Middenstander

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep middenstander
Winkel openen als middenstander
Wie is allemaal middenstander
Ondernemer Retail:
Opleidingen tot middenstander
Bedrijven waar een middenstander werkzaam kan zijn
Competenties middenstander
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als middenstander
Arbeidsvoorwaarden en salaris middenstander
Eigen bedrijf starten als Middenstander
Boekhoudprogramma vergelijken Middenstander

Beroep middenstander

Een middenstander is een detailhandelaar die rechtstreeks aan consumenten verkoopt. Welke producten een middenstander verkoopt kan verschillen per middenstander, omdat er veel verschillende middenstanders zijn. Daarnaast hoeft een middenstander niet over een winkel te beschikken, omdat marktkooplieden ook middenstander zijn. Marktkooplieden zijn werkzaam binnen de ambulante handel, wat toebehoort tot de middenstand. In alle gevallen is een middenstander een ondernemer binnen de detailhandel, die rechtstreeks verkoopt aan consumenten. De term middenstander is in het verleden ontstaan, toen er nog een middenstandsdiploma vereist was als de werkzaamheden onder de vestigingswet vielen. Tegenwoordig bestaat de vestigingswet niet meer en kan iedereen een eigen winkel starten. Over het algemeen zijn het vooral de kleinere winkeliers die de term middenstander gebruiken, en niet de landelijke ketens. In de kern kunnen wel alle detailhandelaren aangemerkt worden als middenstander. Omdat middenstanders vaak kleine retailers zijn die allemaal dezelfde belangen hebben, verenigen middenstanders zich steeds vaker. In dat geval is er meestal sprake van een voorzitter, die samen met de andere middenstanders opkomt voor de lokale belangen van de middenstand. Denk hierbij aan het waken over de kwaliteit van een winkelcentrum, de algemene veiligheid, het gezamenlijk organiseren van activiteiten en aan het hanteren van de winkeltijden. Veel middenstanders verenigen zich dus met andere middenstanders om hun belangen te waarborgen. Door de grote winkelketens kunnen de belangen van de lokale middenstand nogal eens in het geding komen, zoals als het gaat om de koopzondagen. Voor de grote winkelketens is het geen probleem om op zondag open te gaan, omdat ze over voldoende personeel beschikken. Voor de lokale middenstand is dit meestal wel een probleem, omdat het meestal om middenstanders gaat waar, maar enkele medewerkers werkzaam zijn.

Winkel openen als middenstander

Een middenstander is dus een ondernemer die werkzaam is binnen de detailhandel. Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een middenstander over een eigen winkel hoeft te beschikken om aangemerkt te worden als middenstander. Alle detailhandelaren die rechtstreeks verkopen aan consumenten, moeten aangemerkt worden als middenstander. Dit heeft dus ook betrekking op marktkooplieden, omdat marktkooplieden rechtstreeks verkopen aan consumenten. Vanzelfsprekend moet de term middenstander vrij algemeen gezien worden, omdat er verschillende middenstanders zijn. Denk aan kledingwinkels, woonwinkels, supermarkten, drogisterijen en aan speciaalzaken. Als we spreken van een landelijke winkelketen is er meestal sprake van een filiaalmanager en niet van een middenstander. Een filiaalmanager is een werknemer en geen ondernemer. Dit is een belangrijk verschil met middenstanders. Daarnaast beschikken de meeste filiaalmanagers niet over de bevoegdheid om zelfstandig belangrijke beslissingen te nemen, omdat filiaalmanagers zich moeten houden aan de richtlijnen van de organisatie. Dit is ook meteen de belangrijkste reden dat filiaalmanagers vaak geen onderdeel uitmaken van de lokale ondernemingsvereniging.

