Boodschappen bezorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een boodschappen bezorger is verantwoordelijk voor het thuisbezorgen van supermarktboodschappen die mensen online gekocht hebben. Het beroep boodschappen bezorger komt vandaag de dag steeds meer voor, omdat steeds meer mensen hun boodschappen online bestellen. Het thuis laten bezorgen van boodschappen is steeds populairder aan het worden, omdat de bezorgkosten relatief laag zijn, de mensen niet zelf meer hoeven te sjouwen en omdat niet alle mensen evenveel tijd hebben voor hun boodschappen. De meeste supermarktketens maken dan ook gebruik van speciale boodschappen bezorgers die de boodschappen bij de mensen thuis afleveren. Ook het innemen van lege kratten en statiegeldflessen behoort over het algemeen tot de mogelijkheden, zodat mensen zelf niet meer naar de supermarkt hoeven te gaan. De werkzaamheden van een boodschappen bezorger komen in het kort neer op het verzamelen van de juiste boodschappen, het inladen van de boodschappen en het bezorgen van de boodschappen. Overigens is het niet zo dat alle boodschappen bezorgers ook verantwoordelijk zijn voor het klaarmaken van de bestellingen, omdat dit per supermarktketen kan verschillen. Het verzamelen van de juiste boodschappen kan ook uitgevoerd worden door speciale orderpickers.

Een boodschappen bezorger is dus een supermarktmedewerker die niet alleen in de supermarkt werkzaam zal zijn. Een boodschappen bezorger is juist veel onderweg om boodschappen af te leveren bij mensen. Overigens hoeft een boodschappen bezorger niet voor traditionele supermarkten werkzaam te zijn, omdat er tegenwoordig ook speciale supermarktketens bestaan die niet beschikken over traditionele supermarkten. Dit soort supermarktketens maakt alleen gebruik van distributiecentrums waarbinnen verder geen klanten komen. Binnen deze speciale supermarktens werken ook weer orderpickers die de bestellingen voor de klanten klaarmaken.

De werkzaamheden van een boodschappen bezorger zijn verder niet heel moeilijk maar vragen wel om de juiste persoonlijkheid, omdat dienstbaarheid en gastheerschap aangemerkt kunnen worden als belangrijke eigenschappen van de boodschappen bezorger. Daarnaast kan een boodschappen bezorger met verschillende voertuigen werken zoals een speciale bakwagen, of een fiets als bepaalde locaties moeilijk te bereiken zijn met een voertuig. Ook het sjouwen met boodschappen en het traplopen mag voor de boodschappen bezorger geen probleem zijn. Over het algemeen is een boodschappen bezorger verantwoordelijk voor het afleveren van de boodschappen tot in de keuken.

Werkzaamheden van een boodschappen bezorger:

  • Het bezorgen van bestellingen
  • Het inladen van bestellingen
  • Het innemen van lege kratten en statiegeldflessen
  • Het sjouwen van de boodschappen
  • Het uitvoeren van administratieve taken
  • Het verzamelen van bestellingen (eventueel)

Online boodschappen steeds populairder:

Een kijkje achter de schermen:

Opleidingen tot boodschappen bezorger

Er bestaan geen opleidingen tot boodschappen bezorger anders dan de algemene Mbo-opleiding Supermarktmedewerker. Als boodschappen bezorger hoef je in de meeste gevallen niet te beschikken over een specifieke opleiding, echter kan het wel noodzakelijk zijn dat je beschikt over het rijbewijs B zodat je met een bakwagen mag rijden. Er kan natuurlijk wel sprake zijn van een sollicitatieprocedure waarbij gekeken zal worden wie de beste kandidaten zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een boodschappen bezorger werkzaam kan zijn

Een boodschappen bezorger is over het algemeen werkzaam voor een supermarktketen die ook boodschappen thuisbezorgt. Dit kunnen traditionele supermarktketens zijn maar ook supermarktketens die niet beschikken over fysieke supermarkten. In de meeste gevallen werkt een boodschappen bezorger onder de verantwoordelijkheid van een supermarktmanager.

Competenties boodschappen bezorger

De belangrijkste competenties waarover een boodschappen bezorger moet beschikken zijn betrouwbaarheid, dienstbaarheid en gastheerschap. Daarnaast mag van een boodschappen bezorger een goede fysieke conditie verwacht worden, omdat het sjouwen van de boodschappen tot je werkzaamheden behoort. Ook serviceverlening in zijn algemeenheid is aan te merken als een belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boodschappen bezorger

Het arbeidsmarktperspectief als boodschappen bezorger is over het algemeen redelijk te noemen. De meeste supermarktketens maken inmiddels gebruik van boodschappen bezorgers die de boodschappen thuisbezorgen. Er bestaan als boodschappen bezorger verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van gerichte opleidingen waardoor er wel sprake kan zijn van doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boodschappen bezorger

Een boodschappen bezorger zal doorgaans onder de cao levensmiddelbedrijf of de cao supermarkt vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime werkzame boodschappen bezorger zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl