Glazenwasser

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een glazenwasser is een facilitair medewerker die verantwoordelijk is voor het reinigen van ruiten. Het schoonmaken of reinigen van ruiten noemt men ook wel glasbewassing. Daarnaast kan een glazenwasser verantwoordelijk zijn voor andere schoonmaakwerkzaamheden, zoals het schoonmaken van kozijnen en het schoonmaken van eventuele gevelbekleding. Een glazenwasser reinigt ruiten over het algemeen door het gebruiken van een spons, zeem en wisser. Ruiten worden op den duur dof door vervuiling van buiten af. Dit komt vooral doordat er relatief gezien veel roet en andere soorten vuildeeltjes in de lucht aanwezig zijn. Ruiten in een stad zullen over het algemeen sneller vuil worden dan ruiten in een dorp, omdat binnen steden over het algemeen meer luchtvervuiling is door verkeer en industrie. De laatste jaren is het beroep glazenwasser behoorlijk geprofessionaliseerd, omdat glazenwassers in de meeste gevallen niet meer op een ladder mogen werken om ongelukken te voorkomen. Steeds meer glazenwassers maken dan ook gebruik van speciale uitschuifbare telescopische stelen, zodat ze vanaf de grond kunnen werken. Hierdoor hoeft een glazenwasser over het algemeen geen gebruik meer te maken van ladders. Het is niet zo dat glazenwassers helemaal geen gebruik meer maken van ladders, omdat dit per opdracht en de omstandigheden kan verschillen. Er zijn redelijk veel mensen, die gebruik maken van een vaste glazenwasser, die om de zoveel tijd langskomt om de ruiten schoon te maken. Vaak zijn dit ruiten waar de bewoners niet zelf zomaar bij kunnen. Een goede glazenwasser zal over het algemeen ook de moeite nemen om de kozijn even mee te nemen. Dit kan de levensduur van kozijnen aanzienlijk verlengen. Het beroep glazenwasser is verder geen moeilijk beroep, echter speelt service en veiligheid wel een een belangrijke rol als glazenwasser.

Het beroep glazenwasser is niet geheel ongevaarlijk, omdat glazenwassers regelmatig op grote hoogte werkzaam zijn. De glazenwassers branche krijgt de laatste jaren dan ook steeds meer te maken met strengere arbeidsomstandigheden, omdat ongelukken voorkomen moeten worden. Het werken op grote hoogte met ladders is inmiddels dan ook verboden als glazenwasser. Een oplossing hiervoor is het werken met een hoogwerker of de bekende telescoopstok. Met deze telescoopstok kan een glazenwasser tot wel vijftien meter vanaf de grond werken. Het beroep glazenwasser is aan te merken als een redelijk zwaar beroep. Om voldoende ramen per dag te kunnen wassen zal een glazenwasser stevig door moeten werken en veel met de ladder moeten sjouwen. Ook de weersomstandigheden kunnen het beroep glazenwasser soms extra zwaar maken. Relatief veel glazenwassers zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer en hebben vaste wijken waar ze hun werkzaamheden uitvoeren. Een glazenwasser maakt in dat geval vaste afspraken met de bewoners over de frequentie van het wassen van de ramen, en zal om de afgesproken periode langskomen om de ramen te wassen. Een glazenwasser pakt vaak een hele wijk in één keer en de bewoners krijgen vanzelf de rekening in de bus zonder dat ze daar thuis voor hoeven te blijven.

Door het hele land zijn glazenwassers te vinden, die regelmatig door een wijk komen of werken in binnensteden, zoals bij winkels. Toch zullen de ruiten niet overal even vaak schoongemaakt hoeven te worden, omdat dit per regio kan verschillen. In grote steden of bij industrieterreinen hangt nu eenmaal meer roet in de lucht dan op het platteland. De roet, die in de lucht hangt hecht zich makkelijk aan ruiten, zodat deze vaker schoongemaakt moeten worden. De frequentie waarmee een glazenwasser ruiten zal wassen kan ook per opdracht verschillen, omdat bijvoorbeeld de meeste winkeliers het erg belangrijk vinden dat de ruiten regelmatig gewassen worden, omdat een frisse uitstraling belangrijk is voor middenstanders. Om als glazenwasser te kunnen werken is het belangrijk dat iemand snel maar toch veilig kan werken. Ook zal een glazenwasser fit moeten zijn, om het werk op een goede manier uit te kunnen voeren. Welke werkzaamheden een glazenwasser precies allemaal uitvoert kan verschillen per glaswasbedrijf, omdat het prima denkbaar is dat een glazenwasser ook andere werkzaamheden uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan glazenwassers die ook werkzaam zijn als hogedrukreiniger om gevelbekleding te kunnen reinigen. In sommige gevallen is een glazenwasser tegenwoordig ook aan te merken als graffiti verwijderaar.

