Bakker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een bakker of bakster is een ambachtsman of ambachtsvrouw die verschillende producten kan maken afhankelijk van de soort bakker, omdat er verschillende bakkers zijn. Een ambachtelijke bakker maakt bijvoorbeeld zelf brood, koek en saucijzenbroodjes om te verkopen in tegenstelling tot een koude bakker. Het beroep bakker is dan ook onder te verdelen tussen een ambachtelijke bakker en een koude bakker. Een ambachtelijke bakker kan onder andere producten bakken, zoals brood, koek, banket en nog meer producten in tegenstelling tot een koude bakker. Als een bakker zijn eigen producten bakt spreekt men dus van een warme bakker of ambachtelijke bakker. Als een bakker geen eigen producten maakt spreekt men juist van een koude bakker. Tegenwoordig komt het steeds meer voor dat producten in de nacht gemaakt worden en afgebakken worden in de winkel. Een bakker werkt in een bakkerij, wat betrekking kan hebben op een bakkerswinkel met of zonder eigen werkplaats om de verschillende producten te kunnen maken als bakker. Het zelf kunnen bakken van bakkersproducten is alleen mogelijk als een bakker gezien kan worden als allround vakman. Als bakker zijn er diverse specialisaties mogelijk, omdat het bakken van brood- en banketproducten niet zomaar vergeleken kan worden met het bakken van taarten en gebak. Een bakker die gespecialiseerd is in het bakken van taarten en gebak noemt men wel patissier. Andere werkzaamheden van een bakker kunnen zijn algemene verkoopwerkzaamheden binnen een bakkerswinkel, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, dit kan per bakker verschillen.

Wie als bakker wil gaan werken zal een ochtendmens moeten zijn. Het bakken wordt over het algemeen heel vroeg gedaan. Natuurlijk kan dit per bakker verschillen, omdat niet alle bakkers hun eigen producten maken als ambachtelijke bakker. Het beroep bakker is aan te merken als een redelijk zwaar beroep, omdat het hard werken kan zijn als bakker. Als bakker is het erg belangrijk dat alle producten op tijd klaar zijn voordat de klanten in de winkel staan. Ook moet een bakker over veel vakkennis beschikken om alle producten te kunnen maken. Zo mag het maken van saucijzenbroodjes, krentenbol, taarten, wit en bruinbrood geen probleem zijn voor een bakker. Naast dat de diverse producten lekker moeten smaken moeten de producten er goed uit zien. Het is daarom erg belangrijk dat een bakker zorgvuldig omgaat met het maken van de verschillende producten. Ook creativiteit speelt als bakker over het algemeen een belangrijke rol, omdat een bakker tijdens bijzondere jaargetijden of evenementen bakkersproducten moet kunnen voorzien van een bijzondere uitstraling, zoals een bijzondere vorm of kleur.

De echte ambachtelijke bakker verliest tegenwoordig steeds meer terrein, omdat het voor ambachtelijke bakkers moeilijk is om te concurreren met de grotere ketens, die hun bakkersproducten aangeleverd krijgen door industriële bakkers. Vooral binnen de kleinere dorpen zijn traditionele bakkers steeds minder vaak te vinden, omdat de concurrentie met de grotere winkelketens lastig is voor ambachtelijke bakkers. Dit neemt niet weg dat er nog steeds veel ambachtelijke bakkers te vinden zijn die verschillende bakerproducten maken. Het werken als ambachtelijke bakker is, zoals eerder omschreven, een echt ambacht te noemen, omdat een bakker over veel kennis moet beschikken van verschillende ingrediënten en bakkerstechnieken. Het samenstellen van verschillende ingrediënten en het afwegen van de verschillende ingrediënten zal heel nauwkeurig gedaan moeten worden door een bakker om iedere keer tot dezelfde kwaliteit te kunnen komen. Als bakker werk je over het algemeen met vaste recepten, die vragen om nauwkeurigheid. Afhankelijk van de soort producten die een baker maakt zal de bakker ook veel met ovens werken om producten te kunnen afbakken. Andere werkzaamheden van een bakker zijn het schoonmaken van de bakkerij en het eventueel verkopen van bakkersproducten.

Werken als bakker

Het beroep bakker is onder te verdelen tussen verschillende soorten bakkers, omdat niet alle bakkers verantwoordelijk zijn voor dezelfde werkzaamheden. Daarnaast bestaat er een belangrijk verschil tussen een ambachtelijke bakker en een koude bakker. Een koude bakker moet eigenlijk meer gezien worden als een medewerker broodjeszaak dan als bakker. Het alleen kunnen afbakken van broodjes maakt iemand nog geen bakker. Een allround bakker is een vakman of vakvrouw, die zelfstandig verschillende brood- en banketproducten kan maken van verschillende grondstoffen. De meeste bakkers kunnen zowel broodproducten als banketproducten maken.

Verschillende soorten bakkers:

  • Ambachtelijke bakker
  • Banketbakker
  • Broodbakker
  • Confiserie
  • Koude bakker
  • Industriële bakker

Beroep bakker:

Opleiding bakkerij:

Opleidingen tot bakker

Wie een carrière ambieert als bakker kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker op niveau drie. De Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker zal over het algemeen minimaal drie jaar in beslag nemen, afhankelijk van de vooropleidingen. De Mbo-opleiding allround brood- en banketbakker zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een beroepsopleiding, waarbinnen je vier dagen in week werkzaam bent voor een leerbedrijf en één dag in de week naar school gaat voor de verschillende theorielessen. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het maken van brood, gebak en taarten, die met verschillende ingrediënten tot stand komen. Ook is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het hygiënisch werken, omdat dat erg belangrijk is als bakker. Naast het maken van brood, gebak en taarten leer je het moduleren en het afwerken daarvan. Tijdens de praktijkopleiding zal je in de meeste gevallen onder begeleiding staan van een ervaren bakker, die gezien moet worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Zie ook de website temper voor werk in de horeca, bediening, detailhandel en schoonmaak. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer. Zie ook de handige boeken: werken als specialistische broodbakker en broodbakker kleinbrood.

Bedrijven waar een bakker werkzaam kan zijn

Een bakker kan werkzaam zijn voor verschillende soorten bedrijven, zoals een ambachtelijke bakkerij, industriële bakkerij en gespecialiseerde gebak- en taartenwinkels als patissier. Daarnaast is het mogelijk dat een bakker werkzaam is als ondernemer binnen een eigen bakkerswinkel. In dat geval kan een bakker ook aangemerkt worden als middenstander.

Competenties bakker

De belangrijkste competentie van een bakker is de vakinhoudelijke kennis van de bakkersbranche en bakkerstechnieken. Daarnaast is doorzettingsvermogen als bakker aan te merken als belangrijke competentie, omdat het werken als bakker in sommige gevallen aan te merken is als zware arbeid. Een andere belangrijke competentie als bakker kan zijn creativiteit, omdat het bedenken van nieuwe producten of het aanpassen van bestaande producten om creativiteit vraagt. Algemeen belangrijke woorden zijn communicatie, zelfstandigheid, nauwkeurigheid, presteren, kwaliteit, plannen, organiseren, waakzaamheid, controleren en passie. Als je als bakker werkzaam bent als ondernemer zal je ook over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bakker

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide allround bakker is over het algemeen heel goed te noemen. Als bakker kan je voor verschillende soorten bakkerijen werkzaam zijn, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen probleem is. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een industriële bakker niet in alle gevallen over een bakkersopleiding hoeft te beschikken. De doorgroeimogelijkheden als bakker kunnen gezien worden in het verder specialiseren tot patissier. Ook het eventueel starten van een eigen bakkerswinkel kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris bakker

Een bakker in loondienst verdient afhankelijk van zijn leeftijd tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand. Wel is het salaris erg afhankelijk van de verantwoordelijkheid en precieze taken van de bakker. Een bakker die in de industrie werkt verdient doorgaans een stuk minder. Als zelfstandig ondernemer zijn er voldoende kansen als bakker. Wel is het belangrijk om je dan te specialiseren als bakker.

Mijnzzp.nl