Toetsenist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep toetsenist
Wat doet een toetsenist
Wie is toetsenist
Film: pianoconcert
Opleidingen tot toetsenist
Bedrijven waar een toetsenist werkzaam kan zijn
Competenties toetsenist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toetsenist
Arbeidsvoorwaarden en salaris toetsenist
Eigen bedrijf starten als Toetsenist
Boekhoudprogramma vergelijken Toetsenist

Beroep toetsenist

Een toetsenist is een muzikant of musicus die een muziekinstrument bespeelt dat voorzien is van toetsen, zoals een clavinet, hammondorgel, keyboard, synthesizer of een digitale piano. Een pianospeler noemt men over het algemeen geen toetsenist maar juist een pianist. Ook een bespeler van orgels noemt men geen toetsenist maar een organist. Het is dus niet zo dat de term toetsenist betrekking heeft op alle muzikanten die muziekinstrumenten bespelen met toetsen, omdat er wel uitzonderingen bestaan. De term toetsenist is ontstaan omdat er naast de piano en het orgel tegenwoordig ook veel andere muziekinstrumenten bestaan met toetsen. Hoe de term toetsenist precies gebruikt wordt in de praktijk kan per muzikant verschillen, omdat het denkbaar is dat een pianist of organist zichzelf geen toetsenist noemt. De term toetsenist moet gezien worden als een algemene term die op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Toetsenisten zijn dus muzikanten die een muziekinstrument bespelen met toetsen zoals de clavinet, accordeon, hammondorgel, keyboard, synthesizer of de digitale piano. De term toetsenist is opgekomen in de jaren 60, omdat er steeds meer verschillende soorten toetseninstrumenten bijkwamen. Later in de jaren 70 en de jaren 80 werden ook de bekende elektronische instrumenten, zoals de synthesizer en de keyboards, steeds populairder. Bespelers van synthesizers en keyboards noemt men ook wel synthesizerspelers, keyboardisten of gewoon toetsenist. Ook hierbij zal de benaming kunnen verschillen per muzikant. Toetsenisten bespelen instrumenten waarbij de toetsen een vast onderdeel uitmaken van het muziekinstrument, zoals dit het geval is bij snaarinstrumenten en klavierinstrumenten. Een xylofoon bijvoorbeeld kan niet aangemerkt worden als een klavierinstrument, omdat een xylofoon geen snaarinstrument is. Een xylofoon wordt juist weer bespeeld door middel van slagwerkstokken en niet door snaren.

Wat doet een toetsenist

Een toetsenist is dus een muzikant en/of musicus die muziekinstrumenten bespeelt, dat voorzien is van toetsen. Dit betreft verschillende snaarinstrument en klavierinstrumenten. Onder de klavierinstrumenten verstaat men ook synthesizers, keyboards en accordeons, ondanks dat deze muziekinstrumenten geen gebruik maken van snaren. De toetsen van een muziekinstrument noemt men ook wel klavier. Klavieren bestaan over het algemeen uit zwarte en witte toetsen. Een andere benaming voor een klavier is ook wel manuaal. Zoals eerder omschreven kunnen niet alle muzikanten, die gebruikmaken van een toetsenbord aangemerkt worden als toetsenist, omdat dit per muziekinstrument kan verschillen. Een pianist en organist kunnen bijvoorbeeld niet aangemerkt worden als toetsenist, ondanks dat pianisten en organisten wel te maken hebben met een klavier. De benaming toetsenist kan dus voor enige verwarringen zorgen, omdat niet alle muzikanten die gebruikmaken van toetsen zomaar aangemerkt kunnen worden als toetsenist. Het is wel zo dat ook pianisten en organisten een toetsinstrument bespelen, net zo als andere toetsenisten. Eigenlijk is de benaming toetsenist alleen van toepassing op de meer modernere muziekinstrumenten, zoals een synthesizer, elektrische piano, synthesizer en elektronische orgel.

Wie is toetsenist

Eigenlijk kunnen alle muzikanten die een muziekinstrument bespelen met een toetsenbord aangemerkt worden als toetsenist. In de praktijk is het dan ook zo dat een allround muzikant zichzelf vaak toetsenist zal noemen. Hiermee wil de betreffende muzikant aangeven dat het een allround muzikant betreft. Met andere woorden kan de muzikant verschillende muziekinstrumenten bespelen, die voorzien zijn van toetsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hammondorgel, de accordeon, de piano en aan verschillende synthesizers. Op deze manier begrijpen andere muzikanten, zoals jazzmuzikanten, drummers, gitaristen en zangers dat ze met een allround muzikant te maken hebben.

Film: pianoconcert

Opleidingen tot toetsenist

De term toetsenist is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Over het algemeen zal een toetsenist over een opleiding aan een conservatorium beschikken of muziekles volgen bij een muziekleraar. Dit is over het algemeen sterk afhankelijk van het niveau, waarop een muzikant werkzaam is. Lang niet alle muzikanten zijn beroepsmatig actief als muzikant. De meeste muzikanten zijn juist eerder hobbymatig actief als muzikant. Zoals eerder omschreven kunnen toetsenisten verschillende muziekinstrumenten bespelen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een toetsenist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een toetsenist aangemerkt moeten worden als ondernemer of als amateurmuzikant. Het beroep toetsenist komt verder niet voor in loondienst. Als een toetsenist beroepsmatig werkzaam is, kan ook de term artiest van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan een toetsenist die onderdeel uitmaakt van een popgroep of andere soort muzieksamenstelling. Ondanks dat toetsenisten niet beroepsmatig actief hoeven te zijn, kunnen ze wel optredens verzorgen. In veel gevallen zal een toetsenist aangesloten zijn bij een artiestenbemiddelaar.

Competenties toetsenist

De belangrijkste competentie van een toetsenist is de allround muziekkennis en de kennis van muziekinstrumenten. Daarnaast moet een toetsenist beschikken over veel passie met betrekking tot muziek. Omdat de meeste toetsenist onderdeel uitmaken van een grotere geheel kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je beroepsmatig werkzaam bent als toetsenist kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, inzicht, improvisatievermogen, samenwerken, talent, ambitie, creativiteit en inspiratie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toetsenist

Het arbeidsmarktperspectief van een toetsenist is niet echt van toepassing, omdat de meeste toetsenisten niet beroepsmatig werkzaam zijn. Ook als ondernemer heb je verder niet veel te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een toetsenist moeten gezien worden in het worden van een bekende artiest, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. In de praktijk zal dit niet heel makkelijk zijn. De meeste toetsenisten en andere muzikanten zijn verder niet beroepsmatig werkzaam.

Arbeidsvoorwaarden en salaris toetsenist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat veruit de meeste muzikanten hobbymatig actief zijn of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Een toetsenist zal niet snel in loondienst werkzaam zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor een toetsenist, omdat het inkomen sterk afhankelijk zal zijn van de naamsbekendheid en het aantal optredens.

Eigen bedrijf starten als Toetsenist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Toetsenist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Toetsenist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Toetsenist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Toetsenist.

Mijnzzp.nl