Colporteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een colporteur is een verkoper die bepaalde producten of diensten probeert te verkopen aan de deur. In België noemt men colportage ook wel leuren. Ondanks de moderne communicatiemiddelen van vandaag de dag komt colportage aan de deur nog steeds heel veel voor mede doordat de regels voor telemarketing strenger zijn geworden en bedrijven niet meer zomaar iedereen mogen bellen. Colportage heeft voor de verkoper het grote voordeel dat er direct persoonlijk contact is met potentiële klanten. Daarnaast is het zo dat een colporteur meestal voorbeelden bij zich heeft van de producten of diensten die aangeboden worden. Ook goeie doelen die aan de deur komen om een bijdrage te vragen vallen onder colportage. De term colporteur is tegenwoordig minder bekend dan vroeger. Men spreekt nu dan ook meer van een verkoper of vertegenwoordiger.

Energiemaatschappijen en beveiligingsbedrijven zijn bekende bedrijven die colporteurs inzetten voor het werven van nieuwe klanten en het verkopen van bewakingssystemen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan kozijnenbedrijven of aan woningisoleerbedrijven. Dit soort bedrijven maakt nog steeds veelvuldig gebruik van colporteurs omdat de diensten die ze aanbieden rechtstreeks te maken hebben met woningen. In vroegere dagen kwam een colporteur ook aan de deur met bijvoorbeeld boeken, televisies, radio's en huishoudelijke artikelen, maar dit komt inmiddels niet meer voor omdat daar inmiddels andere verkoopkanalen voor worden gebruikt.

Werken als colporteur

Het beroep colporteur is doorgaans niet zo gemakkelijk als sommige mensen wellicht denken omdat lang niet iedereen gediend is van deurverkopers. Als colporteur moet je dan ook stevig in je schoenen staan en over veel doorzettingsvermogen beschikken. Het is voor een colporteur niet ongebruikelijk dat na een hele dag werken maar één of twee deals afgesloten zijn. Omdat colporteurs in het verleden nogal eens onder grote druk gezet werden om maar te presteren en dus te verkopen bestaan er tegenwoordig strikte afspraken waaraan een colporteur zich moet houden zoals het bieden van volledige informatie en het eerlijk zijn over de kosten. Misleiding aan de deur is natuurlijk al helemaal verboden.

Extra bedenktijd bij verkoop aan de deur:

Aan de deur wordt lariekoek verkocht:

Opleidingen tot colporteur

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep colporteur. Het werken als colporteur kan ongeschoolde arbeid zijn maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms wordt specifieke kennis vereist om een bepaalde dienst of product te kunnen verkopen. Colporteurs kunnen ook medewerkers van een bedrijf zijn, met een andere functie, die bijvoorbeeld één dag per week worden ingezet voor deurverkoop. Zie voor meer informatie ook de beroepen telemarketeer en het beroep verkoopspecialist.

Bedrijven waar een colporteur werkzaam kan zijn

Als colporteur kun je voor uiteenlopende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende sectoren. Daarnaast zijn er onder de colporteurs relatief veel freelancers te vinden die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam kunnen zijn.

Competenties colporteur

De belangrijkste competentie van een colporteur is doorzettingsvermogen omdat het verkopen aan de deur niet altijd even gemakkelijk zal zijn. Daarnaast moet je natuurlijk over een uitstekende commerciële instelling beschikken en communicatief goed onderlegd zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als colporteur

Het arbeidsmarktperspectief voor een colporteur is redelijk goed te noemen. Vaak is een colporteur voor verschillende opdrachtgevers werkzaam. Door de opkomst van het Bel-me-niet register is het beroep colporteur wel weer populairder geworden omdat bedrijven natuurlijk nog steeds mogelijke nieuwe klanten willen benaderen. Er zijn geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep colporteur. Wel is het denkbaar dat je een succesvolle verkoper bent en je wellicht, als teamleider, nieuwe verkopers zal gaan opleiden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris colporteur

Omdat wij er vanuit gaan dat je als colporteur werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. De inkomsten van een colporteur zijn sterk afhankelijk van het aantal afgesloten deals. Overigens zijn de vergoedingen die een colporteur doorgaans krijgt na een verkoop zeker niet slecht te noemen. Dit is wel sterk afhankelijk van de soort diensten of producten die verkocht worden. Een colporteur die bijvoorbeeld beveiligingssystemen verkoopt met een abonnement zal bijvoorbeeld ongeveer 150,- vergoeding krijgen. Het nadeel is natuurlijk dat de duurdere diensten of producten moeilijker te verkopen zullen zijn aan de deur.

Mijnzzp.nl