Trombonist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep trombonist
Wat doet een trombonist
Koperen blaasinstrumenten
Trombonist worden
Film: trombonist
Film: tromboneconcert
Opleidingen tot trombonist
Bedrijven waar een trombonist werkzaam kan zijn
Competenties trombonist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trombonist
Arbeidsvoorwaarden en salaris trombonist
Eigen bedrijf starten als Trombonist
Boekhoudprogramma vergelijken Trombonist

Beroep trombonist

Een trombonist is een muzikant die de trombone bespeelt. Een trombone behoort toe tot de blaasinstrumenten. Een andere benaming voor een trombonist is ook wel eens koperblazer, omdat een trombone een koperen blaasinstrument is. Tot de koperblaasinstrumenten behoren onder andere de trompet, de hoorn en de trombone. Koperen blaasinstrumenten onderscheiden zich van andere blaasinstrumenten omdat de toon gemaakt wordt met gespannen lippen in een kuip-mondstuk. Het mondstuk van een blaasmuziekinstrument is een belangrijk onderdeel van het blaasinstrument, omdat hiermee de toon gevormd wordt. De trombonist kan verschillende tonen blazen door zijn lippen te laten trillen. Het veranderen van de toonhoogte zal hoofdzakelijk plaatsvinden door het verschuiven van de buislengte en door het openen of sluiten van de kleppen. Net zo als veel andere muziekinstrumenten is de trombone een belangrijk en onmisbaar muziekinstrument bij fanfares, concerten, symfonieorkesten en andere muziekvoorstellingen. Het beroep trombonist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een trombonist als muzikant verschillende muziekstijlen kan spelen. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan klassieke muziek, maar ook aan jazzmuziek waarbinnen een trombone over het algemeen onmisbaar is. Een andere benaming voor een trombone kan ook zijn schuiftrompet, omdat trombones beschikken over een schuif waarmee je verschillende tonen kan spelen. De officiële benaming is echter trombone en niet schuiftrompet. Daarnaast kan een schuiftrompet niet zomaar vergeleken worden met een trombone omdat een schuiftrompet beschikt over een ander mensuur. Mensuur heeft betrekking op de verhouding tussen de lengte en de doorsnede van een blaasinstrument. Een schuiftrompet is dus een variant van een trombone.

Wat doet een trombonist

Een trombonist is dus een muzikant, die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als musicus. Een musicus is een muzikant die minimaal beschikt over een opleiding aan het conservatorium. Als een musicus niet beroepsmatig werkzaam is, kan ook de benaming amateurmusicus van toepassing zijn. Als trombonist behoor je toe tot de zogenaamde koperblazers. Koperblazers worden onderscheiden tussen zacht koperblazers en scherp koperblazers. Zacht koperblazers heeft onder andere betrekking op de alpenhoorn, de blaas-bas, de bombardon, de bronselur, de bugel, de eufonium, de tuba, de sousafoon en de klaroen. Scherp koperblazers gebruiken de cornet, de piston, trompet en de bekende trombone. Er bestaan dus verschillende soorten blaasinstrumenten. Ondanks dat trombonisten toebehoren tot de koperblazers worden de meeste koperinstrumenten niet gemaakt van puur koper.

Koperen blaasinstrumenten

Koperen blaasinstrumenten worden gemaakt van messing. Messing is een legering van koper en zink. Andere blaasinstrumenten behoren juist toe tot de houtblaasinstrumenten, zoals de klarinet, de fagot, de hobo, de blokfluit en de dwarsfluit. Het is niet zo dat alle houtblaasinstrumenten van hout gemaakt zijn om tot de houtblaasinstrumenten te behoren. De dwarsfluit is bijvoorbeeld niet gemaakt van hout, maar behoort wel tot de houtblaasinstrumenten. De dwarsfluit behoort tot de houtblaasinstrumenten, omdat deze vroeger wel van hout gemaakt werden. Koperblaasinstrumenten en houtblaasinstrument worden binnen de klassieke muziek vaak gebruikt, zoals binnen symfonieorkesten en harmonieorkesten. Trombonisten kunnen ook onderdeel uitmaken maken van andere muziek-opstellingen, zoals een jazzband.

