Beleggingsspecialist vastgoed

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beleggingsspecialist vastgoed heeft specifieke kennis op het gebied van aankopen, verhuren en verkopen van vastgoed. Dit met het doel om rendement te behalen op eigen vermogen, door het genereren van verhuurinkomsten of door het verhandelen van vastgoed. Daarnaast kan het zo zijn dat een vastgoed beleggingsspecialist een projectontwikkelaar is. Er zijn in Nederland veel bedrijven die beleggen in vastgoed, maar er zijn ook veel particulieren die vastgoedbeleggingen bezitten met het doel rendement te behalen op eigen vermogen. Een beleggingsspecialist vastgoed, die vaak als makelaar fungeert, kent de markt goed en bezit over het algemeen een groot netwerk. Het netwerken is binnen de vastgoedwereld over het algemeen belangrijk voor mogelijke kansen. Wat een beleggingsspecialist vastgoed precies doet qua werkzaamheden kan verschillen per beleggingsspecialist, omdat een beleggingsspecialist bijvoorbeeld alleen kan bemiddelen of juist zelf een vastgoedbezitter is. Het beroep beleggingsspecialist vastgoed moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een beleggingsspecialist vastgoed betrekking kan hebben op verschillende soorten vaklieden die op verschillende manieren met beleggingen in vastgoed te maken kunnen hebben. Het beroep beleggingsspecialist vastgoed hoeft ook geen betrekking te hebben op een makelaar of op een bedrijfsmakelaar, omdat er veel meer vaklieden te bedenken zijn die te maken kunnen hebben met vastgoedbeleggingen. Een beleggingsspecialist vastgoed kan bijvoorbeeld ook een investeringsmaatschappij betreffen. In de meeste gevallen betreft dit wel professionele organisaties die beschikken over veel kennis en ervaring binnen de vastgoedmarkt.

Als beleggingsspecialist binnen de vastgoedwereld is het belangrijk dat je bekent bent met alle soorten vastgoed en de mogelijkheden die het vastgoed biedt qua verhuuropbrengsten en verkoopopbrengsten. De verhuuropbrengsten en mogelijke verkoopopbrengsten zijn sterk afhankelijk van het soort vastgoed, de locatie en de eventuele huurders. De locatie van vastgoed is eigenlijk de belangrijkste factor in de mogelijke verhuuropbrengsten. In Nederland wordt vaak gesproken in de termen A1 of B1 locatie. Bijna iedere stad heeft een plattegrond die aangeeft welke winkelstraat in welke klasse valt. Hoe beter de betreffende klasse is hoe hoger de verhuuropbrengsten per m2 zijn. Een winkel op een A1 locatie is meer waard dan een winkel op een B2 locatie.

Waardebepaling vastgoed

Een beleggingsspecialist binnen de vastgoedwereld moet in staat zijn om op een reële manier de waarde van vastgoed te kunnen bepalen. De waarde van een vastgoedbelegging zal niet alleen bepaald worden door het vastgoed zelf. De locatie is in alle gevallen de belangrijkste factor, maar ook andere factoren bepalen de uiteindelijke waarde van een mogelijke vastgoedbelegging. Denk hierbij aan de waarde in leegstand, de waarde in verhuurde staat en toekomst mogelijkheden van het vastgoed. Daarnaast is het soort huurder belangrijk bij een waardebepaling, evenals de lengte van het huurcontract. Bedrijfsmatig onroerend goed dat verhuurd is aan een landelijke keten, zoals een grote winkelketen, is over het algemeen meer waard dan een minder stabiele huurder, omdat de kans dat huurder zijn huur niet meer kan betalen vele male kleiner zal zijn. Het berekenen van de waarde van een pand in verhuurde staat wordt vaak gedaan op basis van de netto huur.

Een beleggingsspecialist zal dus naar alle zaken kijken die een waarde van een pand bepalen. Kloppen de huurcontracten, zijn alle vergunningen aanwezig en hoe lang is de looptijd nog van het contract? Als de beleggingsspecialist alle cijfers heeft dan kan er een berekening op los gelaten worden. Stel een winkel op A1 locatie brengt € 40.000,- netto per jaar op, dan kan de waarde bepaald worden op 14 keer de netto huur € 560.000,-. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van de locatie en verhuurbaarheid. Als een winkel echt op een goede locatie staat kan de factor hoger zijn. Over het algemeen zijn winkels bijna niet te vinden op goede locaties, omdat deze in handen zijn van grote beleggers die deze panden nooit meer verkopen.

Beleggingsspecialist en financiering

Een ander onderdeel waarin een beleggingsspecialist gespecialiseerd kan zijn is het vinden van mogelijke vastgoed financiers. Er zijn veel partijen te vinden die graag vastgoed financieren, echter stellen de meeste financiers veel voorwaarden die het moeilijk kunnen maken om een geschikte financier te vinden. Het is de beleggingsspecialist de over het algemeen over een groot netwerk beschikt, waarbinnen ook financiers aanwezig zijn. Een beleggingsspecialist kan dus ook helpen bij het vinden van een geschikte financierder. Het is ook de beleggingsspecialist die weet wat een mogelijke financierder zal vragen qua zekerheden. Denk hierbij aan mogelijke garanties, onderpanden en aan taxatierapporten.

Vastgoed in het buitenland kopen

Er zijn redelijk veel mensen die graag willen investeren in vakantiehuisjes, bijvoorbeeld in het buitenland. Als iemand overweegt om in het buitenland vastgoed te kopen als belegging doet deze er verstandig aan zich goed te laten informeren, omdat de regels in het buitenland anders kunnen zijn dan in Nederland. Daarnaast zijn er redelijk veel snelle jongens actief die gebakken lucht als kastelen proberen te verkopen. Er zijn zelfs voorbeelden te vinden van nieuwe vakantiehuisjes die illegaal gebouwd zijn zonder bouwvergunning. Laat u goed voorlichten als u overweegt om in het buitenland vastgoed te kopen.

Een vakantiehuisje kopen:

Opleidingen tot beleggingsspecialist vastgoed

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden als beleggingsspecialist in het vastgoed. Wel zijn er Hbo-opleidingen vastgoed en makelaardij die kunnen helpen om het vak als beleggingsspecialist uit te kunnen voeren. Het werken als beleggingsspecialist is specifiek werk en meestal maatwerk. Als beleggingsspecialist is het ook belangrijk om voldoende financiële kennis te bezitten, om aankopen goed te kunnen onderbouwen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een beleggingsspecialist vastgoed werkzaam kan zijn

Als beleggingsspecialist in het vastgoed werk je doorgaans voor projectontwikkelaars, grote aannemers of bij een makelaarskantoor die in opdracht beleggingen aanbiedt.

Competenties beleggingsspecialist vastgoed

Een beleggingsspecialist is eigenlijk niet veel anders dan een makelaar qua competenties, maar heeft wel degelijk andere taken die bij zijn pakket behoren. Zo gaat het bij beleggingen meestal om mensen of bedrijven die over voldoende middelen beschikken en op zoek zijn naar een rendement op eigen vermogen door het kopen van de belegging. Het opzetten van de verkoop en de verkoop begeleiden zijn specifieke taken die tot de beleggingsspecialist behoren. Ook het zoeken naar financierders en het kunnen aanbieden van de financiering kan tot de taken behoren van een beleggingsspecialist.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beleggingsspecialist vastgoed

Als beleggingsspecialist in het vastgoed is er voldoende werk te vinden mits iemand veel kennis van zaken heeft. Vastgoed is nog steeds een van de meest betrouwbare beleginningen voor mensen en bedrijven. Zij zoeken dan ook veel naar interessante beleggingen zoals vakantiehuizen, studentenhuizen en ander commercieel vastgoed. Doorgroeien als beleggingsspecialist in het vastgoed is prima mogelijk, zoals door het verkrijgen van steeds grotere opdrachten die zich wellicht ook in het buitenland bevinden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beleggingsspecialist vastgoed

Als beleggingsspecialist zal je salaris sterk afhankelijk zijn van je behaalde deals. Een beleggingsspecialist in loondienst zal ongeveer het zelfde verdienen als een makelaar, namelijk tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. De echte verdiensten als beleggingsspecialist behaal je doorgaans uit je provisies, zoals die uit de verkoop of uit een afgesloten financiering.

Mijnzzp.nl