Hypotheekadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een hypotheekadviseur is een financieel adviseur die mensen financieel advies geeft over hypothecair krediet. Met andere woorden helpt een hypotheekadviseur mensen bij het vinden van een geschikte hypotheek, bijvoorbeeld voor een huis. Een hypotheekadviseur is werkzaam binnen de financiële sector, zoals voor een bank. Daarnaast kan een hypotheekadviseur werkzaam zijn als tussenpersoon. Buiten een hypotheek kan een hypotheekadviseur meestal ook advies geven over andere zaken, zoals mogelijke verzekeringen. Omdat hypotheken maatwerk zijn is het erg belangrijk dat de hypotheekadviseur samen met de klant hun situatie doorneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de financiële status, aan mogelijke toekomstwensen en aan de gezinssituatie. Om als hypotheekadviseur tot een goed hypotheekadvies te kunnen komen is het erg belangrijk dat alle gegevens doorgenomen worden. De hypotheekadviseur zal bij nieuwe klanten eerst de wensen van de klant aanhoren en kijken of ze haalbaar zijn. Zo kan de hypotheekadviseur de klant eerst uitgebreid uitleg geven over de diverse mogelijkheden en een reële inschatting maken of het hypothecair krediet haalbaar is voor de klant. Als de hypotheekadviseur en de klant samen tot een geschikte hypotheek zijn gekomen is het de taak van de hypotheekadviseur om de hypotheek aan te vragen voor goedkeuring bij de geldverstrekker. Het beroep hypotheekadviseur is aan te merken als een gespecialiseerd beroep, omdat financiële producten zoals hypotheken zeer complex kunnen zijn. Een goede hypotheekadviseur moet dan ook beschikken over veel kennis van verschillende financiële producten, omdat hypotheken maatwerk zijn. Met andere woorden zal iedere situatie waarmee een hypotheekadviseur te maken krijgt anders zijn. Zoals eerder omschreven hoeft een hypotheekadviseur niet werkzaam te zijn voor banken, omdat veel hypotheekadviseurs ook aangemerkt kunnen worden als intermediair.

Een hypotheekadviseur is dus een financieel adviseur die verantwoordelijk is voor het vinden en samenstellen van passende hypotheken voor klanten. De meeste mensen krijgen vroeg of laat wel een keer te maken met een hypotheekadviseur, als ze een hypothecair krediet willen aanvragen. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. Het vinden en samenstellen van een passende hypotheek is in de meeste gevallen niet makkelijk, omdat een hypotheekadviseur met veel verschillende zaken rekening moet houden. Denk bijvoorbeeld aan toekomstige gezinsuitbreiding, aan de pensioendatum, het inkomen en aan het eigen vermogen. Deze verschillende voorbeelden hebben allemaal direct invloed op de mogelijke hypotheekvorm. Als een hypotheekadviseur te maken krijgt met ondernemers is het vinden en samenstellen van een passende hypotheek in veel gevallen nog lastiger. In dat geval zal de hypotheekaanvrager ook jaarcijfers van de boekhouder of accountant moeten kunnen overleggen. Als er een geschikte hypotheek is gevonden zal de hypotheekadviseur de aanvraag indienen waarna een kredietanalist zal beoordelen of je hypotheek doorgang kan verkrijgen. Voor het vak van hypotheekadviseur is door de AFM een leidraad opgesteld. De AFM verwacht van de hypotheekadviseur dat hij de leidraad toepast in zijn pensioenadviespraktijk.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een hypotheekadviseur is dus een financieel adviseur die individuen en bedrijven adviseert over hypotheken en hen begeleidt bij het verkrijgen van een passende hypotheeklening voor de aankoop of financiering van onroerend goed. Hun rol is om klanten te helpen bij het begrijpen van de verschillende hypothecaire opties, het selecteren van de juiste hypotheekproducten en het begeleiden van hen door het gehele hypotheekproces. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een hypotheekadviseur:

 • Klantadvies: Een hypotheekadviseur werkt nauw samen met klanten om hun financiële situatie, doelen en behoeften te begrijpen. Ze analyseren de inkomsten, uitgaven, schulden en kredietgeschiedenis van de klant om een duidelijk beeld te krijgen van hun financiële mogelijkheden en risicotolerantie.
 • Hypotheekopties uitleggen: De adviseur legt de verschillende soorten hypotheken en hypotheekproducten uit aan klanten, inclusief variabel rentepercentage, vast rentepercentage, aflossingsvrije hypotheken, annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken. Ze helpen klanten bij het begrijpen van de voor- en nadelen van elke optie en begeleiden hen bij het kiezen van de meest geschikte hypotheek voor hun specifieke situatie.
 • Financiële berekeningen uitvoeren: Hypotheekadviseurs voeren financiële berekeningen uit om de maximale hypotheeklening te bepalen die een klant kan krijgen op basis van hun inkomen, uitgaven en andere financiële verplichtingen. Ze nemen ook de hypotheekrente, looptijd en andere relevante factoren in overweging om klanten te helpen bij het bepalen van hun maandelijkse hypotheeklasten.
 • Hypotheekaanvraagproces begeleiden: Een hypotheekadviseur begeleidt klanten door het volledige hypotheekaanvraagproces. Ze verzamelen alle benodigde documenten, zoals inkomensbewijzen, bankafschriften en identiteitsbewijzen, en dienen de hypotheekaanvraag namens de klant in bij de geldverstrekker. Ze zorgen ervoor dat alle vereiste informatie correct en tijdig wordt verstrekt.
 • Onderhandelen met geldverstrekkers: Hypotheekadviseurs onderhandelen namens de klant met geldverstrekkers om de best mogelijke hypotheekvoorwaarden en rentetarieven te verkrijgen. Ze vergelijken aanbiedingen van verschillende geldverstrekkers en adviseren klanten over de meest gunstige opties op basis van hun financiële situatie en doelen.
 • Regelgeving en compliance: Hypotheekadviseurs moeten op de hoogte blijven van de relevante hypotheekregelgeving en richtlijnen om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan alle wettelijke vereisten en ethische normen. Ze werken in overeenstemming met de Gedragscode Hypothecaire Financieringen en andere geldende voorschriften.

Het uiteindelijke doel van een hypotheekadviseur is om klanten te helpen bij het verkrijgen van een hypotheeklening die past bij hun financiële situatie en doelstellingen. Ze bieden deskundig advies, begeleiding en ondersteuning gedurende het hele proces, vanaf de aanvraag tot aan de afsluiting van de hypotheek.

Hypotheek aanvragen

De meeste mensen maken gebruik van een hypotheekadviseur, omdat hypotheken complex zijn. Omdat hypotheken complex kunnen zijn kiezen redelijk veel mensen voor een onafhankelijke hypotheekadviseur. Een onafhankelijke bemiddelaar beschikt over een groot netwerk, waarbinnen financiële producten aangeboden kunnen worden van meerdere aanbieders. Op deze manier is het voor een hypotheekadviseur mogelijk om de beste hypotheek te vinden voor de aanvrager. Omdat het aangaan van een hypotheek ook verplichtingen geeft, zal een hypotheekadviseur in de meeste gevallen ook verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van bijbehorende verzekeringen. Denk hierbij vooral aan het afsluiten van een verplichte overlijdensrisicoverzekering en aan de opstalverzekering. Dit is het geval omdat de geldverstrekker wil zijn dat de hypotheeklasten voldaan worden in geval van een overlijden. De opstalverzekering is in meeste gevallen verplicht, omdat de hypotheek direct te maken heeft met het onderpand. De opstalverzekering maakt het mogelijk dat een huis na schade, zoals brandschade, opnieuw opgebouwd wordt.

Waarom een huis laten taxeren

Wie een hypotheek aanvraagt voor vastgoed, zoals woningen of bedrijfspanden, zal in de meeste gevallen ook te maken krijgen met de verplichting om het vastgoed te laten taxeren. De hypotheekverstrekker doet dit om de onderpandwaarde van het vastgoed vast te kunnen stellen. Dit is nodig, omdat de hypotheekverstrekker wil weten of de onderpandwaarde de hypotheek dekt. Daarnaast is het zo dat voor de opstalverzekering het nodig is om de waarde van vastgoed te weten. Dit is het geval, omdat een verzekeraar de herbouwwaarde moet weten van vastgoed. De herbouwwaarde heeft direct invloed op de premie en de verdere polisvoorwaarden. Ook het gebruik van vastgoed kan een belangrijke rol spelen om vastgoed te laten taxeren. Denk bijvoorbeeld aan een pandjesbaas, die kamers verhuurt. In dat geval kan een taxateur ook verantwoordelijk zijn voor het controleren van eventuele onttrekkingsvergunning van de gemeente. Zonder de juiste vergunningen zal een hypotheekverstrekker geen hypotheek verlenen op het vastgoed. Het is dus niet zo dat taxateurs alleen vastgoed taxeren om de waarde te kunnen bepalen van vastgoed. Lees ook ons artikel: wat zijn de hypotheekmogelijkheden als zzp-er.

Erkend hypotheekadviseur

Een erkend financieel adviseur moet tegenwoordig ook verschillende aanvullende opleidingen beschikken. Deze opleidingen zijn ook gericht op uitstekende communicatieve vaardigheden, omdat adviseren zo belangrijk. Een erkend financieel adviseur moet meer kunnen uitleggen dan alleen de huidige rentestanden. Als hypotheekadviseur help je mensen door het gehele proces. Als financieel adviseur heb je meestal te maken met diverse lopende dossiers waarop je financieel toezicht behoort te houden. Financieel adviseurs moeten voldoen aan de officiële Wft hypothecair krediet regels. Met de opleiding Wft hypothecair krediet ben je wettelijk bevoegd om te adviseren in hypothecair krediet. Een financieel adviseur moet over deze opleiding beschikken. Een financieel adviseur kan ook mensen helpen met hun huidige hypotheek.

