Monteur consumentenelektronica

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep monteur consumentenelektronica
Consumentenelektronica thuis installeren
Werkzaamheden monteur consumentenelektronica
Wat doet een monteur consumentenelektronica:
Installatie TV:
TV muurbeugel aan de muur:
Opleidingen tot monteur consumentenelektronica
Bedrijven waar een monteur consumentenelektronica werkzaam kan zijn
Competenties monteur consumentenelektronica
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur consumentenelektronica
Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur consumentenelektronica
Eigen bedrijf starten als Monteur consumentenelektronica
Boekhoudprogramma vergelijken Monteur consumentenelektronica

Beroep monteur consumentenelektronica

Een monteur consumentenelektronica is een installateur en/of reparateur van home-entertainment apparatuur. In de meeste gevallen is een monteur consumentenelektronica alleen verantwoordelijk voor het afleveren van home-entertainment apparatuur en het installeren en afstellen van apparatuur. Denk hierbij aan televisies, stereosystemen, videosystemen en aan witgoedapparatuur. Redelijk veel mensen die nieuwe home-entertainment apparatuur kopen laten de apparatuur thuis bezorgen en monteren en/of installeren, omdat het monteren en installeren van consumentenelektronica in sommige gevallen lastig is. Ook het op de juiste manier installeren van home-entertainment apparatuur is belangrijk om de juiste beleving te krijgen. Andere werkzaamheden van een monteur consumentenelektronica kunnen zijn het meenemen van de oude apparatuur, zoals wasmachines of drogers. Welke specifieke taken een monteur consumentenelektronica precies heeft, is afhankelijk van het bedrijf waarvoor hij of zij werkzaam is. Als monteur consumentenelektronica ben je dus verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden. In veel gevallen fungeert een monteur consumentenelektronica als koerier, monteur en technicus. Een monteur consumentenelektronica kan in sommige gevallen ook gezien worden als een televisiereparateur en/of witgoedreparateur, echter worden deze werkzaamheden over het algemeen niet bij mensen thuis uitgevoerd, afhankelijk van de klachten. Een monteur consumentenelektronica zal bij storingen de apparatuur eerder meenemen, zodat het door de repair afdeling of door de fabrikant gemaakt kan worden. Ook het uitleggen en het controleren van nieuwe home-entertainment apparatuur aan de klant is een specifieke taak die toebehoort tot de werkzaamheden van een monteur consumentenelektronica. Een monteur consumentenelektronica moet over technisch inzicht beschikken en de laatste technieken kennen.

Consumentenelektronica thuis installeren

Een monteur consumentenelektronica is dus verantwoordelijk voor het bezorgen, monteren, installeren en het eventueel repareren van home-entertainment apparatuur. Als een monteur consumentenelektronica ook verantwoordelijk is voor het repareren van consumentenelektronica zijn de benamingen van televisiereparateur en/of witgoedreparateur van toepassing. Zoals eerder omschreven kunnen de meeste monteurs consumentenelektronica niet aangemerkt worden als reparateur, omdat het repareren van apparatuur in de meeste gevallen specialistenwerk is. Daarnaast kan er sprake zijn van garantie. In dat geval is meestal de fabrikant verantwoordelijk voor het repareren van home-entertainment apparatuur. Het beroep monteur consumentenelektronica moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een monteur consumentenelektronica ook gespecialiseerd is voor het installeren van specifieke apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan een monteur consumentenelektronica, die zich gespecialiseerd heeft in het monteren en installeren van beveiligingssystemen. Daarnaast is het denkbaar dat een monteur consumentenelektronica over ICT-kennis moet beschikken als hij of zij computers of andere apparatuur moet installeren. Een monteur consumentenelektronica kan dan ook in sommige gevallen aangemerkt worden als een ICT-servicemonteur.

