Hypotheekadviseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een hypotheekadviseur kan zijn werkzaamheden als tussenpersoon uitvoeren of rechtstreeks voor een bank. Buiten een hypotheek kan een hypotheekadviseur vaak ook de benodigde verzekeringen regelen die van toepassing zijn. De meeste mensen gaan liever naar een hypotheekadviseur die als tussenpersoon werkt omdat deze als het goed is onafhankelijk werkt van banken en geen voordeel heeft bij het aanbieden van een bepaald product.

De hypotheekadviseur zal bij een nieuwe klant eerste de wensen van de klant aanhoren en kijken of deze haalbaar zijn. Zo kan de hypotheekadviseur de klant eerst uitgebreid uitleg geven over de diverse mogelijkheden en een inschatting maken of het te lenen bedrag ook haalbaar is voor het inkomen van de klant. De hypotheekadviseur heeft meer dan ooit te voren een zorgplicht naar zijn klant. Dit was in het verleden ook al zo echter zijn er de laatste jaren veel zaken veranderd om de klant nog beter te beschermen. Tegenwoordig is het heel normaal dat een klant moet tekenen dat hij of zij goed geïnformeerd is door de hypotheekadviseur.

Nadat de klant en de hypotheekadviseur precies weten wat de verwachtingen zijn zal de hypotheekadviseur een mail of fax verzenden naar de diverse banken waar hij mee werkt. Deze banken zullen dan een bericht terug sturen met hun offerte met betrekking tot de hypotheek. Wanneer de hypotheekadviseur meerdere offertes klaar heeft liggen zal er  een vervolg gesprek plaatsvinden waarin de offertes met elkaar vergeleken worden en gekeken wordt welke het beste bij de klant past.

In het verleden waren er nogal eens mensen die de hypotheekadviseur niet helemaal vertrouwden omdat deze volgens hen minder onafhankelijk was als deze wilde doen voorkomen. Dit kwam mede doordat het niet helemaal duidelijk was wat zijn provisie precies was en of de hypotheekadviseur misschien van een bepaalde bank meer provisie kreeg dan van een andere bank. Deze gedachte was vaak niet helemaal ten onrechte. Dit is dan ook de reden waarom veel adviseurs inmiddels overstappen naar het nieuwe systeem. Dit nieuwe systeem betekent dat de klant vooraf een offerte krijgt met de kosten wanneer een deal gesloten wordt. In principe is er niets veranderd buiten het feit dat de klant nu rechtstreeks aan de hypotheekadviseur betaalt.

De meeste mensen krijgen vroeg of laat wel een keer te maken met een hypotheekadviseur, als ze een bepaalde lening wensen. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. Zo kan een klant zijn huis willen gaan verbouwen en moet er een zogenaamd bouwdepot geregeld worden voor de klant. Vanuit het bouwdepot kan de klant dan de verbouwing betalen. De hypotheekadviseur zal dan kijken wat precies de mogelijkheden zijn om dit te realiseren. De meeste mensen die al langere tijd in een woning wonen hebben wel een stuk vrije waarde die gebruikt kan worden om de hypotheek te verhogen zodat de klant kan gaan verbouwen.

Maar ook het aangaan van een hypotheek om een bedrijf te kunnen laten groeien is iets waar de hypotheekadviseur mee kan helpen. In veel gevallen zal de ondernemer veel papieren moeten overleggen, zoals jaarcijfers, en garanties moeten geven, zoals eventuele onderpanden. De hypotheekadviseur is vaak het eerste aanspreekpunt voor de klant. Alle verzamelde gegevens worden doorgegeven aan een kredietanalist, die tot een advies komt. Wanneer alles verwerkt is krijgt de ondernemer dan een voorstel van de hypotheekadviseur.

Film over een hypotheekadviseur:

Opleidingen tot hypotheekadviseur

Om als hypotheekadviseur te kunnen werken is het belangrijk om de juiste opleiding te volgen, omdat je in de financiële dienstverlening werkzaam zal zijn en er tegenwoordig hogen eisen gesteld worden door werkgevers en overheden. De meest gekozen opleiding om als hypotheekadviseur te kunnen werken is de Hbo-opleiding Financial Services Management (FSM). Daarnaast zijn er voldoende externe opleidingsmogelijkheden voor het beroep hypotheekadviseur, die met de juiste vooropleiding prima te volgen zijn. Het beroep hypotheekadviseur heeft qua opleiding veel raakvlakken met de beroepen kredietanalist, pensioenadviseur, verzekeringsdeskundige en beleggingsadviseur. De opleiding Financial Services Management (FSM) is een brede opleiding die je klaarstoomt voor een carrière binnen de financiële dienstverlening, en zal doorgaans vier jaar in beslag nemen. Tijdens de opleiding leer je onder andere het analyseren van risico's met betrekking tot hypotheekaanvragen, en maatwerk te leveren voor cliënten op het gebied van hypotheken. Als hypotheekadviseur is het belangrijk om erkend te worden door het SEH, door het volgen van de opleiding integraal adviseren.

Bedrijven waar een hypotheekadviseur werkzaam kan zijn

Als hypotheekadviseur kan je voor verschillende bedrijven of instellingen werkzaam zijn, zoals banken, assurantiekantoren, makelaars, verzekeringsbedrijven of onafhankelijke hypotheekbedrijven. Maar natuurlijk kan je met de opleiding meerdere kanten op binnen de financiële dienstverlening, zoals hierboven omschreven.

Competenties hypotheekadviseur

Als hypotheekadviseur zal je over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je doorgaans de hele dag met cliënten bezig bent en je ook een adviserende rol speelt binnen je vakgebied. Ook commercieel zal je sterk ingesteld moeten zijn om de doelstellingen van het bedrijf te verwezenlijken. Het kunnen leveren van maatwerk is daarom belangrijk, om de vastgestelde doelstelling te kunnen bereiken. Omdat het vak van hypotheekadviseur nooit stil staat is het belangrijk om te blijven leren, zodat je op de hoogte bent van de laatste regels en wetten op het gebied van hypotheken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hypotheekadviseur

Het verkrijgen van een baan als hypotheekadviseur met de juiste opleiding hoeft geen probleem te zijn, omdat de financiële dienstverlening binnen Nederland groot is en er veel bedrijven actief zijn op dit gebied. Wel is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste regels en wetten, omdat de markt niet stil staat. De doorgroeimogelijkheden als hypotheekadviseur zijn sterk afhankelijk van de soort werkgever, maar over het algemeen zijn er binnen de financiële dienstverlening voldoende doorgroeimogelijkheden. Met de Hbo-opleiding Financial Services Management (FSM) kan je binnen de financiële dienstverlening meerdere kanten op en hoef je zeker geen hypotheekadviseur te blijven.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hypotheekadviseur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Als hypotheekadviseur heb je doorgaans wel leuke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een extra korting op je eigen hypotheekrente. Een hypotheekadviseur in loondienst zal doorgaans een salaris tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Het salaris kan wel enorm verschillen per soort werkgever en is niet heel eenduidig aan te geven.

Mijnzzp.nl