Industrieel bakker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een industrieel bakker heeft als taak om verschillende grondstoffen om te zetten tot brood en andere bakkersproducten. Daarbij komen diverse werkzaamheden kijken, zoals het bereiden van deeg net als het bedienen van ovens en het controleren van dat proces. Ook het uitvoeren van kwaliteitscontroles kan tot de taken van een industrieel bakker behoren. Het is een beroep binnen de food-productie, waarbij het gehele bakproces betrokken is. Bij het bereiden van deeg wordt er gewerkt volgens een vaststaand recept. Dat kan gaan om de deegbereiding voor het bakken van brood, maar ook om de voorbereiding voor bijvoorbeeld het bakken van zoetwaren. Tot de taken behoort het dan ook om voedingsmiddelen te kneden en te mengen. Per soort brood of zoetwaren of hartige bakproducten is het de taak van een industrieel bakker om de bakkerijmachine juist in te stellen. Verder is er sprake van ondersteuning tijdens het bakproces en uitvoeren van registraties. Het is onder meer afhankelijk van het type industrieel bakkerij of er nog specifieke werkzaamheden bij komen. Denk daarbij aan het inpakken van zoetwaren of andere bakkersproducten, maar ook aan de verantwoordelijkheid om de bakkerijmachines en werkomgeving schoon te maken. De functie van industrieel bakker is afhankelijk van het bedrijf fulltime overdag te vervullen of in ploegendiensten. Er zijn namelijk industriële bakkerijen, waarin het productieproces 24 uur per dag doorgaat. In dat geval werk je als industrieel bakker doorgaans in ploegendienst. Een andere benaming voor industrieel bakker is soms ook wel broodbakker. Er zijn echter meerdere industriële bakkerijen die een combinatie maken van brood en banketwaren. In dat geval is er dus sprake van een bredere benaming dan alleen broodbakker.

Wat doet een industrieel bakker

Een industrieel bakker is dus een bakker die werkzaam is binnen een grootschalige productieomgeving. In dat kader is er een vergelijking te maken met meerdere beroepen die in productiebedrijven werken. Denk daarbij maar aan een productiemedewerker die op grote schaal producten maakt of aan een operator of machineoperator die verantwoordelijk is voor de bediening van machines. Gelet op de taken ten aanzien van voedingsmiddelen die binnen een fabrieksomgeving worden geproduceerd, zijn er ook links te leggen met andere functies. Bijvoorbeeld met het beroep van levensmiddelentechnoloog of kwaliteitsinspecteur industrie om de kwaliteit van het voedingsproduct te beoordelen. Zo is er een ook relatie met de functie van medewerker smaakpanel die bijvoorbeeld eetproeven uitvoert waar ook brood van een industriële bakkerij onder kan vallen. Verder is er ook een link met de supermarktmanager te leggen. Het brood van industriële bakkerijen wordt bijvoorbeeld onder meer afgenomen door supermarkten.

Verschil ambachtelijke en industriële bakkerij

Een industriële bakker werkt in een bedrijf dat op grote schaal in de productie voorziet van brood en/of banketproducten. Een ambachtelijke bakker werkt doorgaans als zelfstandig ondernemer vanuit een bakkerij. In dat geval is er dan ook sprake van extra werkzaamheden, zoals naast het bakken van brood en banket de verkoop ervan in de winkel. De industriële bakkerijen zijn in opkomst gekomen nadat de supermarkten massaal brood en banketwaren in de schappen legden. Daarmee verdwenen een groot aantal ambachtelijke bakkers. In verhouding zijn er nog wel meer ambachtelijke bakkerijen dan industriële bakkerijen.

Taken als industrieel bakker:

  • Deeg kneden.
  • Deeg mengen.
  • Recept volgen.
  • Bakkerijmachine instellen.
  • Bakkerijmachine bedienen.
  • Kwaliteitscontrole uitvoeren.
  • Gegevens registreren.
  • Producten inpakken.

Film: hoe wordt brood gemaakt:

Opleidingen tot industrieel bakker

Het is niet altijd nodig om als industrieel bakker een specifieke opleiding gevolgd te hebben. Indien dat wel een vereiste is dan biedt de mbo-opleiding allround brood- en banketbakker uitkomst. In andere gevallen vindt er doorgaans een interne opleiding en inwerkperiode plaats. Het kan wel zijn dat er bijvoorbeeld een eis geldt voor een werk- en denkniveau, zoals een mbo-niveau. Dat verschilt echter per industriële bakkerij. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een industrieel bakker werkzaam kan zijn

Een industriële bakker werkt in een industriële bakkerij en dus bij een fabrikant die brood en/of banket produceert. In de grote industriële bakkerijen waar de machines 24 uur per dag draaien, werkt een industriële bakker doorgaans in ploegendienst. Er zijn echter ook bedrijven waar alleen dagdiensten zijn. Het is ook mogelijk om bij een industriële bakkerij te werken die verbonden is aan een winkel. Er is dan sprake van een eigen bakkerij waar op grote schaal brood en banket gemaakt wordt en in de eigen winkelketen wordt verkocht. Denk daarbij aan allerlei soorten broden, van witbrood tot krentenbollen en van kadetjes tot suikerbrood.

Competenties industrieel bakker

Het is als industrieel bakker in elk geval belangrijk om heel nauwkeurig te werken. Het recept voor het bakken van onder meer brood dient namelijk nauwgezet opgevolgd te worden. Het is verder van belang om kennis te hebben hygiënische wet- en regelgeving omdat je met voedingsmiddelen werkt. Daarnaast is het belangrijk om goed tegen werkdruk bestand te zijn, omdat je werkzaamheden verricht als onderdeel van een vastomlijnd productieproces. Ook oog hebben voor kwaliteit is van belang in het kader van het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Er werken doorgaans meerdere industriële bakkers op een productieafdeling, zodat je ook goed moet kunnen samenwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als industrieel bakker

Brood is een product dat deel uitmaakt van het dagelijkse voedingspatroon van veel mensen. Dat zal niet snel veranderen, zodat er niet alleen nu, maar ook in de toekomst nog genoeg werk beschikbaar voor een industrieel bakker. Een van de opties om door te groeien binnen de productieomgeving van een industriële bakkerij is de functie van shiftleader.

Arbeidsvoorwaarden en salaris industrieel bakker

Het salaris van een industrieel bakker ligt tussen de 2.300 euro en 2.800 euro bruto. Indien je werkzaam bent in ploegendiensten dan krijg je daarvoor een toeslag. Bijvoorbeeld als je avonddiensten draait of ook in het weekend en in de nacht moet werken. De toeslag op het werken van onregelmatige uren kan wel tot 100% oplopen. Bij het werken op feestdagen geldt ook een toeslag. Het minimale salaris maakt onderdeel uit van de Cao Bakkersbedrijf en behoort tot de primaire arbeidsvoorwaarden. Er kunnen ook secundaire arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn. Het is mogelijk dat deze variëren per bedrijf, waarbij je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor een kortingspercentage bij de aankoop van producten.

Eigen bedrijf starten als Industrieel bakker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Industrieel bakker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Industrieel bakker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Industrieel bakker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Industrieel bakker.

Mijnzzp.nl