Commercieel medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Commercieel medewerker is een algemene benaming voor personen die een functie bekleden die te maken heeft met de verkoop en/of marketing van bepaalde producten en/of diensten. Het beroep commercieel medewerker is dan ook zeer breed te noemen en het beroep kan betrekking hebben op uiteenlopende soorten bedrijven, branches en niveaus. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een commercieel medewerker het beste omschrijven als het op een zo goed mogelijke manier promoten of verkopen van bepaalde producten en/of diensten, inclusief het verzorgen van alle mogelijke bijkomende werkzaamheden zoals het opstellen van offertes, het bestellen van goederen, het aanmelden van diensten en het verzorgen van nazorg als dit van toepassing is. Het beroep commercieel medewerker heeft dus alles te maken met verkoop van goederen en/of diensten. Enkele andere benamingen voor een commercieel medewerker kunnen zijn verkoopspecialist, vertegenwoordiger, filiaalmanager of bijvoorbeeld accountmanager, afhankelijk van de specifieke functie en het opleidingsniveau van de betreffende persoon. De werkzaamheden van commercieel medewerkers zijn over het algemeen erg belangrijk voor bedrijven, omdat het de commercieel medewerkers zijn die nieuwe klanten aanbrengen. Met andere woorden dragen commercieel medewerkers voor een belangrijk deel bij aan de gerealiseerde omzet.

Productkennis is over het algemeen een belangrijk woord als we spreken van een commercieel medewerker, omdat je als commercieel medewerker meestal werkzaam zal zijn binnen een specifieke branche zoals de detailhandel, de bouw of de autobranche, die allemaal om specifieke productkennis vragen. Het alleen kennen van prijzen als commercieel medewerker is dan ook over het algemeen niet voldoende om als commercieel medewerker te kunnen werken. Een commercieel medewerker moet ook zijn of haar klanten kunnen adviseren over producten en/of diensten.

Wat maakt iemand een goede commercieel medewerker

Het worden van een goede commercieel medewerker vraagt om de juiste instelling en competenties, waarbij commercieel inzicht aangemerkt kan worden als de belangrijkste competentie. Een commercieel medewerker moet dus over commercieel inzicht beschikken om zijn werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Commercieel inzicht heeft ook weer betrekking op commerciële vaardigheden, die ook gezien moeten worden als belangrijke competentie. Commercieel inzicht kunnen we in het kort het beste omschrijven als het begrijpen hoe een bepaalde markt werkt, waardoor de beste resultaten behaald kunnen worden door de commercieel medewerker. Daarbij mogen de commerciële vaardigheden niet onderschat worden.

Wat is commercie

Commercie is van oudsher ruilhandel tussen twee verschillende personen of partijen. Een ander moderner woord voor commercie is handel. Handel is weer het kopen en verkopen van goederen of diensten. Commercie heeft dan ook betrekking op commerciële diensten. Vandaag de dag is er in de meeste gevallen geen sprake meer van ruilhandel, omdat men tegenwoordig geld gebruikt om bepaalde goederen of diensten te kunnen kopen of te verkopen.

Commercieel medewerker binnendienst en/of buitendienst

De meeste bedrijven die gebruik maken van commercieel medewerkers onderscheiden de binnendienst met de buitendienst. Een commercieel medewerker kan dus binnen het bedrijf werkzaam zijn maar ook juist buiten het bedrijf. Een commercieel medewerker buitendienst noemt men soms ook wel een vertegenwoordiger. De vertegenwoordiger is dus een commercieel medewerker die het bedrijf vertegenwoordigt als commercieel medewerker van het bedrijf. In de meeste gevallen is het de vertegenwoordiger die de behaalde verkopen of verkochte diensten doorgeeft aan de commercieel medewerkers van de binnendienst zodat de opdrachten afgehandeld kunnen worden.

Enkele beroepen als commercieel medewerker:

Commercieel medewerker:

Opleiding Commercieel medewerker:

Opleidingen tot commercieel medewerker

Het is niet mogelijk om een specifieke opleiding tot commercieel medewerker te benoemen, omdat het beroep commercieel medewerker betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten beroepen in verschillende branches. Daarnaast kan het opleidingsniveau verschillen per beroep. In de meeste gevallen zal het beroep commercieel medewerker betrekking hebben op Mbo-niveau maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een commercieel medewerker werkzaam kan zijn

Een commercieel medewerker kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven in alle denkbare branches. De meeste bedrijven maken gebruik van commercieel medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van bepaalde goederen en/of diensten.

Competenties commercieel medewerker

De belangrijkste competentie als commercieel medewerker is commercieel inzicht en commerciële vaardigheden. Daarnaast moet een commercieel medewerker beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een commercieel medewerker ook een verkoopgesprek moet kunnen voeren. Algemeen belangrijke woorden zijn overtuigingskracht, productkennis, lef, netwerken, doorzettingsvermogen en klantgerichtheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als commercieel medewerker is over het algemeen zeer goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Het arbeidsmarktperspectief is natuurlijk wel afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent, omdat niet alle bedrijven op grote schaal gebruik maken van commercieel medewerkers. De doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie zoals de functie afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris commercieel medewerker

Het is niet mogelijk om specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als commercieel medewerker werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten branches die gebruik maken van verschillende cao's. Een commercieel medewerker op Mbo-niveau zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2400 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl