Vastgoedbeheerder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een vastgoedbeheerder is een zaakwaarnemer die de belangen behartigt van vastgoedeigenaren. Een vastgoedbeheerder moet gezien worden als een tussenpersoon die werkzaam is voor vastgoedeigenaren. Dit betekent over het algemeen dat de gebruikers van vastgoed niet direct communiceren met de vastgoedeigenaar maar met een speciaal aangetelde vastgoedbeheerder. Een vastgoedbeheerder is doorgaans ook werkzaam als makelaar of verhuurmakelaar, of is werkzaam als fulltime vastgoedbeheerder. Daarnaast kunnen ook woningcoöperaties gezien worden als vastgoedbeheerders. Voor vastgoedeigenaren kan het inschakelen van een externe vastgoedbeheerder zinvol zijn, omdat de meeste vastgoedeigenaren andere dagelijkse werkzaamheden hebben of omdat ze niet gebeld willen worden door huurders met vragen of problemen. Daarnaast is het zo dat professionele vastgoedbeheerders meestal veel kennis hebben van de vastgoedwereld en dat ze op de hoogte zijn van alle regels met betrekking tot mogelijke huurdersvragen. Het beroep vastgoedbeheerder moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat vastgoedbeheerders op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn binnen de praktijk. Niet alle  vastgoedbeheerders zijn fulltime werkzaam als vastgoedbeheerder, omdat een vastgoedbeheerder bijvoorbeeld ook werkzaam kan zijn als klusjesman voor verschillende opdrachtgevers. Als we spreken van een fulltime vastgoedbeheerder kan een vastgoedbeheerder in veel gevallen ook weer aangemerkt worden als verhuurmakelaar.

Voor veel vastgoedeigenaren is het verhuren van vastgoed niet hun core business, omdat ze andere werkzaamheden hebben. Dit soort vastgoedeigenaren worden over het algemeen gezien als vastgoedinvesteerders, die rendement willen maken op hun eigen vermogen. Voor dit soort vastgoedeigenaren kan het inschakelen van vastgoedbeheerders interessant zijn. Wat een vastgoedbeheerder precies zal doen qua werkzaamheden en de kosten van het beheer hangt sterk af van het soort vastgoed dat in beheer genomen wordt, omdat lang niet al het vastgoed even beheersintensief is. Het beheren van kamerverhuurpanden is bijvoorbeeld beheersintensier dan het beheren van eengezinswoningen. Een vastgoedbeheerder is overigens meestal geen v.v.e beheerder, omdat een v.v.e beheerder ook werkzaam kan zijn voor zijn eigen woning zonder dat deze daarvoor een vergoeding zal krijgen.

Voordelen van een vastgoedbeheerder

  • De vastgoedbeheerder beantwoordt vragen via de telefoon of mail
  • De vastgoedbeheerder heeft een brede kennis van de vastgoedmarkt
  • De vastgoedbeheerder heeft doorgaans een groot netwerk van klusjesmannen
  • De vastgoedbeheerder is bekend met wetgeving
  • De vastgoedbeheerder is bereikbaar wanneer de vastgoedeigenaar op vakantie is
  • De vastgoedbeheerder is niet emotioneel betrokken bij het vastgoed en gebruikers van het vastgoed
  • De vastgoedbeheerder kan jaarnota's opstellen
  • De vastgoedbeheerder kan ook de huurpenningen innen en doorstorten naar de vastgoedeigenaar
  • De vastgoedbeheerder kan optreden als toezichthouder

Vernieuwend vastgoedbeheer:

Alles over vastgoed:

Opleidingen tot vastgoedbeheerder

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden als vastgoedbeheerder. Een vastgoedbeheerder kan verschillende opleidingen genoten hebben, zoals de Hbo-opleiding Makelaardij of de Hbo-opleiding Business Management. Daarnaast kan een vastgoedbeheer een totaal andere opleiding genoten hebben en bijvoorbeeld werkzaam zijn als timmerman die ook vastgoed beheert. Het is niet ongebruikelijk dat vakmensen binnen de bouwwereld ook als vastgoedbeheerder werken, omdat ze bijvoorbeeld de vastgoedeigenaren en het vastgoed van de vastgoedeigenaren goed kennen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de volgende website met meer dan 10.000 verschillende online bouwtekeningen.

Bedrijven waar een vastgoedbeheerder werkzaam kan zijn

Een vastgoedbeheerder werkt doorgaans op een makelaarskantoor of voor een verhuurorganisatie. Dit soort bedrijven combineren meestal diverse diensten zoals beheersdiensten. Daarnaast kan een vastgoedbeheerder werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer.

Competenties vastgoedbeheerder

De belangrijkste competenties als vastgoedbeheerder zijn je managementvaardigheden en je communicatieve vaardigheden. Daarnaast moet je natuurlijk over een brede kennis beschikken van de vastgoedwereld.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als vastgoedbeheerder

Het arbeidsmarktperspectief als vastgoedbeheerder is redelijk te noemen. De meeste bedrijven zoals makelaarskantoren bieden verschillende diensten aan, omdat het bestaan uit het alleen beheren van vastgoed doorgaans lastig zal zijn. Lang niet alle vastgoedeigenaren zijn bereid om het beheer uit te besteden, omdat ze de vergoeding te kostbaar vinden. De doorgroeimogelijkheden als vastgoedbeheerder moeten gezien worden in het opbouwen van een grote beheersorganisatie die bijvoorbeeld belangen behartigt voor grote partijen binnen de vastgoedsector. Denk bijvoorbeeld aan het beheren van het vastgoed van een pensioenorganisatie of van een grote particuliere belegger.

Arbeidsvoorwaarden en salaris vastgoedbeheerder

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als vastgoedbeheerder voor verschillende organisaties werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Wat een vastgoedbeheerder precies zal verdienen is niet zomaar aan te geven, omdat een vastgoedbeheerder over het algemeen een percentage van de totale huurstroom als vergoeding zal vragen. Een vastgoedbeheerder werkt over het algemeen niet op uurbasis. Om als vastgoedbeheerder een goed inkomen te verdienen is het belangrijk om voldoende panden te beheren. De meeste vastgoedbeheerders voeren ook andere werkzaamheden uit, omdat met het beheer alleen van vastgoed over het algemeen niet voldoende verdiend kan worden om rond te kunnen komen.

Mijnzzp.nl