Volkszanger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep volkszanger
Wat doet een volkszanger
Populariteit volksmuziek
Verschil levenslied en smartlap
Verschillende muziekstijlen
De beste volkszanger van Nederland
Film: nieuwe volkszanger
Film: volkszanger
Opleidingen tot volkszanger
Bedrijven waar een volkszanger werkzaam kan zijn
Competenties volkszanger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als volkszanger
Arbeidsvoorwaarden en salaris volkszanger
Eigen bedrijf starten als Volkszanger
Boekhoudprogramma vergelijken Volkszanger

Beroep volkszanger

Een volkszanger of volkszangeres is een zanger die levensliederen en smartlappen zingt. Daarnaast kan een volkszanger of volkszangeres in sommige gevallen aangemerkt worden als songwriter. Volkszangers zijn vooral binnen Nederland, België en Duitsland populair. Een volkszanger wordt ook wel eens gezien als een vertegenwoordiger van het Nederlandse levenslied. De muziek die een volkszanger maakt gaat over het algemeen over dagelijkse problemen en geluksmomenten waarmee iedereen te maken krijgt, zoals liefdesverdriet, nieuwe liefdes, sterfgevallen, verslavingen en problemen op het werk. Een van de belangrijkste redenen dat volksmuziek onder veel mensen zo populair is, is omdat de melodieën makkelijk in het gehoor liggen en omdat volksmuziek makkelijk mee te zingen is door mensen. In Nederland zijn er redelijk veel artiesten die toebehoren tot de categorie volkszanger, omdat volksmuziek populair is binnen Nederland. Vooral in kroegen en tijdens speciale Hollandse avonden is volksmuziek vaak te horen, omdat volksmuziek garant staat voor een goede sfeer en feeststemming. Volksmuziek kunnen we het beste omschrijven als muziek dat door het volk is bedacht voor het volk. Volksmuziek is dan ook vaak te horen op zogenaamde dorpsfeesten, waarbij de volksmuziek al snel garant staat voor een goed feest. Oorspronkelijk was volksmuziek vooral voorbehouden aan zangers, muzikanten en artiesten die geen noten konden lezen of schrijven. Tegenwoordig zijn volksmuzikanten professionele artiesten, die ook het notenschrift meester zijn. Ook Roma's zijn echte volksmuzikanten, die veel volksmuziek maken. Tegenwoordig wordt volksmuziek door iedereen geaccepteerd en moet volksmuziek gezien worden als volwaardige muziek, waarbinnen veel verschillende artiesten werkzaam zijn. Ook het zelf schrijven van liedjes komt onder de volkszangers veel voor.

Wat doet een volkszanger

Een volkszanger is dus een artiest en zanger, die zich gespecialiseerd heeft in het zingen en/of schrijven van volksmuziek. Als een volkszanger zijn eigen muzieknummers bedenkt en schrijft kan de benaming songwriter van toepassing zijn op een volkszanger. Het levenslied, zoals volkszangers deze brengen, is vooral gericht op onderwerpen die iedereen aangaan. Een belangrijk onderdeel van het levenslied is het teweeg brengen van een emotioneel, sentimenteel of melodramatisch gevoel dat mensen raakt. De term levenslied heeft dan ook betrekking op het echte leven van mensen, inclusief goede en vervelende momenten. Deze combinatie staat over het algemeen garant voor succesvolle muziek, omdat het juist zoveel mensen in het hart raakt. Vooral liefdesliedjes doen het over het algemeen erg goed, omdat liefdesliedjes de mensen al snel raken. Iedereen heeft goede en minder goede ervaringen als het op de liefde aankomt. De meeste volkszangers zingen alleen en maken op de achtergrond gebruik van instrumentale muziek, zonder dat er een band of andere muzikanten aanwezig zijn, zoals pianisten, drummers of gitaristen. Een volkszanger zal dus vaak alleen optreden en maakt soms gebruik van een of meerdere dansers tijdens zijn of haar optreden. Omdat een volkszanger vaak alleen zal optreden is het voor een volkszanger meestal redelijk makkelijk om op verschillende locaties op te treden op een avond. Zoals eerder omschreven is volksmuziek tegenwoordig behoorlijk populair te noemen. Binnen de meeste kroegen en op feesten is tegenwoordig volop volksmuziek te horen.

Populariteit volksmuziek

Volksmuziek is tegenwoordig aan te merken als populaire muziek, omdat veel mensen genieten van volksmuziek. Daarnaast staat volksmuziek voor veel mensen garant voor het oproepen van bepaalde emoties. Ondanks dat veel mensen dagelijks luisteren naar volksmuziek is het wel zo dat bepaalde radio deejays volksmuziek niet draaien op de radio. Onder volkszangers is dit al jaren een grote ergernis, omdat dit een gemiste kan is voor volkszangers. Radioproducers geven vaak als reden op dat volksmuziek niet past bij hun doelgroep. De populaire radiostations richten zich dan ook meer op de moderne popmuziek dat jongeren aanspreekt. Dit neemt niet weg dat er tegenwoordig ook radiozenders zijn, die zich juist wel richten op volksmuziek. Daarnaast is het zo dat bijna alle volkszangers tegenwoordig gebruikmaken van het internet op hun nummers te kunnen promoten. Binnen het beroep zanger is volksmuziek behoorlijk populair te noemen. Vanzelfsprekend kan het beroep zanger ook betrekking hebben op andere zang. De meeste zangers kunnen verschillende muziek maken. Er zijn veel Nederlandse zangers die volksmuziek maken.

Verschil levenslied en smartlap

Het levenslied en de smartlap zijn beide populaire muziekgenres, die niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Het belangrijkste verschil tussen het levenslied en de smartlap is dat het levenslied gaat over alle zaken, die het leven aangaan (goede en slechte) waarbij het oproepen van een sentimenteel of melodramatisch gevoel voorop staat. Smartlappen kenmerken zich juist door het vertellen (zingen) van een verhaallijn. Een ander belangrijk punt is dat smartlappen aan het einde slecht aflopen. Binnen een smartlap is er ook geen sprake van standaard coupletten en refreinen. Binnen het levenslied is dit wel het geval. Een smartlap is dan ook een afgeleide van het levenslied. Een smartlappenzanger kan dus ook aangemerkt worden als verhalenverteller, die zang zal toepassen om een verhaal te kunnen vertellen. Een levensliedzanger en smartlappenzanger kunnen beide aangemerkt worden als entertainer. Dit is het geval omdat het levenslied en de smartlap meestal een belangrijke entertainmentwaarde hebben.

Verschillende muziekstijlen

De meeste zangers brengen verschillende muziekstijlen en eigen nummers op de markt. Het beroep zanger is aan te merken als populair beroep, en veel nieuwe zangers proberen zich te vestigen door een muzikale talentenjacht te winnen. De winnaars van de talentenjacht krijgen meestal een contract met een platenmaatschappij, die hen belooft hun carrière te promoten in ruil voor de exploitatierechten op hun liedjes of albums. Muziek is er in verschillende stijlen, en sommige mensen hebben van de meeste daarvan nog niet gehoord. De meeste zangers lukt het echter niet om door te breken als zanger. Het beroep zanger is niet aan iedereen voorbehouden.

De beste volkszanger van Nederland

Het bepalen van de "beste" volkszanger van Nederland is een kwestie van persoonlijke smaak en subjectieve beoordeling. Nederland heeft een rijke traditie van volksmuziek en er zijn veel getalenteerde volkszangers die populair zijn bij verschillende doelgroepen. Enkele van de bekendste en succesvolste volkszangers in Nederland zijn onder anderen André Hazes, Frans Bauer, Jan Smit, Guus Meeuwis en Django Wagner. Elk van deze artiesten heeft zijn eigen unieke stijl en heeft bijgedragen aan het populair maken van volksmuziek in Nederland. Het is dus aan de luisteraar om te bepalen welke volkszanger zij als de beste beschouwen, op basis van hun eigen voorkeuren en waardering voor de muziek. Ook komen er steeds nieuwe volkszangers bij. De beste Nederlandse volkszanger is dus niet zomaar aan te geven. Daarnaast zijn er veel verschillende Nederlandse volkszangers.

Film: nieuwe volkszanger

Film: volkszanger

Opleidingen tot volkszanger

In de meeste gevallen heeft een volkszanger geen specifieke opleiding genoten als volkszanger, omdat er geen opleidingen zijn. Wel bestaat er tegenwoordig een Mbo-school in Arnhem die een speciale opleiding aanbiedt, namelijk de Mbo-opleiding volkszanger. Deze school noemt men ook wel de school van het Nederlandse lied. Om toegelaten te kunnen worden tot deze speciale opleiding zal je moeten beschikken over de juiste vooropleidingen en zul je een echte auditie moeten doen. Tijdens deze auditie zal er onder andere gelet worden op de stembeheersing en de geschiktheid zal volksmuzikant. In de praktijk is het zo dat een volkszanger niet beschikt over een gerichte opleiding. Het zingen als volkszanger kan eigenlijk niet aangeleerd worden op school, omdat een volkszanger van nature moet beschikken over de juiste competenties. Het zijn van een volkszanger moet simpelweg in je bloed zitten. Dit kan dan ook niet zomaar aangeleerd worden via een school. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een volkszanger werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een volkszanger aangemerkt moeten worden als ondernemer of als amateurartiest. In de meeste gevallen is een volkszanger niet beroepsmatig actief als volkszanger. Dit neemt niet weg dat ook onbekende volkszangers regelmatig kunnen optreden op verschillende feesten, zoals op een bruiloft. In veel gevallen is een volkszanger aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of een impresariaat. Zoals eerder omschreven zijn er relatief gezien niet veel volkszangers die fulltime beroepsmatig werkzaam zijn als artiest. Daarnaast kan een volkszanger gewoon hobbymatig actief zijn.

Competenties volkszanger

De belangrijkste competenties van een volkszanger zijn de passie voor het levenslied en het passievol kunnen uitdragen van het levenslied. Daarnaast moet een volkszanger gewoon goed kunnen zingen. Ook de juiste inspiratie en motivatie mogen als volkszanger niet ontbreken. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat het worden van professionele volkszanger niet makkelijk is. Algemeen belangrijke woorden zijn talent, zelfstandigheid, energie, vernieuwing en ambitie. Omdat je werkzaam bent als ondernemer moet je ook kunnen netwerken en beschikken over commerciële vaardigheden. In dat opzicht kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als volkszanger

Het arbeidsmarktperspectief van een volkszanger is niet echt van toepassing, omdat een volkszanger aangemerkt moet worden als ondernemer. Het arbeidsmarktperspectief van een volkszanger zal dan ook grotendeels bepaald worden door het succes als volkszanger. De doorgroeimogelijkheden van een volkszanger moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. De doorgroeimogelijkheden van een volkszanger zijn eigenlijk onbeperkt. In de praktijk zal het doorbreken als volkszanger niet heel makkelijk zijn. In de meeste gevallen is een volkszanger niet fulltime werkzaam als zanger.

Arbeidsvoorwaarden en salaris volkszanger

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als volkszanger, omdat je werkzaam zal zijn als ondernemer. Daarnaast kan een volkszanger parttime werkzaam zijn en hobbymatig actief zijn. Een volkszanger ontvangen geen salaris, maar meestal een vaste vergoeding. Wat een volkszanger precies zal verdienen is geheel afhankelijk van de soort optredens en de bekendheid van de artiest.

Eigen bedrijf starten als Volkszanger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Volkszanger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Volkszanger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Volkszanger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Volkszanger.

Mijnzzp.nl