Diverse werkzaamheden glazenwasser:

  • Het afnemen van kozijnen
  • Het droogmaken van ruiten
  • Het eventueel verwijderen van graffiti
  • Het reinigen van ruiten
  • Het schoonmaken van gevels

Beroep glazenwasser:

Opleidingen tot glazenwasser

Om als glazenwasser aan het werk te kunnen kan het beste de Mbo-opleiding allround glazenwasser/gevelreiniger gekozen worden die, afhankelijk van het te bereiken niveau, tot drie jaar kan duren. Binnen de Mbo-opleiding allround glazenwasser/gevelreiniger is er onder andere veel aandacht voor het reinigen na calamiteiten, het reinigen binnen de voedselverwerkende industrie en het werken als allround schoonmaker en glazenwasser. Over het algemeen zal een glazenwasser tijdens de praktijkopleiding vier dagen in de week werkzaam zijn voor een glazenwasserij en ga je één dag in de week naar school voor de verschillende theorielessen. Tijdens de praktijkopleiding zal je als gezel glazenwasser werkzaam zijn onder begeleiding van een ervaren collega, die gezien moet worden als leermeester. Als glazenwasser is het niet strikt noodzakelijk dat je een beroepsopleiding volgt, omdat het werken als glazenwasser ook gezien kan worden als ongeschoolde arbeid. Dit neemt niet weg dat een glazenwasser wel een VCA cursus moet doorlopen, omdat veiligheid een belangrijke rol speelt als glazenwasser. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een glazenwasser werkzaam kan zijn

Als glazenwasser zal je over het algemeen werkzaam zijn voor een glazenwasserij of werkzaam zijn voor een glazenwas- en/of gevelreinigingsbedrijf. In sommige gevallen kan een glazenwasser dus ook aangemerkt worden als gevelreiniger afhankelijk van de soort werkgever. Daarnaast is het denkbaar dat een glazenwasser werkzaam is als ondernemer. Er zijn tegenwoordig relatief gezien redelijk veel glazenwassers werkzaam als zelfstandig ondernemer.

Competenties glazenwasser

De belangrijkste competentie als glazenwasser is de algemene veiligheid, omdat het beroep glazenwasser aan te merken is als een potentieel gevaarlijk beroep. Er komen nog steeds relatief gezien veel ongelukken voor bij glazenwassers. Ook het vallen vanaf minder grote hoogte kan al snel vervelende gevolgen hebben. Een andere belangrijke competentie als glazenwasser is doorzettingsvermogen, omdat de meeste glazenwassers harde werkers zijn, die in een hoog tempo werken. Een glazenwasser moet dus beschikken over een goede conditie en fysiek gezond zijn. Omdat een glazenwasser met veel verschillende opdrachtgevers te maken heeft kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden als glazenwasser zijn service, kwaliteit, inzicht, betrouwbaarheid, energie, lef, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als glazenwasser

Het arbeidsmarktperspectief als glazenwasser is over het algemeen redelijk goed te noemen, omdat er nu eenmaal veel gebouwen en ruiten zijn die regelmatig schoongemaakt moeten worden. Het is wel zo dat eigenlijk iedereen kan werken als glazenwasser, waardoor er wel sprake is van veel concurrentie als we spreken van een mogelijke vacature. Het verkrijgen van werk als glazenwasser zal over het algemeen vroeg of laat moeten lukken. De doorgroeimogelijkheden van een glazenwasser kunnen gezien worden in het verder specialiseren als facilitair medewerker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het werken als calamiteitenreiniger. Ook het starten van een eigen glazenwasserij kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris glazenwasser

Een glazenwasser in loondienst verdient tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd. Een glazenwasser die als zelfstandig ondernemer werkt kan doorgaans een stuk meer verdienen, mits er voldoende opdrachten binnengehaald kunnen worden.

Mijnzzp.nl