Verzekeringsagent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep verzekeringsagent
Werken als verzekeringsagent
Het verkopen van verzekeringen
Financial Services Management:
Opleidingen tot verzekeringsagent
Bedrijven waar een verzekeringsagent werkzaam kan zijn
Competenties verzekeringsagent
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verzekeringsagent
Arbeidsvoorwaarden en salaris verzekeringsagent
Eigen bedrijf starten als Verzekeringsagent
Boekhoudprogramma vergelijken Verzekeringsagent

Beroep verzekeringsagent

Een verzekeringsagent is een gebonden tussenpersoon die meestal voor één bepaalde verzekeringsmaatschappij werkt. Een verzekeringsagent kan dus niet gezien worden als onafhankelijk assurantieadviseur, omdat deze meestal meerdere verzekeringen kan aanbieden van verschillende aanbieders. Een assurantieadviseur noemt men daarom ook wel eens verzekeringsmakelaar en geen verzekeringsagent. Een verzekeringsagent heeft kennis van specifieke producten, die doorgaans door één partij aangeboden worden. De verzekeringsagent kan dan ook niet gezien worden als een onafhankelijk adviseur. Welk soort verzekeringsproducten een verzekeringsagent precies zal aanbieden kan per verzekeringsagent verschillen, omdat dit afhankelijk is van de organisatie waarvoor de verzekeringsagent werkzaam is. Een andere benaming voor verzekeringsagent kan ook zijn gebonden tussenpersoon, omdat de verzekeringsagent voor een specifieke verzekeringsmaatschappij werkzaam is. Daarnaast is het zo dat een verzekeringsagent over het algemeen in loondienst werkzaam is voor de verzekeringsmaatschappij, of dat hij of zij als zelfstandig adviseur alleen producten mag aanbieden van de betreffende verzekeringsmaatschappij. Een verkeringsagent is dan ook een gebonden tussenpersoon, die niet gezien kan worden als onafhankelijk assurantieadviseur. De inhoudelijke werkzaamheden van een verzekeringsagent komen wel overeen met de werkzaam van een onafhankelijke assurantieadviseur. Denk hierbij aan het adviseren van mensen over verzekeringsproducten, het opvragen van informatie, het opstellen van offertes en aan het opmaken van polissen. In de meeste gevallen zal een verzekeringsagent ook gezien kunnen worden als accountmanager, die cliënten op alle mogelijke manieren zal helpen als er bepaalde vragen en/of mogelijke problemen zijn.

Werken als verzekeringsagent

Dat een verzekeringsagent wellicht gebonden is, betekent natuurlijk niet dat hij verkeerde verzekeringsproducten zal aanbieden. Het betekent wel dat er geen echte onafhankelijkheid is, omdat er wellicht betere aanbieders zijn van andere verzekeringsmaatschappijen. Verder voert de verzekeringsagent dezelfde werkzaamheden uit als een assurantieadviseur. Dit is het informeren van cliënten over mogelijke zekeringen en het vaststellen van premies. Daarnaast zijn verkeringen in veel gevallen maatwerk en kan het nodig zijn dat de verkeringsagent afspraken maakt met de verzekeringsmaatschappij om maatwerk te kunnen leveren. Vooral bedrijfsverzekeringen kunnen erg complex zijn qua voorwaarden met betrekking tot premies en mogelijke schade-uitkeringen wanneer er schade is geleden. Voor veel particulieren en bedrijven is het hebben van een vaste verzekeringsagent belangrijk, omdat deze in veel gevallen de situatie van de particulier of bedrijf kennen. Met andere woorden hoeft de cliënt niet steeds alles opnieuw uit te leggen. Zoals eerder omschreven kan een verzekeringsagent in veel gevallen ook aangemerkt worden als accountmanager, omdat een verzekeringsagent in de meeste gevallen te maken heeft met vaste klanten binnen een eigen portefeuille. Daarnaast kan een verzekeringsagent aangemerkt worden als polisbeheerder.

