Muzikant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep muzikant
Wat doet een muzikant
Wat zijn strijkinstrumenten
Wat zijn slaginstrumenten
Wat zijn tokkelinstrumenten
Wat zijn toetsinstrumenten
Wat zijn blaasinstrumenten
Film: beroepenfilm muzikant
Opleidingen tot muzikant
Bedrijven waar een muzikant werkzaam kan zijn
Competenties muzikant
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muzikant
Arbeidsvoorwaarden en salaris muzikant
Eigen bedrijf starten als Muzikant
Boekhoudprogramma vergelijken Muzikant

Beroep muzikant

Een muzikant is iemand die hobbymatig of beroepsmatig muziek maakt. In veel gevallen zal een muzikant een muziekinstrument gebruiken om muziek te maken. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat muzikanten ook met hun stem muziek kunnen maken door te zingen. Als muzikant kan je verschillende soorten muziekinstrumenten bespelen, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en de specifieke opleiding als muzikant. Het is niet ongebruikelijk dat muzikanten meerdere muziekinstrumenten kunnen bespelen. Het beroep muzikant kan ook voorkomen als het beroep musicus, echter is een musicus in veel gevallen een beroepsmuzikant binnen een professioneel orkest. Daarnaast speelt een musicus over het algemeen alleen klassieke muziek en geen andere soorten van muziek. De term muzikant is dan ook een algemene term voor muzikanten die muziek maken. Het is dus niet zo dat een muzikant een beroepsmuzikant hoeft te zijn. Het is juist zo dat dat de meeste muzikanten hobbymatig actief zijn, omdat het verkrijgen van een betaalde baan als muzikant over het algemeen niet makkelijk is. De benaming muzikant is breed en kan betrekking hebben op uiteenlopende soorten van muzikanten. Denk bijvoorbeeld aan pianospelers, gitaarspelers, trombonisten, deejays, zangers en aan drummers. Dit zijn allemaal verschillende muzikanten die alleen kunnen spelen, of die juist in een harmonie, orkest of band kunnen spelen. Ook een combinatie is mogelijk, omdat muzikanten op verschillende manieren muziek kunnen maken. Hoe een muzikant precies muziek maakt, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur als muzikant. Binnen een orkest maak je als muzikant bijvoorbeeld onderdeel uit van een groter geheel onder begeleiding van een dirigent. Als solo muzikant of als muzikant in een band zal je zelf bepalen welke muziek je precies maakt.

Wat doet een muzikant

Een muzikant is dus iemand die op verschillende manieren muziek kan maken. Muzikanten kunnen onderscheiden worden in instrumentalisten en vocalisten. Vocalisten zijn zangers en instrumentalisten zijn bijvoorbeeld strijkers, toetsenisten en blazers. Daarnaast kunnen muzikanten onderverdeeld worden binnen verschillende vormen van muziek, zoals popmuziek, lichte muziek en klassieke muziek. Ook deejays en dirigenten moeten aangemerkt worden als muzikant, ondanks dat een deejay en dirigent over het algemeen zelf geen muziekinstrument bespelen en/of zingen. Ook componisten moeten aangemerkt worden als muzikant. Een componist is verantwoordelijk voor het bedenken, creëren en uitwerken van nieuwe muziek. Als muzikanten binnen een muziekband spelen kunnen er afhankelijk van de soort muziekband ook andere benamingen van toepassing zijn, bijvoorbeeld de benaming jazzmuzikant. Als een vocalist specifieke muziek maakt kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een volkszanger. Daarnaast kunnen zangers vaak aangemerkt worden als songwriter. In dat geval is een zanger verantwoordelijk voor het bedenken en uitwerken van eigen nieuwe muziek. In sommige gevallen is ook de algemene term artiest van toepassing op muzikanten. Dit betreft vaak bekende muzikanten en/of zangers, die een beroepscarrière hebben opgebouwd als artiest. Het beroep muzikant moet dus vrij breed gezien worden, omdat muzikanten op veel verschillende manieren actief kunnen zijn.

Wat zijn strijkinstrumenten

Strijkinstrumenten worden bespeeld door middel van een strijkstok. Deze strijkstok wordt bij de meeste instrumenten met een bepaalde snelheid bewogen over de snaren van het muziekinstrument. Door deze bewegingen worden de snaren in trilling gebracht, wat de klank veroorzaakt. Door het verplaatsen van de vingers krijgt men andere toonhoogtes. De meest bekende strijkinstrumenten zijn de viool, altviool, cello en de contrabas. Strijkinstrumenten worden op verschillende manieren toegepast binnen de muziek. In veel gevallen betreft dit wel de klassieke muziek. Strijkinstrumenten zijn een belangrijk onderdeel van orkesten.

Wat zijn slaginstrumenten

Een slaginstrument is een muziekinstrument wat door middel van een slag bespeeld wordt. Veel van dit soort instrumenten wordt bespeeld met stokken. Er zijn echter ook slaginstrumenten die alleen met de hand bespeeld worden. De slaginstrumenten zijn onder te verdelen in twee groepen, namelijk de idiofoon en de membranofoon groep. Een van de bekendste slaginstrumenten is het drumstel. Een drumstel bestaat uit een stel trommels en bekkens. De vellen van de diverse trommels zijn zo afgesteld dat de klanken van de trommels op elkaar aansluiten. De drummer bespeelt de drums met drumstokken of kwasten. De drumstokken geven een hard geluid en de kwasten een minder hard geluid.

Wat zijn tokkelinstrumenten

Tokkelinstrumenten zijn muziekinstrumenten die met de hand of met een plectrum bespeeld worden. Hier vallen onder andere de volgende instrumenten onder: gitaar, harp, mandoline, mondharp, ukelele en de luit. Een plectrum is een stuk plastic dat tussen de duim en wijsvinger wordt vastgehouden en gebruikt wordt om de snaren mee aan te slaan. De meeste bekende vorm van tokkelinstrumenten is de gitaar. Gitaren zijn binnen veel muziek samenstellingen een onmisbaar muziekinstrument. Denk bijvoorbeeld aan de bekende popgroepen, die in veel gevallen geen muziek kunnen maken zonder goede gitaristen. Gitaristen kunnen ook de meest bijzondere solo-voorstellingen geven, die zeer indrukwekkend kunnen zijn.

Wat zijn toetsinstrumenten

Toetsinstrumenten worden bespeeld door middel van een klavier zoals een piano, synthesizer of vleugel. Een klavier bestaat doorgaans uit zeven witte en vijf zwarte toetsen per octaaf. Een klavier of manuaal is dus het toetsenbord van een muziekinstrument. Er zijn oudere toetsenborden die omgekeerd werken, zoals bij orgels en klavecimbels. Voor het bespelen maakt dit niet uit, alleen zijn de kleuren omgedraaid. Een andere benaming voor muzikanten die een toetsinstrument bespelen kan ook zijn toetsenist. Goede toetsenisten kunnen de meest mooie solo-voorstellingen geven, waardoor ook bepaalde emoties opgeroepen kunnen worden. Denk hierbij vooral aan mooie klassieke competenties, die met veel gevoelens ten gehore gebracht kunnen worden door een toetsenist.

Wat zijn blaasinstrumenten

Bij een blaasinstrument wordt geluid voortgebracht door lucht te blazen in het muziekinstrument. Er bestaan twee soorten blaasinstrumenten, namelijk blaasinstrumenten die van hout zijn gemaakt zijn en blaasinstrumenten die van koper gemaakt zijn. Bij sommige instrumenten, vaak de houten, wordt de toon voortgebracht door middel van enkel of dubbelriet. Bij koperen instrumenten wordt de toon voortgebracht door middel van trillende lippen om het mondstuk. Om op een goede manier een blaasinstrument te kunnen bespelen is het op de juiste manier aanblazen heel belangrijk, anders komt er niet de juiste toon en klank uit het muziekinstrument. Een andere benaming voor muzikanten die een blaasinstrument bespelen kan ook zijn hout- en koperblazers. Hout- en koperblazers kunnen weer zijn een fluitist en bijvoorbeeld een trombonist.

Film: beroepenfilm muzikant

Opleidingen tot muzikant

Om muzikant te worden zijn er veel opleidingsmogelijkheden waarruit je kan kiezen. De meeste muzikanten leren al op jonge leeftijd een bepaald instrument te bespelen door zich aan te sluiten bij een fanfare. Als de muzikanten uitgeleerd zijn bij het jeugdorkest kan de volgende stap gemaakt worden naar het conservatorium om zo verder te komen als muzikant. Er zijn opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus als muzikant, zoals de Mbo-opleiding artiest muziek en de hbo-opleiding muziek. De beroepsopleidingen als muzikant, zoals het conservatorium, zijn zeker geen makkelijke opleidingen en zullen veel doorzettingsvermogen vragen van de muzikant. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een muzikant werkzaam kan zijn

Over het algemeen moeten muzikanten aangemerkt worden als ondernemer of als amateurmuzikant. Veruit de meeste muzikanten zijn niet beroepsmatig actief als muzikant. Muzikanten die wel beroepsmatig actief zijn kunnen bijvoorbeeld aangemerkt worden als artiest of als muziekleraar. Als muzikanten beroepsmatig actief zijn als muzikant is vaak de term musicus van toepassing. In dat geval maakt een musicus onderdeel uit van een beroepsorkest dat onder muzikale leiding staan van een dirigent of kapelmeester. Dit laat onverlet dat ook amateurmuzikanten regelmatig kunnen optreden tegen een bepaalde vergoeding. Redelijk veel muzikanten maken gebruik van een artiestenbemiddelaar of een impresariaat, die boekingen kunnen regelen voor verschillende muzikanten en artiesten.

Competenties muzikant

Als muzikant is het belangrijk dat je over veel doorzettingsvermogen beschikt, omdat het muzikantenleven soms niet makkelijk is. Daarnaast moet je over voldoende vakinhoudelijke kennis en vaardigheden beschikken als muzikant. Ook het blijven repeteren om steeds maar beter te worden is iets waar je als muzikant niet onderuit zal komen. Daarnaast is creativiteit erg belangrijk als muzikant, evenals het kunnen samenwerken met collega-muzikanten. In dat opzicht moet een muzikant beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Ook inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als muzikant. Algemeen belangrijke woorden zijn plezier, passie, zelfkennis, zelfstandigheid, zelfstudie, plannen, organiseren, aanpassingsvermogen en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als muzikant

Het arbeidsmarktperspectief van een muzikant is eigenlijk niet echt van toepassing, omdat de meeste muzikanten niet beroepsmatig actief zijn. Eigenlijk zal een muzikant in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het opbouwen van een goede naam. Het is daarom zo belangrijk om voldoende te netwerken als muzikant en eventueel mee te doen aan talentenshows, zodat je onder de aandacht komt van de juiste producent. De doorgroeimogelijkheden van een muzikant moeten gezien worden in het opbouwen van een professionele carrière als muzikant. Denk bijvoorbeeld aan een muzikant die toegelaten wordt tot een beroepsorkest. In dat geval kan de muzikant aangemerkt worden als musicus. Het worden van beroepsmusicus is niet makkelijk, omdat de concurrentie zeer groot te noemen is. Daarnaast moet een musicus over bijzondere vaardigheden en competenties beschikken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris muzikant

Er zijn geen arbeidsvoorwaarden weer te geven als muzikant, omdat de meeste muzikanten hobbymatig werken en voor de beroepsmuzikanten de arbeidsvoorwaarden te verschillend zullen zijn per werkgever. Ook is het geven van een salarisindicatie als muzikant lastig. Wel is het zo dat er maar weinig muzikanten zullen zijn die rond kunnen komen uit het maken van muziek. Voor de enkele muzikanten die het wel lukt om door te breken zijn de inkomsten vaak hoog.

Eigen bedrijf starten als Muzikant

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Muzikant, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Muzikant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Muzikant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Muzikant.

Mijnzzp.nl