Colporteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep colporteur
Commerciële baan als colporteur
Wat doet een colporteur?
Werken als colporteur
Aan de deur wordt lariekoek verkocht:
Opleidingen tot colporteur
Bedrijven waar een colporteur werkzaam kan zijn
Competenties colporteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als colporteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris colporteur
Eigen bedrijf starten als Colporteur
Boekhoudprogramma vergelijken Colporteur

Beroep colporteur

Een colporteur is een buitendienst medewerker die bepaalde producten of diensten probeert te verkopen aan de deur. Ondanks de moderne communicatiemiddelen komt colportage aan de deur nog steeds veel voor, mede omdat de regels voor telemarketing strenger zijn geworden en bedrijven niet meer zomaar iedereen mogen opbellen. Colportage heeft voor de colporteur het grote voordeel dat er direct persoonlijk contact is met potentiële klanten. Daarnaast is het zo dat een colporteur meestal voorbeelden bij zich heeft van de producten of diensten die aangeboden worden. Ook medewerkers van goede doelen of verenigingen die aan de deur komen vragen om een bijdrage vallen onder colportage. De term colporteur is minder bekend dan vroeger, omdat men tegenwoordig eerder van een verkoper zal spreken. Als een colporteur een product of dienst aan de deur verkoopt is er sprake van een zogenaamde colportage-overeenkomst. Een colportage-overeenkomst houdt in dat er een overeenkomst is gesloten buitenom een gebruikelijke verkoopruimte. Dit wil automatisch inhouden dat mensen die iets gekocht hebben van een colporteur veertien dagen wettelijke bedenktijd hebben. Deze maatregel is ingevoerd omdat in sommige gevallen mensen druk kunnen ervaren van een colporteur. Een colporteur moet dus gezien worden als een commercieel medewerker die namens een organisatie bepaalde producten of diensten zal proberen te verkopen aan de deur. Bekende vormen van colportage zijn bijvoorbeeld het verkopen van energiecontracten, het collecteren aan de deur en het verkopen van isolatiemaatregelen. Ook glazenwassers en klusjesmannen kunnen in sommige gevallen aangemerkt worden als colporteur. Eigenlijk kan iedereen die producten of diensten probeert te verkopen aan de deur aangemerkt worden als colporteur. Een andere benaming voor colporteur kan ook zijn straatverkoper.

Commerciële baan als colporteur

Een colporteur is dus een commercieel medewerker buitendienst, die verantwoordelijk is voor het verkopen van producten en/of diensten. In sommige gevallen kan een colporteur ook aangemerkt worden als vertegenwoordiger. Zoals eerder omschreven kunnen ook fondsenwervers die voor goede doelen actief zijn aangemerkt worden als colporteur. Het beroep colporteur is een omstreden beroep, omdat lang niet alle mensen zitten te wachten op verkooppraatjes aan de deur. Omdat colporteurs over het algemeen meer verdienen als er meer verkocht wordt, kunnen colporteurs nogal eens veel druk uitoefenen op mensen die eigenlijk niks willen kopen. Energiemaatschappijen en beveiligingsbedrijven zijn bekende bedrijven die colporteurs inzetten voor het werven van nieuwe klanten en het verkopen van bewakingssystemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan kozijnbedrijven of aan isolatiebedrijven. Dit soort bedrijven maakt nog steeds vaak gebruik van colporteurs omdat de diensten die ze aanbieden rechtstreeks te maken hebben met woningen. In vroegere dagen kwam een colporteur ook aan de deur met bijvoorbeeld boeken, televisies, radio's en huishoudelijke artikelen, maar dit komt inmiddels niet meer voor omdat daar inmiddels andere verkoopkanalen voor worden gebruikt.

Wat doet een colporteur?

Een colporteur is dus iemand die producten of diensten direct aan consumenten verkoopt, meestal door huis-aan-huisverkoop of op straat. Het kan een zelfstandige verkoper zijn of iemand die in dienst is van een bedrijf dat colportage als verkoopmethode gebruikt. Hoewel de specifieke taken kunnen variëren afhankelijk van het product of de dienst, omvat het werk van een colporteur over het algemeen het volgende:

  • Verkoopactiviteiten: De colporteur benadert potentiële klanten persoonlijk om producten of diensten te verkopen. Dit kan variëren van huishoudelijke artikelen, cosmetica, energiecontracten, abonnementen, verzekeringspolissen en meer. Ze presenteren het product, demonstreren indien nodig en proberen de klant te overtuigen om tot aankoop over te gaan.
  • Klantrelatie opbouwen: Een colporteur moet goede communicatieve vaardigheden hebben om een positieve relatie met potentiële klanten op te bouwen. Ze luisteren naar de behoeften en interesses van de klant, beantwoorden vragen en bieden waar mogelijk gepersonaliseerd advies om vertrouwen te winnen en een band op te bouwen.
  • Productinformatie verstrekken: Een colporteur is goed op de hoogte van het product of de dienst die ze verkopen. Ze kunnen de eigenschappen, voordelen en prijzen uitleggen, evenals eventuele promoties of aanbiedingen die beschikbaar zijn. Ze zorgen ervoor dat de klant alle benodigde informatie heeft om een weloverwogen beslissing te nemen.
  • Bestellingen verwerken: Als de klant besluit tot aankoop over te gaan, is het de verantwoordelijkheid van de colporteur om de bestelling correct en volledig af te handelen. Dit kan het invullen van bestelformulieren, het afhandelen van betalingen en het verstrekken van ontvangstbewijzen omvatten.
  • Klachten en problemen afhandelen: In het geval van klachten of problemen is de colporteur verantwoordelijk voor het behandelen van deze kwesties op een professionele en hoffelijke manier. Ze luisteren naar de zorgen van de klant, proberen eventuele problemen op te lossen en zorgen voor een bevredigende klantenservice-ervaring.

Het werk van een colporteur vereist doorzettingsvermogen, overtuigingskracht en de mogelijkheid om met afwijzing om te gaan. Ze werken vaak zelfstandig en moeten in staat zijn om hun verkoopvaardigheden effectief toe te passen om producten of diensten succesvol te verkopen.

Werken als colporteur

Het beroep colporteur is over het algemeen geen makkelijk beroep, omdat lang niet iedereen gediend is van deurverkopers. Als colporteur moet je dan ook stevig in je schoenen staan en over veel doorzettingsvermogen beschikken. Het is voor colporteurs niet ongebruikelijk dat na een lange dag werken maar één of twee deals afgesloten kunnen worden. Omdat colporteurs in het verleden nogal eens onder grote druk gezet werden om maar te presteren, zijn er tegenwoordig strikte afspraken waaraan colporteurs zich moet houden, zoals het bieden van volledige informatie en het eerlijk zijn over de kosten. Misleiding aan de deur is al helemaal verboden. Het is niet zo dat colportage aan de deur verboden is. Het is wel zo dat consumenten veel bescherming hebben als er sprake is van colportage, omdat sommige consumenten niet goed begrijpen wat ze precies gekocht hebben. Een andere benaming voor colporteur kan acquisiteur zijn.

Aan de deur wordt lariekoek verkocht:

Opleidingen tot colporteur

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep colporteur. Het werken als colporteur kan ongeschoolde arbeid zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms wordt specifieke kennis vereist om een bepaalde dienst of product te kunnen verkopen. Colporteurs kunnen ook medewerkers van een bedrijf zijn, met een andere functie, die bijvoorbeeld één dag per week worden ingezet voor deurverkoop. Zie voor meer informatie ook de beroepen telemarketeer en het beroep verkoopspecialist. Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten als zelfstandig ondernemer, dan is het raadzaam om gebruik te maken van een boekhoudprogramma zzp voor het bijhouden van de complete financiële administratie als zzp'er. Met een goed boekhoudpakket kun je alle voorkomende administratieve werkzaamheden zelfstandig uitvoeren.

Bedrijven waar een colporteur werkzaam kan zijn

Als colporteur kun je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende sectoren. Daarnaast zijn er onder de colporteurs relatief veel freelancers te vinden die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn. Het is dus denkbaar dat een colporteur werkzaam is als ondernemer. Zoals eerder omschreven kunnen ook andere vaklieden aangemerkt worden als colporteur als het ongevraagde verkoopdiensten betreft. Denk bijvoorbeeld ook aan glazenwassers, klusjesmannen en aan tuinmannen, die diensten proberen te verkopen aan de deur. Ook vrijwilligers die actief zijn voor goede doelen of andere organisaties kunnen aangemerkt worden als colporteur.

Competenties colporteur

De belangrijkste competentie van een colporteur is doorzettingsvermogen, omdat het verkopen aan de deur niet makkelijk is. Daarnaast moet je over een uitstekende commerciële instelling beschikken en communicatief goed onderlegd zijn. Ook wet- en regelgeving is belangrijk als colporteur, omdat colporteurs te maken hebben met verkoopregels. Algemeen belangrijke woorden zijn presteren, motiveren, overtuigingskracht, plannen, zelfstandigheid, inzicht, luisteren en inspireren. Een colporteur kan ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties, afhankelijk van de branche waarbinnen de colporteur werkzaam is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als colporteur

Het arbeidsmarktperspectief voor een colporteur is redelijk goed te noemen. Vaak is een colporteur voor verschillende opdrachtgevers werkzaam. Door de opkomst van het Bel-me-niet register is het beroep colporteur wel weer populairder geworden omdat bedrijven natuurlijk nog steeds mogelijke nieuwe klanten willen benaderen. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep colporteur. Wel is het denkbaar dat je een succesvolle verkoper bent en je wellicht, als teamleider, nieuwe verkopers zal gaan opleiden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris colporteur

Omdat wij er vanuit gaan dat je als colporteur werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. De inkomsten van een colporteur zijn sterk afhankelijk van het aantal afgesloten deals. Overigens zijn de vergoedingen die een colporteur doorgaans krijgt na een verkoop zeker niet slecht te noemen. Dit is wel sterk afhankelijk van de soort diensten of producten die verkocht worden. Een colporteur die bijvoorbeeld beveiligingssystemen verkoopt met een abonnement zal bijvoorbeeld ongeveer 150,- vergoeding krijgen. Het nadeel is natuurlijk dat de duurdere diensten of producten moeilijker te verkopen zullen zijn aan de deur.

Eigen bedrijf starten als Colporteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Colporteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Colporteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Colporteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Colporteur.

Mijnzzp.nl