Het verkopen van verzekeringen

Een verzekeringsagent is natuurlijk ook een verkoper die verzekeringen probeert te verkopen aan particulieren en bedrijven. De verzekeringsagent zal dan ook over een commerciële instelling moeten beschikken om zijn producten te kunnen verkopen. Het is dan ook belangrijk dat de verkeringsagent precies weet welke producten deze kan aanbieden tegen welke voorwaarden zoals een AOV-verzekering. In dat opzicht kan een verzekeringsagent ook aangemerkt worden als vertegenwoordiger. Als verzekeringsagent is het belangrijk dat je op een brede manier gespecialiseerd bent binnen de verzekeringswereld, omdat verzekeringsproducten behoorlijk complex kunnen zijn. Het zijn de verzekeringsagenten, die mensen op een brede manier kunnen adviseren over de beste verzekeringen. In veel gevallen zal een verzekeringsagent ook gezien kunnen worden als acceptant. Een acceptant is verantwoordelijk voor het toetsen en controleren van alle toelatingseisen met betrekking tot verzekeringen.

Financial Services Management:

Opleidingen tot verzekeringsagent

De beste passende opleiding als verzekeringsagent is de Hbo-opleiding Financial Services Management. Daarnaast bestaan er aanvullende opleidingen die afhankelijk van de vooropleiding en ervaring belangrijk kunnen zijn, zoals de WFD module Schade of de WFD module Leven. Over welke opleidingen een verzekeringsagent precies zal beschikken is verder niet zomaar aan te geven, omdat verzekeringsmaatschappijen gebruikmaken van verschillende specialisten en financieel adviseurs. Het adviseren over mogelijke nieuwe en/of bestaande verzekeringen betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het afhandelen van schades. Het beroep verzekeringsagent moet wel gezien worden als een beroep op minimaal Hbo-niveau. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een verzekeringsagent werkzaam kan zijn

Een verzekeringsagent is doorgaans werkzaam voor een verzekeringsmaatschappij of is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Een verzekeringsagent is over het algemeen geen assurantieadviseur die producten verkoopt van verschillende verzekeringsmaatschappijen. Een verzekeringsagent verkoopt over het algemeen producten van een bepaalde verzekeringsmaatschappij.

Competenties verzekeringsagent

Een verzekeringsagent moet een gedegen opleiding afgerond hebben om werkzaam te kunnen zijn binnen de financiële wereld. Een verzekeringsagent heeft een grote adviserende rol, die niet lichtvaardig opgevat mag worden. De communicatieve vaardigheden van de verzekeringsagent moeten dan ook goed zijn. Daarnaast moet een verzekeringsagent over een goed financieel inzicht beschikken. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook kunnen netwerken en over een commerciële instelling beschikken. Ook betrouwbaarheid in het algemeen is aan te merken als belangrijke competentie. Als verzekeringsagent heb je ook te maken met strenge wet- en regelgeving evenals met verschillende toezichthouders. Algemeen belangrijke woorden zijn zorgplicht, nauwkeurigheid, zelfstandigheid, organiseren, informatievoorziening, luisteren, plannen en dienstbaarheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als verzekeringsagent

Het arbeidsmarktperspectief als verzekeringsagent is over het algemeen goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen beschikt. Het verkopen van verzekeringen is meer dan het houden van een verkooppraatje. Zorgplicht speelt binnen dit beroep tegenwoordig een grote rol. De doorgroeimogelijkheden als verzekeringsagent zullen deels afhankelijk zijn van je commerciële successen, instelling en managementvaardigheden. Een leidinggevende functie behoort binnen dit beroep zeker tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de functies afdelingsmanager, teamleider of office manager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris verzekeringsagent

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende bedrijven zoals verzekeringsmaatschappijen en banken werkzaam kan zijn. Een verzekeringsagent zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris is binnen dit beroep zeker denkbaar, omdat de meeste verzekeringsagenten extra salaris kunnen verdienen wanneer ze bepaalde omzetdoelstellingen behaald hebben. Met andere woorden een goede verkoper zal over het algemeen meer kunnen verdienen als verzekeringsagent.

Eigen bedrijf starten als Verzekeringsagent

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Verzekeringsagent, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Verzekeringsagent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Verzekeringsagent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Verzekeringsagent.

Mijnzzp.nl