Interieuradviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een interieuradviseur is een specialist op het gebied van interieurs, wat betrekking kan hebben op woonhuizen of andere gebouwen zoals kantoren. Als interieuradviseur ben je over het algemeen werkzaam binnen de groothandel of detailhandel, maar je kan ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer, als je beschikt over voldoende kennis en ervaring. Het beroep interieuradviseur is een beroep op Mbo-niveau vier. Binnen deze Mbo-opleiding is er niet alleen aandacht voor het kunnen adviseren van mensen maar is er ook aandacht voor managementvaardigheden, omdat je meestal een leidinggevende functie zal bekleden als je werkzaam bent binnen een winkel, zoals de functie filiaalmanager. Wat een interieuradviseur precies zal uitvoeren qua werkzaamheden is sterk afhankelijk van de soort werkgever, omdat de functie per werkgever kan verschillen. De werkzaamheden binnen de detailhandel zijn over het algemeen gericht op het kunnen adviseren van mensen en de werkzaamheden binnen de groothandel of als zelfstandig ondernemer zijn over het algemeen meer gericht op het adviseren en daadwerkelijk uitvoeren van werkzaamheden, zoals het restylen van een woning of ander soort gebouw.

Om tot een goed interieur en kleuradvies te komen is het toch wel belangrijk om de totale inrichting van huis of werkruimte hierin te betrekken, zoals behang, gordijnen, verfkleuren, stofferig, verlichting, meubels, daglicht en woonaccessoires. Door al deze zaken mee te nemen kan men het beste kleur en interieuradvies geven. Dat er mensen zijn die door de bomen het bos niet meer zien is wel begrijpelijk. Loop een willekeurige bouwmarkt binnen en er staan rijen vol met verf, latex en behang. De ene verf is nog beter dan de andere en dan zijn er nog de vele verschillende kleuren.

Kleur en licht

Wie zelf een kleur gaat uitzoeken moet rekening houden met veranderende lichtomstandigheden. Een kleur kan binnen in een winkel waar lampen branden heel anders zijn dan bijvoorbeeld buiten. Bekijk daarom de kleur ook eens buiten. Als er een kleur gekozen is en er zijn nog twijfels is het wellicht beter een klein beetje verf mee te nemen naar huis en dit gewoon eens op de muur te schilderen. Wacht tot de verf droog is en u de verf kunt zien bij daglicht. Is het goed dan kunt u met een gerust hard terug naar de winkel om alle verf te halen.

Interieuradvies

Wie op zoek is naar goed interieuradvies doet dit vaak omdat men toe is aan een nieuwe beleving in huis. Regelmatig is er dan ook sprake van een kleine of grote verbouwing. Om alles in één geheel te bekijken qua kleur en interieuradvies doet u er goed aan ook de verbouwing mee te nemen, als hier sprake van is. Voor veel mensen is het moeilijk het totaalplaatje te zien. Ze hebben wel een idee, maar weten niet goed hoe ze dit kunnen bereiken.

Restylen woning

Het restylen van de woning is dan ook een samenspel tussen de klant en de adviseur. Een goede adviseur luistert naar de klant en speelt hierop in. Zo kan het zijn dat de adviseur prima weet naar welke winkel deze u mee naar toe neemt, omdat daar de meubels of ander soort zaken te vinden zijn die de klant bedoelt. Ook bij het opstellen van de meubels kan de adviseur een rol spelen. Door het anders opstellen van meubels kan het soms lijken of men in een andere woning getrokken is.

Wat doen kleuren met een woning

Kleuren kunnen ruimtes groter of juist kleiner laten lijken, in samenhang met strepen op de muur die verticaal of juist horizontaal geplaatst worden. Ook is de richting van laminaat vaak bepalend voor het optische beeld van een ruimte.

Het geven van een bepaald advies is vaak erg moeilijk voor iemand, omdat er rekening gehouden moeten worden met de wensen van de klant. Een goed advies kan dan eigenlijk alleen gegeven worden als er eerst een goed overleg plaatst vindt.

Er zijn tegenwoordig veel soorten kleuren en manieren te bedenken voor de aankleding van een woning. De grotere schildersbedrijven verkopen vaak ook gordijnen, vitrages en bijzondere meubels om tot een mooie aankleding te komen. Maar ook een mooi kleed op de vloer kan een ruimte een warme uitdrukking geven.

Inspiratie opdoen

Het zelf bedenken van een nieuwe inrichting is ook leuk om te doen voor wie dit wil proberen. Inspiratie opdoen is vaak heel simpel door gewoon goed om je heen te kijken, of door te kijken in winkels of interieurbladen. Door het uitknippen van voorbeelden en door te schuiven met meubels kan men vaak leuke ideeën opdoen, waar men mee aan de slag kan gaan. Ook zijn er via internet veel voorbeelden te van vinden inrichtingen en adviezen.

Interieur visualisatie

3D visualisaties worden veel gebruikt in commercials, films, reclame en vastgoedpresentaties. Er zijn tegenwoordig veel architecten, vastgoedontwikkelaars en makelaars die gebruik maken van deze vorm van 3D kijken als reclame om zijn uitstekende weergave. Maar ook keukenbedrijven maken steeds meer gebruik van 3D om een nieuwe keuken aan klanten te kunnen tonen in 3D voordat de klant zijn keuze ook daadwerkelijk besteld. Een potentiële klant krijgt door de 3D visualisaties een goede indruk van wat er precies aangeboden wordt en kan op deze manier zijn keuze beter beoordelen. Zo is het bekijken van een nieuwbouwhuis in 3D veel beter dan vanaf een tekening omdat men het ontwerp simpelweg beter kan bekijken en inschatten.

3D visualisaties zijn tegenwoordig niet meer weg te denken als reclamemiddel, echter zal het vaak wel om de grotere projecten gaan omdat een 3D visualisatie van een huis niet rendabel is voor de meeste mensen. Er kunnen zelfs hele 3D animaties gemaakt worden wanneer iemand dit wenst. De 3D visualisatie kan op een stick of op een cd naar potentiële klanten verzonden worden, met een folder, of op een website geplaatst worden.

Enkele kleuren tips:

  • Lichtere kleuren maken over het algemeen een ruimte groter
  • Een donkere kleur op een grote wand lijkt vaak donkerder
  • Bekijk de kleuren ook bij daglicht op verschillende tijdstippen
  • Donkere kleuren maken een ruimte kleiner
  • Bekijk kleuren ook naast de meubels en gordijnen
  • Nieuwe kleuren kan betekenen dat er ook naar de verlichting gekeken moet worden
  • Neem de tijd om aan een kleur te wennen
  • Wees niet bang bij het kiezen van kleuren als het fout gaat is er zo weer een andere kleur

Beroep interieuradviseur:

Opleidingen tot interieuradviseur

Wie als interieuradviseur wil gaan werken kan het beste de Mbo-opleiding interieuradviseur volgen. Deze opleiding duurt over het algemeen drie tot vier, afhankelijk van je vooropleidingen. Als interieuradviseur werk je doorgaans in de detailhandel bij de betere winkels. Tijdens de opleiding leer je alles over styling van interieurs, zoals wanddecoratie, vloerdecoratie, verlichting, kleuren, sfeer en raambekleding. Tijdens de opleiding zal je naast school ook werken bij erkende leerbedrijven. Doorgaans werk je vier dagen in de week en ga je één dag in de week naar school voor de theorie. Naast de styling is er tijdens de opleiding ook veel aandacht voor je verkoopkwaliteiten als adviseur, omdat het daar uiteindelijk toch om draait. Zie voor meer informatie ook het beroep interieurarchitect. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een interieuradviseur werkzaam kan zijn

Als interieuradviseur werk je doorgaans voor de betere winkels op het gebied van woninginrichting. Dit kunnen woonwinkels zijn of bijvoorbeeld de betere schildersbedrijven, met een afdeling voor interieurs. Daarnaast kan je natuurlijk ook als zelfstandig ondernemer starten als interieuradviseur, mits je een goede naam hebt opgebouwd.

Competenties interieuradviseur

Als interieuradviseur heb je in het eerste geval verstand van stylen. Daarnaast zal je een creatieve instelling moeten hebben en durven te experimenteren. Ook is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en mogelijkheden op het gebied van interieurs. Omdat je met verschillende mensen te maken zal krijgen met ieder zijn eigen wensen is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en probeert mee te denken met je klanten. Communicatie is daarom als interieuradviseur zeer belangrijk. Maar ook het hebben van een commerciële instelling is belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieuradviseur

Als interieuradviseur is er doorgaans voldoende werk te vinden, mede omdat er niet veel mensen actief zijn als interieuradviseur. Wel is het belangrijk dat je over goede persoonlijke eigenschappen beschikt, zoals klantvriendelijk en dienstbaar zijn, wil je een goede kans maken als een interieuradviseur in loondienst. De bedrijven die een interieuradviseur in dienst hebben liggen doorgaans in het hogere segment en nemen dan ook niet zomaar iedereen aan. Het doorgroeien als interieuradviseur is alleen mogelijk door bijvoorbeeld landelijk bekend te worden en op televisie je interieuradvies te mogen geven. Daarnaast kan je natuurlijk je eigen interieuradviesbedrijf starten als echt goed bent.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieuradviseur

Als interieuradviseur in loondienst kan je doorgaans een behoorlijk salaris verdienen, wat natuurlijk wel afhankelijk is van het soort bedrijf waar je werkzaam bent. Doorgaans verdient een interieuradviseur in loondienst tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd en soort werkgever. Als zelfstandig werkende interieuradviseur kan je stukken meer verdienen, maar dan moet je wel in een bepaald netwerk zitten met mensen die er ook daadwerkelijk geld voor over hebben.

Mijnzzp.nl