Taken als hypotheekadviseur:

 • Het adviseren van klanten.
 • Het afsluiten van verplichte verzekeringen.
 • Het indienen van hypotheekaanvragen namens klanten.
 • Het inventariseren van klanten conform de Wet Financieel Toezicht.
 • Het inwinnen en verstreken van informatie.
 • Het laten tekenen van de offerte (de hypotheek).
 • Het samenstellen van documenten.
 • Het vaststellen van het maximale hypotheekbedrag.
 • Het vergelijken van verschillende hypothecair krediet aanbieders.

Werken als hypotheekadviseur:

Film over een hypotheekadviseur:

Opleidingen tot hypotheekadviseur

Om als hypotheekadviseur te kunnen werken is het belangrijk om de juiste opleiding te volgen, omdat je in de financiële dienstverlening werkzaam zal zijn en er tegenwoordig hogen eisen gesteld worden door werkgevers en overheden. De meest gekozen opleiding om als hypotheekadviseur te kunnen werken is de hbo-opleiding Financial Services Management (FSM). De hbo-opleiding Financial Services Management (FSM) is een brede opleiding die je klaarstoomt voor een carrière binnen de financiële dienstverlening, en zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding leer je onder andere het analyseren van risico's met betrekking tot hypotheekaanvragen, en maatwerk te leveren voor cliënten op het gebied van hypotheken. Als hypotheekadviseur is het belangrijk om erkend te worden door de stichting erkend hypotheekadviseur (SEH), door het volgen van de opleiding integraal adviseren. De aanvullende driedaagse opleiding integraal adviseren is tegenwoordig verplicht. Er bestaat ook een keurmerk erkend financieel adviseur. Het keurmerk erkend financieel adviseur is belangrijk om up-to-date te blijven met de laatste regels. Voor het vak van hypotheekadviseur is door de AFM een leidraad opgesteld. De AFM verwacht van de hypotheekadviseur dat hij de leidraad toepast in zijn pensioenadviespraktijk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding opzetten is belangrijk als zzp hypotheekadviseur. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket.

Bedrijven waar een hypotheekadviseur werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een hypotheekadviseur werkzaam zijn voor een financiële dienstverlener, zoals een bank of een onafhankelijk hypotheekkantoor. In veel gevallen zal een hypotheekadviseur ook aangemerkt kunnen worden als assurantieadviseur, accountmanager en als verzekeringsagent. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat het informeren over hypotheken wel iets anders is dan het adviseren over verzekeringen. Als hypotheekadviseur kan je ook werkzaam zijn als ondernemer binnen je eigen hypotheekkantoor. Een andere benaming voor hypotheekadviseur kan zijn intermediair.

Competenties hypotheekadviseur

De belangrijkste competentie van een hypotheekadviseur is vakinhoudelijke kennis van financiële producten en dienstverlening in het algemeen. Als hypotheekadviseur heb je te maken met zorgplicht en sta je onder toezicht van verschillende toezichthouders. Met andere woorden moet een hypotheekadviseur over een professionele werkhouding beschikken. Als hypotheekadviseur zul je ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je doorgaans de hele dag met klanten en verschillende externe partijen te maken hebt. Ook commercieel gezien zul je sterk onderlegd moeten zijn om de doelstellingen van het bedrijf te kunnen verwezenlijken. Omdat het vakgebied als hypotheekadviseur nooit stil staat is het belangrijk om te blijven leren, zodat je op de hoogte bent van de laatste regels en wetten op het gebied van hypotheken. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, inzicht, overleggen, presteren, stressbestendigheid, organisatietalent, samenwerken, controleren en maatwerk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hypotheekadviseur

Het verkrijgen van een baan als hypotheekadviseur met de juiste opleiding hoeft geen probleem te zijn, omdat de financiële dienstverlening binnen Nederland groot is en er veel bedrijven actief zijn op dit gebied. Wel is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste regels en wetten, omdat de markt niet stil staat. De doorgroeimogelijkheden als hypotheekadviseur zijn sterk afhankelijk van de soort werkgever, maar over het algemeen zijn er binnen de financiële dienstverlening voldoende doorgroeimogelijkheden. Met de hbo-opleiding Financial Services Management (FSM) kan je binnen de financiële dienstverlening meerdere kanten op en hoef je zeker geen hypotheekadviseur te blijven. Het is denkbaar dat een hypotheekadviseur uiteindelijk kan doorgroeien tot afdelingsmanager of unitmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hypotheekadviseur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als hypotheekadviseur heb je doorgaans wel leuke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een extra korting op je eigen hypotheekrente. Een hypotheekadviseur in loondienst zal doorgaans een salaris tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel enorm verschillen per soort werkgever en is niet heel eenduidig aan te geven.

Read this information on Mortgage advisor in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Hypothekenberater auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Asesor hipotecario en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Hypotheekadviseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hypotheekadviseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl