Patissier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep patissier
Wat doet een patissier
Wat is een patisserie?
Werken als patissier
Een patissier maakt doorgaans:
Film: wat doet een patissier:
Film: beroep patissier:
Opleidingen tot patissier
Bedrijven waar een patissier werkzaam kan zijn
Competenties patissier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als patissier
Arbeidsvoorwaarden en salaris patissier
Eigen bedrijf starten als Patissier
Boekhoudprogramma vergelijken Patissier

Beroep patissier

Een patissier is een banketbakker die zich gespecialiseerd heeft in banket. Kenmerkend is dat de producten van een patissier over het algemeen veel suiker bevatten. Om deze reden noemt men een patissier soms ook wel een suikerbakker. De naam patissier is oorspronkelijk afkomstig uit België. In België zijn er meer echte patissiers dan in Nederland. In Nederland kunnen aanstaande bakkers ook de richting banketbakker of patissier kiezen. Als patissier is het belangrijk dat je over voldoende creativiteit beschikt, zodat je steeds met nieuwe ontwerpen weet te komen voor je gebakjes en taarten. Als patissier kan je werkzaam zijn in een banketbakkerij of ben je werkzaam in een exclusieve patisserie winkel. Een patissier is gespecialiseerd in het maken van allerlei soorten gebak en taarten, waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt. Een andere benaming voor gebak en taarten is wel ook banketproducten. Een patissier is dus geen standaard bakker, omdat een patissier bijzondere banketproducten maakt, die in veel gevallen een luxe uitstraling hebben. Enkele producten die een patissier vaak bakt en verkoopt zijn onder andere taarten, gebakjes en chocolade. Als patissier zal je dus werkzaam zijn als ambachtelijke banketbakker. Het beroep patissier of banketbakker is ook aan te merken als een bijzonder beroep, omdat het kunnen maken van lekker banket over het algemeen niet heel makkelijk is. Een patissier is meer dan alleen een banketbakker, omdat een patissier bijzondere producten maakt, die ook per seizoen van het jaar kunnen verschillen. Een patissier kan dus niet gezien worden als een gewone bakker, omdat een patissier bijzondere producten maakt. Dit is al helemaal het geval als een patissier werkzaam is binnen een exclusieve patisserie winkel. Binnen exclusieve patisserie winkels worden over het algemeen alleen bijzondere delicatessen gemaakt, die een luxe uitstraling hebben. Het woord patisserie is afkomstig uit het Frans en staat voor banketbakkerij.

Wat doet een patissier

Een patissier is dus een banketbakker die niet zomaar vergeleken kan worden met een gewone bakker. Zoals eerder aangegeven noemt men een patissier binnen Nederland al snel een banketbakker en komt de benaming patissier meer voor in België. Banket is de benaming voor fijner bereid gebak en wordt doorgaans maakt van duurdere ingrediënten waardoor het gebak als exclusief gezien kan worden en een luxe uitstraling heeft. Het grote verschil tussen een normale bakker en banketbakker is dat de banketbakker of patissier geen brood zal verkopen, maar zich richt op de luxeartikelen. Een patissier werkt ook vaak in opdracht zoals voor bruiloften en andere feesten. Ondanks dat een patissier ook chocolade kan maken kent de chocolade bakker ook een eigen benaming, namelijk chocolatier. Ambachtelijke banketbakkers, zoals een patissier moeten aangemerkt worden als ambachtsman. Het aanleren van een ambacht is alleen mogelijk door het opdoen van veel praktijkervaring naast de theoretische kennis. Zonder de juiste motivatie, inspiratie en doorzettingsvermogen is het eigenlijk niet mogelijk om een goede patissier te worden.

Wat is een patisserie?

Een patisserie is dus een bakkerij die gespecialiseerd is in de productie van zoete lekkernijen, zoals gebak, taarten, desserts en andere banketproducten. Binnen in een patisserie werken dus alleen ambachtelijke banketbakkers hun vaardigheden en creativiteit gebruiken om heerlijke en esthetisch aantrekkelijke zoetigheden te maken.

