Opleiding tot Makelaar

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauHbo Vastgoed en Makelaardij
VooropleidingMbo 4, Havo of Vwo
VervolgopleidingSociale Geografie en Planologie (Wo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij

De Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij is de meest gerichte opleiding voor mensen die een carrière binnen de vastgoedwereld willen starten. Door het volgen van deze opleiding zal je een echte vastgoeddeskundige worden. Een andere benaming voor deze studie is ook wel vastgoedmanagement. De Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij is sterk economisch gericht. De opleiding Vastgoed en Makelaardij heeft in het begin van de opleiding veel weg van de Hbo-opleiding Bedrijfskunde MER en de Hbo-opleiding Financial Services Management, waardoor het overstappen naar deze opleidingen aan het begin van de opleiding ook mogelijk is. Pas na zes maanden zal de opleiding Vastgoed en Makelaardij ingaan op specifieke vakken, zoals bouwkunde, vastgoedrecht en taxatieleer. Ook krijg je vakken als Engels, economie, recht, bedrijfseconomie en planologie.

Het eerste jaar van deze opleiding is dus een belangrijk oriëntatiejaar, waarbinnen je bekend gemaakt zal worden met de diverse aspecten van de vastgoedwereld. Het overstappen naar een andere Hbo-opleiding is dan nog mogelijk wanneer deze beter bij je past. Vanaf het tweede leerjaar zal de echte hoofdfase van de opleiding beginnen, die een verdere verbreding kent qua leerstof en verdiept zal ingaan op de leerstof vanuit het eerste leerjaar. Tijdens deze hoofdfase van de opleiding krijg je vakken als stedenbouw, planologie, vastgoedmanagement, vastgoedrecht en taxatieleer. Tijdens de hoofdfase van de opleiding zal je ook een stageperiode moeten doorlopen en werk je aan je afstudeeropdracht. Naast de Hbo-opleiding vastgoed en makelaardij zijn er nog veel meer opleidingsmogelijkheden om als makelaar te kunnen werken.

Opleidingsduur en niveau Vastgoed en Makelaardij

Over het algemeen zal de Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij vier jaar in beslag nemen. In enkele gevallen is het ook mogelijk om deze studie sneller af te ronden, als je over de juiste vooropleidingen beschikt. De opleiding Vastgoed en Makelaardij is geen bijzonder zware Hbo-opleiding. Wel moet de opleiding bij je passen, omdat er veel aandacht zal zijn voor fiscaal recht en vastgoedrekenen, wat niet voor iedereen even makkelijk zal zijn.

Vervolgopleidingen Vastgoed en Makelaardij

Na de Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij is het nog mogelijk om door te leren voor een master-opleiding. Een master-opleiding zal over het algemeen nog eens één tot twee jaar in beslag nemen. Het is mogelijk om een master-opleiding te volgen op Hbo-niveau, of er kan gekozen worden voor een universitaire opleiding zoals de opleiding Sociale Geografie en Planologie. Na het afronden van een Hbo-opleiding is het binnen Nederland altijd mogelijk om minimaal één mastersopleiding te volgen.

Vooropleiding Vastgoed en Makelaardij

Over het algemeen verwachten de meeste hogescholen minimaal een gerichte Mbo-diploma niveau vier of een havo- of vwo-diploma, voordat je toegelaten zal worden tot de Hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij. Wanneer je niet beschikt over de juiste vooropleidingen is het in de meeste gevallen mogelijk om een intakegesprek te houden, om te bekijken welke mogelijkheden er precies zijn.

Mijnzzp.nl