Patissier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een patissier is een banketbakker die zich gespecialiseerd heeft in banket. Kenmerkend is dat de producten van een patissier over het algemeen veel suiker bevatten. Om deze reden noemt men een patissier soms ook wel suikerbakker. De naam patissier is oorspronkelijk afkomstig uit België. In België zijn er meer echte patissiers dan in Nederland. In Nederland kunnen aanstaande bakkers ook de richting banketbakker of patissier kiezen. Als patissier is het belangrijk dat je over voldoende creativiteit beschikt, zodat je steeds met nieuwe ontwerpen weet te komen voor je gebakjes en taarten. Als patissier kan je werkzaam zijn in een banketbakkerij of ben je werkzaam in een exclusieve patisserie winkel. Een patissier is gespecialiseerd in het maken van allerlei soorten gebak en taarten, waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt. Een andere benaming voor gebak en taarten is wel banketproducten. Een patissier is dus geen standaard bakker, omdat een patissier bijzondere banketproducten maakt, die in veel gevallen een luxe uitstraling hebben. Enkele producten die een patissier veelvuldig bakt en verkoopt zijn onder andere taarten, gebakjes en chocolade. Als patissier zal je dus werkzaam zijn als ambachtelijke banketbakker. Het beroep patissier of banketbakker is ook te merken als een bijzonder beroep, omdat het kunnen maken van lekker banket over het algemeen niet heel makkelijk is. Een patissier is meer dan alleen een banketbakker, omdat een pastissier bijzondere producten maakt, die ook per seizoen van het jaar kunnen verschillen. Een pastissier kan dus niet gezien worden als een reguliere bakker, omdat een patissier bijzondere producten maakt. Dit is al helemaal het geval als een patissier werkzaam is binnen een exclusieve patisserie winkel. Binnen exclusieve patisserie winkels worden over alleen bijzondere delicatessen gemaakt, die een luxe uitstraling hebben. Het woord patisserie is afkomstig uit het Frans en staat voor banketbakkerij.

Zoals eerder aangegeven noemt men een patissier binnen Nederland al snel een banketbakker en komt de benaming meer voor in België. Banket is de benaming voor fijner bereid gebak en wordt doorgaans maakt van duurdere ingrediënten waardoor het gebak als exclusief gezien kan worden en een luxe uitstraling heeft. Het grote verschil tussen een normale bakker en banketbakker is dat de banketbakker c.q. patissier geen brood zal verkopen maar zich richt op de luxe artikelen. Een patissier werkt ook vaak in opdracht zoals voor bruiloften en andere feesten. Ondanks dat een patissier ook chocolade kan maken kent de chocoladebakker ook een eigen benaming namelijk chocolatier.

Het beroep patissier heeft een hoog aanzien binnen de banketbakkerswereld en wordt ook wel eens omschreven als Top-banketbakker wat natuurlijk net zoiets is als een chef-kok in een keuken. Als patissier zijn er zelfs belangrijke wedstrijden waar je je als vakman of vakvrouw voor kan aanmelden. Aan deze wedstrijden doen meestal heel veel patissiers mee uit verschillende landen. Als patissier is het over het algemeen erg belangrijk dat je beschikt over voldoende creativiteit naast de vakinhoudelijke kennis. Creativiteit is belangrijk, omdat een goede patissier steeds nieuwe producten moet bedenken, die ook een luxe uitstraling moeten hebben. Als patissier is het ook mogelijk dat je met ijs zal werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van bijzondere ijstaarten. In sommige gevallen noemt men een patissier ook wel eens een kunstenaar met eten, omdat een patissier zulke bijzondere voorwerpen maakt.

Een patissier maakt doorgaans:

  • Gebak
  • Taart
  • Koekjes
  • Marsepein
  • Chocolade
  • Cake

Beroep patissier:

Opleidingen tot patissier

Om patissier te kunnen worden kan het beste een opleiding gevold worden in de richting brood- en banketbakker. De beroepsopleiding duurt over het algemeen twee tot vier jaar, afhankelijk van de vooropleiding. Tijdens de opleiding wordt geleerd zelfstandig te kunnen werken als brood- en banketbakker. Tijdens de opleiding is er dus veel aandacht voor het maken van brood, gebak en taarten, die met verschillende ingrediënten tot stand komen. Tevens is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het hygiënisch werken, omdat dat natuurlijk erg belangrijk is als bakker. Naast het maken van brood, gebak en taarten leer je ook het moduleren en het afwerken daarvan. Er is ook een Nederlands Bakkerij Centrum waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een patissier werkzaam kan zijn

Als patissier werk je doorgaans voor exclusieve patissiers winkels of ben je werkzaam in een ambachtelijke banketbakkerij. Een patissier is niet werkzaam als een reguliere bakker en werkt dus niet in normale bakkerijen. Als patissier is het daarnaast mogelijk om werkzaam te zijn voor de betere en luxere restaurants en hotels. Vooral in het buitenland is het beroep patissier aan te merken als een populair beroep. Een patissier kan in buitenland over het algemeen op een brede manier werkzaam zijn dan in Nederland.

Competenties patissier

De belangrijkste competentie van een patissier is de allround vakmanschap als banketbakker, omdat je anders niet zelfstandig werkzaam kan zijn als patissier. Daarnaast is creativiteit aan te merken als belangrijke competentie, omdat een patissier steeds bijzondere producten moet kunnen bedenken. In dat opzicht kan het ook belangrijk zijn dat een patissier gezien kan worden als trendwatcher. Een andere belangrijke competentie is doorzettingsvermogen, omdat de werkdagen van een patissier over het algemeen heel vroeg beginnen. Omdat een patissier in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als verkoopmedewerker moet de patissier ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Als een patissier te maken heeft met personeel kan ook motivatie en inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden als patissier zijn hygiëne, presteren, productkennis, kwaliteit, plannen, vernieuwing, presentatie en commercieel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als patissier

Zoals eerder aangegeven bestaan er binnen Nederland een stuk minder gespecialiseerde patissier-winkels dan in België en zal het verkrijgen van een baan als patissier daarom niet heel gemakkelijk zijn. Binnen Nederland zal je eerder werkzaam zijn in de ambachtelijke banketbakkerijen waar over het algemeen wel voldoende arbeidsplaatsen beschikbaar zijn. De doorgroeimogelijkheden als patissier moeten gezien worden als het oprichten van je eigen patissier-winkel. Er zijn voor dit beroep geen verdere doorgroeimogelijkheden. Wel kan je als patissier mee doen aan belangrijke wedstrijden zoals eerder aangeven die zeker kunnen helpen bij je carrière als patissier.

Arbeidsvoorwaarden en salaris patissier

Als patissier zal je doorgaans onder het cao bakkersbedrijf vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een patissier in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1700 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl