Gordijnen en vitrage specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep gordijnen en vitrage specialist
Gordijnen en vitrage maken en verkopen
Verschil gordijnen en vitrages
Wat doet een gordijnen en vitrage specialist:
Werken en leren in de interieurbranche:
Opleidingen tot gordijnen en vitrage specialist
Bedrijven waar een gordijnen en vitrage specialist werkzaam kan zijn
Competenties gordijnen en vitrage specialist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gordijnen en vitrage specialist
Arbeidsvoorwaarden en salaris gordijnen en vitrage specialist
Eigen bedrijf starten als Gordijnen en vitrage specialist
Boekhoudprogramma vergelijken Gordijnen en vitrage specialist

Beroep gordijnen en vitrage specialist

Een gordijnen en vitrage specialist is vakman of vakvrouw, die zich gespecialiseerd heeft in interieurtextiel. Interieurtextiel heeft niet alleen betrekking op gordijnen en vitrage, maar heeft betrekking op alle interieurtextiel die toegepast kan worden. Als gordijnen en vitrage specialist werk je over het algemeen binnen een atelier, maar kan je ook werkzaam zijn voor interieurwinkels die gordijnen en vitrage verkopen. Het kunnen adviseren van klanten speelt binnen dit beroep meestal een belangrijke rol, omdat er veel verschillende soorten stoffen en mogelijkheden bestaan. Welke werkzaamheden een gordijnen en vitrage specialist precies heeft, is meestal afhankelijk van de soort werkgever, omdat het werken in een atelier anders is dan het werken in een winkel. In een winkel heb je over het algemeen alleen een adviserende rol, omdat winkelpersoneel niet verantwoordelijk is voor het daadwerkelijk maken van gordijnen en vitrages. Een gordijnen en vitrage specialist die werkzaam is binnen een atelier zal in de meeste gevallen wel verantwoordelijk zijn voor het maken van gordijnen en vitrages. Het beroep gordijnen en vitrage specialist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat je als gordijnen en vitrage specialist op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast kunnen gordijnen en vitrages tegenwoordig geautomatiseerd gemaakt worden binnen een textielfabriek. Gordijnen en vitrage bepalen de uitstraling van een woning voor een groot deel, en zijn van invloed op de sfeer in het interieur van een woning. Gordijnen geven een bepaalde ambiance aan de woning. Buiten het feit dat gordijnen mooi zijn hebben ze ook diverse functies, zoals een geluiddempende werking, en houden ze de kou buiten en de warmte binnen. Ook het naar binnen kijken vanaf de straat is een stuk lastiger met vitrage of gordijnen. Op slaapkamers kunnen worden gordijnen in veel gevallen toegepast om het licht buiten te houden.

Gordijnen en vitrage maken en verkopen

Als gordijnen en vitrage specialist kan je dus op verschillende manieren werkzaam zijn. De meeste gordijnen en vitrage specialisten moeten aangemerkt worden als verkoopspecialist of als verkoopadviseur, die zich gespecialiseerd hebben in gordijnen en vitrages. Zoals eerder omschreven zal het daadwerkelijk maken van gordijnen en vitrages in de meeste gevallen toebehoren tot de werkzaamheden van een naaister, die werkzaam is binnen een naaiatelier of een textielfabriek. Tegenwoordig worden door de grote ketens de gordijnen en vitrages op maat geleverd. De klant kan zelf de maten doorgeven, of laten opmeten door een professional. Wie echt iets apart wenst, kan ook prima terecht bij de kleinere naaiateliers om daar gordijnen en/of vitrages te laten maken. Door de korte lijnen kan er prima advies gegeven worden over de mogelijkheden van het maken, en de stofkeuzes van de gordijnen en vitrages. Ook het ophangen van de gordijnen en vitrages kan vaak door dit soort bedrijven geregeld worden, zodat alles uit handen genomen wordt door het naaiatelier. Het daadwerkelijk ophangen van gordijnen en vitrages kan uitgevoerd worden door verschillende vaklieden, zoals een klusjesman, schilder of een woningstoffeerder.

Verschil gordijnen en vitrages

Het verschil tussen gordijnen en vitrages is dat gordijnen vaak geen licht door laten en van een dikke stof gemaakt zijn. Vitrages zijn dun en laten over het algemeen wel licht door. De vitrage is vaak de hele dag gesloten en de gordijnen niet. Er zijn veel verschillende soorten gordijnen, zoals rolgordijnen, paneelgordijnen, lamelgordijnen en vouwgordijnen. Het uitzoeken van gordijnen kan nogal een lastige klus zijn, omdat de gordijnen de woning erg beïnvloeden. Zo kunnen donkere gordijnen een kamer veel kleiner doen lijken en moeten de gordijnen goed passen bij de rest van het interieur. In dat opzicht kan een gordijnen en vitrage specialist in veel gevallen aangemerkt worden als interieuradviseur. Een interieuradviseur is gespecialiseerd in styling. Goed advieswerk is belangrijk als we spreken van gordijnen en vitrages. Dit is het geval, omdat gordijnen en vitrages op veel manieren toegepast kunnen worden door middel van verschillende materialen.