Wie is allemaal middenstander

Alle detailhandelaren die rechtstreeks verkopen aan consumenten kunnen aangemerkt worden als middenstander. Ook webshophouders die verkopen aan consumenten kunnen dus aangemerkt worden als middenstander. Dit is eigenlijk meteen de belangrijkste reden dat de term middenstander steeds meer achterhaald is. De klassieke middenstander is werkzaam binnen een dorpskern of winkelcentrum en niet alleen actief op het internet. Middenstanders vormen in alle gevallen de laatste schakel binnen de handel, die verkopen aan consumenten. Dit is een groot verschil met de groothandel, omdat groothandelaren alleen verkopen aan andere ondernemers. Ook de term groothandelaar is steeds vaker aan het verwateren, omdat sommige groothandelaren ook verkopen aan particulieren. Groothandelsbedrijven, die verkopen aan particulieren ondermijnen de klassieke middenstanders.

Ondernemer Retail:

Opleidingen tot middenstander

Zoals eerder beschreven bestaat er geen specifieke opleiding meer tot middenstander. Strikt genomen hoef je ook geen opleiding te volgen om als middenstander te kunnen werken. Het oude middenstandsdiploma, zoals dat in het verleden bestond, bestaat al lang niet meer en iedereen kan een winkel starten. Wel is het natuurlijk aan te raden om één of meerdere opleidingen te volgen voordat je een winkel gaat starten, zodat je overlevingskansen als ondernemer groter zijn. Een geschikte opleiding kan bijvoorbeeld zijn de Mbo-opleiding verkoopspecialist of de hbo-opleiding bedrijfskunde. Daarnaast zijn er voldoende opleidingsmogelijkheden te volgen bij externe opleidingsinstituten, zoals de hbo-opleiding Small business and Retail management. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een middenstander werkzaam kan zijn

Een middenstander is niet werkzaam voor bedrijven, omdat middenstanders werkzaam zijn als ondernemer. Ook franchisenemers, die zich richten op de detailhandel, moeten aangemerkt worden als middenstander. In alle andere gevallen is er geen sprake van middenstander. Een filiaalmanager van een grote bouwmarkt of een bedrijfsleider van een garagebedrijf kunnen dus niet aangemerkt worden als middenstander. Een zelfstandig werkende garagehouder kan wel aangemerkt worden als middenstander als de garagehouder zich richt op consumenten.

Competenties middenstander

De belangrijkste competentie van een middenstander is dat je beschikt over een commerciële instelling. Daarnaast moet een middenstander beschikken over leidinggevende capaciteiten, omdat je meestal te maken hebt met verschillende verkoopmedewerkers. Ook communicatie is een belangrijke competentie, omdat je te maken hebt met klanten. Vanzelfsprekend zal een middenstander ook over algemene ondernemersvaardigheden moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn innovatie, motivatie, doorzettingsvermogen, passie, vakkennis, lef, risico, waakzaamheid en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als middenstander

Het arbeidsmarktperspectief van een middenstander is niet van toepassing, omdat een middenstander werkzaam is als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door te ondernemen. In algemene zin is het starten van een eigen winkel niet makkelijk, omdat er meestal grote investeringen nodig zijn. Daarnaast is het zo dat redelijk veel middenstanders het niet volhouden door de concurrentie. In alle gevallen is het belangrijk om je goed te laten adviseren. De doorgroeimogelijkheden van een middenstander moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle winkel.

Arbeidsvoorwaarden en salaris middenstander

Er zijn voor het beroep middenstander geen arbeidsvoorwaarden van toepassing, omdat je als zelfstandig ondernemer deze zelf zal bepalen. Wie als middenstander wil gaan ondernemen moet zich wel beseffen dat er doorgaans veel gewerkt zal moeten worden. Ook buiten de winkeltijden zal je druk zijn met de inkoop en administratie als ondernemer. Het salaris als middenstander is niet aan te geven, omdat dit geheel van je verkopen en kosten zal afhangen.

Eigen bedrijf starten als Middenstander

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Middenstander, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Middenstander

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Middenstander bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Middenstander.

Mijnzzp.nl