Boodschappen bezorger

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een boodschappen bezorger is een supermarktmedewerker die verantwoordelijk is voor het thuisbezorgen van boodschappen. Het beroep boodschappen bezorger komt steeds vaker voor, omdat steeds meer mensen hun boodschappen online bestellen. De meeste supermarktketens maken dan ook gebruik van boodschappen bezorgers, die de boodschappen bij mensen thuis afleveren. Ook het innemen van lege kratten en statiegeldflessen behoort tot de werkzaamheden van een boodschappen bezorger. De werkzaamheden van een boodschappen bezorger komen in het kort neer op het verzamelen van boodschappen, het inladen van boodschappen en het bezorgen van boodschappen. Overigens is het niet zo dat alle boodschappen bezorgers ook verantwoordelijk zijn voor het klaarmaken van bestellingen, omdat dit per supermarktketen kan verschillen. Het verzamelen van boodschappen kan ook uitgevoerd worden door orderpickers. Het thuis laten bezorgen van boodschappen is steeds populairder aan het worden, omdat de bezorgkosten relatief laag zijn. Het grote voordeel voor consumenten is dat ze hierdoor zelf minder vaak naar de supermarkt hoeven te komen. Het is niet zo dat alle boodschappen bezorgers werkzaam zijn in een klassieke supermarkt, omdat steeds meer supermarktketens gebruikmaken van speciale distributiecentrums, waarbinnen geen consumenten komen. De werkzaamheden van een boodschappen bezorger zijn verder niet moeilijk, maar vragen wel om de juiste persoonlijkheid, omdat dienstbaarheid en gastheerschap aangemerkt kunnen worden als belangrijke eigenschappen. Daarnaast kan een boodschappen bezorger met verschillende voertuigen werken, zoals een speciale bakwagen of fiets, als locaties moeilijk te bereiken zijn. Ook het sjouwen met boodschappen en het traplopen mag voor een boodschappen bezorger geen probleem zijn. Een boodschappen bezorger is verantwoordelijk voor het afleveren van de boodschappen tot in de keuken.

Een boodschappen bezorger is dus een supermarktmedewerker of logistiek medewerker, afhankelijk van de werklocatie. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat alle boodschappen bezorgers werkzaam zijn van vanuit een supermarkt. Hierdoor kunnen de inhoudelijke werkzaamheden van een boodschappen bezorger verschillen. Een boodschappen bezorger, die werkzaam is vanuit een supermarkt is ook verantwoordelijk voor andere werkzaamheden, zoals het aanvullen van producten, kassawerkzaamheden en algemene schoonmaakwerkzaamheden. De meeste boodschappen bezorgers die werkzaam zijn in een supermarkt, zijn niet fulltime werkzaam als boodschappen bezorger. Een boodschappen bezorger die werkzaam is voor een distributiecentrum is wel fulltime werkzaam als boodschappen bezorger. Het samenstellen van boodschappen binnen een distributiecentrum behoort tot de werkzaamheden van orderpickers. Het zijn de orderpickers, die ervoor zorgen dat boodschappen bezorgers op een vlotte manier kunnen werken.

Werken als boodschappen bezorger

Afhankelijk van de werklocatie kan een boodschappen bezorger gebruikmaken van een bakwagen of van een bakfiets. De bakfiets is vooral populair in binnensteden waarbij normale voertuigen minder geschikt zijn. Het beroep boodschappen bezorger is tegenwoordig ook populair onder studenten als bijbaan. In de meeste gevallen is het als boodschappen bezorger wel belangrijk dat je beschikt over het rijbewijs B. De werkzaamheden van een boodschappen bezorger kunnen ook aangemerkt worden als gewone koerierswerkzaamheden. Zoals eerder omschreven zijn de werkzaamheden verder niet heel moeilijk, echter is het wel belangrijk dat je over de juiste instelling beschikt. Vanzelfsprekend zijn er verschillende soorten bezorgers, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden van bezorgers kunnen verschillen.

Werkzaamheden van een boodschappen bezorger:

  • Het bezorgen van bestellingen.
  • Het inladen van bestellingen.
  • Het innemen van lege kratten en statiegeldflessen.
  • Het sjouwen van de boodschappen.
  • Het uitvoeren van administratieve taken.
  • Het verzamelen van bestellingen (eventueel).

Online-boodschappen steeds populairder:

Een kijkje achter de schermen:

Opleidingen tot boodschappen bezorger

Er bestaan geen opleidingen tot boodschappen bezorger anders dan de algemene Mbo-opleiding Supermarktmedewerker. Als boodschappen bezorger hoef je in de meeste gevallen niet te beschikken over een specifieke opleiding, echter kan het wel noodzakelijk zijn dat je beschikt over het rijbewijs B zodat je met een bakwagen mag rijden. Er kan natuurlijk wel sprake zijn van een sollicitatieprocedure waarbij gekeken zal worden wie de beste kandidaten zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste online boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een boodschappen bezorger werkzaam kan zijn

Een boodschappen bezorger is over het algemeen werkzaam voor een supermarktketen die ook boodschappen thuisbezorgt. Dit kunnen traditionele supermarktketens zijn, maar ook supermarktketens die niet beschikken over fysieke supermarkten. In de meeste gevallen werkt een boodschappen bezorger onder de verantwoordelijkheid van een supermarktmanager.

Competenties boodschappen bezorger

De belangrijkste competenties waarover een boodschappen bezorger moet beschikken zijn betrouwbaarheid, dienstbaarheid en gastheerschap. Daarnaast mag van een boodschappen bezorger een goede fysieke conditie verwacht worden, omdat het sjouwen van de boodschappen soms zwaar is. Omdat je veel te maken krijgt met verschillende klanten is het ook belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, plannen, organiseren, controleren, waakzaamheid, veiligheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als boodschappen bezorger

Het arbeidsmarktperspectief van een boodschappen bezorger is over het algemeen redelijk te noemen. De meeste supermarktketens maken inmiddels gebruik van boodschappen bezorgers die de boodschappen thuisbezorgen. Er bestaan als boodschappen bezorger verder geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van gerichte opleidingen waardoor er wel sprake kan zijn van doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris boodschappen bezorger

Een boodschappen bezorger zal doorgaans onder de cao levensmiddelbedrijf of de cao supermarkt vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een fulltime werkzame boodschappen bezorger zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 1700 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, dienstjaren en verdere verantwoordelijkheden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Boodschappen bezorger

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Boodschappen bezorger bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl