Commercieel medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een commercieel medewerker is iemand die een functie heeft dat te maken heeft met de verkoop en/of marketing van bepaalde producten en/of diensten. Het beroep commercieel medewerker is zeer breed te noemen en kan betrekking hebben op verschillende functies, bedrijven, branches en niveaus. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een commercieel medewerker het beste omschrijven als het op een zo goed mogelijke manier promoten of verkopen van bepaalde producten en/of diensten, inclusief het verzorgen van alle mogelijke bijkomende werkzaamheden, zoals het opstellen van offertes, het bestellen van goederen, het aanmelden van diensten en het verzorgen van nazorg als dit van toepassing is. Het beroep commercieel medewerker heeft dus alles te maken met verkoop van goederen en/of diensten. Enkele andere benamingen voor commercieel medewerker kunnen zijn verkoopspecialist, vertegenwoordiger, filiaalmanager of bijvoorbeeld accountmanager, afhankelijk van de specifieke functie en het opleidingsniveau van de betreffende persoon. De werkzaamheden van commercieel medewerkers zijn erg belangrijk voor bedrijven, omdat het de commercieel medewerkers zijn, die nieuwe klanten aanbrengen. Met andere woorden dragen commercieel medewerkers voor een belangrijk deel bij aan de gerealiseerde omzet. Als commercieel medewerker ben je over het algemeen werkzaam binnen de binnendienst of buitendienst van een organisatie. Daarnaast kan winkelpersoneel aangemerkt worden als commercieel medewerker. Als commercieel medewerker heb je in alle gevallen te maken met commercie. Commercie is een verzamelnaam voor de verhandeling van goederen en diensten. Commercieel medewerkers zijn vaklieden die over bepaalde unieke vaardigheden moeten beschikken. Denk bijvoorbeeld aan het makkelijk kunnen maken van contact en aan het kunnen overtuigen van mensen.

Commercieel medewerker is dus een algemene benaming voor verschillende vaklieden die te maken hebben met verkopen van producten en/of diensten. Dit kunnen producten en diensten zijn die rechtstreeks verkocht worden aan particulieren, of aan het bedrijfsleven. Enkele vaklieden die aangemerkt kunnen worden als commercieel medewerker zijn accountmanagers, autoverkopers, filiaalmanagers, vertegenwoordigers, verkoopspecialisten, verkoopadviseurs, colporteurs en handelsagenten. Daarnaast kan er sprake zijn van andere vaklieden, die indirect aangemerkt kunnen worden als commercieel medewerker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan marketeers, filmproductie specialiteiten en aan programmeurs, die diensten kunnen verkopen. Zoals eerder omschreven moet de term commercieel medewerkers vrij ruim gezien worden, omdat veel bedrijven te maken hebben met commerciële activiteiten. Denk bijvoorbeeld ook aan redactiemedewerkers die verantwoordelijke zijn voor het verkopen van advertentieruimte. In dat geval kan je ook aangemerkt worden als sales medewerker.

Productkennis

Productkennis is over het algemeen een belangrijk woord als we spreken van een commercieel medewerker, omdat je als commercieel medewerker meestal werkzaam bent binnen een specifieke branche, zoals de detailhandel, de bouw of de autobranche, die allemaal om specifieke productkennis vragen. Het alleen kennen van prijzen is over het algemeen niet voldoende om als commercieel medewerker te kunnen werken. Een commercieel medewerker moet ook zijn of haar klanten kunnen adviseren over producten en/of diensten.

Wat maakt je een goede commercieel medewerker

Het worden van commercieel medewerker vraagt om de juiste instelling en competenties, waarbij commercieel inzicht aangemerkt kan worden als de belangrijkste competentie. Een commercieel medewerker moet over commercieel inzicht beschikken om zijn werkzaamheden op een goede manier te kunnen uitoefenen. Commercieel inzicht heeft ook betrekking op commerciële vaardigheden, zoals het kunnen onderhandelen en het hanteren van de juiste gesprekstechnieken. Commercieel inzicht kunnen we in het kort het beste omschrijven als het begrijpen hoe een bepaalde markt werkt, waardoor de beste resultaten behaald worden. Het belang van goede commerciële vaardigheden moet niet onderschat worden, omdat dit voor een belangrijk deel het succes zal bepalen als commercieel medewerker. Het beroep commercieel medewerker is een beroep waarbinnen resultaten tellen. Commercieel inzicht kan wel betrekking hebben op verschillende niveaus. Een regiomanager is bijvoorbeeld op een andere manier werkzaam dan een verkoopmedewerker, ondanks dat beide vaklieden aangemerkt moeten worden als commercieel medewerker.

