Klusjesman
Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...
Een klusjesman is een vakman die particulieren of bedrijven op allerlei manieren kan helpen. Een klusjesman wordt ook wel een manusje-van-alles genoemd of een duizendpoot. Of het nu het helpen is bij het opruimen van een zolder of het ophangen van een schilderij, een klusjesman draait er zijn hand niet voor om. Een ander groot voordeel van klusjesmannen is dat klusjesmannen flexibel werken en niet gebonden zijn aan specifieke klussen. Een klusjesman zal meestal alle werkzaamheden aanpakken waar hij verstand van heeft. Dit alles om een klant zo goed mogelijk te kunnen helpen. Een klusjesman heeft meestal een goed uitgeruste bus vol met gereedschap om verschillende klussen uit te kunnen voeren. Ook het naar de stort rijden om wat afval te dumpen voor klanten is meestal geen enkel probleem. De benaming klusjesman is van toepassing omdat klusjesmannen aangemerkt moeten worden als allround vakman die beschikken over veel kennis van klussen. Dit zal inhouden dat de meeste klusjesmannen diverse werkzaamheden kunnen uitvoeren zoals timmeren, tuinieren, metselen of bijvoorbeeld stukadoren. Eigenlijk kan een goede klusjesman voor alle denkbare klusjes ingeschakeld worden in en rond het huis. Als klusjesman is het in alle gevallen belangrijk dat je beschikt over een flexibele instelling. Ook het aanleggen van een nieuw stopcontact betreft bijvoorbeeld werkzaamheden dat in de meeste gevallen prima uitgevoerd kan worden door een klusjesman. De meeste klusjesmannen moeten aangemerkt worden als allround medewerkers die beschikken over veel praktijkervaring. Het grote voordeel van een klusjesman voor opdrachtgevers is dat de opdrachtgever niet voor ieder klusje een andere vakman hoeft in te schakelen. De meeste klusjesmannen zijn tegenwoordig werkzaam als zelfstandig ondernemer.
Een klusjesman moet dus aangemerkt worden als allround medewerker die inzetbaar is voor verschillende klussen in en rond het huis. Een klusjesman werkt meestal voor een redelijk gunstig uurtarief en kan ook klussen aannemen als daar behoefte aan is. De meeste klussen zullen echter op uurbasis gefactureerd worden door een klusjesman, omdat het meestal om relatief kleine klussen zal gaan. Een klusjesman is geen aannemer en zal dan ook niet snel hele verbouwingen op zich nemen. Er zijn veel klusjesmannen te vinden die hun diensten aanbieden aan mensen. Lang niet alle mensen zijn overal even handig in, of ze hebben er simpelweg geen tijd voor. Een klusjesman is voor dit soort mensen vaak onmisbaar. Een klusjesman heeft meestal veel ervaring met klussen uit zijn vroegere werk, of is gewoon erg handig. Ook zal een klusjesman meestal niet zijn hand omdraaien voor verschillende werkzaamheden, zoals het tuinieren of het stukadoren. Een klusjesman is meestal breed inzetbaar en pakt veel verschillende werkzaamheden aan. De meeste klusjesmannen zijn eerder werkzaam geweest als bouwvakker. De term bouwvakker is niet van toepassing op een klusjesman, omdat een klusjesman niet werkzaam is in de bouwsector. Een klusjesman is werkzaam in de onderhoudsbranche.
Werken als klusjesman
Het verschil tussen bijvoorbeeld een timmerman en klusjesman is dat een klusjesman meestal breder inzetbaar is. Een timmerman zal niet snel een woonkamer behangen voor de klant, omdat een timmerman liever alleen timmerwerk uitvoert. Een klusjesman zal ook niet een hele woning gaan verbouwen maar pakt wel kleine timmerklusjes aan. Om als klusjesman te kunnen werken is het belangrijk dat een klusjesman beschikt over veel kennis om de verschillende klusjes op een goede manier uit te kunnen voeren. Het is niet zo dat dat een klusjesman alle werkzaamheden kan uitvoeren, omdat bijvoorbeeld het ophangen van een nieuwe ketel beter overgelaten kan worden aan een installateur zoals een loodgieter. Een klusjesman kan wel weer een installatie bijvullen of bijvoorbeeld een radiator ontluchten als dat nodig mocht zijn. Ook het schilderen betreft werkzaamheden dat prima uitgevoerd kan worden door een klusjesman.
