Supermarktmanager

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Als supermarktmanager ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van één of meerdere supermarkten, zonder dat je direct zelf eigenaar bent van de supermarkt(en). In de meeste gevallen is een supermarktmanager werkzaam voor een supermarkteten. Het kan ook voorkomen dat een supermarktmanager werkzaam is als ondernemer via een franchisemodule, afhankelijk van de supermarktketen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een supermarktmanager omschrijven als het dagelijks aansturen van de supermarkt. Het dagelijks aansturen van een supermarkt is een flinke opgave te noemen, omdat je als supermarktmanager met personeel, klanten en de organisatie te maken zal hebben. Over het algemeen moeten de werkzaamheden van een supermarktmanager gezien worden als leidinggevende werkzaamheden waarbinnen administratie, planning, aansturing  en organisatiekunde belangrijke woorden zijn. Ook uitvoerende werkzaamheden behoren over het algemeen tot het takkenpakket van een supermarktmanager, afhankelijk van de soort supermarkt en de grootte van de supermarkt. Het beroep supermarktmanager kan dan ook inhoudelijk qua verantwoordelijkheden enorm verschillen, omdat het aansturen van een of meerdere grote supermarkten om andere kwaliteiten vraagt als supermarktmanager dan wanneer je verantwoordelijk bent voor het aansturen van een kleine supermarkt. In alle gevallen is een supermarktmanager de leidinggevende van de betreffende supermarkt.

Als supermarktmanager heb je een afwisselende baan, waarbinnen je niet alleen te maken zal krijgen met andere medewerkers en de organisatie. Ook klantencontact is belangrijk als supermarktmanager. De meeste supermarktmanagers zijn regelmatig te vinden op de werkvloer, omdat het klantencontact zo belangrijk is voor supermarkten. Naast het klantencontact zelf is het aanwezig zijn op de werkvloer belangrijk om op een goede manier in te kunnen schatten wat de behoefte van de klanten precies is. Denk bijvoorbeeld aan vragen van klanten over producten of over bepaalde acties, waardoor de supermarktmanager kan inspelen op de wensen van de klanten. Het zichtbaar aanwezig zijn van de supermarktmanager in de winkel zal over het algemeen erg gewaardeerd worden door de klanten.

De dagelijkse aansturing van supermarkten als supermarktmanager bestaat over het algemeen uit het aansturen van de alle supermarktmedewerkers, zoals de caissières, de vakkenvullers en bijvoorbeeld de vers medewerkers. Al deze verschillende medewerkers binnen de supermarkt die aangestuurd worden door de supermarktmanager maken het samen mogelijk dat de supermarkt draait zoals deze behoort te draaien. Andere werkzaamheden als supermarktmanager zijn bijvoorbeeld het plannen van de werkroosters, het uitvoeren van bedrijfsbeleid, het opmaken van rapporten, het waken over de kwaliteit en het analyseren van gegevens, zoals de verkoopcijfers. Ook het voeren van functioneringsgesprekken, het aannemen van nieuw personeel en het ontslaan van personeel zijn taken die over het algemeen uitgevoerd worden door de supermarktmanager.

Het inspelen op de behoefte van de klant en het willen leveren van kwaliteit is als supermarktmanager erg belangrijk. De meeste supermarktketens stellen dan ook hoge eisen aan nieuwe supermarktmanagers, omdat het bieden van kwaliteit en service aan klanten zo belangrijk is voor supermarktketens. Een supermarktmanager moet dan ook niet alleen over een commerciële instelling beschikken maar ook over een dienstbare instelling. Zonder deze juiste en vooral belangrijke instellingen is het aansturen van één of meerdere supermarkten meestal niet mogelijk. Daarnaast speelt zelfstandigheid als supermarktmanager over het algemeen een belangrijke rol, omdat je veel en soms moeilijke beslissingen zelf zal moeten nemen.

Manager van een supermarkt:

Supermarktmanager:

Opleidingen tot supermarktmanager

Er bestaan verschillende geschikte Hbo-opleidingen tot supermarktmanager, zoals de Hbo-opleiding commerciële economie. Over het algemeen verwachten supermarktketens minimaal een Hbo-opleiding, waarbinnen ook aandacht is voor klantgerichtheid. Een andere Hbo-opleiding, zoals binnen de horeca, retail of hospitality, behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden als het om het beroep supermarktmanager gaat. Daarnaast is het zo dat de meeste supermarktketens interne opleidingen aanbieden aan nieuwe supermarktmanagers, zodat ze bekend raken met de wensen van de organisatie. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een supermarktmanager werkzaam kan zijn

Als supermarktmanager werk je voor een supermarktketen. Daarnaast kan een supermarktmanager werkzaam zijn als franchiseondernemer voor een supermarktketen. Maar dan spreken we eerder van een ondernemer dan van een werknemer. Het is niet zo dat alle supermarktmanagers ook eigenaar zijn van een supermarkt. Het beroep supermarktmanager komt ook voor in loondienst.

Competenties supermarktmanager

De belangrijkste competentie van een supermarktmanager is dat een supermarktmanager beschikt over leidinggevende capaciteiten. Daarnaast moet een supermarktmanager beschikken over een commerciële en ondernemende instelling. Omdat een supermarktmanager veel te maken heeft met diverse personeelsleden en klanten, kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook gastheerschap is voor een supermarktmanager een belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, overleggen, controleren, waakzaamheid, plannen, organiseren, begeleiden, motiveren en netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als supermarktmanager

Het arbeidsmarktperspectief als supermarktmanager is over het algemeen redelijk goed te noemen, mits je over de juiste opleidingen en competenties beschikt. Ondanks dat er regelmatig vacatures te vinden zijn voor het beroep supermarktmanager is het niet zo dat iedereen in aanmerking zal komen voor dit beroep, omdat de meeste supermarktketens strenge selectieprocedures hanteren. De doorgroeimogelijkheden als supermarktmanager moeten gezien worden in het mogen aansturen van meerdere supermarkten als regiomanager. Ook het starten van je eigen supermarkt, als ondernemer of als franchiseondernemer, behoort tot de mogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris supermarktmanager

Als supermarktmanager zal je doorgaans onder de cao voor personeel van grootwinkelbedrijven in levensmiddelen vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een supermarktmanager werkzaam in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 3000 en 5000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Het salaris als supermarktmanager kan wel erg verschillen per soort supermarktketen, omdat er ook relatief onbekende supermarkten bestaan.

Mijnzzp.nl