Middenstander

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een middenstander is een detailhandelaar die rechtstreeks aan consumenten verkoopt. Welke producten een middenstander verkoopt kan verschillen per middenstander, omdat er veel verschillende soorten winkels en middenstanders zijn. Het beroep middenstander is ontstaan in het verleden, toen er nog een zogenaamd middenstandsdiploma vereist was als je verkopen onder de vestigingswet vielen. Het bezitten van een middenstandsdiploma was verplicht voor bedrijven die onder de vestigingswet vielen. Tegenwoordig kennen wij de vestigingswet niet meer en heeft de benaming middenstander een andere lading gekregen. Tegenwoordig is een middenstander gewoon een winkelier of detailhandelaar in het algemeen. Men spreekt tegenwoordig ook wel over de middenstand als het bijvoorbeeld gaat om lokale ondernemers van een winkelcentrum. De term middenstander is dus nog het zelfde als vroeger maar minder strikt, omdat er geen verplichte middenstandsdiploma's meer behaald hoeven worden om een winkel te starten. Andere woorden voor een middenstander waren in het verleden kleinhandelaar en detaillist. Met de term middenstander heeft men het over het algemeen vaak over meerdere ondernemers gecentreerd in een bepaald winkelgebied. Wel is het zo dat een middenstander doorgaans een winkelier is met één of twéé winkels, en dus niet de grote bekende winkelketens met landelijke dekking.

Kleine middenstander

Tegenwoordig horen we de term kleine middenstander of middenstander minder vaak als we het over een reguliere winkeleigenaar hebben. We horen de term nog wel vaak als de lokale middenstand in zijn geheel benoemd wordt, bijvoorbeeld als er nieuws is over de middenstand die alle winkeliers aangaan. De lokale middenstand is tegenwoordig veelal verenigd met een voorzitter, zodat de lokale middenstand een woordvoerder heeft die voor alle winkeliers spreekt. De lokale middenstand is verenigd om zich sterk te maken voor hun belangen, zoals wanneer het gaat om de winkeltijden en de algemene veiligheid in en rond een winkelcentrum. De grote winkelketens hebben doorgaans geen eigen bevoegdheden als het om belangrijke zaken gaat, zoals winkeltijden en andere specifieke zaken. Zij vallen dan ook meestal niet onder de lokale middenstand.

Verenigen middenstanders

Veel middenstanders verenigen zich met andere middenstanders om hun belangen te waarborgen. Door de grote winkelketens of landelijke winkelketens kunnen de belangen van de lokale middenstand nogal eens in het geding komen, zoals wanneer het gaat om de zogenaamde koopzondagen. Voor de grote winkels is het geen probleem om op zondag open te gaan, omdat ze voldoende personeel hebben om te kunnen wisselen van diensten, zodat een werknemer niet iedere zondag hoeft te werken. Voor de lokale middenstand is dit doorgaans wel een probleem, omdat het meestal om winkels gaat waar alleen de eigenaar werkzaam is en deze dus wel iedere zondag zal moeten werken. Het verenigen als middenstanders heeft natuurlijk ook andere voordelen, zoals het gezamenlijk kunnen organiseren van activiteiten die extra bezoekers kunnen aantrekken, of het gezamenlijk overleggen met de gemeente over mogelijke verbeterpunten die iedereen aangaan als middenstander.

MBO Detailhandel:

Opleidingen tot middenstander

Zoals eerder beschreven bestaat er geen specifieke opleiding meer tot middenstander. Strikt genomen hoef je ook geen opleiding te volgen om als middenstander te kunnen werken. Het oude middenstandsdiploma, zoals dat in het verleden bestond, bestaat al lang niet meer en iedereen kan een winkel starten. Wel is het natuurlijk aan te raden om één of meerdere opleidingen te volgen voordat je een winkel gaat starten, zodat je overlevingskansen als ondernemer groter zijn. Een geschikte opleiding kan bijvoorbeeld zijn de Mbo-opleiding verkoopspecialist of de Hbo-opleiding bedrijfskunde. Daarnaast zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden te volgen bij externe opleidingsinstituten, zoals de Hbo-opleiding Small business and Retail management. Zie voor meer informatie ook de beroepen filiaalmanager, verkoopmedewerker en verkoopspecialist. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een middenstander werkzaam kan zijn

Als middenstander werk je natuurlijk als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. Als middenstander kan je eigenaar zijn van uiteenlopende soorten winkels. Maar ook een marktkoopman is een middenstander. Het beroep is dus zeer divers en kan in meerdere branches voorkomen en is verder niet te definiëren.

Competenties middenstander

Omdat je als middenstander werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is je belangrijkste competentie eigenlijk dat je over een commerciële instelling beschikt, omdat het daar natuurlijk allemaal om zal draaien. Naast het commercieel zijn moet je natuurlijk ook over goede communicatieve vaardigheden beschikken en een goede neus voor handel en verkoop bezitten. Vooral je verkooptechnieken en adviserende rol als middenstander zijn erg belangrijk. Als laatste is het natuurlijk belangrijk dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt binnen je branche. Ook boekhoudkennis is natuurlijk belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als middenstander

Als middenstander kan je natuurlijk niet spreken over een zogenaamd arbeidsmarktperspectief maar spreek je eerder over kansen en mogelijkheden. Wel is het helaas zo dat er veel middenstanders starten met een winkel en er al snel weer mee moeten ophouden. Voor veel mensen is een eigen winkel beginnen een droom die helaas ook vaak weer snel zal stoppen. Het ondernemen als middenstander is niet zo eenvoudig als sommige mensen denken. Het starten van je eigen winkel moet doordacht en op de juiste manier gedaan worden en houdt meer in dan het huren van een winkelpand en deze vullen. De concurrentie binnen de middenstand is doorgaans groot en niet te ontkennen als toekomstig winkeleigenaar. Het opstellen van een bedrijfsplan met gedegen onderzoek is dan ook een must voor toekomstige middenstanders. Ook is het belangrijk om het gemaakte bedrijfsplan te laten toetsen door een financierder of een ander soort bedrijfsspecialist. De doorgroeimogelijkheden als middenstander zijn natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen succes als ondernemer en kunnen feitelijk grenzeloos zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris middenstander

Er zijn voor het beroep middenstander geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat je als zelfstandig ondernemer deze zelf zal bepalen. Wie als middenstander wil gaan ondernemen moet zich wel beseffen dat er doorgaans veel gewerkt zal moeten worden. Ook buiten de winkeltijden zal je druk zijn met de inkoop en administratie als ondernemer. Het salaris als middenstander is niet aan te geven, omdat dit geheel van je verkopen en kosten zal afhangen.

Mijnzzp.nl