Werkzaamheden monteur consumentenelektronica

De meeste monteurs consumentenelektronica zijn niet alleen verantwoordelijk voor het monteren en installeren van home-entertainment apparatuur. Dit is het geval, omdat de meeste monteurs consumentenelektronica aangemerkt kunnen worden als verkoopadviseur. Een verkoopadviseur is een verkoper, die beschikt over specifieke kennis van home-entertainment apparatuur. Een monteurs consumentenelektronica kan dus ook verantwoordelijk zijn voor algemene verkoopwerkzaamheden vanwege de specifieke productkennis.

Dit kan wel per monteur consumentenelektronica verschillen, omdat middenstanders op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn. Binnen de grotere bedrijven is er meestal sprake van verschillende afdelingen. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen alleen het ophangen van televisies en het daadwerkelijk installeren en afstellen van televisies. Van een monteur consumentenelektronica mag verwacht worden dat hij of zij beschikt over de laatste kennis van home-entertainment apparatuur. Met andere woorden moet een monteur consumentenelektronica ook aangemerkt kunnen worden als trendwatcher.

Wat doet een monteur consumentenelektronica:

  • Het bezorgen en ophalen van consumentenelektronica.
  • Het monteren van consumentenelektronica.
  • Het installeren en afstellen van consumentenelektronica.
  • Het uitleggen van consumentenelektronica.
  • Het eventueel repareren van consumentenelektronica.
  • Het eventueel adviseren over consumentenelektronica.

Installatie TV:

TV muurbeugel aan de muur:

Opleidingen tot monteur consumentenelektronica

Het beroep monteur consumentenelektronica is te algemeen om een specifieke opleiding te benoemen. Daarnaast kan het beroep monteur consumentenelektronica betrekking hebben op verschillende werkzaamheden, die om verschillende opleidingen kunnen vragen. Het alleen afleveren van consumentenelektronica is bijvoorbeeld heel iets anders dan het monteren en installeren van consumentenelektronica. Over het algemeen zal een monteur consumentenelektronica voldoende hebben aan een opleiding op Mbo-niveau. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online zzp boekhoudprogramma.

Bedrijven waar een monteur consumentenelektronica werkzaam kan zijn

Over het algemeen is een monteur consumentenelektronica werkzaam voor een middenstander, die zich richt op consumentenelektronica. Daarnaast kan een monteur consumentenelektronica werkzaam zijn voor internetondernemers, die beschikken over een webshop. Als het specifieke apparatuur betreft kan een monteur consumentenelektronica ook werkzaam zijn voor andere bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan installateurs van complexe beveiligingssystemen.

Competenties monteur consumentenelektronica

De belangrijkste competentie van een monteur consumentenelektronica is dat je aangemerkt kan worden als allround monteur en technicus. Daarnaast moet je beschikken over een klantvriendelijke instelling en servicegericht kunnen werken. Ook goede communicatieve vaardigheden mogen als monteur consumentenelektronica niet ontbreken. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, motivatie, verantwoordelijkheidsgevoel, dienstbaarheid, inzicht, kennis, bijscholing, presteren, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als monteur consumentenelektronica

Het arbeidsmarktperspectief van een monteur consumentenelektronica is over het algemeen goed te noemen, omdat steeds meer mensen hun home-entertainment apparatuur laten installeren. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de juiste opleidingen. De doorgroeimogelijkheden van een monteur consumentenelektronica zijn niet zomaar aan te geven, omdat deze ook afhankelijk zijn van de genoten opleidingen en je eigen competenties. Daarnaast kan je werkzaam zijn voor verschillende bedrijven, die niet zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris monteur consumentenelektronica

Een monteur consumentenelektronica zal doorgaans onder de cao detailhandel vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een monteur consumentenelektronica zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand afhankelijk van opleidingen, leeftijd en verdere verantwoordelijkheden. Wanneer het specialistische werkzaamheden betreft kan het salaris ook hoger uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Monteur consumentenelektronica

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Monteur consumentenelektronica, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Monteur consumentenelektronica

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Monteur consumentenelektronica bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Monteur consumentenelektronica.

Mijnzzp.nl