Beleggingsspecialist vastgoed

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep beleggingsspecialist vastgoed
Investeren in vastgoed
Waardebepaling en financiering vastgoedbelegging
Vergunningen vastgoedbelegging
Vastgoed in het buitenland kopen
Een vakantiehuisje kopen:
Opleidingen tot beleggingsspecialist vastgoed
Bedrijven waar een beleggingsspecialist vastgoed werkzaam kan zijn
Competenties beleggingsspecialist vastgoed
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beleggingsspecialist vastgoed
Arbeidsvoorwaarden en salaris beleggingsspecialist vastgoed
Eigen bedrijf starten als Beleggingsspecialist vastgoed
Boekhoudprogramma vergelijken Beleggingsspecialist vastgoed

Beroep beleggingsspecialist vastgoed

Een beleggingsspecialist vastgoed is een investeerder, belegger of adviseur, die beschikt over specifieke kennis op het gebied van vastgoed. Dit met het doel om rendement te behalen op eigen vermogen, door het genereren van verhuurinkomsten of door het verhandelen van vastgoed. Er zijn veel bedrijven die beleggen in vastgoed, maar ook veel particulieren, die vastgoedbeleggingen bezitten met het doel rendement te behalen op eigen vermogen. Een beleggingsspecialist vastgoed kent de markt goed en beschikt meestal over een groot netwerk. Het netwerken is binnen de vastgoedwereld belangrijk om in aanmerking te komen voor geschikte beleggingspanden. Wat een beleggingsspecialist vastgoed precies doet kan verschillen per beleggingsspecialist, omdat een beleggingsspecialist alleen kan bemiddelen of juist zelf een vastgoedbezitter is. Het beroep beleggingsspecialist vastgoed hoeft geen betrekking te hebben op makelaars of bedrijfsmakelaars, omdat er veel meer specialisten te bedenken zijn die te maken kunnen hebben met vastgoedbeleggingen. Een beleggingsspecialist vastgoed kan bijvoorbeeld ook een investeringsmaatschappij of particulier zijn, die beschikt over specifieke kennis. In de meeste gevallen betreft dit wel professionele organisaties, die beschikken over kennis en ervaring binnen de vastgoedmarkt. Als beleggingsspecialist vastgoed is het belangrijk dat je bekend bent met alle soorten vastgoed en de mogelijkheden, die het vastgoed bieden met betrekking tot verhuuropbrengsten en verkoopopbrengsten. De verhuuropbrengsten en verkoopopbrengsten zijn sterk afhankelijk van het soort vastgoed, de locatie en de eventuele huurders. De locatie van vastgoed is eigenlijk de belangrijkste factor in de verhuuropbrengst of de verkoopopbrengst. In Nederland wordt vaak gesproken in de termen A1 of B1 locatie als het winkelpanden betreft. Bijna iedere stad heeft een plattegrond, die aangeeft welke winkelstraat in welke klasse valt.

Investeren in vastgoed

Beleggingsspecialist vastgoed is dus een algemene benaming voor specialisten, die beschikken over specifieke kennis van de vastgoedmarkt. Het zijn niet alleen makelaars en bedrijfsmakelaars, die aangemerkt kunnen worden als beleggingsspecialist vastgoed. Denk juist ook aan huisbazen, investment managers, investeerders en aan financieel adviseurs. Andere specialisten zijn bijvoorbeeld projectontwikkelaars en stedenbouwkundigen. Een beleggingsspecialist binnen de vastgoedwereld moet in staat zijn om op een reële manier de waarde van vastgoed te kunnen bepalen. De waarde van een vastgoedbelegging zal niet alleen bepaald worden door het vastgoed zelf. De locatie is in alle gevallen de belangrijkste factor, maar ook andere factoren bepalen de uiteindelijke waarde van een vastgoedbelegging. Denk hierbij aan de waarde in leegstand, de waarde in verhuurde staat en toekomst mogelijkheden van het vastgoed. Daarnaast is het soort huurder belangrijk bij een waardebepaling, evenals de lengte van het huurcontract. Bedrijfsmatig onroerend goed dat verhuurd is aan een landelijke keten, zoals een grote winkelketen, is meer waard dan een minder stabiele huurder, omdat de kans dat huurder zijn huur niet meer kan voldoen vele malen kleiner is. Het berekenen van de waarde van een pand in verhuurde staat wordt vaak gedaan op basis van de netto huur.

Waardebepaling en financiering vastgoedbelegging

Een beleggingsspecialist vastgoed zal naar alle zaken kijken, die de waarde van een vastgoed bepalen. Denk hierbij aan de huurder, de lengte van het huurcontract en aan vergunningen. Als de beleggingsspecialist vastgoed alle cijfers heeft dan kan er een berekening op losgelaten worden. Stel een winkel op A1-locatie brengt € 40.000, - netto per jaar op, dan kan de waarde bepaald worden op 14 keer de netto huur € 560.000, -. Als een winkel op een goede locatie staat kan de factor ook hoger zijn. Over het algemeen zijn winkels bijna niet te vinden op goede locaties, omdat deze in handen zijn van grote beleggers, die deze panden niet meer verkopen. Een ander onderdeel waarin een beleggingsspecialist vastgoed gespecialiseerd is, is het vinden van mogelijke financiers. Er zijn veel partijen te vinden die vastgoed financieren, echter stellen de meeste financiers veel voorwaarden, die het moeilijk maken om een geschikte financier te vinden. Het is de beleggingsspecialist vastgoed, die over een groot netwerk beschikt, waarbinnen ook financiers aanwezig zijn. Een beleggingsspecialist vastgoed kan dus ook helpen bij het vinden van een geschikte financier. Het is ook de beleggingsspecialist, die weet wat een mogelijke financierder vraagt qua zekerheden. Denk hierbij aan mogelijke garanties, onderpanden en aan taxatierapporten. Bij het financieren van beleggingspanden is het meestal nodig dat er eigen vermogen ingebracht wordt. Daarnaast is het tegenwoordig in de meeste gevallen verplicht om af te lossen op de hypotheek. Dit heeft een negatieve invloed op het directe rendement.

Vergunningen vastgoedbelegging

Wie overweegt te beleggen in vastgoed moet zich eerste verdiepen in de regels, die per gemeente kunnen verschillen. Zo zijn er tegenwoordig gemeentes, die het niet toestaan om kamers te verhuren zonder onttrekkingsvergunning. Kamerverhuur is een populaire manier van verhuren, omdat dit over het algemeen een goed rendement oplevert. Naast de onttrekkingsvergunning kan er sprake zijn van aanvullende eisen. Denk bijvoorbeeld aan het maximaal mogen verhuren tot vier personen of aan aanvullende brandpreventie. Dit heeft meestal betrekking op brandwerende plafonds, eventuele brandtrap en op de verplichting om een brandalarm te laten installeren. Ook de verzekeringmaatschappij heeft meestal strikte voorwaarden, die gehanteerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van stalen afvalbakken met deksel om brand te voorkomen. Zoals eerder omschreven kunnen de regels per gemeente verschillen. Het komt vaak voor dat huisbazen met handhavingsjuristen te maken krijgen. Ook bij winkels en kantoren kan er sprake zijn van verplichtingen vanuit de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan de mindere locatie waarbij vastgoedbeleggers leegstand moeten melden aan de gemeente.

Vastgoed in het buitenland kopen

Er zijn redelijk veel mensen die graag willen investeren in vakantiehuisjes, bijvoorbeeld in het buitenland. Als iemand overweegt om in het buitenland vastgoed te kopen als belegging doet deze er verstandig aan zich goed te laten informeren, omdat de regels in het buitenland anders kunnen zijn dan in Nederland. Daarnaast zijn er redelijk veel snelle jongens actief die gebakken lucht als kastelen proberen te verkopen. Er zijn zelfs voorbeelden te vinden van nieuwe vakantiehuisjes die illegaal gebouwd zijn zonder bouwvergunning. Laat u goed voorlichten als u overweegt om in het buitenland vastgoed te kopen.

Een vakantiehuisje kopen:

Opleidingen tot beleggingsspecialist vastgoed

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden als beleggingsspecialist in het vastgoed. Wel zijn er Hbo-opleidingen, vastgoed en makelaardij die kunnen helpen om het vak als beleggingsspecialist uit te kunnen voeren. Het werken als beleggingsspecialist is specifiek werk en meestal maatwerk. Als beleggingsspecialist is het ook belangrijk om voldoende financiële kennis te bezitten, om aankopen goed te kunnen onderbouwen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket voor de zzp administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een beleggingsspecialist vastgoed werkzaam kan zijn

Een beleggingsspecialist vastgoed moet in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Daarnaast kan een beleggingsspecialist vastgoed werkzaam zijn voor pensioenfondsen, grote aannemers of bijvoorbeeld werkzaam zijn voor een investeringsmaatschappij. Ook projectontwikkelaars hebben meestal beleggingsspecialisten vastgoed in dienst. Vanzelfsprekend kunnen ook private beleggers aangemerkt worden als beleggingsspecialist vastgoed. Denk bijvoorbeeld aan oud-directeuren, die investeren in vastgoed als pensioen.

Competenties beleggingsspecialist vastgoed

De belangrijkste competentie van een beleggingsspecialist vastgoed is de allround kennis van de vastgoedmarkt. Daarnaast moet het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie, om in contact te kunnen komen met andere vastgoedbeleggers. Ook het kunnen onderhandelen speelt een belangrijke rol, omdat dit direct invloed heeft op het rendement. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, kennis, wet- en regelgeving, lef, adviseren, onderzoeken, controleren, besluitvaardigheid, betrouwbaarheid, discreet, samenwerken en financiële kennis.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beleggingsspecialist vastgoed

Het arbeidsmarktperspectief van een beleggingsspecialist vastgoed is niet echt van toepassing, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. De opleiding, kennis en ervaring zullen meestal bepalen of je in aanmerking komt voor de functie beleggingsspecialist vastgoed. Een beleggingsspecialist vastgoed heeft ook niet echt te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden. Wel is het denkbaar dat een beleggingsspecialist vastgoed werkzaam is als vastgoedmanager voor een organisatie.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beleggingsspecialist vastgoed

Als beleggingsspecialist zal je salaris sterk afhankelijk zijn van je behaalde deals. Een beleggingsspecialist in loondienst zal ongeveer hetzelfde verdienen als een makelaar, namelijk tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en verantwoordelijkheden. De echte verdiensten als beleggingsspecialist behaal je doorgaans uit je provisies, zoals die uit de verkoop of uit een afgesloten financiering.

Eigen bedrijf starten als Beleggingsspecialist vastgoed

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Beleggingsspecialist vastgoed, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Beleggingsspecialist vastgoed

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Beleggingsspecialist vastgoed bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Beleggingsspecialist vastgoed.

Mijnzzp.nl