Wat maak iemand een goede klusjesman
Een goede klusjesman moet aan te merken zijn als allround vakman die over veel kennis en ervaring beschikt van verschillende soorten klussen. In de meeste gevallen is een klusjesman een ervaren vakman die meerdere disciplines beheerst. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een stopcontact tot aan het ontstoppen van een riolering. Een goede klusjesman zal geen enkele moeite hebben met het uitvoeren van verschillende soorten klussen. Ook het vervangen van sloten is weer typisch een klus die over het algemeen prima uitgevoerd kan worden door een klusjesman. Een goede klusjesman is dus in staat om zelfstandig de meest voorkomende klussen op een professionele manier uit te voeren. Een klusjesman moet eigenlijk aangemerkt worde als soort troubleshooter op het gebied van klussen.
Een klusjesman kan helpen bij:
- Het behangen van een kamer
- Het helpen bij een verhuizing
- Het onderhouden of snoeien van een tuin
- Het ontstoppen van de riolering
- Het opruimen van een zolder of schuur
- Het plaatsen van schuttingen
- Het uitvoeren van timmerwerkzaamheden
- Het uitvoeren van schilderklussen
- Het schoonmaken van goten
Wat doet een klusjesman:
Opleidingen tot klusjesman
Er zijn geen echte opleidingen voor het beroep klusjesman. Wel zijn er diverse cursussen te volgen voor verschillende taken. De meeste klusjesmannen hebben door eerdere ervaringen vaardigheden geleerd, of zijn gewoon handig. Het werken als klusjesman is dan ook eigenlijk weggelegd voor mensen die al veel werkervaring hebben, en zichzelf benoemd hebben tot klusjesman. Maar voor klusjesmannen zijn er voldoende mogelijkheden om nog handiger te worden, zoals door het volgen van een cursus. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende klusjesman. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie daarnaast ook de website bouwbestel voor verschillende online bouwmaterialen. Zie ook de website gereedschapcentrum voor de verkoop van professioneel gereedschap tegen scherpe prijzen.
Bedrijven waar een klusjesman werkzaam kan zijn
Een klusjesman is over het algemeen werkzaam als ondernemer en niet in loondienst, maar dit kan per klusjesman verschillen. Zelfstandig werkende klusjesmannen werken over het algemeen veel voor particulieren en voor vastgoedbezitters. Ook beheerswerkzaamheden komt als klusjesman relatief vaak voor. Als een klusjesman werkzaam is in loondienst spreekt ook wel weer van een servicemedewerker gebouwen of van een onderhoudsman. Het is daarnaast denkbaar dat een klusjesman werkzaam is als franchisenemer.
Competenties klusjesman
De belangrijkste competentie van een klusjesman is dat een klusjesman aangemerkt moet kunnen worden als allround vakman, die breed inzetbaar is voor opdrachtgevers. Dit zal inhouden dat van een klusjesman verwacht mag worden dat een klusjesman zelfstandig problemen kan oplossen of gespecialiseerde bedrijven zal inschakelen als dat nodig mocht zijn. Daarnaast is het belangrijk dat een klusjesman aangemerkt moet kunnen worden als allround monteur en technicus. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het ook belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, communicatie, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, samenwerken, overleggen, plannen en organiseren.
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als klusjesman
Het arbeidsmarktperspectief als klusjesman is niet echt van toepassing, omdat een klusjesman over het algemeen werkzaam zal zijn als ondernemer. Een klusjesman zal dan ook in grote mate zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen als ondernemer. Over het algemeen zal een goede klusjesman geen enkele moeite hebben met het verkrijgen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden als klusjesman moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal klussen zal toenemen. Ook het netwerken kan helpen bij het doorgroeien als klusjesman.
Arbeidsvoorwaarden en salaris klusjesman
Een klusjesman maakt doorgaans zelf zijn afspraken met het bedrijf waar deze werkzaam is. Het salaris in loondienst van klusjesman kan erg variëren maar zal ergens tussen 1700 en 2500 euro liggen, afhankelijk van zijn taken, opleiding en leeftijd. Een klusjesman die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans meer verdienen, afhankelijk van de opdrachten. Als klusjesman kan je prima als zelfstandig ondernemer starten, omdat er veel vraag is naar handige klusjesmannen.
Read this information on Handyman in English.
Lesen Sie diese Informationen auf Handwerker auf Deutsch.
Lea esta información sobre Manitas en español.
Boekhoudsoftware vergelijken voor Klusjesman
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Klusjesman bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.
Mijnzzp.nl