Bakker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bakker of bakster is iemand die verschillende producten kan maken afhankelijk van de soort bakker, omdat er verschillende bakkers bestaan. Een ambachtelijke bakker maakt bijvoorbeeld zelf brood, koek en saucijzenbroodjes om te verkopen en een koude bakker niet. Het beroep bakker is dan ook onder te verdelen tussen een ambachtelijke bakker en een koude bakker. Een ambachtelijke bakker kan onder andere producten bakken zoals brood, koek, banket en nog veel meer in tegenstelling tot een koude bakker. Als een bakker zijn eigen producten bakt spreekt men dus van een warme bakker of ambachtelijke bakker. Als de bakker dit niet doet spreekt men van een koude bakker. Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat producten in de nacht gemaakt worden en afgebakken worden in de winkel. Een bakker werkt in een bakkerij, wat betrekking kan hebben op een bakkerswinkel met of zonder eigen werkplaats om de verschillende producten te kunnen maken als bakker.

Veel bakkers hebben hun eigen soort brood. Dit is vaak afhankelijk van de streek waar de bakker werkzaam is. Men vermoedt dat brood in Egypte ontstaan is. In het verleden bakten de mensen hun eigen brood. Hier is pas verandering in gekomen toen in de middeleeuwen de eerste bakkers kwamen. In 1856 is de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam geopend. Inmiddels zijn er veel soorten brood te vinden bij de bakker zoals witbrood, tarwebrood, bruin brood en volkorenbrood.

Wie als bakker wenst te gaan werken zal toch wel een ochtendmens moeten zijn. Het bakken wordt over het algemeen heel vroeg gedaan. Natuurlijk is dit wel afhankelijk of het brood en andere producten zelf worden gemaakt, of dat de bakker dit aangeleverd krijgt en de meeste werkzaamheden dus in een fabriek worden gedaan. Het beroep bakker is een echt ambachtelijk beroep. Het kan dan ook hard werken zijn voor een bakker, die zijn producten op tijd klaar moet hebben voordat de klanten in de winkel staan. Ook dient de bakker veel vakkennis te hebben om alle producten te kunnen maken. Zo mag het maken van saucijzenbroodjes, krentenbol, taarten, wit en bruinbrood geen probleem zijn.

Naast dat de diverse producten lekker moeten smaken dienen deze er ook nog goed uit te zien. Het is daarom erg belangrijk dat een bakker zorgvuldig omgaat met het maken van deze producten. Creativiteit speelt ook nog een rol voor de bakker, bijvoorbeeld tijdens Pasen of met de Kerst. Een extra toevoeging kan het dan goed doen op dit soort dagen.

Een opleiding tot bakker heeft zeker toekomst, omdat mensen nu eenmaal moeten blijven eten en iedere dag weer verse producten gemaakt moeten worden. De echte bakker, zoals we uit het verleden kennen verliest wel steeds meer terrein. Vooral in kleine dorpen is het steeds moeilijker voor de bakker om te kunnen blijven concurreren met de grotere ketens. Toch krijgt de traditionele bakker een steeds grotere rol als broodjeszaak. Een bekend voorbeeld hiervan is de formule van Bakker Bart. Naast dat je daar je gewone brood kan halen is het tegenwoordig ook mogelijk om een lekkere broodjes te bestellen met een vers bakje koffie. In het verleden nam eigenlijk iedereen een plastic zakje met brood mee naar het werk en tegenwoordig gaan mensen steeds vaker tussen de middag bij de bakker een vers broodje eten.

Er zijn verschillende soorten bakkers te vinden zoals:

  • Ambachtelijke bakker
  • Banketbakker
  • Broodbakker
  • Confiserie
  • Koude bakker
  • Industriële bakker

Informatiefilm over het beroep bakker:

Opleidingen tot bakker

Om bakker te worden kan het beste een opleiding gevold worden in de richting brood- en banketbakker. De beroepsopleiding duurt over het algemeen twee tot vier jaar, afhankelijk van de vooropleiding. Tijdens de opleiding wordt geleerd zelfstandig te kunnen werken als brood- en banketbakker. Tijdens de opleiding is er dus veel aandacht voor het maken van brood, gebak en taarten, die met verschillende ingrediënten tot stand komen. Tevens is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het hygiënisch werken, omdat dat natuurlijk erg belangrijk is als bakker. Naast het maken van brood, gebak en taarten leer je ook het moduleren en het afwerken daarvan.

Bedrijven waar een bakker werkzaam kan zijn

Als bakker kan je bij verschillende soorten bedrijven werken, zoals een ambachtelijke bakkerij, industriebakker, pastisserie en bij gespecialiseerde gebak- en taartenwinkels. Afhankelijk van het soort bedrijf kan je alleen bakken en/of ook in de verkoop actief zijn.

Competenties bakker

Als bakker ben je doorgaans heel vroeg bezig met je werkzaamheden, zodat de klanten op tijd hun brood en andere producten kunnen afhalen. Als bakker kan je werkdag al om vier uur in de ochtend beginnen. Het beroep bakker is doorgaans stevig doorwerken wil je alles op tijd klaar krijgen. Naast het bakken zelf is de bakker ook verantwoordelijk voor de inkoop van producten en het afhandelen van de bestellijsten. Als het feitelijke bakken klaar is en de producten in de winkel liggen moet de bakker de bakkerij schoonmaken, zodat de volgende dag weer in een schone bakkerij begonnen kan worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bakker

Als goed opgeleide bakker is er zeker voldoende werk te vinden. Er zijn zoals boven omschreven diverse soorten bedrijven waar een bakker kan gaan werken. Doorgroeimogelijkheden als bakker moeten gezocht worden als specialist van bepaalde producten of het starten van je eigen bakkerswinkel.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bakker

Een bakker in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1500 en 2500 euro bruto per maand. Wel is het salaris erg afhankelijk van de verantwoordelijkheid en precieze taken van de bakker. Een bakker die in de industrie werkt verdient doorgaans een stuk minder. Als zelfstandig ondernemer zijn er voldoende kansen als bakker. Wel is het belangrijk om je dan te specialiseren als bakker.

Mijnzzp.nl