Trombonist worden

Als trombonist ben je dus een muzikant en zul je vaak onderdeel uitmaken van een groter geheel, zoals binnen een symfonieorkest of harmonieorkest. In dat geval zal je meestal muziek maken samen met verschillende andere muzikanten, zoals met violisten, slagwerkers, fluitisten en toetsenisten. Al deze verschillende muzikanten binnen een symfonieorkest of harmonieorkest staan onder begeleiding van de dirigent. De dirigent moet aangemerkt worden als muzikaal leider, die alle muzikanten of musici zal aansturen. In veel gevallen is het de dirigent, die zal bepalen welke compositie gespeeld wordt. Het is niet zo dat trombonisten alleen muziek maken binnen symfonieorkesten of harmonieorkesten. Een trombonist kan ook solo-optredens geven of muziek maken binnen een muziekband. In de meeste gevallen maken trombonisten wel onderdeel uit van een symfonieorkest of harmonieorkest.

Film: trombonist

Film: tromboneconcert

Opleidingen tot trombonist

Over het algemeen zal een trombonist een muziekopleiding volgen aan een conservatorium, of muziekles volgen van een muziekleraar. Dit kan verschillen per muzikant, omdat muzikanten op verschillende niveaus muziek kunnen maken. Als we spreken van een beroepsmuzikant is de meest gerichte opleiding het conservatorium. In de praktijk kan het ook voorkomen dat leerling trombonisten les krijgen van muzikanten binnen een harmonie. In dat geval kunnen de ervaren trombonisten binnen de harmonie aangemerkt worden als leermeester. Dit betreft meestal jonge muzikanten, die later mogelijk kunnen doorgroeien tot het conservatorium. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een trombonist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een trombonist werkzaam zijn als ondernemer of werkzaam zijn als amateurmusicus. Dit neemt niet weg dat een trombonist werkzaam kan zijn binnen een beroepsorkest. Denk bijvoorbeeld aan een beroepsorkest, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast kan een musicus beroepsmatig werkzaam zijn binnen Defensie. Defensie maakt op verschillende manieren gebruik van beroepsorkesten. In de meeste gevallen zal een trombonist niet beroepsmatig werkzaam zijn. Dit neemt niet weg dat amateurmusici wel aangesloten kunnen zijn bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat.

Competenties trombonist

De belangrijkste competenties van een trombonist zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten, zoals de trombone, niet altijd even makkelijk is. Met andere woorden zal een trombonist over voldoende motivatie moeten beschikken. Omdat je als trombonist in de meeste gevallen samen muziek maakt met verschillende andere muzikanten kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook inspiratie en creativiteit zijn over het algemeen belangrijke competenties van een trombonist. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, talent, ambitie, onderhoud, aanpassingsvermogen, plezier en professioneel. Als je beroepsmatig werkzaam bent kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als trombonist

Het arbeidsmarktperspectief van een trombonist is niet echt van toepassing, omdat veruit de meeste muzikanten niet beroepsmatig werkzaam zijn als muzikant of musicus. Alleen de beste muzikanten maken over het algemeen kans op een betaalde baan als musicus. Daarnaast moeten veel musici aangemerkt worden als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een trombonist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam. In dat geval kan een trombonist mogelijk doorgroeien tot een betaalde baan als beroepsmusicus. Daarnaast kan een goede trombonist werkzaam zijn als artiest binnen een eigen muzieksamenstelling.

Arbeidsvoorwaarden en salaris trombonist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste trombonisten hobbymatig actief zullen zijn als muzikant en niet beroepsmatig. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven, omdat er relatief gezien niet veel beroepsmuzikanten zijn.

Eigen bedrijf starten als Trombonist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Trombonist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Trombonist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Trombonist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Trombonist.

Mijnzzp.nl