Wat doet een gordijnen en vitrage specialist:

  • Het adviseren over gordijnen en vitrages.
  • Het opmeten van gordijnen en vitrages.
  • Het maken van gordijnen en vitrages.
  • Het vermaken van bestaande gordijnen en vitrages.
  • Het strijken en wassen van gordijnen en vitrages.
  • Het eventueel ophangen van gordijnen en vitrages.

Werken en leren in de interieurbranche:

Opleidingen tot gordijnen en vitrage specialist

Wie zelf gordijnen of vitrage wil kunnen maken kan het beste de Mbo-opleiding Specialist Interieurtextiel op niveau vier volgen, of de opleiding textiel en mode. Tijdens de opleiding leer je alle vaardigheden die met gordijnen te maken hebben zoals knippen, locken, zomen, meten, plooien en vlinderen en de afwerking. Na de opleiding kan je nog verder leren op Hbo-niveau voor bijvoorbeeld modeontwerper, styling, modevormgeving of de fashion opleiding volgen. Het is mogelijk dat een gordijnen en vitrage specialist over een geheel andere beroepsopleiding beschikt. Daarnaast kan een gordijnen en vitrage specialist het vakgebied gewoon in de praktijk aangeleerd hebben van ervaren collega's. Dit kan verschillen per gordijn en vitrage specialist, omdat je in de praktijk op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een gordijnen en vitrage specialist werkzaam kan zijn

Zoals eerder omschreven kan een gordijnen en vitrage specialist in de praktijk op verschillende manieren werkzaam zijn. Een gordijnen en vitrage specialist kan werkzaam zijn binnen de detailhandel of groothandel, of werkzaam zijn voor een textielfabriek. Daarnaast kan een gordijnen en vitrage specialist werkzaam zijn voor een atelier. Het is ook denkbaar dat je als gordijnen en vitrage specialist werkzaam bent als ondernemer binnen je eigen atelier. In sommige gevallen kan een gordijnen en vitrage specialist aangemerkt worden als marktkoopman.

Competenties gordijnen en vitrage specialist

De belangrijkste competentie van een gordijnen en vitrage specialist is de vakinhoudelijke kennis van interieurtextiel, gordijnen en vitrages. Daarnaast moet een gordijnen en vitrage specialist beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je met veel verschillende klanten te maken krijgt. Ook het adviseren moet gezien worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is het blijven volgen van de laatste trends en mogelijkheden. Omdat je meestal werkzaam is als verkoper moet je ook over een commerciële instellingen beschikken. In sommige gevallen zul je ook moeten kunnen onderhandelen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, kennis, zelfstandigheid, samenwerken, secuur, verantwoordelijkheidsgevoel, organiseren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gordijnen en vitrage specialist

Het arbeidsmarktperspectief van een gordijnen en vitrage specialist is niet zomaar aan te geven, omdat je als gordijnen en vitrage specialist in praktijk op verschillende manieren werkzaam kan zijn. In het algemeen zal je als gordijnen en vitrage specialist geen moeite hebben met het vinden van werk, omdat er niet veel mensen zijn, die zich gespecialiseerd hebben in gordijnen en vitrages. Met andere woorden kan je als goede gordijnen en vitrage specialist overal wel werkzaam zijn op verschillende manieren. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden van een gordijnen en vitrage specialist, anders dan het werkzaam zijn als filiaalmanager van een winkel en/of atelier. Natuurlijk kan wel het starten van een eigen winkel en/of atelier gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gordijnen en vitrage specialist

Een gordijnen en vitrage specialist in loondienst zal doorgaans tussen de 2400 en 2800 euro bruto verdienen, afhankelijk van de leeftijd en soort werkgever. Een zelfstandige gordijnenmaker met een eigen atelier kan doorgaans meer verdienen dan in loondienst, maar dit is natuurlijk wel geheel afhankelijk van de opdrachten en andere factoren zoals de huur van het atelier. Het rond kunnen komen van een gordijnenatelier zal doorgaans niet heel makkelijk zijn. Wellicht dat de overlevingskansen groter zullen zijn door de werkzaamheden te combineren met andere diensten.

Eigen bedrijf starten als Gordijnen en vitrage specialist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gordijnen en vitrage specialist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gordijnen en vitrage specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gordijnen en vitrage specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gordijnen en vitrage specialist.

Mijnzzp.nl