Jazzmuzikant

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een jazzmuzikant is een muzikant die jazzmuziek maakt. Dit kan de jazzmuzikant solo doen, in een jazzband of in een jazzorkest. Jazzmuziek is ontstaan in New Orleans en moet gezien worden als een mix van diverse muziekstijlen, zoals bluesmuziek, folkmuziek en negrospirituals. Negrospirituals zijn traditionele religieuze volksliederen van Noord-Amerikaanse slaven vanuit het verleden. Al deze verschillende muziekstijlen vormen samen de hedendaagse jazzmuziek. Jazzmuziek is een swingmuziek en het woord jazz betekent dan ook zeer energieke dans. Ook binnen Nederland is jazzmuziek nog steeds redelijk populair te noemen en zijn er dan door het hele land wel jazzbands te vinden, die in veel gevallen regelmatig optreden. Jazzmuziek is een speciale muziekstijl, waarbinnen ritme en swingen belangrijke woorden zijn. Jazzmuziek is een bijzondere muziekstijl, die eigenlijk helemaal draait om gevoel en ritme. Een jazzmuzikant is dan ook een bijzondere muzikant, die in veel gevallen niet zal spelen vanaf bladmuziek maar vanuit gevoel. Dit neemt niet weg dat een jazzmuzikant ook bladmuziek kan lezen. In alle gevallen zal een jazzmuzikant wel over goed ritmegevoel moeten beschikken, omdat het juiste ritme belangrijk is binnen de jazzmuziek. Een jazzmuzikant zal in veel gevallen optreden met meerdere jazzmuzikanten, maar een jazzmuzikant kan ook optreden als soloartiest. Jazzmuziek is ontstaan doordat verschillende muzikanten met verschillende achtergronden elkaar vroeger troffen in barretjes en andere gelegenheden. Deze verschillende muzikanten begonnen samen muziek te maken waaruit de hedendaagse jazzmuziek is ontstaan. Jazzmuziek wordt ook wel gezien als een soort van bevrijdingsmuziek, omdat jazzmuzikanten op zoek waren naar een eigen identiteit. Jazz moet gezien worden als muziekstijl, waarbinnen improvisatie een belangrijke rol speelt.

Een jazzmuzikant is dus een muzikant en artiest, die zich gespecialiseerd heeft in jazzmuziek. Binnen de jazzmuziek worden verschillende soorten muziekinstrumenten gebruikt, zoals blaasinstrumenten, snaarinstrumenten en strijkinstrumenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de trompet, de bas, de trombone, de saxofoon, de klarinet, de gitaar en aan de piano. Ook violen worden binnen de jazzmuziek regelmatig gebruikt. De belangrijkste muziekinstrumenten binnen de jazzmuziek zijn over het algemeen de piano, de bas, de saxofoon, de trompet en percussie-instrumenten. Percussie-instrumenten zijn kleine slagwerkinstrumenten. Als laatste is het ook belangrijk om de jazz zanger(s) te benoemen, omdat deze een belangrijke rol spelen binnen de jazzmuziek. Jazzmuziek heeft ook een belangrijke entertainment waarde, omdat jazzmuziek aangemerkt moet worden als swingende muziek, waarbinnen ook sprake is van veel emotie.

Verschil popmuziek en jazzmuziek

Het belangrijkste verschil tussen popmuziek en jazzmuziek is dat popmuziek over het algemeen op een bredere manier populair is onder aanhangers. Een ander belangrijk verschil is dat popmuziek meestal bestaat uit relatief makkelijke teksten en herhalingen van teksten. Met andere woorden is popmuziek muzikaal gezien meestal aan te merken als relatief simpele muziek. Dit is een groot verschil met jazzmuziek. Jazzmuziek moet eerder gezien worden als vrije muziek waarbij improvisatie een belangrijke rol speelt. Ook worden er meestal moeilijkere muziekteksten gebruikt en is er minder sprake van herhaling. Ook kan er binnen de jazzmuziek sprake zijn van hoge tempo's en heftige akkoorden. Ook kan er sprake zijn van zeer lange solo's, die om veel uithoudingsvermogen vragen van de jazzmuzikant. Jazzmuziek is dus vrije muziek in tegenstelling tot popmuziek. Binnen de popmuziek is er meestal sprake van vaste teksten en muziek. Popmuziek is oorspronkelijk omstaan vanuit de jazzmuziek. Een popgroep of popzanger kan dus niet zomaar vergeleken worden met een jazzgroep of jazzzanger.

Jazzgitaar en gitaar

Een jazzgitaar kan niet zomaar vergeleken worden met een gebruikelijke gitaar, omdat een jazzgitaar anders opgebouwd is dan een normale gitaar. Deze andere opbouw heeft deels te maken met de vorm van de jazzgitaar maar heeft ook te maken met de soort snaren die gebruikt worden, omdat ze dikker zijn dan die van een normale gitaar. Een jazzgitarist heeft dan ook een speciale jazzgitaar die ook anders bespeeld zal worden dan een normale gitaar. De vorm van de jazzgitaar, de snaren van de jazzgitaar en de manier van bespelen van de jazzgitaar geven de typische jazztoon weer. Ook het gebruik van een versterker is een belangrijk onderdeel binnen de jazzmuziek, omdat deze de klanken en toon aanzienlijk versterken.

Wat doet een jazzmuzikant:

Jazzmuzikanten:

Opleidingen tot jazzmuzikant

Er zijn geen algemene erkende opleidingen tot jazzmuzikant. Een jazzmuzikant is een muzikant die over verschillende opleidingen kan beschikken. In veel gevallen zijn jazzmuzikanten gepassioneerde muzikanten, die over veel ervaring en kennis beschikken. Het leren van jazzmuziek maken is meestal een kwestie van jarenlang oefenen en plezier maken samen met andere jazzmuzikanten. Het is prima denkbaar dat een jazzmuzikant wel over een gerichte muziekopleiding zal beschikken. Ook is het denkbaar dat een jazzmuzikant ervaring opgedaan heeft van andere ervaren jazzmuzikanten, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een jazzmuzikant werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een jazzmuzikant aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast is het prima denkbaar dat een jazzmuzikant alleen hobbymatig actief is als jazzmuzikant. Dit betekent niet dat hobbymatige jazzmuzikanten geen vergoeding kunnen krijgen voor hun optreden. Jazzmuzikanten treden regelmatig op, waarvoor meestal een kleine vergoeding gegeven wordt. De meeste jazzbands zijn aangesloten bij een artiestenbemiddelaar, die verantwoordelijk is voor het regelen van boekingen.

Competenties jazzmuzikant

De belangrijkste competentie van een jazzmuzikant is de passie voor jazzmuziek. Daarnaast moet je een goede muzikant, zanger of zangeres zijn. Omdat jazzmuziek een samenspel is van diverse artiesten en muzikanten moet je een teamspeler zijn. In dat opzicht kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook de juiste inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als jazzmuzikant. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, improvisatie, energie, flexibiliteit, creativiteit en ambitie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als jazzmuzikant

Het arbeidsmarktperspectief van een jazzmuzikant is niet echt van toepassing, omdat de meeste jazzmuzikanten aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door voldoende opdrachten binnen te halen. Daarnaast is het prima denkbaar dat een jazzmuzikant verder niks te maken heeft met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Er zijn veel hobbymatige jazzmuzikanten actief, die alleen sporadisch optreden. De doorgroeimogelijkheden van een jazzmuzikant moeten gezien worden in het steeds bekender worden, waardoor het aantal boekingen zal toenemen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris jazzmuzikant

Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een jazzmuzikant, omdat wij er vanuit gaan dat de meeste jazzmuzikanten hobbymatig bezig zijn en niet beroepsmatig. De meeste jazzbands ontvangen een kleine vergoeding voor hun optreden, dat in de meeste gevallen niet gezien kan worden als loon.

Read this information on Jazz musician in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Jazzmusiker auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Musico de jazz en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Jazzmuzikant

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Jazzmuzikant bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl