Glazenwasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een glazenwasser is een facilitair medewerker, die verantwoordelijk is voor het reinigen van ruiten. Het schoonmaken of reinigen van ruiten noemt men ook wel glasbewassing. Daarnaast kan een glazenwasser verantwoordelijk zijn voor andere schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonmaken van kozijnen en het schoonmaken van gevelbekleding. Een glazenwasser reinigt ruiten door het gebruiken van een spons, zeem en wisser. Ruiten worden op den duur dof door vervuiling van buiten af, waardoor het belangrijk is om ruiten regelmatig te wassen. Dit komt vooral doordat er relatief gezien veel roet en andere vuildeeltjes in de lucht aanwezig zijn. Ruiten in een stad zullen sneller vuil worden dan ruiten in een dorp, omdat binnen steden meer luchtvervuiling is door verkeer en industrie. De laatste jaren is het beroep glazenwasser geprofessionaliseerd, omdat glazenwassers in de meeste gevallen niet meer op een ladder mogen werken, om ongelukken te voorkomen. Steeds meer glazenwassers maken dan ook gebruik van uitschuifbare telescopische stelen, zodat ze vanaf de grond kunnen werken. Hierdoor hoeft een glazenwasser meestal geen gebruik meer te maken van ladders. Het is niet zo dat glazenwassers helemaal geen gebruik meer maken van ladders, omdat dit per opdracht en de omstandigheden kan verschillen. Een glazenwasser kan daarnaast gebruikmaken van een hoogwerker. Er zijn redelijk veel mensen die gebruikmaken van een vaste glazenwasser, die om de zoveel tijd langskomt om de ruiten schoon te maken. Vaak zijn dit ruiten waar de bewoners zelf niet zomaar bij kunnen. Een goede glazenwasser zal ook de moeite nemen om de kozijn even mee te nemen. Dit kan de levensduur van kozijnen aanzienlijk verlengen. Het beroep glazenwasser is verder geen moeilijk beroep, echter speelt service en veiligheid wel een belangrijke rol als glazenwasser. Daarnaast hebben glazenwasser te maken met een relatief hoog werktempo.

Een glazenwasser is dus een facilitair medewerker, die verantwoordelijk is voor het wassen van ruiten. Het beroep glazenwasser is niet geheel ongevaarlijk, omdat glazenwassers regelmatig op grote hoogte werkzaam zijn. De glazenwassers branche krijgt de laatste jaren steeds meer te maken met strengere arbeidsregels, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Het werken op grote hoogte met ladders is inmiddels verboden om ongelukken te voorkomen. Een oplossing hiervoor is het werken met een hoogwerker of telescoopstok. Met een telescoopstok kan een glazenwasser tot wel vijftien meter vanaf de grond werken. Relatief veel glazenwassers zijn werkzaam als ondernemer en hebben vaste wijken waar ze hun werkzaamheden uitvoeren. Een glazenwasser maakt in dat geval afspraken met de bewoners over de frequentie van het wassen, en zal om de afgesproken periode langskomen om de ramen te wassen. Een glazenwasser werk meestal per wijk om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. Bij grote gebouwen, zoals een flat, werkt een glazenwasser meestal met een contract. In dat geval heeft een glazenwasser ook te maken met de beheerder van de flat. Het beroep glazenwasser is aan te merken als relatief zwaar beroep, omdat glazenwassers veel ruiten per dag reinigen. Daarnaast kunnen de weersomstandigheden de werkzaamheden extra zwaar maken.

Werken als glazenwasser

Door het hele land zijn glazenwassers te vinden, die regelmatig door een wijk komen of werken in binnensteden, zoals bij winkels. Toch zullen de ruiten niet overal even vaak schoongemaakt hoeven te worden, omdat dit per regio kan verschillen. In grote steden of bij industrieterreinen hangt nu eenmaal meer roet in de lucht dan op het platteland. De roet, die in de lucht hangt hecht zich makkelijk aan ruiten, zodat deze vaker schoongemaakt moeten worden. De frequentie waarmee een glazenwasser ruiten zal wassen kan ook per opdracht verschillen, omdat bijvoorbeeld de meeste winkeliers het erg belangrijk vinden dat de ruiten regelmatig gewassen worden, omdat een frisse uitstraling belangrijk is voor middenstanders. Om als glazenwasser te kunnen werken is het belangrijk dat iemand snel maar toch veilig kan werken. Ook zal een glazenwasser fit moeten zijn, om het werk op een goede manier uit te kunnen voeren. Welke werkzaamheden een glazenwasser precies allemaal uitvoert kan verschillen per glaswasbedrijf, omdat het prima denkbaar is dat een glazenwasser ook andere werkzaamheden uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan glazenwassers die ook werkzaam zijn als hogedrukreiniger om gevelbekleding te kunnen reinigen.

Diverse werkzaamheden glazenwasser:

  • Het afnemen van kozijnen.
  • Het droogmaken van ruiten.
  • Het eventueel verwijderen van graffiti.
  • Het reinigen van ruiten.
  • Het schoonmaken van gevels.

Beroep glazenwasser:

Opleidingen tot glazenwasser

Om als glazenwasser aan het werk te kunnen kan het beste de Mbo-opleiding allround glazenwasser/gevelreiniger gekozen worden die, afhankelijk van het te bereiken niveau, tot drie jaar kan duren. Binnen de Mbo-opleiding allround glazenwasser/gevelreiniger is er onder andere veel aandacht voor het reinigen na calamiteiten, het reinigen binnen de voedselverwerkende industrie en het werken als allround schoonmaker en glazenwasser. Over het algemeen zal een glazenwasser tijdens de praktijkopleiding vier dagen in de week werkzaam zijn voor een glazenwasserij en ga je één dag in de week naar school voor de verschillende theorielessen. Tijdens de praktijkopleiding zal je als gezel glazenwasser werkzaam zijn onder begeleiding van een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester. Als glazenwasser is het niet strikt noodzakelijk dat je een beroepsopleiding volgt, omdat het werken als glazenwasser ook gezien kan worden als ongeschoolde arbeid. Dit neemt niet weg dat een glazenwasser wel een VCA cursus moet doorlopen, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt als glazenwasser. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot een goed boekhoudpakket zzp voor de administratie. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een glazenwasser werkzaam kan zijn

Een glazenwasser in de meeste gevallen werkzaam voor een glazenwasserij of is werkzaam voor een glazenwas- en/of gevelreinigingsbedrijf. In sommige gevallen kan een glazenwasser ook aangemerkt worden als gevelreiniger. Daarnaast zijn er redelijk veel glazenwassers die werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties glazenwasser

De belangrijkste competentie als glazenwasser is de algemene veiligheid, omdat het beroep glazenwasser aan te merken is als een potentieel gevaarlijk beroep. Er komen nog steeds relatief gezien veel ongelukken voor bij glazenwassers. Ook het vallen vanaf minder grote hoogte kan al snel vervelende gevolgen hebben. Een andere belangrijke competentie als glazenwasser is doorzettingsvermogen, omdat de meeste glazenwassers harde werkers zijn, die in een hoog tempo werken. Een glazenwasser moet dus beschikken over een goede conditie en fysiek gezond zijn. Omdat een glazenwasser met veel verschillende opdrachtgevers te maken heeft kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als glazenwasser zijn service, kwaliteit, inzicht, betrouwbaarheid, energie, lef, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glazenwasser

Het arbeidsmarktperspectief van een glazenwasser is redelijk goed te noemen, omdat er nu eenmaal veel gebouwen en ruiten zijn, die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Het is wel zo dat iedereen kan werken als glazenwasser, waardoor er sprake is van veel concurrentie. Het verkrijgen van werk als glazenwasser zal over het algemeen vroeg of laat moeten lukken. De doorgroeimogelijkheden van een glazenwasser moeten gezien worden in het verder specialiseren. Ook het starten van een eigen glazenwasserij kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glazenwasser

Een glazenwasser zal in de meeste gevallen onder de cao schoonmaak- en glazenwassersbedrijf vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden regelgeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een glazenwasser in loondienst verdient tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd. Een glazenwasser die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans een stuk meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Glazenwasser

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Glazenwasser bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl