Pianist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een pianist is een muzikant die de piano bespeelt. In de meeste gevallen zal een pianist klassieke muziek spelen op de piano, maar een pianist kan ook moderne muziek spelen zoals popmuziek of jazzmuziek, afhankelijk van de soort pianist. Daarnaast worden pianisten vaak ingezet voor begeleidingsmuziek of achtergrondmuziek tijdens voorstellingen. In dat geval noemt men een pianist ook wel eens een pianist-begeleider. Als pianist kan je alleen (solo) muziek maken of onderdeel uitmaken van een grotere geheel, zoals een band. Een pianist zal in de meeste gevallen bekende muziekstukken spelen op de piano, maar hij of zij kan er ook voor kiezen om zelf muziekstukken te componeren. Er zijn redelijk veel pianisten die zelf ook componist zijn, omdat ze nu eenmaal veel passie hebben voor muziek. Veel bekende componisten van klassieke muziek waren zelf ook pianist, zoals Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven. Als een pianist binnen een klassiek orkest speelt als beroepsmuzikant kan ook de benaming musicus van toepassing zijn op een pianist. Een pianist bespeelt een piano, wat een toetsinstrument is. Een andere benaming voor een toetsinstrument kan ook weer zijn klavierinstrument. Een piano is weer een slag-, toets- en snaarinstrument dat voorzien is van een enkel klavier en twee of drie pedalen. De klanken die een piano maakt ontstaan doordat de pianist toetsen indrukt, waardoor via een mechanisme hamers tegen de snaren van de piano aanslaan. Het beroep pianist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat pianisten verschillende soorten muziek kunnen maken in uiteenlopende samenstellingen zoals solo, samen met andere muzikanten of als begeleider van vocalisten. Het beroep pianist is aan te merken als bijzonder beroep, omdat een goede pianist veel bijzondere emoties kan oproepen onder de luisteraars. Passie is dan ook een belangrijk woord voor een pianist.

Een pianist is een muzikant, die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als musicus. Ondanks dat een pianist een muziekinstrument bespeelt dat voorzien is van toetsen, noemt men een pianist geen toetsenist. De meeste pianisten leren het pianospelen op een akoestische piano, omdat de aanstaande pianist hierdoor een beter gevoel zal ontwikkelen voor de muziek. Een akoestische piano maakt gebruik van snaren en niet van elektroniche overbrenging, waardoor de muzikant het gevoel met het muziekinstrument kan missen. Daarnaast kennen elektroniche muziekinstrumenten andere beperkingen, zoals het aantal aanwezige toetsen en de klank die anders is. Het gevoel van trillende snaren is eigenlijk onmisbaar als iemand een goede pianist wil worden. De meeste pianisten bespelen daarom akoestische piano's om het pianospelen onder de knie te krijgen. Veruit de meeste pianisten zijn hobbymatig actief als muzikant en spelen alleen thuis op de piano of vleugel voor de hobby. Dit neemt niet weg dat ook een hobbymatige muzikant een voorstelling kan geven, afhankelijk van de eigen wensen.

Als pianist kan je uiteenlopende soorten voorstellingen geven, zoals de bekende pianoconcerten voor een grote groep mensen of juist kamerconcerten voor een besloten genootschap. Daarnaast kan een piano ingezet worden als achtergrondmuziek in een restaurant. Een pianist zal in dat geval een belangrijk onderdeel uitmaken van de ambiance. Ook tijdens andere voorstellingen vormen pianisten vaak een belangrijk onderdeel, bijvoorbeeld tijdens balletvoorstellingen of tijdens toneelvoorstellingen. Een ander voorbeeld is het begeleiden van cabaretiers die een voorstelling geven. Als pianist kan je ook onderdeel uitmaken van een groter geheel. In dat geval zal je meestal spelen in een concertgebouw, onder begeleiding van een dirigent. Het is de dirigent die alle verschillende muzikanten zal aansturen. Denk bijvoorbeeld aan de violisten, trombonisten, fluitisten en aan eventuele vocalisten. Zoals eerder aangegeven zijn relatief veel pianisten ook aan te merken als componist.

Pianist:

Opleidingen tot pianist

Wie een carrière ambieert als beroepspianist kan het beste kiezen voor een opleiding aan het conservatorium, waarbinnen naast de pianohoofdvakken veel aandacht zal zijn voor muziektheorie, het blad lezen, muziekgeschiedenis, harmonieleer, methodiek en ensemblespel. Een opleiding aan het conservatorium zal doorgaans vier tot zes jaar in beslag nemen. Een andere mogelijkheid is het volgen van privé muzieklessen als het om een hobby gaat. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een pianist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een professionele pianist aangemerkt moeten worden als ondernemer. Het beroep pianist komt verder niet voor in loondienst. Daarnaast is het zo dat de meeste pianisten helemaal niet beroepsmatig actief zijn. De meeste pianisten bespelen de piano als hobby. Dit neemt niet weg dat pianisten wel kunnen optreden. Het is dan ook denkbaar dat een pianist is aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat. Een pianist kan, zoals eerder omschreven, op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is ook niet zo dat pianisten alleen klassieke muziek spelen. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende popmuziek of aan jazzmuziek.

Competenties pianist

De belangrijkste competenties van een pianist zijn je passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van een piano of vleugel niet altijd even makkelijk is. Een pianist moet dan ook over veel motivatie beschikken. Ook de juiste inspiratie kan belangrijk zijn als pianist. Dit is vooral het geval als je ook aangemerkt kan worden als componist. Zonder de juiste inspiratie is het niet mogelijk om goede muziek te componeren. Algemeen belangrijke woorden zijn talent, ambitie, creativiteit, onderhoud en zelfstandigheid. Als je als pianist ook optredens wilt verzorgen is het ook belangrijk dat je een netwerker bent en dat je over een commerciële instelling beschikt. Het verkrijgen van opdrachten als muzikant zal lang niet in alle gevallen even makkelijk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als pianist

Het arbeidsmarktperspectief van een pianist is niet echt van toepassing, omdat de meeste pianisten aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een pianist zijn sterk afhankelijk van het talent en je verdere competenties. Een goede pianist kan eindeloos doorgroeien als artiest.

Arbeidsvoorwaarden en salaris pianist

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op het beroep pianist, omdat een pianist werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan het gaan om een pianist die andere werkzaamheden uitvoert als hoofdinkomen. Het is ook niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het inkomen sterk afhankelijk is van het aantal en soort opdrachten.

Mijnzzp.nl