Hogedrukreiniger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep hogedrukreiniger
Werken als hogedrukreiniger
Professionele hogedrukspuit
Wat doet een hogedrukreiniger:
Film schoonmaken:
Opleidingen tot hogedrukreiniger
Bedrijven waar een hogedrukreiniger werkzaam kan zijn
Competenties hogedrukreiniger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hogedrukreiniger
Arbeidsvoorwaarden en salaris hogedrukreiniger
Eigen bedrijf starten als Hogedrukreiniger
Boekhoudprogramma vergelijken Hogedrukreiniger

Beroep hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is iemand die gebruikmaakt van een hogedrukspuit om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Hogedrukspuiten worden vooral ingezet om oppervlaktes schoon te spuiten. Door het gebruik van een hogedrukspuit zijn veel klussen een stuk makkelijker geworden en is het resultaat meestal verbluffend. Er bestaan verschillende hogedrukspuiten, die qua druk en professionaliteit nogal kunnen verschillen. Daarnaast kan er met de professionele hogedrukspuiten niet alleen met koud water gewerkt worden, maar ook met warm water. Er zijn diverse beroepen denkbaar die regelmatig gebruikmaken van een hogedrukspuit, omdat de resultaten zo goed zijn. Denk bijvoorbeeld aan industrieel schoonmakers, voegers, gevelreinigers, facilitair medewerkers en aan onderhoudsmonteurs. Het werken met een professionele hogedrukspuit vraagt wel om enige kennis en inzicht, omdat deze hogedrukspuiten veel sterker zijn dan de gewone hogedrukspuiten die mensen thuis gebruiken. Met een professionele hogedrukspuit is snel schade aan te richten als de hogedrukreiniger niet goed oplet. Het zijn niet alleen facilitaire bedrijven die gebruikmaken van hogedrukreinigers, omdat hogedrukspuiten binnen veel beroepen een goede uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld ook aan boeren, die hogedrukspuiten gebruiken om landbouwvoertuigen schoon te spuiten of aan de bouwsector, die ook op verschillende manieren gebruikmaken hogedrukspuiten. Het beroep hogedrukreiniger moet verder dan ook vrij algemeen gezien worden, omdat de term hogedrukreiniger betrekking kan hebben op verschillende vaklieden die gebruikmaken van een hogedrukspuit. Het werken met een hogedrukspuit is niet moeilijk, echter is het wel belangrijk om professioneel om te gaan met een krachtige hogedrukspuit. Als een hogedrukreiniger gebruikmaakt van een professionele hogedrukspuit kan technische kennis belangrijk zijn. Dit heeft vooral betrekking op het dagelijks controleren van de hogedrukspuit.

Werken als hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is dus een arbeider die gebruikmaakt van een hogedrukspuit om bepaalde werkzaam te kunnen uitvoeren. Professionele bedrijven die gebruikmaken van hogedrukreinigers zijn meestal facilitaire bedrijven. Denk hierbij aan het schoonspuiten van een straat of aan het verwijderen van graffiti. Daarnaast gebruiken voegers hogedrukspuiten om de gevel schoon te spuiten of om de resten van uitgehakte voegen te verwijderen uit de voegen. Ook gemeentes gebruiken hogedrukreinigers, om bijvoorbeeld gebouwen of straatmeubilair schoon te spuiten. Andere bedrijven die gebruikmaken van hogedrukreinigers zijn bijvoorbeeld rioleringsbedrijven. Door een krachtige waterstraal kan een riolering schoongemaakt worden. Het werken met een hogedrukspuit is dan ook een effectieve manier om iets schoon te krijgen. De meeste particulieren gebruiken een hogedrukspuit om hun tuin of auto schoon te spuiten. Dit soort hogedrukspuiten is in de meeste gevallen veel minder krachtig dan de professionele hogedrukspuiten. Er zijn tegenwoordig verschillende hogedrukspuiten te koop, met allemaal hun eigen eigenschappen. Hoe meer bar een hogedrukspuit aan kan hoe meer deze schoon kan spuiten. Bij een hoge bar moet men wel opletten, omdat de waterstraal pijnlijk is bij aanraking of zelfs lak van een auto kan spuiten.

Professionele hogedrukspuit

Bedrijven die werken met een hogedrukspuit hebben vaak een andere hogedrukspuit dan de mensen thuis. Deze hogedrukspuit staat meestal ingebouwd in een aanhanger met watertank. Op deze manier kan men spuiten zonder dat er ergens water gehaald hoeft te worden. De hogedrukspuiten, die op diesel werken, kunnen veel ook harder spuiten dan op stroom het geval is. Met een hogedrukspuit is het zelfs mogelijk om verf van een gevel te spuiten. Soms lukt dit niet helemaal en kan het nodig zijn om te stralen. Doordat er eerst met een hogedrukspuit gewerkt wordt hoeft er in dat geval minder gestraald te worden, wat onnodige schade aan de gevel voorkomt. Vooral voegers maken na het uithakken gebruik van een hogedrukspuit om de gevel schoon te spuiten. Maar ook woningbouwverenigingen of eigenaren van woningen in een VVE schakelen bedrijven in, die met een hogedrukspuit de daken of gevels schoonspuiten als dat nodig is. Mos of algen op daken of gevels geeft een gebouw een smerige indruk, en kunnen lekkages veroorzaken. Na het schoonspuiten van bijvoorbeeld dakpannen kunnen de pannen ook voorzien worden van een nieuwe laag verf, zodat ze er uitzien als nieuw.

Wat doet een hogedrukreiniger:

  • Het schoonspuiten van werktuigmachines.
  • Het schoonspuiten van straten en pleinen.
  • Het schoonspuiten van gevels of daken.
  • Het schoonspuiten van straatmeubilair.
  • Het onderhouden van hogedrukspuit.
  • Het schoonspuiten van voertuigen.

Film schoonmaken:

Opleidingen tot hogedrukreiniger

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep hogedrukreiniger. De meeste mensen die als een hogedrukreiniger gaan werken worden intern bekend gemaakt met het reinigen door middel van water. Vooral de grote en zware hogedrukspuiten kunnen gevaarlijk zijn als ze verkeerd gebruikt worden, en ook schade toebrengen aan materialen. Ook kan het handig zijn om de benodigde technische kennis te bezitten. Het is verder niet nodig om een specifieke opleiding te volgen als hogedrukreiniger, omdat de werkzaamheden daarvoor te simpel zijn. Zoals eerder omschreven is het wel belangrijk om op een professionele manier om te gaan met professionele hogedrukreinigers, omdat professionele hogedrukreinigers onder hoge druk kunnen werken, wat eventueel verwondingen of schade kan veroorzaken. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste online boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een hogedrukreiniger werkzaam kan zijn

Een hogedrukreiniger zal over het algemeen werkzaam zijn als facilitair medewerker voor een schoonmaakbedrijf. Daarnaast kan een hogedrukreiniger in sommige gevallen gezien worden als graffiti verwijderaar. Ook een ontstoppingsmonteur die verantwoordelijk is voor het ontstoppen van rioleringen kan aangemerkt worden als hogedrukreiniger. Het is mogelijk dat een hogedrukreiniger werkzaam is als ondernemer binnen de schoonmaakbranche. Eigenlijk kan een hogedrukreiniger werkzaam zijn in verschillende branches, omdat hogedrukreinigers binnen veel branches en beroepen ingezet worden. Zoals eerder omschreven gebruiken bijvoorbeeld ook boeren regelmatig hogedrukreinigers om landbouwvoertuigen makkelijk schoon te kunnen spuiten.

Competenties hogedrukreiniger

De belangrijkste competentie van een hogedrukreiniger is verantwoordelijkheidsgevoel, omdat professionele hogedrukreinigers zeer sterk kunnen zijn. Met andere woorden moet een hogedrukreiniger goed oppassen dat er geen verwondingen of schade zal ontstaan. Vooral de krachtigste hogedrukreinigers, die werken met zeer hoge druk, kunnen potentieel gevaarlijk zijn. Een andere belangrijke competentie als hogedrukreiniger is dat een hogedrukreiniger gezien kan worden als monteur, omdat de meeste hogedrukreiniger regelmatig nagekeken moeten worden. Omdat de meeste hogedrukreinigers ook regelmatig gebruikmaken van hoogwerkers mag een hogedrukreiniger geen last hebben van hoogtevrees. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, presteren, flexibiliteit, overleggen, samenwerken en doorzettingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hogedrukreiniger

Het arbeidsmarktperspectief van een hogedrukreiniger is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Over het algemeen zullen bedrijven niet specifiek zoeken naar een hogedrukreiniger, omdat het werken met een hogedrukreiniger eerder gezien moet worden als een aanvulling op een gewoon beroep. Er zijn verder ook geen echte doorgroeimogelijkheden als hogedrukreiniger, omdat het kunnen werken met een hogedrukreiniger gezien moet worden als ongeschoolde arbeid. De doorgroeimogelijkheden als hogedrukreiniger zijn dan ook sterk afhankelijk van de genoten opleidingen en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hogedrukreiniger

Als hogedrukreiniger in loondienst val je onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarin alle voorwaarden geregeld zijn. Het salaris van een hogedrukreiniger in loondienst zal liggen tussen de 1700 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen als hogedrukreiniger, maar is het inkomen sterk afhankelijk van de opdrachten die je binnen kunt halen.

Eigen bedrijf starten als Hogedrukreiniger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Hogedrukreiniger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Hogedrukreiniger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Hogedrukreiniger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Hogedrukreiniger.

Mijnzzp.nl