Werken als patissier

Het beroep patissier heeft een hoog aanzien binnen de banketbakkerswereld en wordt ook wel eens omschreven als "Top banketbakker" wat natuurlijk net zoiets is als een chef-kok in een keuken. Als patissier zijn er zelfs belangrijke wedstrijden waar je je als patissier voor kan aanmelden. Aan deze wedstrijden doen meestal heel veel patissiers mee uit verschillende landen. Als patissier is het erg belangrijk dat je beschikt over voldoende creativiteit naast de vakinhoudelijke kennis. Creativiteit is belangrijk, omdat een goede patissier steeds nieuwe producten moet bedenken, die ook een luxe uitstraling moeten hebben. Als patissier is het ook mogelijk dat je met ijs zal werken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bijzondere ijstaarten. In sommige gevallen noemt men een patissier ook wel eens een kunstenaar met eten, omdat een patissier zulke bijzondere voorwerpen maakt.

Een patissier maakt doorgaans:

  • Gebak
  • Taart
  • Koekjes
  • Marsepein
  • Chocolade
  • Cake

Film: wat doet een patissier:

Film: beroep patissier:

Opleidingen tot patissier

Om patissier te kunnen worden kan het beste een opleiding gevold worden in de richting brood- en banketbakker. De beroepsopleiding duurt over het algemeen twee tot vier jaar, afhankelijk van de vooropleiding. Tijdens de opleiding wordt geleerd zelfstandig te kunnen werken als brood- en banketbakker. Tijdens de opleiding is er dus veel aandacht voor het maken van brood, gebak en taarten, die met verschillende ingrediënten tot stand komen. Bovendien is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het hygiënisch werken, omdat dat natuurlijk erg belangrijk is als bakker. Naast het maken van brood, gebak en taarten leer je ook het moduleren en het afwerken daarvan. Er is ook een Nederlands Bakkerij Centrum waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een patissier werkzaam kan zijn

Als patissier werk je doorgaans voor exclusieve patissiers winkels of ben je werkzaam in een ambachtelijke banketbakkerij. Een patissier is niet werkzaam als gewone bakker en werkt dus niet in normale bakkerijen. Als patissier is het daarnaast mogelijk om werkzaam te zijn voor de betere en luxere restaurants en hotels. Vooral in het buitenland is het beroep patissier aan te merken als een populair beroep. Een patissier kan in het buitenland over het algemeen op een brede manier werkzaam zijn dan in Nederland. Een patissier is meestal niet werkzaam binnen de industrie. In dat geval spreken we eerder van een industrieel bakker.

Competenties patissier

De belangrijkste competentie van een patissier is de allround vakmanschap als banketbakker, omdat je anders niet zelfstandig werkzaam kan zijn als patissier. Daarnaast is creativiteit aan te merken als belangrijke competentie, omdat een patissier steeds bijzondere producten moet kunnen bedenken. In dat opzicht kan het ook belangrijk zijn dat een patissier gezien kan worden als trendwatcher. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat de werkdagen van een patissier over het algemeen heel vroeg beginnen. Omdat een patissier in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als verkoopmedewerker moet de patissier ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als een patissier te maken heeft met personeel kan ook motivatie en inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden als patissier zijn hygiëne, presteren, productkennis, kwaliteit, plannen, vernieuwing, presentatie en commercieel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als patissier

Zoals eerder aangegeven bestaan er binnen Nederland een stuk minder gespecialiseerde patisserie winkels dan in België en zal het verkrijgen van een baan als patissier daarom niet heel gemakkelijk zijn. Binnen Nederland zal je eerder werkzaam zijn in de ambachtelijke banketbakkerijen waar over het algemeen wel voldoende arbeidsplaatsen beschikbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden als patissier moeten gezien worden als het oprichten van je eigen patissier winkel. Er zijn voor dit beroep geen verdere doorgroeimogelijkheden. Wel kan je als patissier meedoen aan belangrijke wedstrijden zoals eerder aangeven die zeker kunnen helpen bij je carrière als patissier.

Arbeidsvoorwaarden en salaris patissier

Als patissier zal je doorgaans onder de cao bakkersbedrijf vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een patissier in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Patissier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Patissier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Patissier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Patissier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Patissier.

Mijnzzp.nl