Supermarktmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep supermarktmanager
Een carrière starten als supermarktmanager
Werken als supermarktmanager
Taken als supermarktmanager:
Wat doet een supermarktmanager:
Manager van een supermarkt:
Opleidingen tot supermarktmanager
Bedrijven waar een supermarktmanager werkzaam kan zijn
Competenties supermarktmanager
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supermarktmanager
Arbeidsvoorwaarden en salaris supermarktmanager
Eigen bedrijf starten als Supermarktmanager
Boekhoudprogramma vergelijken Supermarktmanager

Beroep supermarktmanager

Een supermarktmanager is een retail manager, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van één of meerdere supermarkten. In de meeste gevallen is een supermarktmanager werkzaam voor een landelijke supermarktketen. Het kan ook voorkomen dat een supermarktmanager werkzaam is als ondernemer via een franchisemodel, afhankelijk van de supermarktketen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een supermarktmanager omschrijven als het dagelijks aansturen van de supermarkt. Het aansturen van een supermarkt is een behoorlijke opgave te noemen, omdat je als supermarktmanager met personeel, klanten en de organisatie te maken hebt. Over het algemeen moeten de werkzaamheden van een supermarktmanager gezien worden als leidinggevende werkzaamheden, waarbinnen administratie, planning, aansturing en organisatiekunde belangrijke woorden zijn. Ook uitvoerende werkzaamheden behoren meestal tot het takenpakket van een supermarktmanager, afhankelijk van de supermarkt en de grootte van de supermarkt. Het beroep supermarktmanager kan inhoudelijk wel verschillen per supermarkt, omdat het aansturen van meerdere supermarkten om andere kwaliteiten vraagt dan als je verantwoordelijk bent voor het aansturen van een kleine supermarkt. Als supermarktmanager heb je een afwisselende baan, waarbinnen je niet alleen te maken krijgt met medewerkers en de organisatie. Ook klantencontact is belangrijk als supermarktmanager. De meeste supermarktmanagers zijn regelmatig te vinden op de werkvloer, omdat het klantencontact zo belangrijk is voor supermarkten. Naast het klantencontact zelf is het aanwezig zijn op de werkvloer belangrijk om op een goede manier in te kunnen schatten wat de behoefte van de klanten precies is. Denk bijvoorbeeld aan vragen van klanten over producten of over bepaalde acties, waardoor de supermarktmanager kan inspelen op de wensen van de klanten. Het zichtbaar aanwezig zijn van de supermarktmanager zal over het algemeen erg gewaardeerd worden door de klanten.

Een carrière starten als supermarktmanager

Een supermarktmanager is dus verantwoordelijk voor het aansturen van een supermarkt en is eindverantwoordelijk voor de supermarkt. De dagelijkse aansturing van supermarkten bestaat over het algemeen uit het aansturen van alle supermarktmedewerkers, zoals de caissières, de vakkenvullers en de vers medewerkers, zoals bakkers, slagers en de groentemedewerker. Al deze verschillende medewerkers binnen de supermarkt die aangestuurd worden door de supermarktmanager, maken het samen mogelijk dat de supermarkt draait zoals deze behoort te draaien. Andere werkzaamheden van een supermarktmanager zijn bijvoorbeeld het maken van de personeelsplanning, het bijhouden van de voorraad, het uitvoeren van bedrijfsbeleid, het opmaken van rapporten, het waken over de kwaliteit en het analyseren van gegevens, zoals de verkoopcijfers. Andere werkzaamheden zijn het houden van functioneringsgesprekken, het aannemen van personeel en het ontslaan van personeel. Als supermarktmanager heb je over het algemeen ook te maken met een regiomanager of district manager. Een regiomanager of district manager is verantwoordelijk voor het controleren van alle verschillende filialen, die tot een bepaalde regio behoren. Daarnaast kan een supermarktmanager ook te maken hebben met verschillende externe demonstratie medewerkers. Dit betreft meestal medewerkers die nieuwe producten demonstreren in de winkel om te werken aan de naamsbekendheid.

