Feestorganisator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Feestorganisator is een algemene benaming voor vaklieden die werkzaam zijn binnen de entertainmentbranche. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een feestorganisatie het beste omschrijven als het organiseren en begeleiden van feesten, wat betrekking kan hebben op verschillende soorten feest. Het organiseren van een goed feest is over het algemeen veel werk, afhankelijk van het soort feest. Als feestorganisator ben je meestal verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die ook betrekking hebben op de algemene veiligheid van de feesten. Als het om grote feesten gaat is het tegenwoordig in veel gevallen verplicht om een vergunning aan te vragen, waarbinnen precies is opgenomen aan welke voorwaarden de feestorganisator zich zal moeten houden. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de aanwezigheid van beveiligers en de aanwezigheid van eventuele EHBO'ers. Wat de voorwaarden precies inhouden om een feest te kunnen organiseren  is afhankelijk van het soort feest, het aantal bezoekers en de locatie van het feest. Het organiseren van professionele feesten moet niet onderschat worden, omdat het organiseren van feesten veel werk kan zijn. De werkzaamheden van een feestorganisator moeten heel breed gezien worden, omdat een feestorganisator verantwoordelijk kan zijn voor het organiseren van verschillende soorten feesten zoals bruiloften, bedrijfsfeesten en openbare feesten waarop veel bezoekers kunnen afkomen. Ook de werkzaamheden als feestorganisator kunnen per soort feest verschillen, omdat het organiseren van feesten in de meeste gevallen maatwerk zal zijn.

Afhankelijk van het soort feest, de locatie van het feest en het aantal te verwachten feestgangers op het feest kan het in eerste instantie belangrijk zijn dat een feestorganisator eerst met de betreffende gemeente zal overleggen over mogelijke vergunningen. Over het algemeen is het zo dat voor openbare feesten in de meeste gevallen eerst een vergunning aangevraagd moet worden. In de vergunning is meestal alle belangrijke informatie opgenomen zoals het aantal verplichte evenementenbeveiligers die ingezet moeten worden en het aantal EHBO'ers dat aanwezig moet zijn tijdens het feest. Of een feestorganisator met vergunningen te maken zal krijgen is afhankelijk van het soort feest, omdat een feestorganisator niet in alle gevallen te maken zal krijgen met vergunningen. Denk bijvoorbeeld ook aan een bruiloft in een zalencentrum, waarvoor over het algemeen geen vergunning nodig zal zijn afhankelijk van het soort bruiloft en alle activiteiten.

Feest organiseren

Een feestorganisator weet over het algemeen precies hoe een feest compleet gemaakt kan worden en kan opdrachtgevers hierbij helpen. Om een goed feest te kunnen organiseren is het belangrijk dat er in een vroeg stadium overleg is tussen de opdrachtgever en de feestorganisator om alle wensen door te kunnen nemen. Wellicht moeten er ook artiesten geboekt worden zoals volkszangers of bijvoorbeeld jazzmuzikanten, die tijdig aangevraagd moeten worden zodat ze kunnen optreden tijdens het feest. Ook het op tijd regelen van etenswaren zoals catering behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een feestorganisator. Ook is het belangrijk om een duidelijk budget vast te stellen als feestorganisator, en het budget te bewaken.

Werken als professioneel feestorganisator

Het worden van een professioneel feestorganisator binnen de entertainmentbranche is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat een feestorganisator over de juiste persoonlijkheid moet beschikken. Een feestorganisator moet zelf in veel gevallen ook aan te merken zijn als entertainer, omdat van een feestorganisator verwacht mag worden hoe mensen het beste vermaakt kunnen worden. Daarnaast zal een feestorganisator over goede organisatorische vaardigheden moeten beschikken, omdat het mogelijk maken van grotere feesten om veel organisatietalent zal vragen. Een feest organiseren is teamwork en wordt eigenlijk nooit alleen gedaan. Bij een groot feest zijn meestal meerdere bedrijven betrokken. Deze verschillende bedrijven zijn vaak afhankelijk van de feestorganisator die alles coördineert.

Feestorganisator:

Dansvloer:

Opleidingen tot feestorganisator

Er zijn enkele opleidingen beschikbaar voor het organiseren van feesten zoals de Hbo-opleiding vrijetijdsmanagement van ongeveer drie tot vier jaar. Als feestorganisator ben je doorgaans een zelfstandig ondernemer die feesten organiseert. Wel is een sterke affiniteit met de muziekwereld erg belangrijk in het beroep. Ook een opleiding in bedrijfseconomie kan helpen om succesvol een feestorganisatiebureau te starten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een feestorganisator werkzaam kan zijn

Een feestorganisator zal in veel gevallen werkzaam zijn als ondernemer of is werkzaam voor een feestorganisatiebureau. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een feestorganisator andere benamingen zal gebruiken, zoals de benaming congresplanner als het om besloten congressen gaat. Een feestorganisator dan daarnaast ook gewoon een café-eigenaar zijn, of een ceremoniemeester die een feest organiseert voor familie en vrienden.

Competenties feestorganisator

De competenties als feestorganisator kunnen verschillen per feestorganisator, omdat lang niet alle  feestorganisators werkzaam zijn als professioneel feestorganisator. Van een professioneel werkende feestorganisator mag over het algemeen verwacht worden dat hij of zij beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden en organisatietalent. Daarnaast moet een feestorganisator stressbestendig zijn, omdat het organiseren van grotere feest stressvol kan zijn. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, zelfkennis, samenwerken, netwerken, flexibiliteit, betrouwbaarheid, plannen, controleren, bewaken en monitoren. Ook goed gastheerschap kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instellingen moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als feestorganisator

Als feestorganisator is het aantal binnen te halen opdrachten sterk afhankelijk van je naamsbekendheid. Er worden doorgaans veel feesten georganiseerd, van klein naar groot. Het organiseren van een klein feest is meestal zo gedaan maar de grotere feesten met veel publiek hebben meestal een lange voorbereidingstijd nodig. Doorgroeien als feestorganisator is alleen mogelijk met voldoende naamsbekendheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris feestorganisator

Arbeidsvoorwaarden voor een feestorganisator zijn niet van toepassing, omdat het om een zelfstandig ondernemer gaat. Als feestorganisator werk je doorgaans lange dagen om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Ook tijdens het feest en na afloop zullen de werkzaamheden doorgaan. Het salaris van een feestorganisator is sterk wisselend en niet zomaar aan te geven. Als feestorganisator kan je een vast tarief afspreken of een bepaalde opbrengst krijgen uit de inkomsten. Bij de kleine feesten wordt er over het algemeen gewerkt tegen een vaste prijs. Bij de grote feesten kan dit verschillen per opdrachtgever.

Mijnzzp.nl