Interieurarchitect

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een interieurarchitect of binnenhuisarchitect is een architect die ingeschreven staat in het architectenregister. Het inschrijven in het architectenregister als interieurarchitect is alleen mogelijk met een afgeronde universitaire studie tot architect. Het beroep interieurarchitect betreft dan ook een beschermende titel, die niet iedereen zomaar mag voeren. De opleiding tot interieurarchitect is dezelfde opleiding als de opleiding tot architect, stedenbouwkundige of landschapsarchitect en is een masteropleiding. Zoals eerder omschreven mag niet iedereen zich zomaar interieurarchitect of binnenhuisarchitect noemen. Er zijn relatief veel adviseurs aan het werk op het gebied van inrichting, echter kunnen lang niet alle vakmensen aangemerkt worden als interieurarchitect. Vaklieden die niet staan ingeschreven in het architectenregister moeten dan ook aangemerkt worden als interieuradviseur en niet als interieurarchitect. De werkzaamheden die een interieurarchitect uitvoert gaan een stuk verder dan die van een interieuradviseur. Een interieurarchitect is bijvoorbeeld al met diverse tekeningen aan het werken en/of uitwerken voordat er gebouwd gaat worden en zal regelmatig met de opdrachtgever en de architect overleggen over stijl, vormgeving en kleurstellingen. Het in een vroeg stadium overleggen met de opdrachtgever en mogelijke architectuur is als interieurarchitect belangrijk, omdat deze dan beter kan begrijpen wat nu precies de bedoelingen en verwachtingen zijn voor het eindresultaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een architect bepaalde lichtinvallen wenst in het gebouw en de interieurarchitect hier dus rekening mee moet houden qua kleurstelling of de opstelling van meubels. Het beroep interieurarchitect is aan te merken als mooi beroep, omdat je iedere dag creatief bezig bent voor verschillende opdrachtgevers. Als interieurarchitect probeer je een passende inrichting te vormen, die past bij de rest van het gebouw.

Het beroep interieurarchitect betreft dus een beschermende titel, die niet iedereen zomaar mag voeren. Dit is ook het geval als we speken van een architect, landschapsarchitect of van een stedenbouwkundige. Dit zijn allemaal voorbeelden van architecten die ingeschreven moeten staan in het architectenregister. Zoals eerder omschreven kan een interieuradviseur niet aangemerkt worden als interieurarchitect, omdat dit verschillende beroepen betreft. Een interieuradviseur kan bijvoorbeeld ook gewoon een bouwmarkt medewerker zijn, die stijladviezen geeft als stylist. Ook een winkelmedewerker die gordijnen en vitrages verkoopt kan aangemerkt worden als interieuradviseur. Er zijn veel verschillende vaklieden te bedenken, die aangemerkt kunnen worden als interieuradviseur. Denk bijvoorbeeld ook aan de bekende verlichtingsadviseurs.

Werkzaamheden interieurarchitect

Als interieurarchitect gaan de inhoudelijke werkzaamheden veel verder dan alleen het samenstellen van mooie passende meubels. Een interieurarchitect is in veel gevallen ook betrokken bij het ontwerp van gebouwen. Het is dan ook prima denkbaar dat een interieurarchitect veel zal samenwerken met verschillende architecten, die verantwoordelijk zijn voor de vormgeving gebouwen. Daarnaast kan een interieurarchitect te maken hebben met een bouwfysicus. Een bouwfysicus is gespecialiseerd in bouwfysica. Bouwfysica is gericht op het optimaliseren van het binnenklimaat in gebouwen. Dit kan een bouwfysicus bereiken door het analyseren van alle eigenschappen van bouwmaterialen inclusief het adviseren over de beste toepassingsmogelijkheden van de gebruikte bouwmaterialen. Bouwfysica heeft indirect dus ook te maken met de werkzaamheden van een interieurarchitect. Daarnaast kan een interieurarchitect samenwerken met een akoesticus.

