Keurspecialist arbeidsmiddelen

Keurspecialist arbeidsmiddelen

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep keurspecialist arbeidsmiddelen
Arbeidsmiddelen keuren vanwege de veiligheid
Verplichte keuring klimmaterialen
Wie mag arbeidsmiddelen keuren?
Film gereedschap keuren:
Film VCA Arbeidsmiddelen:
Opleidingen tot keurspecialist arbeidsmiddelen
Bedrijven waar een keurspecialist arbeidsmiddelen werkzaam kan zijn
Competenties keurspecialist arbeidsmiddelen
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keurspecialist arbeidsmiddelen
Arbeidsvoorwaarden en salaris keurspecialist arbeidsmiddelen
Eigen bedrijf starten als Keurspecialist arbeidsmiddelen
Boekhoudprogramma vergelijken Keurspecialist arbeidsmiddelen

Beroep keurspecialist arbeidsmiddelen

Een keurspecialist arbeidsmiddelen is verantwoordelijk voor het keuren van arbeidsmiddelen. Arbeidsmiddelen is een ruim begrip, omdat er veel verschillende arbeidsmiddelen zijn die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Een keurspecialist arbeidsmiddelen kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het controleren van arbeidsmiddelen, het repareren van arbeidsmiddelen en voor het keuren van gereedschappen. Gereedschappen kan bijvoorbeeld betrekking hebben op verlengsnoeren, lampen en klimmaterialen zoals steigers, rolsteigers, ladders en mobiele werktuigen. Daarnaast kan een keurspecialist arbeidsmiddelen verantwoordelijk zijn voor het keuren van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook land-, tuin- en parkmachines zoals grasmaaiers, bosmaaiers en elektrische heggenscharen kunnen gecontroleerd en gekeurd worden door een keurspecialist arbeidsmiddelen. Het laten keuren van elektrische hulpmiddelen en klimmaterialen is in veel gevallen jaarlijks verplicht en is een onderdeel van de Arbowet. Zonder deze verplichte keuren mogen veel arbeidsmiddelen niet gebruikt worden door bedrijven. Het beroep keurspecialist arbeidsmiddelen moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten arbeidsmiddelen zijn die gebruikt worden in alle denkbare branches door verschillende bedrijven en organisaties. Het is niet zo dat alle arbeidsmiddelen jaarlijks gekeurd hoeven te worden, omdat dit kan verschillen per arbeidsmiddel. Vooral potentieel gevaarlijke arbeidsmiddelen moeten jaarlijks gekeurd worden, zodat werknemers deze veilig kunnen gebruiken. In de meeste gevallen is het zo dat een keurspecialist arbeidsmiddelen een bedrijf zal bezoeken om op locatie alle arbeidsmiddelen te inspecteren en te keuren. Ook het bijhouden van alle bijkomende administratie handelingen die hierbij komen kijken behoort tot de werkzaamheden van een keurspecialist arbeidsmiddelen.

Arbeidsmiddelen keuren vanwege de veiligheid

Een keurspecialist arbeidsmiddelen is dus verantwoordelijk voor het inspecteren en keuren van arbeidsmiddelen volgens de Arbowet. Deze zogenaamde keuring kan verschillende aspecten beslaan. Over het algemeen zijn de belangrijkste aandachtspunten bij gereedschap een functietest, het controleren van de behuizing, het controleren van het netsnoer, het controleren van de geïsoleerde delen en het controleren op de aanwezigheid van het typeplaatje. Wanneer gereedschap of andere werkmaterialen goedgekeurd zijn zal de keurspecialist een sticker plaatsen met datum op het apparaat, zodat iedereen kan zien dat het gereedschap of ander soort werkmateriaal goedgekeurd is voor het aankomende jaar. Daarnaast ontvangt de opdrachtgever een keuringscertificaat. Gereedschapsbeheer is voor steeds meer ondernemers een belangrijke aangelegenheid, omdat het tegenwoordig verplicht is om gereedschap en ander soort werkmaterialen te laten controleren en keuren, zodat werknemers op een veilige manier kunnen werken.

Verplichte keuring klimmaterialen

Vooral bij klimmaterialen is het belangrijk om een grondige inspectie uit te voeren, omdat ongelukken met klimmaterialen ernstige gevolgen kunnen hebben. Vooral steigers moeten goed gecontroleerd worden. Een keurspecialist arbeidsmiddelen zal niet alleen kijken of een steiger compleet is, maar zal de verschillende onderdelen ook inspecteren op mogelijke scheuren, zoals in de lasnaden. Daarnaast is het belangrijk dat alle klemmen van de steiger nog goed werken en/of de wielen van de steiger nog draaien en nog vastgezet kunnen worden. Ook de loopplanken mogen niet versleten zijn.

Wie mag arbeidsmiddelen keuren?

Arbeidsmiddelen mogen gekeurd worden door diverse partijen, zolang dit maar een deskundig persoon is. Denk bijvoorbeeld aan iemand binnen de eigen technische dienst, een onderhoudsbedrijf of een onafhankelijk keuringsinstituut. Wie voor derden wil gaan keuren is wel verplicht om één of meerdere cursussen te volgen. Een keurspecialist arbeidsmiddelen kan bijvoorbeeld ook voor een verhuurorganisatie werkzaam zijn van gereedschap en werkmaterialen.

Film gereedschap keuren:

Film VCA Arbeidsmiddelen:

Opleidingen tot keurspecialist arbeidsmiddelen

Wie binnen Nederland voor externe partijen arbeidsmiddelen wil gaan keuren is verplicht om één of meerdere cursussen te volgen die over het algemeen één dag in beslag zullen nemen per onderdeel. Deze cursussen noemt men "Keuren Elektrische apparaten NEN 3140"", Keuren Professionele Rolsteigers NEN - EN 1004" en "Keuren Valbeveiligingen NEN - EN 365". Tijdens de cursussen komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals theorie, keuringsbevoegdheid, risico's, klasse-indeling arbeidsmiddelen, visuele inspectie en administratieve afhandeling. Er bestaan dus verschillende cursussen, die per onderdeel kunnen verschillen qua aandachtsgebied. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook het opzetten van en correcte administratie en boekhouding is belangrijk als ondernemer. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van online software voor de complete financiële administratie.

Bedrijven waar een keurspecialist arbeidsmiddelen werkzaam kan zijn

Een keurspecialist arbeidsmiddelen kan intern werkzaam zijn voor een organisatie of is werkzaam voor een onderhoudsbedrijf of keuringsinstituut. Daarnaast zijn er redelijk veel zelfstandig werkende keurspecialisten arbeidsmiddelen actief.

Competenties keurspecialist arbeidsmiddelen

De belangrijkste competentie als keurspecialist arbeidsmiddelen is je vakinhoudelijke kennis en het secuur uitvoeren van keuringen. Daarnaast moet je als keurspecialist arbeidsmiddelen onafhankelijk je werkzaamheden kunnen uitvoeren. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is het belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt en weet hoe je moet netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als keurspecialist arbeidsmiddelen

Het arbeidsmarktperspectief als keurspecialist arbeidsmiddelen is redelijk te noemen. Lang niet alle ondernemers schakelen externe partijen in voor hun keuringen. Ook laten niet alle werkgevers jaarlijks hun gereedschap en andere werkmaterialen keuren, ondanks dat dit wel verplicht is. De doorgroeimogelijkheden als keurspecialist arbeidsmiddelen moeten gezien worden in het starten van je eigen onderneming. Er zijn verder geen echte doorgroeimogelijkheden voor dit beroep.

Arbeidsvoorwaarden en salaris keurspecialist arbeidsmiddelen

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende organisaties werkzaam kunt zijn. Daarnaast kan een keurspecialist arbeidsmiddelen nog andere werkzaamheden uitvoeren. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet mogelijk, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Een zelfstandig werkende keurspecialist arbeidsmiddelen hanteert over het algemeen vaste tarieven voor het keuren.

Eigen bedrijf starten als Keurspecialist arbeidsmiddelen

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Keurspecialist arbeidsmiddelen, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Keurspecialist arbeidsmiddelen

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Keurspecialist arbeidsmiddelen bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Keurspecialist arbeidsmiddelen.

Mijnzzp.nl