Commercieel medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep commercieel medewerker
Verschillende functies als commercieel medewerker
Productkennis
Wat maakt je een goede commercieel medewerker
Commercieel medewerker binnendienst of buitendienst
Wat is commercieel inzicht
Verschillende functies als commercieel medewerker
Commerciële economie
Wat doet een commercieel medewerker?
Beroepsfilm commercieel medewerker:
Film: commercieel medewerker:
Opleidingen tot commercieel medewerker
Bedrijven waar een commercieel medewerker werkzaam kan zijn
Competenties commercieel medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris commercieel medewerker
Eigen bedrijf starten als Commercieel medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Commercieel medewerker

Beroep commercieel medewerker

Een commercieel medewerker is iemand die een functie heeft dat te maken heeft met de verkoop en/of marketing van bepaalde producten en/of diensten. Het beroep commercieel medewerker is zeer breed te noemen en kan betrekking hebben op verschillende functies, bedrijven, branches en niveaus. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een commercieel medewerker het beste omschrijven als het op een zo goed mogelijke manier promoten of verkopen van bepaalde producten en/of diensten, inclusief het verzorgen van alle mogelijke bijkomende werkzaamheden, zoals het opstellen van offertes, het bestellen van goederen, het aanmelden van diensten en het verzorgen van nazorg als dit van toepassing is. Het beroep commercieel medewerker heeft dus alles te maken met verkoop van goederen en/of diensten. Enkele andere benamingen voor commercieel medewerker kunnen zijn verkoopspecialist, vertegenwoordiger, filiaalmanager of bijvoorbeeld accountmanager, afhankelijk van de specifieke functie en het opleidingsniveau van de betreffende persoon. De werkzaamheden van commercieel medewerkers zijn erg belangrijk voor bedrijven, omdat het de commercieel medewerkers zijn, die nieuwe klanten aanbrengen. Met andere woorden dragen commercieel medewerkers voor een belangrijk deel bij aan de gerealiseerde omzet. Als commercieel medewerker ben je over het algemeen werkzaam binnen de binnendienst of buitendienst van een organisatie. Daarnaast kan winkelpersoneel aangemerkt worden als commercieel medewerker. Als commercieel medewerker heb je in alle gevallen te maken met commercie. Commercie is een verzamelnaam voor de verhandeling van goederen en diensten. Commercieel medewerkers zijn vaklieden die over bepaalde unieke vaardigheden moeten beschikken. Denk bijvoorbeeld aan het makkelijk kunnen maken van contact en aan het kunnen overtuigen van mensen.

Verschillende functies als commercieel medewerker

Commercieel medewerker is dus een algemene benaming voor verschillende vaklieden die te maken hebben met verkopen van producten en/of diensten. Dit kunnen producten en diensten zijn die rechtstreeks verkocht worden aan particulieren, of aan het bedrijfsleven. Enkele vaklieden die aangemerkt kunnen worden als commercieel medewerker zijn accountmanagers, autoverkopers, filiaalmanagers, vertegenwoordigers, verkoopspecialisten, verkoopadviseurs, colporteurs en handelsagenten. Daarnaast kan er sprake zijn van andere vaklieden, die indirect aangemerkt kunnen worden als commercieel medewerker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan marketeers, filmproductie specialiteiten en aan programmeurs, die diensten kunnen verkopen. Zoals eerder omschreven moet de term commercieel medewerkers vrij ruim gezien worden, omdat veel bedrijven te maken hebben met commerciële activiteiten. Denk bijvoorbeeld ook aan redactiemedewerkers die verantwoordelijke zijn voor het verkopen van advertentieruimte. In dat geval kan je ook aangemerkt worden als sales medewerker.

Productkennis

Productkennis is over het algemeen een belangrijk woord als we spreken van een commercieel medewerker, omdat je als commercieel medewerker meestal werkzaam bent binnen een specifieke branche, zoals de detailhandel, de bouw of de autobranche, die allemaal om specifieke productkennis vragen. Het alleen kennen van prijzen is over het algemeen niet voldoende om als commercieel medewerker te kunnen werken. Een commercieel medewerker moet ook zijn of haar klanten kunnen adviseren over producten en/of diensten.

Wat maakt je een goede commercieel medewerker

Het worden van commercieel medewerker vraagt om de juiste instelling en competenties, waarbij commercieel inzicht aangemerkt kan worden als de belangrijkste competentie. Een commercieel medewerker moet over commercieel inzicht beschikken om zijn werkzaamheden op een goede manier te kunnen uitoefenen. Commercieel inzicht heeft ook betrekking op commerciële vaardigheden, zoals het kunnen onderhandelen en het hanteren van de juiste gesprekstechnieken. Commercieel inzicht kunnen we in het kort het beste omschrijven als het begrijpen hoe een bepaalde markt werkt, waardoor de beste resultaten behaald worden. Het belang van goede commerciële vaardigheden moet niet onderschat worden, omdat dit voor een belangrijk deel het succes zal bepalen als commercieel medewerker. Als commercieel medewerker heb je een beroep waarbinnen resultaten tellen. Commercieel inzicht kan wel betrekking hebben op verschillende niveaus. Een regiomanager is bijvoorbeeld op een andere manier werkzaam dan een verkoopmedewerker, ondanks dat beide vaklieden aangemerkt moeten worden als commercieel medewerker.

Commercieel medewerker binnendienst of buitendienst

De meeste organisaties die gebruikmaken van commercieel medewerkers maken onderscheid tussen de binnendienst met de buitendienst. Een commercieel medewerker kan dus binnen de organisatie werkzaam zijn, maar ook buiten de organisatie. Een commercieel medewerker buitendienst noemt men ook wel vertegenwoordiger. In de meeste gevallen is het de vertegenwoordiger, die de behaalde verkopen en/of verkochte diensten doorgeeft aan de commercieel medewerkers van de binnendienst, zodat de opdrachten afgehandeld kunnen worden. Een andere benaming voor commercieel binnendienst medewerkers is accountmanager. In de praktijk kan het ook voorkomen dat commercieel medewerkers verschillende functies bekleden. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger, die ook aangemerkt kan worden als accountmanager en als bedrijfsleider. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat het verschillende beroepen betreft.

Wat is commercieel inzicht

Commercieel inzicht is een ruim begrip dat niet alleen betrekking heeft op het verkopen van producten en/of diensten. Ook het uitvoeren van marktonderzoek om betere resultaten te kunnen bepalen moet gezien worden als commercieel inzicht. Een ander voorbeeld is het bedenken van maatregelen om kosten te kunnen besparen, waardoor de uiteindelijke winst zal toenemen. In algemene zin heeft commercieel inzicht wel betrekking op het maximaliseren van de winst. Het maximaliseren van de winst is niet alleen mogelijk door het verkopen van meer producten of diensten. Ook het strategisch inkopen van producten, werkmaterialen en het beheren van de voorraad kan commercieel gezien belangrijk zijn. Onervaren medewerkers worden in sommige gevallen ook wel aangemerkt als junior. Denk bijvoorbeeld aan een junior accountmanager.

Verschillende functies als commercieel medewerker

Een commercieel medewerker kan in de praktijk op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de functie commercieel medewerker binnendienst. Een medewerker binnendienst werkt bijvoorbeeld als accountmanager of als sales medewerker. Als medewerker binnendienst kun je meestal uit verschillende functies en afdelingen kiezen. Wanneer je commercieel medewerker binnendienst wilt worden is het wel belangrijk dat je voldoende commerciële kansen ziet en ook grijpt. Commercieel werk vraagt namelijk om het juiste inzicht.

Als commercieel medewerkers binnendienst heb je bijvoorbeeld te maken met een marketing manager die toeziet op de cijfers en leads die binnengehaald worden. Commercieel medewerkers binnendienst moet voldoende leads scoren om hun vastgestelde targets te behalen. Niet iedereen is geschikt om te werken als commercieel medewerkers binnendienst. Je moet over de juiste competenties beschikken. Ook klanttevredenheid speelt een belangrijke rol binnen de functie. Klanttevredenheid is net zo belangrijk als het binnenhalen van nieuwe klanten.

Een andere functie, kan de functie commercieel administratief medewerker zijn. Een commercieel administratief medewerker is verantwoordelijk voor het verwerken van alle administratieve handelingen en het op orde houden van klantgegevens. Klanten mogen niet opzeggen omdat de administratie niet op orde is. In dat geval kan het belangrijk zijn om gebruik te maken van een retentiemedewerker.

Commerciële economie

Als commercieel medewerker ben je in elk geval werkzaam binnen een commerciële omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een commercieel medewerker bank of aan een commercieel medewerker die werkzaam is voor een verzekeraar. De belangrijkste taak van een commercieel medewerker is het overtuigen van potentiële klanten. Dit doe je door het houden van goede verkoopgesprekken. Als commercieel medewerker is het heel belangrijk dat je begrijpt hoe een verkoopgesprek behoort te verlopen.

Wat doet een commercieel medewerker?

Een commercieel medewerker is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de verkoop- en marketingactiviteiten van een bedrijf. Ze werken nauw samen met het verkoop- en marketingteam om de omzet te verhogen, nieuwe klanten aan te trekken en de klanttevredenheid te vergroten. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een commercieel medewerker:

  • Klantrelatiebeheer: Commercieel medewerkers onderhouden contact met bestaande klanten en bouwen sterke relaties op om hun tevredenheid te waarborgen. Ze begrijpen de behoeften en wensen van klanten en bieden hen passende producten of diensten aan.
  • Verkoopondersteuning: Ze ondersteunen het verkoopproces door offertes op te stellen, bestellingen te verwerken, prijsafspraken te maken en contracten op te stellen. Ze volgen ook de voortgang van verkoopkansen en zorgen ervoor dat alle administratieve taken op tijd worden afgehandeld.
  • Marktanalyse: Commercieel medewerkers voeren marktonderzoek uit om inzicht te krijgen in de markttrends, concurrentieanalyse en klantbehoeften. Ze verzamelen en analyseren gegevens om waardevolle inzichten te verkrijgen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van verkoop- en marketingstrategieën.
  • Promotieactiviteiten: Ze kunnen betrokken zijn bij het organiseren en uitvoeren van promotieactiviteiten, zoals beurzen, evenementen en productdemonstraties. Ze werken samen met het marketingteam om marketingmateriaal te ontwikkelen en te verspreiden om de naamsbekendheid en de verkoop te vergroten.
  • Rapportage en analyse: Ze houden verkoop- en klantgegevens bij, stellen rapporten op en analyseren de resultaten. Ze identificeren trends, kansen en uitdagingen en stellen aanbevelingen voor ter verbetering van de verkoopprestaties.

Kortom, een commercieel medewerker, heeft een cruciale rol in het ondersteunen van verkoop- en marketingactiviteiten. Ze dragen bij aan het vergroten van de klanttevredenheid, het genereren van omzet en het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Sterke communicatie-, onderhandelings- en organisatorische vaardigheden zijn belangrijk in deze rol.

Beroepsfilm commercieel medewerker:

Film: commercieel medewerker:

Opleidingen tot commercieel medewerker

Het is niet mogelijk om een specifieke opleiding tot commercieel medewerker te benoemen, omdat commercieel medewerker betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten beroepen in verschillende branches. Daarnaast kan het opleidingsniveau verschillen per beroep. In de meeste gevallen zal de functie commercieel medewerker betrekking hebben op Mbo-niveau, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als je een eigen bedrijf wilt beginnen als zzp'er, moet je ook een financiële administratie bijhouden. Dit kun je vrij eenvoudig doen door het gebruiken van een boekhoudprogramma zzp. Eerst een boekhoudprogramma vergelijken is wel belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een commercieel medewerker werkzaam kan zijn

Een commercieel medewerker kan werkzaam zijn voor uiteenlopende bedrijven in alle denkbare branches. De meeste bedrijven maken gebruik van commercieel medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van bepaalde goederen en/of diensten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, groothandelsbedrijven, middenstanders, autohandelaars, de materialenhandel en aan telemarketing bedrijven. Eigenlijk komt het beroep commercieel medewerker binnen de meeste organisaties wel voor op verschillende manieren. Het is niet zo dat commercieel medewerkers alleen werkzaam zijn binnen de detailhandel. Het beroep commercieel medewerker komt ook op verschillende niveaus voor.

Competenties commercieel medewerker

De belangrijkste competentie als commercieel medewerker is commercieel inzicht en commerciële vaardigheden. Daarnaast moet een commercieel medewerker beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een commercieel medewerker ook een verkoopgesprek moet kunnen voeren. Ook is het belangrijk dat een commercieel medewerker kennis heeft van handel. Als een commercieel medewerker te maken heeft met internationale handel moet je ook aangemerkt kunnen worden als importeur. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn. De meeste commercieel medewerkers zijn sterk afhankelijk van een goed netwerk. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, doorzettingsvermogen, adviseren, inzicht, plannen, analytisch, inspiratie, lef, zelfstandigheid, klantgerichtheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als commercieel medewerker is over het algemeen zeer goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Het arbeidsmarktperspectief is natuurlijk wel afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent, omdat niet alle bedrijven op grote schaal gebruikmaken van commercieel medewerkers. De doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie zoals de functie afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris commercieel medewerker

Het is niet mogelijk om specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als commercieel medewerker werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten branches die gebruikmaken van verschillende cao's. Een commercieel medewerker op Mbo-niveau zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2400 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Commercieel medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Commercieel medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Commercieel medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Commercieel medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Commercieel medewerker.

Mijnzzp.nl