Onderhoudsmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep onderhoudsmonteur
Wat doet een onderhoudsmonteur
Storingsvrij werken
Werken als onderhoudsmonteur
Beroepen als onderhoudsmonteur:
Film: onderhoudsmonteur industrie:
Film: allround onderhoudsmonteur:
Opleidingen tot onderhoudsmonteur
Bedrijven waar een onderhoudsmonteur werkzaam kan zijn
Competenties onderhoudsmonteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudsmonteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudsmonteur
Eigen bedrijf starten als Onderhoudsmonteur
Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudsmonteur

Beroep onderhoudsmonteur

Een onderhoudsmonteur is iemand die preventief onderhoud uitvoert aan installaties, voertuigen en machines als monteur. Als onderhoudsmonteur bestaan er uiteenlopende specialisaties die ook om verschillende soorten opleidingen kunnen vragen. Preventief onderhoud aan installaties, voertuigen en machines is zeer belangrijk om de betrouwbaarheid te waarborgen. Daarnaast kan het zijn dat installaties, voertuigen en machines verplicht jaarlijks een inspectie moeten ondergaan om ze te mogen blijven gebruiken. Dit betreft meestal installaties, voertuigen en machines die moeten werken volgens bepaalde specificaties om de veiligheid te kunnen garanderen. Wanneer er geen preventief onderhoud uitgevoerd zal worden, kan er sprake zijn van uitvalschade die niet gewenst is. De kosten van uitvalschade kunnen hoog zijn wanneer bijvoorbeeld een fabriek niet meer kan draaien omdat een bepaalde installatie niet meer werkt. Een andere benaming voor een onderhoudsmonteur kan ook zijn servicemonteur. Het beroep onderhoudsmonteur moet verder heel ruim gezien worden, omdat een onderhoudsmonteur binnen alle denkbare branches werkzaam kan zijn. Ondanks dat een onderhoudsmonteur te maken heeft met technische werkzaamheden bestaan er wel verschillende niveaus qua onderhoudswerkzaamheden. Als een onderhoudsmonteur te maken heeft met complexe technische werkzaamheden is het belangrijk dat de onderhoudsmonteur aangemerkt kan worden als allround vakman of vakvrouw. Zoals eerder omschreven kan een onderhoudsmonteur in alle denkbare branches werkzaam zijn op verschillende manieren. Het beroep onderhoudsmonteur komt dus niet alleen voor binnen de industrie. De werkzaamheden van een onderhoudsmonteur kunnen dan ook verschillen per branche waarbinnen je werkzaam bent.

Wat doet een onderhoudsmonteur

In het kort kunnen we de werkzaamheden van een onderhoudsmonteur het beste omschrijven als het inspecteren van installaties, voertuigen en machines, het afstellen van installaties, voertuigen en machines en het vervangen van onderdelen als dit nodig mocht zijn. Welke werkzaamheden een onderhoudsmonteur precies moet uitvoeren blijkt meestal na een diagnosetest en uit de fabrieksopgave van de fabrikant. Wanneer onderhoudswerkzaamheden niet uitgevoerd worden of te laat uitgevoerd worden bestaan er dus kans op uitvalschade. In dat geval kunnen de kosten oplopen en zal er een storingsmonteur opgeroepen moeten worden. Als onderhoudsmonteur bestaan er uiteenlopende soorten beroepen die allemaal om specifieke specialisaties vragen. Het is niet zo dat een elektricien ook een automonteur is, ondanks dat beide beroepen aangemerkt kunnen worden als onderhoudsmonteur. Onderhoud is een breed begrip dat betrekking heeft op veel verschillende installaties, voertuigen en machines die allemaal door de juiste specialisten onderhouden moeten worden.

Storingsvrij werken

Binnen de industrie en transportsector is het storingsvrij werken van installaties, voertuigen en machines erg belangrijk. Een andere benaming voor preventief onderhoud binnen de bedrijfskunde is ook wel “Mean time between failures” (MTBF). Mean time between failures is een term uit de bedrijfskunde die aangeeft wat het gemiddelde interval is met betrekking tot het storingsvrij werken van installaties, voertuigen en machines om de betrouwbaarheid te vergroten. Het vergroten van de betrouwbaarheid gaat zelf zo ver dat morderne installaties, voertuigen en machines automatisch meldingen kunnen doorgeven aan de fabrikant als bepaalde onderdelen versleten raken. Voordat er dus problemen ontstaan weet de fabrikant al dat er onderhoud nodig is.

Werken als onderhoudsmonteur

Zoals eerder omschreven moet het beroep onderhoudsmonteur heel breed gezien worden. Daarnaast kan onderhoud betrekking hebben op relatief simpele werkzaamheden of juist zeer technische werkzaamheden. Als het technische werkzaamheden betreft, is in veel gevallen de benaming onderhoudstechnicus van toepassing. De toevoeging technicus geeft aan dat het technische werkzaamheden betreft. Het is niet zo dat alle onderhoudsmonteurs ook verantwoordelijk zijn voor technische werkzaamheden. Dit is vooral het geval als er sprake is van complexe machines en voertuigen, die alleen onderhouden kunnen worden door de juiste vaklieden. Het is dan ook prima denkbaar dat een onderhoudsmonteur alleen verantwoordelijk is voor kleinere onderhoudswerkzaamheden. In dat geval kan een onderhoudsmonteur niet automatisch gezien worden als technicus.

Beroepen als onderhoudsmonteur:

Film: onderhoudsmonteur industrie:

Film: allround onderhoudsmonteur:

Opleidingen tot onderhoudsmonteur

Het beroep onderhoudsmonteur is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Over het algemeen zal het beroep onderhoudsmonteur een beroep zijn op Mbo-niveau, echter hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Afhankelijk van de soort onderhoudsmonteur is het zeker denkbaar dat een onderhoudsmonteur ook diverse extra opleidingen of cursussen zal moeten volgen om te kunnen werken als onderhoudsmonteur. Daarnaast betreft het beroep onderhoudsmonteur een beroep waarbij ervaring en kennis meestal een grote rol spelen. Het is mogelijk dat nieuwe onderhoudsmonteurs ingewerkt worden door ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Binnen technische beroepen is het opdoen van de juiste kennis niet alleen afhankelijk van een gewone beroepsopleiding. Zie voor mogelijke geschikte beroepsopleidingen de meer specifieke beroepen waar meer informatie te vinden is. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een onderhoudsmonteur werkzaam kan zijn

Als onderhoudsmonteur kan je werkzaam zijn in alle denkbare branches, die te maken hebben met techniek. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fabrieken, de industrie, de installatiebranche, de motorvoertuigenbranche en aan de consumentenbranche. Zoals eerder omschreven moet het beroep onderhoudsmonteur heel breed gezien worden en kan er sprake zijn van andere benamingen. Als een onderhoudsmonteur te maken heeft met complexe technische werkzaamheden kan ook de benaming onderhoudstechnicus van toepassing zijn. Als een onderhoudsmonteur werkzaam is binnen de facilitaire dienstverlening kan ook de algemene benaming onderhoudsman van toepassing zijn.

Competenties onderhoudsmonteur

De belangrijkste competentie van een onderhoudsmonteur is de vakinhoudelijke kennis, omdat je anders niet op een goede manier werkzaam kan zijn als onderhoudsmonteur. Daarnaast moet een onderhoudsmonteur over het algemeen aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus, die op een brede manier inzetbaar is voor onderhoudswerkzaamheden. Met andere woorden zal een goede onderhoudsmonteur volledig zelfstandig moeten kunnen werken. Omdat een onderhoudsmonteur in de meeste gevallen te maken heeft met diverse collega's en leidinggevenden kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is veiligheid in het algemeen. Het veilig kunnen werken is erg belangrijk als onderhoudsmonteur. Algemeen belangrijke woorden als onderhoudsmonteur zijn kennis, vakmanschap, onderzoeksvaardigheden, overleggen, daadkracht, verantwoordelijkheidsgevoel, nauwkeurigheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderhoudsmonteur

Het arbeidsmarktperspectief van een onderhoudsmonteur is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. De meeste bedrijven zitten te springen om goede onderhoudsmonteurs, die op een brede manier inzetbaar zijn. Het verkrijgen van werk als onderhoudsmonteur zal in de meeste gevallen dan ook geen enkel probleem zijn. De doorgroeimogelijkheden van een onderhoudsmonteur zijn verder niet zomaar aan te geven. Over het algemeen zullen de doorgroeimogelijkheden sterk afhankelijk zijn van het opleidingsniveau en soort werkgever.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderhoudsmonteur

Er zijn geen specifieke voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden als onderhoudsmonteur, omdat je werkzaam kan zijn in uiteenlopende soorten branches met verschillende cao's en arbeidsvoorwaarden. Het salaris als onderhoudsmonteur zal doorgaans uitkomen tussen de 2500 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Onderhoudsmonteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Onderhoudsmonteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Onderhoudsmonteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderhoudsmonteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Onderhoudsmonteur.

Mijnzzp.nl