Verhuurmakelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verhuurmakelaar is wat anders als een woningmakelaar. Deze makelaar bemiddelt over het algemeen tussen verhuurder en huurder. Wanneer een eigenaar van een woning zijn woning wil verhuren kan hij bij de verhuurmakelaar terecht. De verhuurmakelaar heeft vaak een website waar  ze de woning dan kunnen aanbieden met foto's en de huurprijs. Een verhuurmakelaar bemiddelt over het algemeen in woningen of in kamerverhuurpanden. Wanneer een potentiële huurder zich meldt bij de makelaar is het hun taak om een bezichtiging te regelen in de woning. Wanneer iemand de woning wenst te huren zal de verhuurmakelaar vragen om alle benodigde stukken zoals legitimatie en bewijs van werk of studie. Over het algemeen is het gebruikelijk dat de nieuwe huurder de som van een maand huur betaalt aan de makelaar. Een eigenaar kan de huur ook via de makelaar laten storten zodat de makelaar ook hier kan controleren of deze netjes voldaan wordt.

Het huurcontract kan de makelaar ook opstellen en hier wordt dan precies in opgenomen wat beide partijen van elkaar kunnen verwachten. Een huurder zal over het algemeen minimaal voor de duur van een jaar huur tekenen. Wanneer dit jaar om is kan de huurder per maand opzeggen. De verhuurmakelaar kan ook de indexatie opstellen wanneer dit nodig is. Wanneer een huurder een woning verlaat zal de makelaar over het algemeen ook de oplevering verzorgen van de woning. De makelaar kijkt dan of alles naar wens achter gelaten is.

Er zijn ook verhuurmakelaars die tevens een beheersorganisatie hebben. Dit betekent dat de huurder met vragen of opmerkingen bij de makelaar terecht kan. Wanneer er iets stuk is wat gerepareerd moet worden zal de makelaar zijn netwerk inschakelen. Vaak heeft de makelaar toestemming van de eigenaar om tot een bepaald bedrag gebreken te verhelpen. Wanneer dit boven een afgesproken bedrag is zal de makelaar eerst bellen met de eigenaar.

Een verhuurder van een woning werkt vaak met een verhuurmakelaar. De verhuurder zit vaak niet te wachten op telefoontjes van huurders. Op deze manier zijn de huurder en verhuurder verzekerd van een tussenpersoon die beide belangen in de gaten houdt.

Bemiddeling verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar bemiddelt dus tussen verhuurder en huurder. De verhuurder heeft de makelaar opdracht gegeven tot het vinden van een geschikte huurder. Wanneer een kandidaat huurder zich meldt is het dus de taak van de verhuurmakelaar om de kandidaat te screenen. Zo kan de verhuurmakelaar de vorige verhuurder bellen, of vragen om een verklaring van de vorige verhuurder dat de kandidaat huurder zich netjes heeft gedragen en alle huurpenning heeft voldaan. Bij jonge huurders komt het ook nogal eens voor dat de ouders garant moeten staan.

Voor particuliere verhuurders is het vaak erg moeilijk om huurders te controleren, wat in sommige gevallen later problemen kan opleveren. Helaas is het zo dat woningstichtingen vaak wel een zogenaamde zwarte lijst hebben van huurders en deze dus niet meer bij hun kunnen huren. Omdat deze mensen ook moeten wonen komen ze doorgaans uit bij particulieren verhuurders. Gelukkig gaat het meestal goed, maar wanneer dit niet het geval is kunnen er nogal wat problemen ontstaan, zoals wanbetaling van de huurder, overlast of erger een wietplantage. De problemen die dit kan opleveren wegen vaak niet op tegen de huur. Het is daarom zo belangrijk dat de verhuurmakelaar een goede screening doet voordat het huurcontract wordt aangegaan.

Foute huurders

De meeste verhuurders zijn daarom erg voorzichtig aan wie ze een woning verhuren. De kosten om een foute huurder weg te krijgen zijn doorgaans erg hoog en meestal is er een rechtszaak nodig om de huurder uit de woning te kunnen zetten. Een foute huurder heeft doorgaans al vaker problemen veroorzaakt en weet precies hoe ver deze kan gaan. Een huurder die de huur niet betaalt kan doorgaans pas bij drie maanden huurachterstand met een vonnis van de rechtbank uit de woning gezet worden. Wanneer het uiteindelijk tot een rechtszaak komt is de huurachterstand meestal al veel meer dan drie maanden. Ook huurders die een wietplantage in een woning starten brengen veel schade en ellende met zich mee. In de meeste gevallen is de woning totaal verbouwd om deze geschikt te kunnen maken voor de plantage.

Zo komt het regelmatig voor dat de stroom illegaal afgetapt is en draait de woningeigenaar voor de problemen op zoals het terug krijgen van de meters na een politie-inval. De politie zal meestal het nutsbedrijf inschakelen die vervolgens kijkt of er met de meter zelf ook geknoeid is. Voordat de woningeigenaar de meters terug heeft kunnen er weer een paar maanden om zijn en is de woning niet verhuurbaar. Ook veroorzaken wiettelers nogal eens waterschade in een woning, omdat de installatie is gaan lekken met alle gevolgen van dien. Om dit soort problemen te voorkomen is een gedegen onderzoek door de makelaar erg belangrijk.

Informatiefilm over een verhuurmakelaar:

Opleidingen tot verhuurmakelaar

Er zijn geen specifieke landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep verhuurmakelaar. Wel worden er korte cursussen aangeboden of zijn er interne opleidingsmogelijkheden bij verhuurmakelaars om het vak als verhuurmakelaar te leren. Het vak verhuurmakelaar heeft wel raakvlakken met het vak makelaar maar is een stuk eenvoudiger, omdat er geen vastgoed verkocht hoeft te worden. Er zijn ook verkorte opleidingen voor het beroep makelaar die kunnen helpen om als verhuurmakelaar op te treden.

Bedrijven waar een verhuurmakelaar werkzaam kan zijn

Als verhuurmakelaar werk je doorgaans voor een verhuurkantoor. Ook is het mogelijk om bij een woningstichting te werken, mits er een opleiding in de richting vastgoed gevolgd is. Als verhuurmakelaar kan je met voldoende ervaring ook je eigen verhuurkantoor starten.

Competenties verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar ben je een spil tussen de verhuurder en huurders en bewaak je ieder zijn belangen. Commercieel inzicht en communicatieve vaardigheden zijn als verhuurmakelaar erg belangrijk. Ook het kunnen opstellen van een huurcontract en alles wat daar bij komt kijken, zoals huurders controleren, behoort tot je taken. Afhankelijk van de opdrachtgever kan je ook verantwoordelijk zijn voor het financieel en technisch beheer voor de klant.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar is er relatief veel werk te vinden. Wel is het zo dat er veel mensen afvallen in dit beroep, omdat het steeds bezichtigen van huizen en het afhandelen van huurdersklachten of het innen van de huur soms zwaar kan zijn. Doorgroeien als verhuurmakelaar is alleen mogelijk door het starten van je eigen verhuurkantoor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar werk je vaak zelfstandig en krijg je doorgaans een auto of scooter van de zaak om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het salaris in loondienst als verhuurmakelaar is meestal sterk afhankelijk van je geslaagde verhuuropdrachten waarvan je meestal een bepaalde courtage ontvangt. Het salaris zal tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd en opleiding. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans een stuk meer te verdienen mits er voldoende verhuuropdrachten binnen gehaald kunnen worden, wat moeilijk kan zijn door de concurrentie.

Mijnzzp.nl