Opleiding tot Musicus

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Muziek (conservatorium)
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Muziek (conservatorium)

Wie een passende opleiding zoekt als professioneel muzikant kan het beste kiezen voor de Hbo-opleiding muziek (conservatorium), die verschillende richtingen en mogelijkheden kent, zoals zang, klassieke muziek, lichte muziek of bijvoorbeeld de richting popmuziek. De Hbo-opleiding muziek (conservatorium) is binnen Nederland op diverse hogescholen te volgen. De inhoud van de opleiding kan per hogeschool verschillen. Het eerste studiejaar binnen de opleiding is op de meeste hogescholen vrij algemeen en moet gezien worden als een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt wordt met verschillende vormen van muziek en de algemene basiskennis van de muziek. Vanaf het tweede studiejaar zal de hoofdfase van de opleiding beginnen en moet er een richting gekozen worden. Enkele richtingen waaruit gekozen kan worden zijn accordeon, compositie, directie, gitaar & flamenco, harp, houtblazers, koper, slagwerk, strijkinstrumenten, theorie der muziek, toetsinstrumenten en zang. Zoals eerder aangegeven bestaan er binnen Nederland veel verschillende soorten opleidingen in de muziek, die onderling kunnen verschillen. Welke opleiding het beste bij iemand past is persoonlijk en kan per student verschillen.

Opleidingsduur en niveau Muziek (conservatorium)

De Hbo-opleiding muziek zal over het algemeen vier jaar in beslag nemen. Het is een praktijkgerichte opleiding die veel doorzettingsvermogen en zelfstudie zal vragen van studenten. De Hbo-opleiding muziek is een redelijk zware opleiding te noemen, die niet voor iedereen geschikt zal zijn, omdat de opleiding wel bij je moet passen.

Vervolgopleidingen Muziek (conservatorium)

Na de Hbo-opleiding Muziek is het mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Muziek (conservatorium)

Over het algemeen zal je minimaal over een Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma moeten beschikken, voordat je zal worden toegelaten tot de Hbo-opleiding muziek. Daarnaast zal je in de meeste gevallen een auditie moeten uitvoeren. Tijdens de auditie zal er gekeken worden naar verschillende belangrijke punten, zoals de algemene indruk, presentatie, muzikaal vermogen, dynamiek, houding, adembeheersing en het improvisatie vermogen. Daarnaast bestaat er op veel scholen de mogelijkheid om eerst een extra vooropleiding te volgen, wanneer je niet over de juiste vooropleidingen beschikt of als je nog niet over voldoende vaardigheden beschikt.

Mijnzzp.nl