Bezorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep bezorger
Er zijn veel verschillende bezorgers
Werken als bezorger
Wat doet een bezorger:
Film: werken als medicijnenbezorger:
Film: bezorger:
Opleidingen tot bezorger
Bedrijven waar een bezorger werkzaam kan zijn
Competenties bezorger
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bezorger
Arbeidsvoorwaarden en salaris bezorger
Eigen bedrijf starten als Bezorger
Boekhoudprogramma vergelijken Bezorger

Beroep bezorger

Een bezorger heeft als taak goederen te bezorgen in opdracht voor een specifiek bedrijf. Daarom is het beroep niet vergelijken met het beroep van een algemene koerier die voor meerdere bedrijven bijvoorbeeld pakketjes bezorgd. Een bezorger voert opdrachten voor bezorging uit voor bedrijven als witgoedwinkels of voor een apotheek. Zo kan een bezorger ook maaltijdbezorger zijn voor een specifiek restaurant. De hoofdtaak van deze functie is het afleveren van een bestelling en dat kan een product zijn, maar ook medicijnen of een maaltijd. Het vervoer van de bestelling vindt op verschillende manieren plaats en is afhankelijk van de vervoersmiddelen die ter beschikking staan. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een bezorger van de fiets gebruikmaakt of van een elektrische fiets. In dit beroep is er echter ook sprake van bezorging op de scooter en van het afleveren van bestellingen per auto. De bezorger vertrekt doorgaans vanuit de vestiging waar het product vandaan komt. Daarbij wordt voorzien in het afleveradres en is de route naar het adres te volgen via de mobiele telefoon of ander apparaat. De functie brengt verantwoordelijkheid met zich mee, want het is de taak om de bestelling in correcte staat af te leveren. Het beroep van bezorger brengt met zich mee dat er aan het verkeer wordt deelgenomen. Bij het afleveren van de bestelling is het de bedoeling aan te bellen om de bestelling persoonlijk te overhandigen. Overigens zijn er in dit beroep allerlei soorten bestellingen om te bezorgen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat er sprake is van een vaste route om kranten te bezorgen. De functie is daarom ook breed en af te bakenen naar een specifieke functie die afhankelijk is van de concrete werkzaamheden. Er zijn dan ook verschillende links te leggen met andere en meer specifieke beroepen.

Er zijn veel verschillende bezorgers

Een bezorger is dus geen koerier die pakketten voor allerlei bedrijven bezorgd, maar eerder een krantenbezorger of een boodschappenbezorger. Een van de meest bekende specifieke functies van bezorger is de maaltijdbezorger, zoals een pizzabezorger. Deze bezorgt pizza’s die klanten thuis hebben besteld bij een pizzeria. Op het gebied van maaltijden bezorgen, valt er eveneens te denken aan cateringmedewerkers. Deze bezorgen vaak niet alleen, maar bereiden de catering ook voor. Bijvoorbeeld door broodjes voor een lunch te maken en deze af te leveren op een kantoor. Bezorgers zijn meestal werkzaam voor bedrijven die op dagelijkse basis met het afleveren van bestellingen te maken hebben. Daarbij valt onder meer te denken aan een apotheker die bij mensen thuis medicijnen moet bezorgen. Om te kunnen garanderen dat de medicijnen op tijd bij de klanten thuis komen, maken apothekers dikwijls gebruik van eigen bezorgers.

Werken als bezorger

Een van de kenmerken van het beroep is het zo snel en veilig wegbrengen van bestellingen. Indien daarbij gebruik wordt gemaakt van een bezorgscooter of een bezorgauto dient de bezorger in het bezit te zijn van een rijbewijs. Fietsbezorgers en scooterrijders voeren hun werkzaamheden vooral uit in de buitenlucht. De tijd die binnen wordt doorgebracht is, maar beperkt tot het afhalen van de bestelling. Een bezorger komt doorgaans niet bij de klant binnen, maar levert de bestelling bij de voordeur af. Hierop is een uitzondering mogelijk als het gaat om boodschappen, witgoed of meubels bezorgen. Bij het bezorgen van elektronica, witgoed, of meubels is het mogelijk dat de bezorger het witgoed aansluit of meubels monteert.

Wat doet een bezorger:

  • Bestelling afhalen.
  • Route bepalen.
  • Bestelling bezorgen.
  • Fietsen.
  • Op scooter rijden.
  • Auto rijden.
  • Witgoed installeren.
  • Boodschappen afgeven.
  • Meubels monteren.

Film: werken als medicijnenbezorger:

Film: bezorger:

Opleidingen tot bezorger

Er is geen opleiding vereist om de functie van bezorger uit te oefenen. Bij een functie, waarin er sprake is van een bezorgauto of bezorgscooter, is uiteraard wel een rijbewijs nodig. Een passende opleiding kan de Mbo-opleiding logistiek medewerker zijn. In de meeste gevallen is het als bezorger niet nodig om over een passende opleiding te beschikken. Dit kan natuurlijk per werkgever verschillen. Daarnaast kan een bezorger ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden naast het bezorgen van goederen of producten. Als zzp bezorger krijg je ook te maken met het bijhouden van de administratie. De meeste kleine ondernemers doen dit door het opzetten van een online boekhouding.

Bedrijven waar een bezorger werkzaam kan zijn

Er zijn binnen allerlei branches bezorgers actief en per branche zijn daarin uiteenlopende bedrijven aan te merken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat een bezorger werkzaam is bij een restaurant om maaltijden te bezorgen. Bijvoorbeeld bij een pizzeria net als bij een Chinees restaurant of een Grieks restaurant. Het is ook mogelijk om als bezorger in dienst te zijn bij een overkoepelend bedrijf die met restaurants een bezorgovereenkomst heeft. Een krantenbezorger is doorgaans werkzaam bij een distributiebedrijf. Zo is een bezorger van medicijnen meestal in dienst bij een apotheek. Er zijn ook meubelbedrijven en witgoedbedrijven die bezorgers in dienst hebben. Zo geldt dat eveneens voor bouwmarkten die tegen betaling aankopen bij de klanten thuisbezorgen.

Competenties bezorger

Het is de verantwoordelijkheid van bezorgers om snel en veilig bestellingen weg te brengen. Snelheid is dan ook een van de competenties net als het hebben van verantwoordelijkheidsbesef. Er is sprake van deelname aan het verkeer in deze functie en daarom is het belangrijk om oplettend en zorgvuldig zijn. Een zekere mate van flexibiliteit en wendbaarheid komt eveneens van pas.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bezorger

Er zijn steeds meer mensen die gebruikmaken van onlineaankopen en online bestellingen om deze vervolgens thuis te laten bezorgen. Daarom is het arbeidsmarktperspectief voor bezorgers ook positief te noemen. Wel is er een onderscheid te maken tussen bezorgers die de functie als bijbaan hebben en bezorgers die deze werkzaamheden fulltime verrichten. Voor de fulltime invulling van een bezorgbaan zijn er andere aspecten die een rol spelen als het gaat om het arbeidsmarktperspectief. Bijvoorbeeld bij meubelbezorgers. Er is in economisch slechte tijden doorgaans minder vraag naar meubelen. In dat opzicht is het arbeidsmarktperspectief wel afhankelijk van de economische situatie. Overigens geldt dat minder vaak ook voor maaltijdbezorgers. Er is doorgaans minder vraag naar bezorgmaaltijden als de economie verslechtert. Voor wat betreft het doorgroeien als bezorger is er niet echt een specifieke functie te benoemen. Een bezorger kan wellicht in plaats van maaltijden bezorgen, maaltijden gaan bereiden om zo binnen het bedrijf door te groeien. Zo kan een meubelbezorger wellicht meubelverkoper worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bezorger

Het salaris van een bezorger bevindt zich gemiddeld tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand. De overige voorwaarden variëren per branche en hebben onder meer betrekking op het aantal vakantiedagen, toeslagen en overige voorwaarden. Bijvoorbeeld of er sprake is van een vervoermiddel dat tot beschikking van de bezorger wordt gesteld. Zo is het ook mogelijk dat een restaurant als werkgever in een maaltijd voorziet. In andere branches zijn er andere extra voorwaarden. Een voorbeeld daarvan is een fietsbezorger die witgoed bezorgt en korting krijgt op het kopen van spullen in de winkel. Overigens is er voor veel bezorgers vaak nog een extraatje beschikbaar, maar dat is afhankelijk van de klanten. Bij een bezorging is het namelijk mogelijk dat de klant een fooi geeft. De bezorger mag de fooi dan houden.

Eigen bedrijf starten als Bezorger

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Bezorger, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Bezorger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Bezorger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Bezorger.

Mijnzzp.nl