochelaars werken als zelfstandig ondernemer en werken tegen een vaste vergoeding per optreden. Goochelaars in loondienst werken doorgaans voor een circus en verdienen tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van hun leeftijd. Als zelfstandig werkende goochelaar kan je doorgaans veel meer verdienen dan in loondienst, maar is het inkomen sterk afhankelijk van je bekendheid. Een onbekende goochelaar kan doorgaans niet genoeg verdienen met het vak om rond te komen, en zal er een andere baan naast moeten hebben.

Mijnzzp.nl