Retaildeskundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een retaildeskundige is een allround specialist binnen de retail. Retail is de verzamelnaam voor bedrijven binnen verschillende branches die goederen en diensten verkopen en leveren aan consumenten. Strikt gezien is retail en detailhandel niet hetzelfde, ondanks dat veel mensen dit als het zelfde zien. Detailhandel bestaat alleen uit het leveren of verkopen van goederen en niet uit het leveren of verkopen van diensten. Strikt gezien behoort een restaurant dan ook niet tot de detailhandel, omdat een restaurant niet tastbare producten verkoopt, zoals het verzorgen van eten en drank. Een restauranthouder verkoopt een dienst en geen producten, omdat de producten niet tastbaar zijn. Ook een bankmedewerker verkoopt diensten en behoort dus niet tot de detailhandel. Er bestaat dus een belangrijk verschil tussen de retail en detailhandel. Een retaildeskundige is een specialist op het gebied van retail en detailhandel, die samen procenten en diensten bevatten. Een andere benaming voor retail is ook wel wederverkoop. Een retaildeskundige is dus op een brede manier gespecialiseerd in de detailhandel. Als retaildeskundige kan je werkzaam zijn voor een winkelketen of geef je bijvoorbeeld als consultant adviezen aan verschillende detailhandelsbedrijven. Om jezelf retaildeskundige te kunnen noemen is het wel belangrijk dat je over veel kennis en ervaring beschikt van de detailhandel.

Over het algemeen is een retaildeskundige een hoogopgeleid persoon die over een brede kennis en ervaring beschikt binnen de retail en detailhandel. Welke taken een retaildeskundige precies heeft kan per organisatie en bedrijf verschillen. Over het algemeen zullen dit managementtaken zijn, zoals het aansturen van verkoopmedewerkers, filiaalmanagers of regiomanagers. Daarnaast kan een retaildeskundige verantwoordelijk zijn voor het inkoopbeleid of voert hij of zij marktonderzoeken uit. Ook het zoeken naar nieuwe locaties en het onderhandelen over nieuwe en bestaande huurcontracten kan tot het takenpakket van een retaildeskundige behoren. Een retaildeskundige kan dus verschillende taken uitvoeren.

Iemand kan zich alleen retaildeskundige noemen wanneer hij of zij over veel ervaring en kennis beschikt, die verder gaat dan het alleen kunnen verkopen van producten of diensten aan consumenten. Als retaildeskundige is het bijvoorbeeld ook belangrijk om verstand te hebben van de vastgoedmarkt en huurprijzen en behoor je alle spelers binnen de markt te kennen, zoals mogelijke leveranciers en concurrenten. Als retaildeskundige is het ook belangrijk om met cijfers te kunnen werken, zodat je positieve of negatieve signalen binnen de markt snel oppikt, zoals bijvoorbeeld een verandering in het consumentengedrag. Denk bijvoorbeeld aan consumenten die voor bepaalde producten liever niet meer naar de winkel gaan en deze wellicht liever thuis laten bezorgen. De opkomst van webshops heeft binnen de retailsector een grote invloed, zoals een groeiende leegstand van winkelcentra en wellicht dalende huurprijzen afhankelijk van de locatie.

Ook landelijke of lokale regels die veranderen kunnen van invloed kunnen zijn op de retailsector en zijn een belangrijk aandachtspunt voor een retaildeskundige. Het veranderen van een bestemmingsplan of het veranderen van de winkeltijden mogen niet onopgemerkt voorbijgaan aan een retaildeskundige. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld steeds meer gemeentes die detailhandel toestaan op industrieterreinen, waardoor lokale winkelgebieden minder interessant kunnen zijn voor ondernemers. De huurprijzen op industrieterreinen zijn over het algemeen stukken lager dan voor reguliere winkelgebieden. Ook is het parkeren op industrieterreinen meestal gratis. Tegen deze nieuwe vorm van detailhandel op industrieterreinen komt steeds meer weerstand van andere ondernemers, omdat zij dit als oneerlijke concurrentie ervaren.

Waarom is de Apple Store zo populair:

Veranderende winkelstraat:

Opleidingen tot retaildeskundige

Er bestaan geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep retaildeskundige. Over het algemeen kunnen we stellen dat een retaildeskundige minimaal een Hbo-opleiding genoten heeft, zoals de Hbo-opleiding Commerciële Economie, de Hbo-opleiding Bedrijfseconomie, de Hbo-opleiding Bedrijfskunde MER of bijvoorbeeld de Hbo-opleiding Marketing Management. Welke opleiding het beste past is persoonlijk en kan per persoon en branche verschillen. Zie voor meer informatie ook de website van Detailhandel Nederland en de website RetailDetail waar meer informatie te vinden is. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een retaildeskundige werkzaam kan zijn

Een retaildeskundige kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn in verschillende branches. Daarnaast zijn er relatief gezien veel retaildeskundige werkzaam als freelancer. Waar een retaildeskundige precies werkt is verder niet zomaar aan te geven, omdat de retailsector en detailhandelssector zeer breed en groot te noemen zijn.

Competenties retaildeskundige

De belangrijkste competentie als retaildeskundige is je algemene kennis en ervaring van de retailsector en alle bijkomende relevante werkzaamheden, zoals vastgoedkennis en regelgeving. Daarnaast is het belangrijk dat je een netwerker bent en bezit over goede communicatieve vaardigheden. Ook het bezitten van een commercieel inzicht mag niet ontbreken als retaildeskundige. Andere belangrijke woorden zijn inzicht, overtuigingskracht, management en daadkracht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als retaildeskundige

Het arbeidsmarktperspectief als retaildeskundige is over het algemeen beperkt te noemen, ondanks dat de retailsector groot te noemen is. Voor het beroep retaildeskundige zijn over het algemeen niet heel veel vacatures te vinden. De meeste retaildeskundige zijn wel bekend binnen de retailsector en zullen eerder werk of opdrachten verkrijgen door hun algemene bekendheid of specifieke kennis.

Arbeidsvoorwaarden en salaris retaildeskundige

Er zijn geen voorbeelden te geven van specifieke arbeidsvoorwaarden, omdat je als retaildeskundige voor uiteenlopende soorten bedrijven en organisaties in verschillende branches werkzaam kan zijn. Wat een retaildeskundige precies zal verdienen is ook niet zomaar aan te geven, omdat het beroep daar te algemeen voor is. Wel kunnen we stellen dat een retaildeskundige over het algemeen tot de hogere salarisschalen zal behoren.

Mijnzzp.nl