Hypotheekadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hypotheekadviseur is een financieel adviseur die mensen financieel advies geeft over hypotheken. Met andere woorden helpt een hypotheekadviseur mensen bij het vinden van een geschikte hypotheek, bijvoorbeeld voor een huis. Een hypotheekadviseur is dus werkzaam binnen de financiële branche, zoals voor een bank. Daarnaast kan een hypotheekadviseur werkzaamheden zijn als tussenpersoon. Buiten een hypotheek kan een hypotheekadviseur meestal ook advies geven over andere zaken, zoals mogelijke verzekeringen. Omdat hypotheken maatwerk zijn is het erg belangrijk dat de hypotheekadviseur samen met de klant hun situatie doorneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de financiële status, aan mogelijke toekomstwensen en aan de gezinssituatie. Om als hypotheekadviseur tot een goed hypotheekadvies te kunnen komen is het erg belangrijk dat alle gegevens doorgenomen worden. De hypotheekadviseur zal bij nieuwe klanten eerst de wensen van de klant aanhoren en kijken of ze haalbaar zijn. Zo kan de hypotheekadviseur de klant eerst uitgebreid uitleg geven over de diverse mogelijkheden en een reële inschatting maken of het te lenen bedrag haalbaar is voor de klant. Als de hypotheekadviseur en de klant samen tot een geschikte hypotheek zijn gekomen is het de taak van de hypotheekadviseur om de hypotheek aan te vragen voor goedkeuring bij de geldverstrekker. Het beroep hypotheekadviseur is aan te merken als een gespecialiseerd beroep, omdat financiële producten zoals hypotheken zeer complex kunnen zijn. Een goede hypotheekadviseur moet dan ook beschikken over veel kennis van verschillende financiële producten, omdat hypotheken maatwerk zijn. Met andere woorden zal iedere situatie waarmee een hypotheekadviseur te maken krijgt anders zijn. Zoals eerder omschreven hoeft een hypotheekadviseur niet werkzaam te zijn voor banken, omdat veel hypotheekadviseurs ook aangemerkt kunnen worden als intermediair.

Een hypotheekadviseur is dus verantwoordelijk voor het vinden en samenstellen van passende hypotheken voor klanten. De meeste mensen krijgen vroeg of laat wel een keer te maken met een hypotheekadviseur, als ze een bepaalde lening wensen. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. Het vinden en samenstellen van een passende hypotheek is in de meeste gevallen niet heel makkelijk, omdat een hypotheekadviseur met veel verschillende zaken rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige gezinsuitbreiding, aan de pensioendatum, het inkomen en aan het eigen vermogen. Deze verschillende voorbeelden hebben allemaal direct invloed op de mogelijke hypotheekvorm. Als een hypotheekadviseur te maken krijgt met ondernemers is het vinden en samenstellen van een passende hypotheek in veel gevallen nog lastiger. In dat geval zal de hypotheekaanvrager ook jaarcijfers van de boekhouder of accountant moeten kunnen overleggen. Als er een geschikte hypotheek is gevonden zal de hypotheekadviseur de aanvraag indienen waarna een kredietanalist zal beoordelen of je hypotheek doorgang kan verkrijgen.

De meeste mensen maken gebruik van een hypotheekadviseur, omdat hypotheken complex zijn. Omdat hypotheken complex kunnen zijn kiezen redelijk veel mensen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Een onafhankelijke hypotheekadviseur beschikt over een groot netwerk, waarbinnen financiële producten aangeboden kunnen worden van meerdere aanbieders. Op deze manier is het voor een hypotheekadviseur mogelijk om de beste hypotheek te vinden voor de aanvrager. Omdat het aangaan van een hypotheek ook verplichtingen geeft zal een hypotheekadviseur in de meeste gevallen ook verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van bijbehorende verzekeringen. Denk hierbij vooral aan het afsluiten van een verplichte overlijdensrisicoverzekering en aan de opstalverzekering. Dit is het geval omdat de geldverstrekker wil zijn dat de hypotheeklasten voldaan worden in geval van een overlijden. De opstalverzekering is in meeste gevallen verplicht, omdat de hypotheek direct te maken heeft met het onderpand. De opstalverzekering maakt het mogelijk dat een huis na schade, zoals brandschade, opnieuw opgebouwd wordt.

Waarom een huis laten taxeren

Wie een hypotheek aanvraagt voor vastgoed, zoals woningen of bedrijfspanden, zal in de meeste gevallen ook te maken krijgen met de verplichting om het vastgoed te laten taxeren. De hypotheekverstrekker doet dit om de onderpandswaarde van het vastgoed vast te kunnen stellen. Dit is nodig, omdat de hypotheekverstrekker wil weten of de onderpandswaarde de hypotheek dekt. Daarnaast is het zo dat voor de opstalverzekering het nodig is om de waarde van vastgoed te weten. Dit is het geval, omdat een verzekeraar de herbouwwaarde moet weten van vastgoed. De herbouwwaarde heeft direct invloed op de premie en de verdere polisvoorwaarden. Ook het gebruik van vastgoed kan een belangrijke rol spelen om vastgoed te laten taxeren. Denk bijvoorbeeld aan een pandjesbaas, die kamers verhuurt. In dat geval kan een taxateur ook verantwoordelijk zijn voor het controleren van eventuele onttrekkingsvergunning van de gemeente. Zonder de juiste vergunningen zal een hypotheekverstrekker geen hypotheek verlenen op het vastgoed. Het is dus niet zo dat taxateurs alleen vastgoed taxeren om de waarde te kunnen bepalen van vastgoed. Lees ook ons artikel: wat zijn de hypotheekmogelijkheden als zzp-er.

Wat doet een hypotheekadviseur allemaal:

  • Het adviseren van klanten
  • Het afsluiten van verplichte verzekeringen
  • Het indienen van hypotheekaanvragen namens klanten
  • Het inventariseren van klanten conform de Wet Financieel Toezicht
  • Het inwinnen en verstreken van informatie
  • Het laten tekenen van de offerte (de hypotheek)
  • Het samenstellen van documenten
  • Het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag
  • Het vergelijken van verschillende financiële producten

Film over een hypotheekadviseur:

Opleidingen tot hypotheekadviseur

Om als hypotheekadviseur te kunnen werken is het belangrijk om de juiste opleiding te volgen, omdat je in de financiële dienstverlening werkzaam zal zijn en er tegenwoordig hogen eisen gesteld worden door werkgevers en overheden. De meest gekozen opleiding om als hypotheekadviseur te kunnen werken is de Hbo-opleiding Financial Services Management (FSM). De opleiding Financial Services Management (FSM) is een brede opleiding die je klaarstoomt voor een carrière binnen de financiële dienstverlening, en zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding leer je onder andere het analyseren van risico's met betrekking tot hypotheekaanvragen, en maatwerk te leveren voor cliënten op het gebied van hypotheken. Als hypotheekadviseur is het belangrijk om erkend te worden door het SEH, door het volgen van de opleiding integraal adviseren. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een hypotheekadviseur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een hypotheekadviseur werkzaam zijn voor een financiële dienstverlener, zoals een bank of een onafhankelijk hypotheekkantoor. In veel gevallen zal een hypotheekadviseur ook aangemerkt kunnen worden als assurantieadviseur, accountmanager en als verzekeringsagent. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat het informeren over hypotheken wel iets anders is dan het adviseren over verzekeringen. Als hypotheekadviseur kan je ook werkzaam zijn als ondernemer binnen je eigen hypotheekkantoor. Een andere benaming voor hypotheekadviseur kan zijn intermediair.

Competenties hypotheekadviseur

De belangrijkste competentie van een hypotheekadviseur is vakinhoudelijke kennis van financiële producten en dienstverlening in het algemeen. Als hypotheekadviseur heb je te maken met zorgplicht en sta je onder toezicht van verschillende toezichthouders. Met andere woorden moet een hypotheekadviseur over een professionele werkhouding beschikken. Als hypotheekadviseur zal je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je doorgaans de hele dag met klanten en verschillende externe partijen te maken hebt. Ook commercieel gezien zal je sterk onderlegd moeten zijn om de doelstellingen van het bedrijf te kunnen verwezenlijken. Omdat het vakgebied als hypotheekadviseur nooit stil staat is het belangrijk om te blijven leren, zodat je op de hoogte bent van de laatste regels en wetten op het gebied van hypotheken. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, inzicht, overleggen, presteren, stressbestendigheid, organisatietalent, samenwerken, controleren en maatwerk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hypotheekadviseur

Het verkrijgen van een baan als hypotheekadviseur met de juiste opleiding hoeft geen probleem te zijn, omdat de financiële dienstverlening binnen Nederland groot is en er veel bedrijven actief zijn op dit gebied. Wel is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste regels en wetten, omdat de markt niet stil staat. De doorgroeimogelijkheden als hypotheekadviseur zijn sterk afhankelijk van de soort werkgever, maar over het algemeen zijn er binnen de financiële dienstverlening voldoende doorgroeimogelijkheden. Met de Hbo-opleiding Financial Services Management (FSM) kan je binnen de financiële dienstverlening meerdere kanten op en hoef je zeker geen hypotheekadviseur te blijven. Het is denkbaar dat een hypotheekadviseur uiteindelijk kan doorgroeien tot afdelingsmanager of unitmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hypotheekadviseur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als hypotheekadviseur heb je doorgaans wel leuke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een extra korting op je eigen hypotheekrente. Een hypotheekadviseur in loondienst zal doorgaans een salaris tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel enorm verschillen per soort werkgever en is niet heel eenduidig aan te geven.

Mijnzzp.nl