Interieuradviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep interieuradviseur
Werken als zelfstandig interieuradviseur
Vormgeven en inrichten van verschillende ruimtes
Verschil interieuradviseur en interieurarchitect
Enkele kleuren tips:
Wat doet een interieuradviseur:
Opleidingen tot interieuradviseur
Bedrijven waar een interieuradviseur werkzaam kan zijn
Competenties interieuradviseur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieuradviseur
Arbeidsvoorwaarden en salaris interieuradviseur
Eigen bedrijf starten als Interieuradviseur
Boekhoudprogramma vergelijken Interieuradviseur

Beroep interieuradviseur

Een interieuradviseur is een stylist die verantwoordelijk is voor het geven van interieuradviezen. Als interieuradviseur ben je over het algemeen werkzaam binnen de groothandel of detailhandel, maar je kan ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, als je beschikt over voldoende kennis en ervaring. Het beroep interieuradviseur moet gezien worden als een beroep op minimaal Mbo-niveau vier. Als interieuradviseur kan je dus op verschillende manieren werkzaam zijn. Over het algemeen zul je als interieuradviseur wel een leidinggevende functie bekleden binnen de organisatie waarvoor je werkzaam bent. Het is bijvoorbeeld goed denkbaar dat een interieuradviseur aangemerkt kan worden als afdelingsmanager of wellicht als filiaalmanager. Wat een interieuradviseur precies uitvoert, is sterk afhankelijk van de soort werkgever, omdat de functie per werkgever kan verschillen. De werkzaamheden binnen de detailhandel zijn vaak gericht op het adviseren van mensen en de werkzaamheden binnen de groothandel of als zelfstandig ondernemer zijn over het algemeen meer gericht op het adviseren en daadwerkelijk uitvoeren van werkzaamheden, zoals het restylen van een woning of andere gebouwen. Om tot een goed interieur- en kleuradvies te komen is het belangrijk om de totale inrichting van een huis of werkruimte hierin te betrekken, zoals het behang, de gordijnen, de verfkleuren, de stoffering, de verlichting, de meubels, het daglicht en alle losse woonaccessoires. Het beroep interieuradviseur kent verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan en mag uitgeven voor interieuradviseur. Dit is een belangrijk verschil met het beroep interieurarchitect, omdat het beroep interieurarchitect wel een beschermde titel betreft. Een interieuradviseur kan dan ook niet aangemerkt worden als interieurarchitect, omdat dit verschillende beroepen zijn.

Werken als zelfstandig interieuradviseur

Als interieuradviseur kan je op verschillende manieren werkzaam zijn, omdat er veel verschillende vaklieden zijn die de term interieuradviseur gebruiken. Ook binnen de detailhandel komt het beroep interieuradviseur veel voor. Denk bijvoorbeeld aan een bouwmarkt medewerker die verantwoordelijk is voor het geven van stylingsadviezen, of aan een gordijnen en vitrage specialist die gespecialiseerd is in de styling van stoffen. Een ander voorbeeld binnen de detailhandel is het beroep medewerker tuincentrum. In dat geval is de interieuradviseur verantwoordelijk voor de styling van tuinen en leefruimtes. Zoals eerder omschreven kan een interieuradviseur binnen de detailhandel vaak ook aangemerkt worden als afdelingsmanager of als filiaalmanager. Als een interieuradviseur werkzaam is als zelfstandig ondernemer moeten de werkzaamheden van een interieuradviseur over het algemeen breder gezien worden. In dat geval zal de interieuradviseur in veel gevallen verantwoordelijk zijn voor het totaalplaatje. Het beroep interieuradviseur is een mooi beroep, omdat je verantwoordelijk bent voor het adviseren van verschillende opdrachtgevers over hun interieur. Creativiteit en inspiratie mogen niet ontbreken als we spreken van een interieuradviseur.

Vormgeven en inrichten van verschillende ruimtes

Zoals eerder omschreven kan een interieuradviseur op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is als interieuradviseur in alle gevallen wel belangrijk dat je op een brede manier gespecialiseerd bent, omdat het vormgeven en inrichten van ruimtes betrekking heeft op het totaalplaatje. Met andere woorden zal een goede interieuradviseur kennis moeten hebben van kleuren, meubels, verlichting, vloerstoffering en behang. Al deze verschillende losse onderdelen zullen het uiteindelijke eindresultaat bepalen. Als interieuradviseur zul je over het algemeen te maken krijgen met opdrachtgevers, die zelf niet beschikken over voldoende inspiratie. Het is dan ook goed denkbaar dat je als interieuradviseur mee gaat winkelen om te helpen met de inspiratie. Het is niet zo dat alle interieuradviseurs zelfstandig het volledige nieuwe interieur zullen bepalen. Een interieuradviseur moet juist veel vaker gezien worden als belangrijke adviseur en raadgever.

Verschil interieuradviseur en interieurarchitect

Een interieurarchitect staat ingeschreven in het architectenregister en heeft een beschermde titel. Het is bij wet verboden om jezelf interieurarchitect te noemen als je niet staat ingeschreven in het architectenregister. Een interieurarchitect beschikt over een universitaire studie en is op een bredere manier werkzaam dan een interieuradviseur. Een interieurarchitect kan bijvoorbeeld ook betrokken zijn bij de architectonische vormgeving van gebouwen en ruimtes binnen gebouwen. Het beroep interieuradviseur kent verder op geen enkele manier bescherming. Iedereen kan en mag zich dus uitgeven als interieuradviseur. Dit is ook het geval als we spreken van een interieurstylist. De term interieurstylist kent ook geen enkele bescherming, net zo als de term interieuradviseur. Ook het beroep tuinarchitect betreft een beschermende titel, die niet zomaar gebruikt mag worden.

Enkele kleuren tips:

  • Bekijk de kleuren bij daglicht op verschillende tijdstippen.
  • Bekijk kleuren ook naast de meubels en gordijnen.
  • Donkere kleuren maken een ruimte kleiner.
  • Een donkere kleur op een grote wand lijkt vaak donkerder.
  • Lichtere kleuren maken over het algemeen een ruimte groter.
  • Neem de tijd om aan een kleur te wennen.

Wat doet een interieuradviseur:

Opleidingen tot interieuradviseur

Wie als interieuradviseur wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding interieuradviseur volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen drie tot vier, afhankelijk van je vooropleidingen. Als interieuradviseur werk je doorgaans in de detailhandel bij de betere winkels. Tijdens de opleiding leer je alles over styling van interieurs, zoals wanddecoratie, vloerdecoratie, verlichting, kleuren, sfeer en raambekleding. Tijdens de opleiding zul je naast school ook werken bij erkende leerbedrijven. Doorgaans werk je vier dagen in de week en ga je één dag in de week naar school voor de theorie. Naast de styling is er tijdens de opleiding ook veel aandacht voor je verkoopkwaliteiten als adviseur, omdat het daar uiteindelijk toch om draait. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudpakket zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een interieuradviseur werkzaam kan zijn

Een interieuradviseur is over het algemeen werkzaam binnen de detailhandel of de groothandel. Daarnaast kan een interieuradviseur prima werkzaam zijn als ondernemer. Zoals eerder omschreven komt het beroep interieuradviseur in de praktijk op veel verschillende manieren voor. Over het algemeen zijn het wel de betere winkels, die gebruikmaken van interieuradviseurs. Denk hierbij aan de grotere woonwinkels, schildersbedrijven en andere soorten woninginrichters. Het is mogelijk dat een interieuradviseur ook andere benamingen kan gebruiken.

Competenties interieuradviseur

Als interieuradviseur moet je in de eerste plaats veel verstand hebben van stylen. Daarnaast zul je over een creatieve instelling moeten hebben en durven te experimenteren. Een andere belangrijke competentie is dat je aangemerkt kan worden als inspirator. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en mogelijkheden op het gebied van interieurs. Omdat je met verschillende mensen te maken krijgt met ieder zijn eigen wensen is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en probeert mee te denken met de opdrachtgever. Als interieuradviseur zul je dan ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. In het algemeen zul je ook over een commerciële instelling moeten beschikken. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, flexibiliteit, passie, energie, samenwerken, adviseren, plezier, overwicht, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieuradviseur

Het arbeidsmarktperspectief van een interieuradviseur is niet zomaar aan te geven, omdat je als interieuradviseur op verschillende manieren werkzaam kan zijn. In het algemeen is het wel zo dat je als interieuradviseur in de meeste gevallen aangemerkt kan worden als allround vakman of vakvrouw, die beschikt over de juiste opleidingen. In dat opzicht zal een interieuradviseur in de meeste gevallen geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. De doorgroeimogelijkheden van een interieuradviseur kunnen gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je wellicht vroeg of laat aangemerkt kan worden als influencer. Ook het starten van een eigen interieuradviesbureau als ondernemer behoort tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieuradviseur

Als interieuradviseur in loondienst kan je doorgaans een behoorlijk salaris verdienen, wat natuurlijk wel afhankelijk is van het soort bedrijf waar je werkzaam bent. Doorgaans verdient een interieuradviseur in loondienst tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en soort werkgever. Als zelfstandig werkende interieuradviseur kan je stukken meer verdienen, maar dan moet je wel in een bepaald netwerk zitten met mensen die er ook daadwerkelijk geld voor over hebben.

Eigen bedrijf starten als Interieuradviseur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Interieuradviseur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Interieuradviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interieuradviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Interieuradviseur.

Mijnzzp.nl