Gevelreiniger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een gevelreiniger is een gevelspecialist die verantwoordelijk is voor het reinigen van gevels. Het reinigen van gevels kan om verschillende redenen nodig zijn en kan ook door middel van verschillende technieken uitgevoerd worden. Welke techniek een gevelreiniger zal toepassen is afhankelijk van de soort reiniging en de soort werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van graffiti of aan het reinigen van gevels, omdat de gevelstenen smerig zijn geworden door roet in de lucht. Een gevel van een huis kan op den duur smerig worden door vuil in de lucht. Ook is het denkbaar dat het reinigen van gevelstenen uitgevoerd wordt als gevels voorzien worden van nieuw voegwerk. Er bestaan verschillende mogelijkheden voor het reinigen van gevels. Deze verschillende toepassingsmogelijkheden zijn wel sterk afhankelijk van de soort verontreiniging. Het stralen van een gevel betreft bijvoorbeeld andere werkzaamheden dan het alleen afspuiten van gevels. Het is de gevelreiniger die kan adviseren welke techniek het beste toegepast kan worden om gevels weer netjes te krijgen. Goed advies is belangrijk, omdat gevelstenen nogal kunnen verschillen van hardheid. Niet alle gevelstenen kunnen bijvoorbeeld gestraald worden, omdat bepaalde gevelstenen niet hard genoeg zijn om gestraald te worden. Als dit soort gevelstenen wel gestraald wordt kan er blijvende schade ontstaan aan de gevel. Het beroep gevelreiniger met verder vrij algemeen gezien worden, omdat het betrekking kan hebben op verschillende gevelspecialisten. De meeste mensen die een gevel willen laten reinigen doen dit in combinatie met nieuwe voegwerk. Het grote voordeel hiervan is dat na het verwijderen van het bestaande voegwerk er geen kans is op schade aan het voegwerk. Het is tegenwoordig ook mogelijk om gevels chemisch te laten reinigen.

Een gevelreiniger kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn. Het schoonmaken van gevels is in de meeste gevallen specialistenwerk, omdat een gevelreiniger gebruik kan maken van verschillende technieken afhankelijk van de vervuiling. In sommige gevallen is het schoonspuiten van een gevel met koud water voldoende om een gevel weer schoon te krijgen. Ook het schoonspuiten van gevels met warm water kan in veel gevallen vuil doen verdwijnen van gevels. Een simpele hogedrukreiniger is meestal voldoende om mos of groenaanslag te verwijderen. Ook graffiti kan in sommige gevallen nog verwijderd worden door middel van een hogedrukreiniger. Als het andere vormen van vervuiling betreft is het meestal nodig om andere technieken toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan gevelstenen die smerig geworden zijn door roet. Zoals eerder omschreven behoort het reinigen van gevels meestal toe tot de werkzaamheden van een voeger, echter hoeft dit niet het geval te zijn. In dat geval is er meestal ook spraken van het uithakken van bestaand voegwerk en het aanbrengen van nieuw voegwerk.

Chemisch reiniging van gevels

Chemische reiniging is iets wat alleen door de juiste gevelreiniger uitgevoerd kan worden. Chemische reiniging houdt in dat een gevelreiniger met een zoutzuur de gevels zal insmeren. Het zoutzuur hoeft maar enkele minuten op de gevel in te trekken waarna de gevelreiniger de gevel zal schoonspuiten met een hogedrukspuit. Het resultaat zal in de meeste gevallen verbluffend zijn, omdat zoutzuur al het vuil laat verwijderen. Vooral roetaanslag zal in de meeste gevallen volledig verdwijnen. Het is wel belangrijk dat al het water van de gevel wordt opgevangen en netjes wordt afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. Het werken met zoutzuur als gevelreiniger is aan te merken als potentieel gevaarlijk werk, omdat het zoutzuur niet in aanraking mag komen met het lichaam. Ook het glas in de gevel moet afgeplakt worden om schade te voorkomen. Ook het afdekken van natuursteen is belangrijk om schade te voorkomen.

Stralen van gevels

Het laten stralen van gevels is ook een vorm van gevelreiniging. Stralen is iets wat alleen door de juiste gevelreinigers uitgevoerd kan worden omdat het op een verkeerde manier stralen schade kan toebrengen aan de gevel. Dit heeft voornamelijk te maken met de instelling van de straalmachine en de tijdsduur dat een zandstraler zal stralen op de gevel. Een straalmachine kan zacht stralen maar ook hard stralen, afhankelijk van de instelling. Ook zijn er verschillende soorten korrels waarmee gestraald kan worden. Als een gevelreiniger tot stralen overgaat is het belangrijk om een combinatie te vinden die de steen zo min mogelijk beschadigt. Hoe meer beschadiging aan de steen, hoe grover deze wordt. Dit heeft vervelende gevolgen want de stenen zullen vervolgens sneller nieuw vuil opnemen door de grove vorm na het stralen. Een gevelreiniger zal in de meeste gevallen eerst een proefstuk zandstralen om het resultaat te kunnen bekijken, voordat alle gevels gezandstraald worden. Niet alle gevelstenen zijn geschikt om te kunnen zandstralen.