Werken als supermarktmanager

De meeste supermarktketens stellen hoge eisen aan nieuwe supermarktmanagers, omdat het bieden van kwaliteit en service zo belangrijk is voor supermarktketens. Een supermarktmanager moet dan ook niet alleen over een commerciële instelling beschikken, maar ook over een dienstbare instelling. Zonder een dienstbare instellingen is het aansturen van één of meerdere supermarkten meestal niet mogelijk. Dit heeft er vooral mee te maken dat de meeste supermarkten aangemerkt moeten worden als buurtsupers. Met andere woorden heeft een supermarktmanager veel te maken met dezelfde klanten, die op een prettige manier ontvangen moeten worden. Goed gastheerschap is een competentie, die niet onderschat moet worden als supermarktmanager. Daarnaast speelt zelfstandigheid een belangrijke rol, omdat je soms moeilijke of lastige beslissingen moet nemen. Ook moet een supermarktmanager beschikken over sterke leidinggevende capaciteiten, omdat je afhankelijk van de supermarkt te maken kan hebben met veel verschillende personeelsleden.

Taken als supermarktmanager:

  • Het aansturen van de supermarkt.
  • Het bijhouden van de voorraad.
  • Het aannemen en ontslaan van medewerkers.
  • Het waken over de kwaliteit van de supermarkt.
  • Het waken over de omzetcijfers.
  • Het doorvoeren van het bedrijfsbeleid.
  • Het aansturen van alle supermarktmedewerkers.
  • Het adviseren en helpen van klanten.
  • Het aanbieden van trainingen aan personeel.
  • Het overleggen met het hoofdkantoor.
  • Het motiveren en inspireren van supermarktmedewerkers.

Wat doet een supermarktmanager:

Manager van een supermarkt:

Opleidingen tot supermarktmanager

Er bestaan verschillende geschikte Hbo-opleidingen tot supermarktmanager, zoals de hbo-opleiding commerciële economie. Over het algemeen verwachten supermarktketens minimaal een hbo-opleiding, waarbinnen ook aandacht is voor klantgerichtheid. Een andere hbo-opleiding, zoals binnen de horeca, retail of hospitality, behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden als het om het beroep supermarktmanager gaat. Daarnaast is het zo dat de meeste supermarktketens interne opleidingen aanbieden aan nieuwe supermarktmanagers, zodat ze bekend raken met de wensen van de organisatie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een supermarktmanager werkzaam kan zijn

Een supermarktmanager is werkzaam voor een supermarktketen. Daarnaast kan een supermarktmanager werkzaam zijn als franchisenemer voor een supermarktketen. In dat geval hebben we het wel over een ondernemer en niet over een werknemer. Het is niet zo dat alle supermarktmanagers ook eigenaar zijn van een supermarkt. Het beroep supermarktmanager komt ook voor in loondienst.

Competenties supermarktmanager

De belangrijkste competentie van een supermarktmanager is dat een supermarktmanager beschikt over leidinggevende capaciteiten. Daarnaast moet een supermarktmanager beschikken over een commerciële en ondernemende instelling. Omdat een supermarktmanager veel te maken heeft met verschillende supermarktmedewerkers, kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie is gastheerschap, omdat je te maken hebt met klanten. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, overleggen, controleren, motiveren, inspireren, waakzaamheid, plannen, organiseren, begeleiden, netwerken en innovatie. Als laatste is het ook belangrijk om stressbestendigheid te benoemen. Vooral in de grotere supermarkten kan het hard werken zijn, waardoor stressbestendigheid belangrijk is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supermarktmanager

Het arbeidsmarktperspectief van een supermarktmanager is redelijk goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen en competenties beschikt. Ondanks dat er regelmatig vacatures te vinden zijn voor het beroep supermarktmanager is het niet zo dat iedereen in aanmerking zal komen voor dit beroep, omdat de meeste supermarktketens strenge selectieprocedures hanteren. De doorgroeimogelijkheden van een supermarktmanager moeten gezien worden in het mogen aansturen van meerdere supermarkten. Daarnaast kan een retail manager werkzaam zijn voor andere middenstanders.

Arbeidsvoorwaarden en salaris supermarktmanager

Als supermarktmanager zal je doorgaans onder de cao voor personeel van grootwinkelbedrijven in levensmiddelen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een supermarktmanager werkzaam in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3000 en 5000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris als supermarktmanager kan wel erg verschillen per soort supermarktketen, omdat er ook relatief onbekende supermarkten bestaan.

Eigen bedrijf starten als Supermarktmanager

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Supermarktmanager, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Supermarktmanager

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Supermarktmanager bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Supermarktmanager.

Mijnzzp.nl