Verhuurmakelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een verhuurmakelaar is een tussenpersoon die bemiddelt tussen verhuurders en huurders. Over het algemeen zal een verhuurmakelaar alleen woningen of studentenkamers verhuren, omdat bedrijfsmatig vastgoed in de meeste gevallen verhuurt zal worden door een bedrijfsmakelaar. Als een woningeigenaar of een belegger zijn woning wenst te verhuren kan deze bij een verhuurmakelaar terecht. De verhuurmakelaar beschikt in de meeste gevallen over een website waarop de verhuurmakelaar de woningen kan aanbieden inclusief foto's en de huurprijs. Wanneer potentiële huurders zich melden bij de verhuurmakelaar is het de verantwoordelijkheid van de verhuurmakelaar om een bezichtiging in te plannen in de betreffende woning. Als  de kandidaat huurder de woning wenst te huren zal de verhuurmakelaar vragen om alle benodigde stukken zoals legitimatie en bewijs van werk of studie. Ook het uitvoeren van achtergrondonderzoek behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een verhuurmakelaar. Het uitvoeren van achtergrondonderzoek is belangrijk omdat verhuurders in de meeste gevallen precies willen weten wie de kandidaat huurder is. De werkzaamheden van verhuurmakelaar gaan over het algemeen verder dan het alleen verhuren van vastgoed, omdat de meeste verhuurmakelaars ook andere diensten aanbieden zoals beheersdiensten voor vastgoedbezitters. Dit kan wel per verhuurmakelaar verschillen.

Ook het opstellen van huurcontracten behoort over het algemeen tot de werkzaamheden van een verhuurmakelaar. Binnen het huurcontract zal precies opgenomen worden wat beide partijen van elkaar kunnen verwachten. Een huurder zal over het algemeen minimaal voor de duur van een jaar moeten tekenen als het woningen betreft. Kamerhuurders tekenen over het algemeen minimaal voor een periode van zes maanden. Huurders kunnen de huur alleen opzeggen na deze periode (per maand). Andere werkzaamheden van een verhuurmakelaar kunnen weer zijn het opstellen van opleveringsrapporten zodat achteraf geen misstanden kunnen ontstaan over de staat van de woning of studentenkamer.

Verhuur en beheer vastgoed

De meeste verhuurmakelaar beschikken ook over een beheersorganisatie, omdat verhuur en beheer eigenlijk niet los van elkaar gezien kunnen worden. De meeste vastgoedeigenaren besteden de beheerswerkzaamheden uit, omdat ze over het algemeen niet zitten te wachten op telefoontjes of mails van huurders. Het is de verhuurmakelaar die alle contacten zal onderhouden met specialisten wanneer er bepaalde problemen zijn zodat de eigenaren dit niet zelf hoeven te doen. Dit betekent dat de huurder met vragen of opmerkingen bij de verhuurmakelaar terecht kunnen. Wanneer er iets stuk is gegaan wat gerepareerd moet worden zal de verhuurmakelaar zijn netwerk inschakelen. Vaak heeft de verhuurmakelaar toestemming van de eigenaar om tot een bepaald bedrag gebreken te mogen verhelpen. Wanneer dit boven het afgesproken bedrag uitkomt zal de verhuurmakelaar eerst bellen met de eigenaar voor toestemming.

Bemiddeling verhuurmakelaar

Een verhuurmakelaar bemiddelt dus tussen verhuurders en huurders. De verhuurder heeft de verhuurmakelaar opdracht gegeven tot het vinden van een geschikte huurder. Wanneer een kandidaat huurder zich meldt is het dus de verantwoordelijkheid van de verhuurmakelaar om de kandidaat te screenen. Zo kan de verhuurmakelaar de vorige verhuurder bellen, of vragen om een verklaring van de vorige verhuurder dat de kandidaat huurder zich netjes heeft gedragen en alle huurpenningen heeft voldaan. Bij jonge huurders komt het ook nogal eens voor dat de ouders garant moeten staan.

Voor particuliere verhuurders is het vaak erg lastig om huurders te controleren, wat in sommige gevallen later problemen kan opleveren. Het vooraf screenen van huurders is erg belangrijk omdat foute huurder erg veel ellende en ook financiële schade kunnen opleveren. Gelukkig gaat het verhuren van woningen en kamers meestal goed, maar wanneer dit niet het geval is kunnen er nogal wat problemen ontstaan, zoals wanbetaling van de huurder, overlast of nog erger een mogelijke wietplantage. De problemen die dit zal opleveren wegen meestal niet op tegen de huurinkomsten. Het is daarom zo belangrijk dat de verhuurmakelaar een goede screening uitvoert voordat het huurcontract wordt aangegaan.

Foute huurder voorkomen

De meeste verhuurders zijn erg voorzichtig aan wie ze een woning verhuren. De kosten om een foute huurder weg te krijgen zijn doorgaans erg hoog en meestal is er een rechtszaak nodig om de huurder uit de woning te kunnen zetten. Een foute huurder heeft doorgaans al vaker problemen veroorzaakt en weet precies hoe ver hij of zij kan gaan. Een huurder die de huur niet betaalt kan doorgaans pas bij drie maanden huurachterstand met een vonnis van de rechtbank uit de woning gezet worden. Als het uiteindelijk tot een rechtszaak komt is de huurachterstand in veel gevallen al ver opgelopen. Een goede verhuurmakelaar weet dan ook precies hoe ze mogelijke nieuwe huurders moeten screenen zodat foute huurders voorkomen kunnen worden.

Informatiefilm over een verhuurmakelaar:

Opleidingen tot verhuurmakelaar

Er zijn geen specifieke landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep verhuurmakelaar. Wel worden er korte cursussen aangeboden of zijn er interne opleidingsmogelijkheden bij verhuurmakelaars om het vak als verhuurmakelaar te leren. Het vak verhuurmakelaar heeft wel raakvlakken met het vak makelaar maar is een stuk eenvoudiger, omdat er geen vastgoed verkocht hoeft te worden. Er zijn ook verkorte opleidingen voor het beroep makelaar die kunnen helpen om als verhuurmakelaar op te treden. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een verhuurmakelaar werkzaam kan zijn

Als verhuurmakelaar werk je doorgaans voor een verhuurkantoor. Ook is het mogelijk om bij een woningstichting te werken, mits er een opleiding in de richting vastgoed gevolgd is. Als verhuurmakelaar kan je met voldoende ervaring ook je eigen verhuurkantoor starten.

Competenties verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar ben je een spil tussen de verhuurder en huurders en bewaak je ieder zijn belangen. Commercieel inzicht en communicatieve vaardigheden zijn als verhuurmakelaar erg belangrijk. Ook het kunnen opstellen van een huurcontract en alles wat daar bij komt kijken, zoals huurders controleren, behoort tot je taken. Afhankelijk van de opdrachtgever kan je ook verantwoordelijk zijn voor het financieel en technisch beheer voor de klant.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar is er relatief veel werk te vinden. Wel is het zo dat er veel mensen afvallen in dit beroep, omdat het steeds bezichtigen van huizen en het afhandelen van huurdersklachten of het innen van de huur soms zwaar kan zijn. Doorgroeien als verhuurmakelaar is alleen mogelijk door het starten van je eigen verhuurkantoor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verhuurmakelaar

Als verhuurmakelaar werk je vaak zelfstandig en krijg je doorgaans een auto of scooter van de zaak om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. Het salaris in loondienst als verhuurmakelaar is meestal sterk afhankelijk van je geslaagde verhuuropdrachten waarvan je meestal een bepaalde courtage ontvangt. Het salaris zal tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand liggen, afhankelijk van je leeftijd en opleiding. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans een stuk meer te verdienen mits er voldoende verhuuropdrachten binnen gehaald kunnen worden, wat moeilijk kan zijn door de concurrentie.

Mijnzzp.nl