Vuile gevels voorkomen

Wie vuile gevels wil voorkomen kan er voor kiezen om de gevels te laten impregneren met een impregneermiddel. Een impregneermiddel bestaat uit water en silicone dat op gevels gespoten kan worden. Door het impregneermiddel worden alle open poriën in de gevelstenen afgesloten, waardoor vuil niet meer in de gevelstenen kan trekken. Daarnaast voorkomt impregneermiddel vochtproblemen, omdat vocht niet in de gevelstenen kan trekken. Impregneermiddel moet ongeveer elke vijf jaar opnieuw aangebracht worden. Het aanbrengen van impregneermiddel is niet moeilijk en kan gedaan worden met een handpomp die voorzien is van een spuit.

Wat doet een gevelreiniger:

  • Het verwijderen van graffiti
  • Het schoonspuiten van industriële gebouwen
  • Het schoonspuiten van woningen
  • Het eventueel chemisch reinigen van gevels
  • Het zandstralen van gevels
  • Het afvoeren van vuil en losse materialen
  • Het opbouwen van steigers
  • Het geven van deskundig advies

Zandstralen van een gevel:

Gevelrenovatie:

Opleidingen tot gevelreiniger

Voor het reinigen van gevels bestaat de Mbo-opleiding gevelbehandelaar. Het reinigen van gevels is iets wat in het algemeen in de praktijk geleerd zal worden. Meestal wordt het reinigen van gevels gedaan door een voegbedrijf of gevelrenovatiebedrijf. Het schoonmaken van gevels kan niet altijd op dezelfde manier gedaan worden. Sommige gevelstenen zijn zo zacht, dat ze niet gestraald kunnen worden omdat ze dan kapot gaan. Ook bij het chemisch reinigen van gevels is het belangrijk om goed op te letten, omdat het chemisch middel dat gebruikt wordt gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Als het middel op de huid komt, of in aanraking komt met de ogen, zullen er brandplekken optreden en bijt de vloeistof door de huid heen. Het veilig werken is dan ook zeer belangrijk. Ook het bijhouden de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende gevelreiniger. Dit werkt eenvoudig met een goed boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Bedrijven waar een gevelreiniger werkzaam kan zijn

Een gevelreiniger kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven, afhankelijk van de soort technieken die de gevelreiniger zal toepassen. Als een gevelreiniger hoofdzakelijk werkt met een hogedrukspuit zal een gevelreiniger in de meeste gevallen werkzaam zijn als facilitair medewerker voor een schoonmaakorganisatie. Als een gevelreiniger gevels reinigt door middel van chemisch reiniging of zandstralen zal de gevelreiniger in de meeste gevallen werkzaam zijn voor een voegbedrijf of gevelrenovatiebedrijf. In dat geval is een gevelreiniger in de meeste gevallen ook werkzaam als voeger. Daarnaast kan een gevelreiniger werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties gevelreiniger

De belangrijkste competentie van een gevelreiniger is in het algemeen de veiligheid, omdat afhankelijk van de soort werkzaamheden een gevelreiniger regelmatig werkzaam zal zijn op steigers. Daarnaast heeft de veiligheid betrekking op de soort werkzaamheden. Het werken met zandstraalmachines en zoutzuur is potentieel gevaarlijk en kan alleen uitgevoerd worden met de juiste veiligheidsvoorzieningen. Omdat een gevelreiniger in de meeste gevallen zal samenwerken met diverse collega's is communicatie aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, flexibiliteit, vakmanschap, inzicht, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen en organiseren. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gevelreiniger

Het arbeidsmarktperspectief als gevelreiniger is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep gevelreiniger voorkomt bij verschillende soorten bedrijven. Het arbeidsmarktperspectief zal dan ook afhankelijk zijn van het specifieke beroep als gevelreiniger. Er zijn als gevelreiniger geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het starten van een eigen bedrijf. Ook het uitvoeren van andere werkzaamheden dan alleen het reinigen van gevels kan gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gevelreiniger

Een gevelreiniger in loondienst zal afhankelijk van zijn leeftijd meestal tussen de 2000 en 2600 euro bruto per maand verdienen. Wanneer een gevelreiniger als zelfstandig ondernemer werkt en het werk combineert met het voegen, zijn de inkomsten vaak hoger. Dit is natuurlijk afhankelijk van het aantal opdrachten en hoe deze aangenomen worden door de ondernemer.

Eigen bedrijf starten als Gevelreiniger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Gevelreiniger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Gevelreiniger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Gevelreiniger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Gevelreiniger.

Mijnzzp.nl