Commercieel medewerker binnendienst en/of buitendienst

De meeste organisaties die gebruikmaken van commercieel medewerkers maken onderscheid tussen de binnendienst met de buitendienst. Een commercieel medewerker kan dus binnen de organisatie werkzaam zijn maar ook buiten de organisatie. Een commercieel medewerker buitendienst noemt men ook wel vertegenwoordiger. In de meeste gevallen is het de vertegenwoordiger, die de behaalde verkopen en/of verkochte diensten doorgeeft aan de commercieel medewerkers van de binnendienst, zodat de opdrachten afgehandeld kunnen worden. Een andere benaming voor commercieel binnendienst medewerkers is accountmanager. In de praktijk kan het ook voorkomen dat commercieel medewerkers verschillende functies bekleden. Denk bijvoorbeeld aan een vertegenwoordiger, die ook aangemerkt kan worden als accountmanager en als bedrijfsleider. Dit kan wel per organisatie verschillen, omdat het verschillende beroepen betreft.

Wat is commercieel inzicht

Commercieel inzicht is een ruim begrip dat niet alleen betrekking heeft op het verkopen van producten en/of diensten. Ook het uitvoeren van marktonderzoek om betere resultaten te kunnen bepalen moet gezien worden als commercieel inzicht. Een ander voorbeeld is het bedenken van maatregelen om kosten te kunnen besparen, waardoor de uiteindelijke winst zal toenemen. In algemene zin heeft commercieel inzicht wel betrekking op het maximaliseren van de winst. Het maximaliseren van de winst is niet alleen mogelijk door het verkopen van meer producten of diensten. Ook het strategisch inkopen van producten, werkmaterialen en het beheren van de voorraad kan commercieel gezien belangrijk zijn.

Commercieel medewerker:

Opleidingen tot commercieel medewerker

Het is niet mogelijk om een specifieke opleiding tot commercieel medewerker te benoemen, omdat het beroep commercieel medewerker betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten beroepen in verschillende branches. Daarnaast kan het opleidingsniveau verschillen per beroep. In de meeste gevallen zal het beroep commercieel medewerker betrekking hebben op Mbo-niveau, maar dit hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een commercieel medewerker werkzaam kan zijn

Een commercieel medewerker kan werkzaam zijn voor uiteenlopende bedrijven in alle denkbare branches. De meeste bedrijven maken gebruik van commercieel medewerkers, die verantwoordelijk zijn voor de verkoop van bepaalde goederen en/of diensten. Denk bijvoorbeeld aan fabrikanten, groothandelsbedrijven, middenstanders, autohandelaars, de materialenhandel en aan telemarketing bedrijven. Eigenlijk komt het beroep commercieel medewerker binnen de meeste organisaties wel voor op verschillende manieren. Het is niet zo dat commercieel medewerkers alleen werkzaam zijn binnen de detailhandel. Het beroep commercieel medewerker komt ook op verschillende niveaus voor.

Competenties commercieel medewerker

De belangrijkste competentie als commercieel medewerker is commercieel inzicht en commerciële vaardigheden. Daarnaast moet een commercieel medewerker beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een commercieel medewerker ook een verkoopgesprek moet kunnen voeren. Ook is het belangrijk dat een commercieel medewerker kennis heeft van handel. Als een commercieel medewerker te maken heeft met internationale handel moet je ook aangemerkt kunnen worden als importeur. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn. De meeste commercieel medewerkers zijn sterk afhankelijk van een goed netwerk. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, doorzettingsvermogen, adviseren, inzicht, plannen, analytisch, inspiratie, lef, zelfstandigheid, klantgerichtheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker

Het arbeidsmarktperspectief als commercieel medewerker is over het algemeen zeer goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen. Het arbeidsmarktperspectief is natuurlijk wel afhankelijk van de branche waarbinnen je werkzaam bent, omdat niet alle bedrijven op grote schaal gebruikmaken van commercieel medewerkers. De doorgroeimogelijkheden als commercieel medewerker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie zoals de functie afdelingsmanager.

Arbeidsvoorwaarden en salaris commercieel medewerker

Het is niet mogelijk om specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat je als commercieel medewerker werkzaam kan zijn binnen verschillende soorten branches die gebruikmaken van verschillende cao's. Een commercieel medewerker op Mbo-niveau zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2400 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl