Servicemonteur (ICT)

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een servicemonteur ICT is verantwoordelijk voor het onderhouden van diverse ICT-systemen. Wat deze ICT-systemen precies zijn is afhankelijk van het soort bedrijf waar de servicemonteur ICT werkzaam is. Een andere benaming voor ICT-systemen kan ook zijn informatiesystemen. Informatiesystemen kunnen het beste omschreven worden als systemen die bepaalde informatie (data) verwerken, zoals internetdata. Over het algemeen is een servicemonteur ICT verantwoordelijk voor het doorvoeren van aanpassingen, het oplossen van mogelijke problemen en het verhelpen van storingen. Een servicemonteur ICT komt over het algemeen veel bij klanten over de vloer, die gebruikmaken van een ICT-systeem. Denk bijvoorbeeld aan een servicemonteur ICT die verantwoordelijk is voor het aanleggen van netwerken bij klanten thuis of op het werk. Daarnaast kan een servicemonteur ICT verantwoordelijk zijn voor het installeren van softwareprogramma's als klanten dit niet zelf kunnen. Een servicemonteur ICT moet dus gezien worden als een buitendienst medewerker, die klanten thuis of op het werk kan helpen als ze bepaalde problemen ondervinden met een ICT-systeem. Ondanks dat de meeste mensen zelfstandig een ICT-systeem kunnen aansluiten komt het ook regelmatig voor dat klanten tegen bepaalde problemen aanlopen, waardoor de hulp ingeroepen moet worden van een servicemonteur ICT. Andere werkzaamheden van een servicemonteur ICT kunnen zijn het controleren en doorvoeren van aanpassingen in verdeelkasten, die zich in woonwijken kunnen bevinden. Als servicemonteur ICT zal je in de meeste gevallen te maken hebben met internetklanten, echter kan een servicemonteur ICT ook te maken hebben met telefonie in combinatie met internetsystemen. Afhankelijk van de soort werkgever kan een servicemonteur ICT ook verantwoordelijk zijn voor het verhelpen van algemene computerstoringen voor klanten.

Een servicemonteur ICT moet dus gezien worden als een veldwerker, die voor een ICT-bedrijf klanten thuis of op het werk kan helpen. Deze klanten hebben dan in de meeste gevallen eerst contact gehad met een helpdeskmedewerker of ICT servicedesk medewerker, die de problemen telefonisch niet heeft kunnen oplossen. Redelijk veel grote ICT-bedrijven maken gebruik van een helpdesk, omdat een helpdesk een effectieve manier is om mogelijke problemen op te kunnen lossen. Technische vragen en/of problemen worden in de meeste gevallen afgehandeld door een technische helpdesk, waarbinnen gespecialiseerde medewerkers de problemen aanhoren en wellicht kunnen testen via het netwerk. Als een helpdeskmedewerker van de technische helpdesk de problemen niet kan verhelpen is het meestal nodig om een afspraak te maken met een servicemonteur ICT. Het is de servicemonteur ICT die beschikt over alle meetgereedschappen om het systeem bij de klant te kunnen controleren. Zoals eerder omschreven hoeft het niet om mogelijke problemen te gaan, omdat klanten over het algemeen ook gebruik kunnen maken van een servicemonteur ICT als ze zelf niet in staat zijn om een ICT-systeem te installeren.

Werkzaamheden servicemonteur ICT

Zoals eerder omschreven kan het ook voorkomen dat een servicemonteur ICT verantwoordelijk is voor het verhelpen van computerproblemen, waardoor een ICT-systeem niet meer werkt. Denk bijvoorbeeld aan het doorvoeren van updates of aan het vervangen van hardware als dat nodig is. In dat opzicht is een servicemonteur ICT in sommige gevallen ook aan te merken als pc-hulp of als computerreparateur. Dit kan wel verschillen per bedrijf, omdat een servicemonteur ICT ook alleen verantwoordelijk kan zijn voor het onderhouden van netwerken als netwerkbeheerder. Het beroep servicemonteur ICT kan in de praktijk dan ook op verschillende manieren voorkomen. Niet alle servicemonteurs ICT zijn verantwoordelijk voor dezelfde werkzaamheden.

Diverse werkzaamheden servicemonteur ICT:

  • Het controleren en aanpassen van regelkasten
  • Het doorvoeren van updates
  • Het doormeten van systemen
  • Het eventueel installeren van computers
  • Het informeren van de binnendienst
  • Het installeren van systemen
  • Het verhelpen van storingen

Film over een servicemonteur:

Opleidingen tot servicemonteur ICT

Er zijn geen algemene opleidingsmogelijkheden tot servicemonteur ICT. Een servicemonteur ICT kan over verschillende geschikte ICT-opleidingen beschikken, zoals de Mbo-opleiding applicatieontwikkelaar of de Hbo-opleiding HBO-ICT. Over het algemeen zal een gerichte ICT-opleiding op Mbo-niveau voldoende zijn om te kunnen werken als servicemonteur ICT. Over welke opleiding een servicemonteur ICT precies moet beschikken kan wel per organisatie verschillen, omdat een servicemonteur ICT te maken krijgt met verschillende soort ICT-systemen en werkzaamheden. Het is denkbaar dat nieuwe servicemonteurs ICT ook voldoende hebben aan een interne opleiding, als het relatief gezien simpele werkzaamheden betreft. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een servicemonteur ICT werkzaam kan zijn

Een servicemonteur ICT is over het algemeen werkzaam voor een telecomprovider of internetprovider, of is bijvoorbeeld werkzaam voor een televisie provider. Daarnaast kan een servicemonteur ICT voor meer gespecialiseerde bedrijven werkzaam zijn, die zich richten op het bedrijfsleven. Het is denkbaar dat een servicemonteur ICT ook werkzaam is voor de grote consumentenelektronica winkels. In dat geval moet een servicemonteur ICT wel eerder aangemerkt worden als monteur consumentenelektronica.

Competenties servicemonteur ICT

De belangrijkste competentie van een servicemonteur ICT is dat hij of zij aangemerkt kan worden als allround technicus en monteur, die zelfstandig in staat is om de meest voorkomende problemen op te lossen. Daarnaast moet een servicemonteur ICT beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat een servicemonteur ICT veel te maken krijgt met verschillende klanten. Een andere belangrijke competentie is het oplossingsgericht werken. Het oplossingsgericht werken kan ook betrekking hebben op creativiteit en flexibiliteit. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, bijscholing, presteren, dienstbaarheid, klantvriendelijkheid, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als servicemonteur ICT

Het arbeidsmarktperspectief als servicemonteur ICT is over het algemeen goed te noemen, omdat de meeste bedrijven zitten te springen om goede ICT-medewerkers. Een servicemonteur ICT, die beschikt over de juiste opleidingen, zal dan ook geen moeite hebben met het verkrijgen van werk. Er zijn als servicemonteur ICT over het algemeen geen echte doorgroeimogelijkheden, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Wie wil doorgroeien als servicemonteur ICT zal over het algemeen aanvullende opleidingen moeten volgen. Dit kan wel verschillen per servicemonteur ICT, omdat het beroep servicemonteur ICT in sommige gevallen ook betrekking kan hebben op Hbo-niveau, als het specialistische werkzaamheden betreft.

Arbeidsvoorwaarden en salaris servicemonteur ICT

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je zoals eerder omschreven bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn op verschillende niveaus. Een servicemonteur ICT met een Hbo-opleiding zal doorgaans in de hogere salarisschalen vallen en tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven omdat, voor zover wij weten, dit beroep niet voorkomt als zelfstandige.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Servicemonteur (ICT)

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Servicemonteur (ICT) bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl