Servicemonteur (ICT)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een servicemonteur ICT is verantwoordelijk voor het onderhouden van diverse systemen. Wat deze systemen precies zijn is afhankelijk van het bedrijf waar de servicemonteur werkt. De service kan verschillen in het oplossen van problemen tot het verhelpen van storingen. Een servicemonteur komt veel bij de klant over de vloer en zal dus ook een aanspreekpunt zijn voor de klant. De servicemonteur heeft uitgebreide kennis van de branche waar deze werkzaam is. Op computergebied kan dit bijvoorbeeld zijn het aanleggen van een netwerk bij mensen thuis, of het installeren van softwareprogramma's. In veel gevallen kopen mensen een bepaalde dienst of product van een bedrijf en kunnen dit zelf installeren of aansluiten. Soms komt het voor dat de klanten het niet zelf lukt om iets werkend te krijgen, en wordt de hulp ingeroepen van het bedrijf. Het bedrijf zal vaak eerst telefonisch proberen het probleem op te lossen. Mocht dit niet lukken dan kan het bedrijf een servicemonteur langs sturen, die ter plekke komt helpen.

Vooral op computergebied kan er van alles fout gaan, zodat installatie zelf niet lukt. Denk aan een slecht aangesloten kabel of een computer die iets blokkeert omdat de virus-scanner nog aan staat. De servicemonteur heeft dit probleem vaak binnen een korte tijd gevonden en opgelost. Ook het adviseren van de klant kan een onderdeel van zijn vak zijn.

Tegenwoordig bieden de meeste bedrijven de dienst standaard aan voor klanten die denken er zelf niet uit te komen. De servicemonteur heeft vaak veel apparatuur bij zich om alles bij de klant te kunnen controleren. Zo kan de servicemonteur de signaalsterkte doormeten en wanneer er een zwak signaal is de kabels of contactdozen vervangen door betere.

Vandaag de dag willen mensen of bedrijven snel geholpen worden bij problemen. De servicemonteur zal dan ook stressbestendig moeten zijn om onder soms hoge druk te kunnen werken. Ook zal de servicemonteur regelmatig in de avonden en in het weekend moeten werken. Vaak kan de monteur door gericht vragen te stellen snel tot een oplossing kunnen komen van het probleem. Om dit te kunnen bereiken moet de servicemonteur een brede kennis bezitten en daarom goed opgeleid zijn om de klant te kunnen helpen.

Informatiefilm over een servicemonteur:

Informatiefilm over het beroep servicemonteur:

Opleidingen tot servicemonteur ICT

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor de werkzaamheden als servicemonteur in de IT-branche. Wel zijn er natuurlijk veel opleidingen beschikbaar in de ICT, zoals de Mbo-opleiding Applicatieontwikkelaar en de Hbo-opleiding HBO-ICT, die kunnen helpen. Welke opleiding iemand nodig heeft om als servicemonteur te kunnen werken zal erg verschillen per soort bedrijf en de precieze werkzaamheden. Lang niet alle servicemonteurs hoeven Hbo opgeleid te zijn om dit werk uit te kunnen voeren. In veel gevallen zal een Mbo-opleiding in de richting IT ook voldoende zijn. Ook is het denkbaar dat bedrijven nieuwe servicemonteurs intern opleiden voor hun specifieke werkzaamheden.

Bedrijven waar een servicemonteur ICT werkzaam kan zijn

Als servicemonteur ICT kan je natuurlijk voor veel verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals een telecomprovider, hostingbedrijf, systeembeheerder of ander soort bedrijf binnen de IT-sector. Als zelfstandig ondernemer komt het beroep servicemonteur ICT niet voor, voor zover wij weten.

Competenties servicemonteur ICT

Als servicemonteur ICT is je belangrijkste competentie dat je zelfstandig in staat bent om problemen voor de klant op te lossen. Daarnaast moet je natuurlijk  klantvriendelijk zijn en over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Welke verdere competenties je precies moet bezitten is sterk afhankelijk van je soort werkzaamheden. Maar natuurlijk moet je over uitgebreide kennis van de IT-wereld beschikken, en alle systemen en mogelijkheden kennen binnen je vakgebied.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemonteur ICT

Als servicemonteur ICT is het vinden van werk doorgaans niet heel moeilijk, afhankelijk van je soort opleiding. Zoals eerder omschreven zijn er verschillende niveaus binnen dit beroep mogelijk, en dat kan van invloed zijn op het vinden van werk als servicemonteur. Maar over het algemeen gesproken is de ICT nog steeds een groeiende markt, waarbinnen veel vraag is naar goed opgeleide monteurs. Het doorgroeien moet gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie of andere grotere verantwoordelijkheden als servicemonteur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemonteur ICT

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je zoals eerder omschreven bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn op verschillende niveaus. Een servicemonteur ICT met een Hbo-opleiding zal doorgaans in de hogere salarisschalen vallen en tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven omdat, voor zover wij weten, dit beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Mijnzzp.nl