Radio deejay

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een radio deejay is een presentator of presentatrice die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden zoals het maken van radiopraatjes met gasten en het aan elkaar koppelen van muziek door het houden van praatjes tussen de muziek door. Hoe een radio deejay precies werkt kan per radio-omroep verschillen, omdat er verschillende soorten muziekzenders zijn. Een radio deejay is over het algemeen niet alleen verantwoordelijk voor het draaien van muziek, omdat een radio deejay ook gezien moet worden als een bijzondere presentator die een radioprogramma een specifiek karakter geeft dat past bij de doelgroep. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een radio deejay het beste omschrijven als het uitzoeken van muziek, het draaien van muziek, het vertellen van achtergrondinformatie met betrekking tot de muziek en het interviewen van gasten en/of luisteraars. Daarnaast kan een radio deejay in sommige gevallen aangemerkt worden als een quizmaster als er spelletjes gehouden worden tijdens de uitzending. Een andere benaming voor radio deejay kan ook zijn diskjockey, echter hoeft een diskjockey niet werkzaam te zijn voor de radio. Een diskjockey kan bijvoorbeeld ook werkzaam zijn binnen een discotheek of op een andere locatie optredens geven.

Als radio deejay ben je dus een presentator, een interviewer en in sommige gevallen ook een quizmaster. De werkzaamheden van een radio deejay kunnen niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een reguliere deejay, omdat deejays niet aangemerkt kunnen worden als presentator. Daarnaast zijn deejays ook niet werkzaam voor radiostadions. Als radio deejay ben je een muziekkenner, echter zal een radio deejay over het algemeen niet zelf zijn eigen muziek mixen zoals een deejay dit wel doet. Een radio deejay moet juist veel meer gezien worden als een entertainer die in staat is om luisteraars te trekken. Ook het interviewen van artiesten en andere gasten op een boeiende manier is erg belangrijk als radio deejay.

Het beroep radio deejay is vandaag de dag niet zomaar meer te vergelijken met vroeger, omdat in veel gevallen een radio deejay niet verantwoordelijk zal zijn voor het uitzoeken van muziek. In veel gevallen zijn het de redactieleden die de playlist zullen samenstellen. Een radio deejay zal in de meeste gevallen wel betrokken zijn bij het samenstellen van de playlist, omdat hij of zij wellicht ook passende achtergrondinformatie zal moeten verzamelen. Wie precies verantwoordelijk is voor het opstellen van de playlists kan per radio deejay en radiostation verschillen, omdat hierover in de meeste gevallen afspraken gemaakt zullen worden.

Diverse werkzaamheden van een radio deejay:

  • Het bijwonen van redactievergaderingen
  • Het draaien van muziek
  • Het eventueel fungeren als quizmaster
  • Het interviewen van artiesten, gastsprekers en luisteraars
  • Het presenteren van het radioprogramma
  • Het zoeken van achtergrondinformatie

Hoe word ik bekend als radio DJ:

Wat moet een radio DJ allemaal kunnen:

Opleidingen tot radio deejay

Er bestaan geen specifieke erkende opleidingsmogelijkheden tot radio deejay, anders dan bijvoorbeeld de Hbo-opleiding Muziek. Er zijn wel diverse cursussen te vinden die aangeboden worden door de bekende radiostadions. Deze cursus of opleiding is over het algemeen alleen toegankelijk voor unieke talenten. Tijdens deze opleiding is er onder andere aandacht voor mediatraining, vormgeving en radioproductie. Omdat een radio deejay ook aangemerkt kan worden als presentator kan ook de Hbo-opleiding Journalistiek aangemerkt worden als een geschikte opleiding. Het worden van een goede radio deejay is niet alleen afhankelijk van de genoten opleiding, omdat een radio deejay ook over unieke vaardigheden moet beschikken die niet zomaar aangeleerd kunnen worden.

Bedrijven waar een radio deejay werkzaam kan zijn

Een radio deejay is over het algemeen in loondienst werkzaam voor een radio-omroepzender. De meeste radio-omroepzenders maken gebruik van vaste radio deejays die in veel gevallen dagelijks te horen zijn op de radio. Het beroep radio deejay betreft in de meeste gevallen de landelijke radio-omroepzenders. Niet iedere radiopresentator kan zomaar gezien worden als een radio deejay.

Competenties radio deejay

De competenties waarover een radio deejay precies moet beschikken kunnen per radiozender en doelgroep verschillen. In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat van een radio deejay verwacht mag worden dat het een allround vakspecialist is die beschikt over unieke vaardigheden. Deze vaardigheden hebben bijvoorbeeld weer betrekking op interviewtechnieken, communicatie, scherpheid en het analytisch vermogen (niet afdwalen) als radio deejay. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, kennis, entertainen, luisteren, uitdrukkingsvaardigheid, professionaliteit en samenwerken. Daarnaast is het als radio deejay belangrijk dat je over een prettige stem beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als radio deejay

Het arbeidsmarktperspectief als radio deejay is over het algemeen niet heel groot te noemen, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast zijn er relatief gezien niet heel veel radio-omroepen. De doorgroeimogelijkheden als radio deejay moeten gezien worden in het mogen werken voor de landelijk bekende radio-omroepen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris radio deejay

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als radio deejay, omdat je als radio deejay voor verschillende omroepen werkzaam kan zijn met verschillende cao's. Een radio deejay werkzaam voor de bekende landelijke omroepen zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 10.000 en 20.000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden. In uitzonderlijke gevallen kan het salaris ook vele malen hoger uitvallen. Een radio deejay kan niet gezien worden als een radiopresentator. Het salaris als radiopresentator zal doorgaans veel lager uitvallen.

Mijnzzp.nl