Hogedrukreiniger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Door het gebruik van hogedrukreiniging zijn  veel klussen een stuk gemakkelijker geworden en is het resultaat vaak verbluffend. Hogedrukreiniging kan met koud water gedaan worden of met water dat verhit wordt tot wel 150 graden. Met warm water kan men nog veel betere resultaten bereiken dan met koud water. Veel gebouwen hebben last van vuil op de gevel door roet of andere vervuiling in de lucht.

Door het reinigen door middel van  hoge druk kan een gebouw er vaak weer als nieuw uit komen te zien. Er zijn ook veel voegers die met hoge druk een gevel schoonspuiten. Ook is het een handig hulpmiddel om graffiti van gevels te krijgen of gewoon eens het straatmeubilair schoon te spuiten.

Het werken met een hogedrukspuit is dan ook een effectieve manier om iets schoon te krijgen. De meeste mensen kenen het wel van het schoonspuiten van de tuin. Ieder voorjaar is de tuin weer vuil door algen en vuil in de lucht. De makkelijkste manier om de tuin dan weer schoon te krijgen is toch wel de hogedrukspuit. Maar ook de tuinmeubels zijn vaak smerig en kunnen prima schoongespoten worden met de hogedrukspuit.

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten hogedrukspuiten te koop, met allemaal hun eigen eigenschappen. Hoe meer Bar een hogedrukspuit aan kan hoe meer deze schoon kan spuiten. Bij een hele hoge Bar moet men opletten, omdat de waterstraal dan pijnlijk kan zijn bij aanraking of zelfs lak van een auto kan spuiten. Maar ook de zogenaamde vreeskop kan pijnlijk zijn bij aanraking en schade veroorzaken. De normale lans spuit breed en komt minder hard aan dan een vreeskop.

Bedrijven die werken met een hogedrukspuit hebben vaak een andere hogedrukreiniger dan de mensen thuis in de schuur hebben staan. Deze hogedrukreiniger staat vaak ingebouwd in een grote aanhanger met watertank. De hogedrukreiniger werkt over het algemeen op diesel. Op deze manier kan men spuiten zonder dat er ergens water gehaald dient te worden of stroom nodig is. De hogedrukreiniger op diesel kunnen veel harder spuiten dan op stroom. Eventueel kunnen deze spuiten ook warm water spuiten.

Met een hogedrukreiniger is het zelfs mogelijk om verf van een gevel te spuiten. Soms lukt dit niet helemaal en dan kan het nodig zijn om ook nog te stralen. Maar doordat er eerste met een hogedrukreiniger gewerkt wordt hoeft er wel veel minder gestraald te worden, wat te veel schade aan de gevel voorkomt. Vooral voegers maken na het uithakken van voegen gebruik van een hogedrukreiniger om de gevel schoon te spuiten met vaak met een versassend resultaat.

Maar ook woningbouwverenigingen of eigenaren van woningen in een VVE schakelen bedrijven in, die met een hogedrukspuit de daken of gevels schoonspuiten wanneer dit nodig mocht zijn. Mos of algen op daken of gevels geeft een gebouw vaak een smerige indruk, en kunnen lekkages veroorzaken. Na het schoonspuiten van bijvoorbeeld dakpannen kunnen de pannen ook voorzien worden van een nieuwe laag verf, zodat ze er weer uitzien als nieuw.

Dak schoonmaken:

Opleidingen tot hogedrukreiniger

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het beroep hogedrukreiniger. De meeste mensen die als een hogedrukreiniger gaan werken worden intern bekend gemaakt met het reinigen door middel van water. Vooral de grote en zware hogedrukspuiten kunnen gevaarlijk zijn als ze verkeerd gebruikt worden, en ook schade toebrengen aan materialen. Ook kan het handig zijn om de benodigde technische kennis te bezitten omdat de grote machines meestal behoorlijk ingewikkeld zijn.

Bedrijven waar een hogedrukreiniger werkzaam kan zijn

Als hogedrukreiniger kan je werken bij een schoonmaakbedrijf, voor de gemeente of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer in de schoonmaakbranche.

Competenties hogedrukreiniger

Als hogedrukreiniger zal je regelmatig smerig worden van de schoonmaakwerkzaamheden, waar je natuurlijk tegen moet kunnen. Ook zal het regelmatig voorkomen dat je op hoogte werkt vanuit een hoogwerker, of dat je op een pannendak staat om je werkzaamheden uit te voeren. Hoogtevrees mag dan ook niet voorkomen bij de hogedrukreiniger.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als hogedrukreiniger

Als hogedrukreiniger specifiek zal er waarschijnlijk niet genoeg werk zijn om rond te komen. Vaak worden de werkzaamheden gecombineerd met andere schoonmaakwerkzaamheden. De meeste schoonmaakbedrijven bieden dan ook meer schoonmaakwerkzaamheden aan als bedrijf. Doorgroeien als hogedrukreiniger is alleen mogelijk door het starten van je eigen schoonmaakbedrijf, die ook meerdere diensten zal aanbieden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris hogedrukreiniger

Als hogedrukreiniger in loondienst val je onder de Cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf, waarin alle voorwaarden geregeld zijn. Het salaris van een hogedrukreiniger in loondienst zal liggen tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen als hogedrukreiniger, maar is het inkomen sterk afhankelijk van de opdrachten die je binnen kunt halen.