Afhankelijk van de soort opdracht kan een interieurarchitect ook verantwoordelijk zijn voor het laten maken van een maquette door een maquettebouwer. Maquettes helpen interieurs te visualiseren, zodat opdrachtgevers een beter beeld krijgen van het interieur en de uiteindelijke vormgeving. Het is ook denkbaar dat je als interieurarchitect betrokken bent bij de uitvoering van alle werkzaamheden. Met andere woorden kan je als interieurarchitect ook te maken krijgen met verschillende vaklieden, die verantwoordelijk zijn voor verbouwingswerkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan tegelzetters of aan keukenmonteurs, die volgens de richtlijnen werken van de interieurarchitect. Het is de interieurarchitect, die in dat geval zal controleren of alle werkzaamheden uitgevoerd worden volgens het ontwerp.

Wat doet een interieurarchitect allemaal:

  • Het adviseren van opdrachtgevers
  • Het maken van diverse plattegronden en maquettes
  • Het maken van schetsen en tekeningen
  • Het nazoeken van regelgeving
  • Het ontwerpen van interieurs
  • Het overleggen met andere architecten
  • Het overleggen met toeleveranciers

Interview binnenhuisarchitect:

Opleidingen tot interieurarchitect

Wie een carrière ambieert als interieurarchitect moet de universitaire studie architect volgen. Het worden van interieurarchitect is alleen mogelijk door het volgen van een masteropleiding binnen de studie tot architect. Na het afronden van de studie is het mogelijk om jezelf in te schrijven in het architectenregister, waardoor je de titel interieurarchitect mag voeren. De titel interieurarchitect is een beschermde titel en mag niet zomaar gebruikt worden. Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI). Er zijn tegenwoordig ook opleidingsmogelijkheden op Hbo-niveau tot interieurarchitect. In dat geval zul je wel aan aanvullende voorwaarden en studies moeten voldoen voordat je opgenomen kan worden in het architectenregister. Met alleen een afgeronde Hbo-opleiding is het niet mogelijk om interieurarchitect te worden. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende interieurarchitect.

Bedrijven waar een interieurarchitect werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een interieurarchitect werkzaam zijn voor een architectenbureau. Daarnaast is het denkbaar dat een interieurarchitect werkzaam is voor grote middenstanders, die veel te maken hebben met het ontwerpen van interieurs. Als interieurarchitect is het ook mogelijk dat je werkzaam bent als ondernemer binnen een eigen architectenbureau. Er zijn relatief gezien redelijk veel interieurarchitecten werkzaam als ondernemer.

Competenties interieurarchitect

De belangrijkste competenties van een interieurarchitect zijn vormgeving en creativiteit. Als interieurarchitect moet je veel kennis hebben van verschillende soorten stijlen en mogelijkheden. Ook het bezoeken van beurzen en het lezen van vakliteratuur is als interieurarchitect belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en mogelijkheden. Als interieurarchitect zul je ook communicatief sterk onderlegd moeten zijn, omdat je regelmatig met verschillende opdrachtgevers en andere partijen zal overleggen. Als je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent moet je ook commercieel zijn en kunnen netwerken. Het netwerken als interieurarchitect is eigenlijk heel belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, inspiratie, innovatie, samenwerken, inzicht, visie, overtuigingsvermogen en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als interieurarchitect

Het arbeidsmarktperspectief van een interieurarchitect is over het algemeen redelijk te noemen. Het is niet zo dat iedereen zomaar een interieurarchitect in zal schakelen. Over het algemeen zal een interieurarchitect meer met de zakelijke markt te maken hebben dan met de particuliere markt. Dit neemt niet weg dat een interieurarchitect ook prima werkzaam kan zijn voor particulieren. De doorgroeimogelijkheden van een interieurarchitect moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Denk bijvoorbeeld aan het mogen inrichten van een hotelcomplex of aan het mogen inrichten van een vakantiepark. Ook het starten van een eigen architectenbureau als interieurarchitect kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris interieurarchitect

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep omdat je voor verschillende soorten werkgevers werkzaam kan zijn maar over het algemeen zal een interieurarchitect onder de cao architecten en architectenbureaus vallen. Een interieurarchitect in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3500 en 4500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en bekendheid als interieurarchitect. Wanneer we echt spreken over bekende interieurarchitecten is een veel hoger inkomen zeker denkbaar.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Interieurarchitect

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Interieurarchitect bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl