Feestorganisator

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een feestorganisator is werkzaam binnen de entertainmentbranche. Het organiseren van een goed feest is doorgaans een grote klus als er veel bezoekers verwacht worden. Als feestorganisator ben je meestal verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden die ook betrekking hebben op de algemene veiligheid van de feesten. Als het om grote feesten gaat is het meestal verplicht om een vergunning aan te vragen waarbinnen precies is opgenomen aan welke voorwaarden de feestorganisator zich zal moeten houden. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking op de aanwezigheid van beveiligers en de aanwezigheid van eventuele EHBO'ers. Wat de voorwaarden precies zijn is afhankelijk van het soort feest, het aantal bezoekers en de locatie van het feest. Het organiseren van professionele feesten moet niet onderschat worden, omdat het organiseren van feesten veel werk kan zijn.

Een feestorganisator weet precies hoe een feest compleet gemaakt kan worden en kan de klant hierbij helpen. Om een feest goed te organiseren is het belangrijk dat er in een vroeg stadium overleg is tussen de klant en de organisator om alle wensen door te kunnen nemen. Wellicht moeten er artiesten geboekt worden die tijdig aangevraagd moeten worden zodat deze kunnen optreden op het feest. Ook is het belangrijk om een budget vast te stellen. Maar ook het aanvragen of regelen van vergunningen is een taak die een feestorganisator op zich kan nemen als de klant dit wenst.

Feest organiseren

Het organiseren van een feest voor veel mensen is heel wat anders dan een verjaardagsfeest thuis organiseren. Het belangrijkste is het vinden van een geschikte locatie voor het feest. Meestal zijn er wel zalencentrums te vinden waar feesten gegeven kunnen worden. Belangrijk voor de organisator is het om te weten welk thema een bepaald feest zal hebben, zodat de doelgroep vastgesteld kan worden. Het thema van een feest zal vaak ook de band of zanger bepalen, en de inrichting van de feestzaal. Ook kan het nodig zijn om met de gemeente in overleg te treden over mogelijke vergunningen of extra bewaking om problemen te voorkomen.

Kosten van een feest

De kosten van een feest zijn natuurlijk nooit precies vast te stellen, omdat ieder feest anders is. Bekende artiesten zijn natuurlijk een stuk duurder dan een lokale zanger of band. Een feestorganisator heeft vaak een breed aanbod van artiesten voor ieder zijn budget, en kan hierin adviseren. Maar niet alleen de zanger of band kosten geld. Er zijn veel meer zaken die een rol spelen op het budget, zoals de catering, aankleding van de zaal en de drank die aangeboden zal worden op een feest. Bij een zalencentrum kan er vaak ook een vast bedrag afgesproken worden per gast

Maar de kosten van een feest verschillen meestal erg per feest. Bij grote feesten waar intree gevraagd zal worden is er vaak een breder budget om het feest extra gaaf te maken. Zo is het zelfs mogelijk om een complet dansvloer te regelen waar de mensen op kunnen dansen of extra disco lampen op te hangen zodat er een echte disco ontstaat. Ook is het mogelijk om andere artiesten te regelen die een feest een speciale dimensie kunnen geven.

Feestorganisator worden

Om als een feestorganisator te kunnen werken is het belangrijk dat iemand plezier heeft in het vermaken van andere mensen. In dit vak is het erg belangrijk om veel verschillende soorten mensen te kennen die allemaal aangeboden kunnen worden door de organisatie. Een feest organiseren is teamwork en wordt nooit alleen gedaan. Bij een feest komen vaak veel verschillende bedrijven kijken, die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Betrouwbaarheid speelt ook een belangrijke rol in de artiestenwereld, omdat op de feestavond zelf eigenlijk niks mis mag gaan. Zo kan het niet zijn dat de catering of een bepaalde artiest niet komt opdagen.

Feestorganisator:

Dansvloer:

Opleidingen tot feestorganisator

Er zijn enkele opleidingen beschikbaar voor het organiseren van feesten zoals de Hbo-opleiding vrijetijdsmanagement van ongeveer drie tot vier jaar. Als feestorganisator ben je doorgaans een zelfstandig ondernemer die feesten organiseert. Wel is een sterke affiniteit met de muziekwereld erg belangrijk in het beroep. Ook een opleiding in bedrijfseconomie kan helpen om succesvol een feestorganisatiebureau te starten. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een feestorganisator werkzaam kan zijn

Als feestorganisator werk je doorgaans bij een feestorganisatiebureau of ben je werkzaam binnen je eigen bedrijf met het organiseren van feesten voor opdrachtgevers.

Competenties feestorganisator

Als feestorganisator is een brede kennis van de muziekwereld en alles wat daar bij komt kijken erg belangrijk. Netwerken en communicatie moeten als feestorganisator vanzelfsprekend zijn voor je. Om een goed feest te kunnen organiseren moeten er vaak meerdere bedrijven samenkomen waar jij als organisator zorg voor draagt. Ook voor het bemiddelen tussen de opdrachtgever en de artiesten speelt hierbij een belangrijke rol.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als feestorganisator

Als feestorganisator is het aantal binnen te halen opdrachten sterk afhankelijk van je naamsbekendheid. Er worden doorgaans veel feesten georganiseerd, van klein naar groot. Het organiseren van een klein feest is meestal zo gedaan maar de grotere feesten met veel publiek hebben meestal een lange voorbereidingstijd nodig. Doorgroeien als feestorganisator is alleen mogelijk met voldoende naamsbekendheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris feestorganisator

Arbeidsvoorwaarden voor een feestorganisator zijn niet van toepassing, omdat het om een zelfstandig ondernemer gaat. Als feestorganisator werk je doorgaans lange dagen om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Ook tijdens het feest en na afloop zullen de werkzaamheden doorgaan. Het salaris van een feestorganisator is sterk wisselend en niet zomaar aan te geven. Als feestorganisator kan je een vast tarief afspreken of een bepaalde opbrengst krijgen uit de inkomsten. Bij de kleine feesten wordt er over het algemeen gewerkt tegen een vaste prijs. Bij de grote feesten kan dit verschillen per opdrachtgever.

Mijnzzp.nl