Glazenwasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een glazenwasser is verantwoordelijk voor het reinigen van ruiten. Het schoonmaken of reinigen  van ruiten noemt men ook wel glasbewassing. Daarnaast kan een glazenwasser verantwoordelijk zijn voor andere schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonmaken van de kozijnen en het schoonmaken van eventuele gevelbekleding. De glazenwasser doet dit over het algemeen door gebruik te maken van een spons, een zeem en een wisser. Ruiten worden op den duur dof door vervuiling van buiten af. Dit komt omdat er relatief veel roet en andere vuile deeltjes in de lucht zitten en hangen. Ruiten in een stad zullen over het algemeen sneller smeriger worden dan ruiten in een dorp, omdat binnen steden over het algemeen meer luchtvervuiling is door het verkeer en industrie. De laatste jaren is het beroep glazenwasser behoorlijk geprofessionaliseerd, omdat glazenwassers in de meeste gevallen niet meer op een lader mogen werken om ongelukken te voorkomen.

Er zijn veel mensen die een vaste glazenwasser hebben die om de zoveel tijd komt om de ruiten schoon te maken. Vaak zijn dit ruiten waar de bewoners niet zelf zomaar bij kunnen. Een goede glazenwasser zal over het algemeen ook de moeite nemen om de kozijn zelf even mee te nemen. Dit bevordert de levensduur van de kozijnen.

Beroep glazenwasser

Het beroep glazenwasser is niet geheel ongevaarlijk. Omdat de glazenwasser vaak op grote hoogte werkt komen er nogal eens ongelukken voor. De branche heeft de laatste jaren dan ook steeds strengere arbeidsomstandigheden gekregen. Het werken op grote hoogte met ladders is inmiddels dan ook verboden voor de glazenwasser. Een oplossing hiervoor kan zijn het werken met een hoogwerker of de telescoopstok. Met deze stok kan de glazenwasser tot wel 15 meter vanaf de grond werken.

Werken als glazenwasser

Veel glazenwassers zijn zelfstandig ondernemer en hebben vaste wijken waar ze hun werkzaamheden uitvoeren. De glazenwasser maakt afspraken met bewoners over de frequentie van het wassen van de ramen, en zal dan om de afgesproken tijd langskomen om de ramen te wassen. De glazenwasser pakt vaak een hele wijk in één keer en de bewoners krijgen vanzelf de rekening in de bus zonder dat ze daar thuis voor hoeven te blijven. Het beroep van een glazenwasser is vaak redelijk zwaar te noemen. Om voldoende ramen te doen op de dag zal de glazenwasser stevig door moeten werken en veel met de ladder moeten sjouwen. Ook de weersomstandigheden kunnen het beroep van een glazenwasser soms extra zwaar maken.

Door het hele land zijn glazenwassers te vinden, die regelmatig door een wijk komen of werken in binnensteden, zoals bij winkels. Toch zullen de ramen niet overal even vaak schoon gemaakt hoeven te worden. In de grote steden of bij bij een industrieterrein hangt nu eenmaal veel meer roet in de lucht dan op het platteland. De roet die in de lucht hangt hecht zich makkelijk aan de ruiten, zodat deze vaker schoon gemaakt moeten worden.

Om als glazenwasser te kunnen werken is het belangrijk dat iemand snel maar toch veilig kan werken. Ook zal de glazenwasser fit moeten zijn, om zijn werk goed uit te kunnen voeren. Voor dit beroep zijn geen diploma's nodig maar moet men gewoon met een gezond verstand de ladder op gaan en veilig werken.

Beroep glazenwasser:

Opleidingen tot glazenwasser

Om als glazenwasser aan het werk te kunnen kan het beste de Mbo-opleiding allround glazenwasser/gevelreiniger gekozen worden die, afhankelijk van het te bereiken niveau, tot drie jaar kan duren. Verschillende onderdelen van de opleiding zijn onder andere allround reiniger na calamiteiten, allround reiniger in de voedselverwerkende industrie en schoonmaak en glazenwasser. Tijdens de opleiding werk je doorgaans vier dagen bij een glazenwasserij en ga je één dag in de week naar school voor de theorie.

Bedrijven waar een glazenwasser werkzaam kan zijn

Als glazenwasser werk je doorgaans voor een glazenwasserij of ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer met je eigen glazenwasserij.

Competenties glazenwasser

Als glazenwasser staat veiligheid voorop, omdat er regelmatig op hoogte gewerkt moet worden. Hoogtevrees is dan ook iets wat niet voor mag komen als glazenwasser. Daarnaast is het belangrijk dat een glazenwasser klantvriendelijk is en resultaatgericht werkt. Ook is het belangrijk dat je als glazenwasser fysiek fit bent, omdat de werkzaamheden van een glazenwasser nogal zwaar kunnen zijn over de hele dag genomen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glazenwasser

Als glazenwasser is er voldoende werk te vinden. Ook zijn er genoeg bedrijven te vinden die het werk combineren met andere werkzaamheden. Ook het zelf starten met een glazenwasserij is prima mogelijk als glazenwasser. Wel kan de concurrentie als glazenwasser fors zijn, omdat er relatief veel glazenwassers zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glazenwasser

Een glazenwasser in loondienst verdient tussen de 1300 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd. Een glazenwasser die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans een stuk meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden.

Mijnzzp.nl