Restauranthouder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep restauranthouder
Werken als zelfstandig restauranthouder
Eigen restaurant beginnen
Kwaliteit restaurants
Enkele verschillende soorten restaurants
Café-restaurant
Fastfoodrestaurant
Hotel-restaurant
Lunchroom
Pizzarestaurant
Restaurant
Shoarmarestaurant
Wegrestaurant
Film: een horeca onderneming starten:
Film: van kok tot restauranthouder:
Opleidingen tot restauranthouder
Bedrijven waar een restauranthouder werkzaam kan zijn
Competenties restauranthouder
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als restauranthouder
Arbeidsvoorwaarden en salaris restauranthouder
Eigen bedrijf starten als Restauranthouder
Boekhoudprogramma vergelijken Restauranthouder

Beroep restauranthouder

Een restauranthouder is de eigenaar, exploitant en uitbater van een restaurant. Een andere benaming voor restauranthouder is ook wel restaurateur. Er bestaan verschillende soorten restaurants, die kunnen variëren van een klein tot een groot restaurant of een keten van restaurants. Als restauranthouder ben je dus ondernemer werkzaam binnen de horeca. De horecasector bestaat niet alleen uit restaurants, omdat ook hotels en cafés tot de horecasector behoren. Een restaurant is niet alleen een eetgelegenheid, maar ook een uitgaansgelegenheid, waar gasten tegen betaling kunnen eten en drinken. Naast het eten en drinken speelt gastvrijheid en service een belangrijke rol binnen de horeca. Welke verantwoordelijkheden en taken een restauranthouder precies heeft kan verschillen per restaurant, omdat niet alle restaurants zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Er bestaan bijvoorbeeld kleine restaurants waar de restauranthouder zelf werkzaam is op de werkvloer, en er bestaan restaurants waarbij de restauranthouder alleen op de achtergrond werkzaam is. Dit kan per restaurant en ondernemer verschillen, omdat je dit als eigenaar zelf zal bepalen. In alle gevallen moet een restauranthouder wel gezien worden als ondernemer, die zelfstandig een of meerdere restaurants zal aansturen. Zoals eerder omschreven zullen de meeste restauranthouders zelf ook op de werkvloer werkzaam zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In de meeste gevallen zal een restauranthouder ook gebruikmaken van verschillende personeelsleden. Het beroep restauranthouder is aan te merken als populair beroep, omdat veel mensen gastronomie belangrijk en leuk vinden. Aan de andere kant is het ook weer zo dat relatief gezien veel restauranthouders vroeg of laat stoppen, omdat de horecabranche niet de makkelijkste branche is. Daarnaast is het algemeen bekend dat het maken van lange dagen veel voorkomt binnen de horeca.

Werken als zelfstandig restauranthouder

Een restauranthouder moet dus aangemerkt worden als ondernemer en als uitbater van een eigen restaurant. De horecasector is binnen Nederland groot en er zijn veel restauranthouders die één of meerde restaurants bezitten. Ondanks dat de werkzaamheden van een restauranthouder per ondernemer kunnen verschillen hebben alle restauranthouders ongeveer dezelfde taken en verantwoordelijkheden, zoals het bijhouden van de administratie, het bijhouden van de boekhouding en het verkopen van eten en drinken. Daarnaast zijn de meeste restauranthouders ook manager, omdat restauranthouders meestal gebruikmaken van personeel zoals serveersters, obers, kelners, sommeliers, koks of chef-koks. Ook dit kan per restaurant verschillen, omdat bijvoorbeeld een sommelier of chef-kok ook de eigenaar van het restaurant kan zijn.

In dat geval kan een restauranthouder ook aangemerkt worden als operationeel manager. Een operationeel manager is iemand die zelf ook op de werkvloer actief is. Binnen restaurants is het niet ongebruikelijk dat de eigenaar zelf ook meewerkt op de werkvloer of werkzaam is in de keuken. Binnen de grote restaurants kan er ook sprake zijn van een speciale restaurant manager, als de eigenaar zelf niet aanwezig is. Ook grote restaurantketens, hotelketens en recreatieparken werken over het algemeen met restaurant managers die verantwoordelijk zijn voor een bepaald restaurant, zonder dat de manager zelf ondernemer is. Een restaurant manager kan dus ook zelfstandig een restaurant runnen zonder eindverantwoordelijk te zijn.

Eigen restaurant beginnen

Er zijn veel mensen die graag zelf een restaurant willen beginnen, omdat de horecasector een grote aantrekkingskracht heeft op mensen. Het starten van een eigen restaurant is aan te merken als moeilijk, omdat niet alleen de opstartkosten relatief gezien hoog zijn, maar ook omdat de exploitatiekosten relatief gezien hoog zijn. Daarnaast is het belangrijk om voldoende gasten aan te trekken en te blijven trekken, wat moeilijker is dan het klinkt. Het juiste concept bedenken en de juiste doelgroep raken zijn belangrijke factoren waar het aankomt op een succesvol restaurant. Een goed restaurant heeft niet alleen betrekking op goed eten en drinken, maar ook op de juiste mensen, de juiste aankleding, de juiste ambiance, de juiste locatie en de juiste prijzen in combinatie met goed eten en drinken.

Kwaliteit restaurants

Kwaliteit van restaurants heeft vandaag de dag niet alleen met de kwaliteit van het eten en drinken te maken. Kwaliteit moet tegenwoordig veel breder gezien worden, omdat het ook te maken heeft met goed gastheerschap, kennis, service en hygiëne. Wanneer één van de onderdelen niet goed is, kan er mogelijk een slechte recensie volgen, die in sommige gevallen grote gevolgen kan hebben voor het restaurant. De meeste mensen die uit eten gaan bekijken eerst de recensies van het restaurant voordat ze een definitieve keuze maken. De laatste jaren zijn er steeds meer restauranthouders die nadelige gevolgen ondervinden door negatieve recensies van gasten, die om wat voor reden dan ook niet tevreden zijn. Als restauranthouder kun je hiertegen meestal weinig doen en het kan vervelende gevolgen hebben.

Enkele verschillende soorten restaurants

Café-restaurant

  • Een café-restaurant is meestal een café waarbinnen het ook mogelijk is om een hapje te eten. Hoe uitgebreid de menukaart precies is kan per café verschillen. Er bestaan verschillende soorten café-restaurants, zoals een kroeg en grand café. Een grand café kan gezien worden als een volwaardig restaurant.

Fastfoodrestaurant

  • Een fastfoodrestaurant kenmerkt zich door een beperkt assortiment en door de snelle bereidingswijze van het fastfood eten. Er bestaan uiteenlopende soorten fastfoodrestaurants die verschillende soorten fastfood kunnen aanbieden, zoals hamburgerzaken of cafetaria's.

Hotel-restaurant

  • Een hotel-restaurant is een restaurant dat bij een hotel hoort. De restauranthouder is in dit geval meestal geen zelfstandig ondernemer, maar eerder een restaurant manager, die onder de verantwoordelijkheid valt van de hotelmanager.

Lunchroom

  • Een lunchroom is meestal een dagzaak waarbinnen bijvoorbeeld broodjes gegeten kunnen worden in combinatie met een drankje. Lunchrooms zijn overal te vinden en zijn populair onder winkelend publiek die een hapje willen eten.

Pizzarestaurant

  • Een pizzarestaurant is een gespecialiseerd restaurant in pizza's. Ondanks dat pizza's bakken de kerntaak is binnen pizzarestaurants zijn er meestal ook diverse andere gerechten te bestellen, zoals shoarmaschotels. De term pizzarestaurant betekent natuurlijk wel dat pizza's de hoofdrol spelen en dat ze handgemaakt worden.

Restaurant

  • Restaurant is een algemene benaming voor gelegenheden die maaltijden verkopen. Dit kunnen zowel lunchmaaltijden als avondgerechten betreffen. Er bestaan veel verschillende soorten restaurants, die nogal van niveau kunnen verschillen. De luxe restaurants zijn in veel gevallen de bekende toprestaurants waarbinnen uiteenlopende soorten vakmensen werkzaam zijn zoals sommeliers, kelners, chef-koks en gastheren en gastvrouwen.

Shoarmarestaurant

  • Een shoarmarestaurant is een restaurant dat in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als fastfoodrestaurant. Dit is vooral het geval als uitgaanspubliek een broodje shoarma wenst te eten voordat deze naar huis gaan. De meeste shoarmarestaurants bieden ook plek aan gasten die uitgebreid wensen te eten.

Wegrestaurant

  • Wegrestaurants zijn ook volwaardige restaurants, maar dan meestal wel gericht op automobilisten en vrachtwagenchauffeurs. Dit hoeft overigens niet het geval te zijn, omdat wegrestaurants niet altijd aan de snelweg zitten. Wegrestaurants kunnen ook andere diensten aanbieden zoals hotelkamers en doucheruimtes voor chauffeurs, die daar gebruik van kunnen maken als ze dit wensen.

Film: een horeca onderneming starten:

Film: van kok tot restauranthouder:

Opleidingen tot restauranthouder

Er bestaan verschillende soorten opleidingen binnen de horeca die als geschikt opleiding aangemerkt kunnen worden, zoals de Mbo-opleiding Gastronoom/Sommelier op niveau vier en de Hogere Hotelschool op Hbo-niveau. Daarnaast is het denkbaar dat de aanstaande restauranthouder een geheel andere opleiding genoten heeft, zoals de Mbo-opleiding kok. Er worden binnen Nederland geen eisen meer gesteld waar het aankomt op het starten van een eigen restaurant. Dit neemt niet weg dat kennis en ervaring zeer belangrijk zijn, zodat er een succesvol restaurant ontstaat. Het is wel zo dat tegenwoordig iedereen een eigen restaurant kan beginnen, omdat er geen verplichtingen zijn qua beroepsopleidingen. Zoals eerder aangeven is het wel belangrijk dat een restauranthouder beschikt over horeca-ervaring en van de gastronomie in het algemeen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een restauranthouder werkzaam kan zijn

Als restauranthouder ben je werkzaam binnen je eigen restaurant als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een restauranthouder werkzaam kan zijn als franchisenemer. Dit is vooral het geval wanneer het landelijke restaurantketens betreft. Zoal eerder omschreven moet het beroep restauranthouder verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat veel verschillende restaurants zijn, die ook qua omvang en gerechten enorm kunnen verschillen. In alle gevallen zal een restauranthouder wel gezien moeten worden als zelfstandig ondernemer.

Competenties restauranthouder

Als restauranthouder zal je over veel competenties moeten beschikken, die niet alleen met eten en drank te maken hebben. De belangrijkste competentie is je algemene kennis van de horecabranche, zoals goed gastheerschap, algemene kookkunsten, algemene wijnkennis en het bieden van service. Daarnaast moet je een soort van manager zijn en over leidinggevende capaciteiten beschikken, omdat je meestal met personeel te maken zal krijgen. Omdat je als restauranthouder verantwoordelijk bent voor de financiën moet je over financiële kennis beschikken. Denk hierbij aan de inkoop, de verkoopprijzen, de personeelsadministratie en de marketingskosten. Als laatste is het niet onbelangrijk dat je over veel doorzettingsvermogen beschikt. De concurrentie binnen de horecabranche is groot te noemen en ook erg hard. Het kunnen onderscheiden als restaurant van andere restaurants is dan ook een belangrijke competentie als restauranthouder. Algemeen belangrijke woorden als restauranthouder zijn trends, inspiratie, communicatie, hygiëne, lef, kwaliteit, presteren, overwicht, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als restauranthouder

Als restauranthouder kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat je werkzaam bent als ondernemer. Iedereen kan een eigen restaurant beginnen, waardoor arbeidsmarktperspectief als restauranthouder niet van toepassing is. Als restauranthouder kunnen we wellicht beter spreken over bestaansmogelijkheden. De bestaansmogelijkheden zijn over het algemeen goed als de restauranthouder kennis van zaken heeft. Er zijn redelijk veel mensen die binnen de horeca een eigen bedrijf starten die het niet redden, omdat de horeca een moeilijke branche kan zijn. De doorgroeimogelijkheden als restauranthouder moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam waardoor het restaurant iedere dag vol zit met gasten. Ook het starten van een eigen foodblog kan helpen bij het opbouwen van meer naamsbekendheid.

Arbeidsvoorwaarden en salaris restauranthouder

Arbeidsvoorwaarden als restauranthouder zijn niet van toepassing, omdat je deze zelf zal bepalen als ondernemer. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat dit geheel afhankelijk zal zijn van de omzet en de uiteindelijke winst. Zit het restaurant iedere dag vol met gasten dan zullen de inkomsten en dus het salaris in de meeste gevallen goed zijn. Hoe goed het salaris zal zijn, hangt af van veel factoren zoals de mogelijke huur, personeelskosten, marketingkosten en de inkoop en verkoop.

Eigen bedrijf starten als Restauranthouder

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Restauranthouder, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Restauranthouder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Restauranthouder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Restauranthouder.

Mijnzzp.nl