Gitarist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een gitarist is een muzikant die een gitaar bespeelt. Als gitarist kan je optreden als solist of maak je onderdeel uit van groter geheel binnen een muziekgroep. In veel gevallen is ook de term artiest van toepassing op een gitarist. Een gitaar is een snaarinstrument dat met de vinders of met een plectrum bespeeld kan worden. Snaarinstrumenten kenmerken zich door één of meerdere snaren die door middel van trillingen geluid voortbrengen. Als we het hebben over een gitaar behoort de gitaar tot de tokkelinstrumenten binnen de snaarinstrumenten. Andere snaarinstrumenten die bespeeld worden met een strijkstok, zoals de viool en de contrabas, zijn strijkinstrumenten binnen de snaarinstrumenten. Akoestische gitaren versterken het geluid door de klankkast of resonator. Bij elektrische instrumenten zoals een elektrische gitaar is er geen klankkast aanwezig, omdat het geluid elektrische versterkt wordt. Deze elektrische versterkers noemt men ook wel elektrische pick-ups. Elektrische pick-ups zijn speciale spoelen die de trillingen van de snaren doorgeven aan een versterker. Een traditionele akoestische gitaar is opgebouwd uit verschillende onderdelen die samen de gitaar vormen. De opbouw van een gitaar bestaat uit de klankkast, de hals, de kop, het achterblad, het bovenblad, het zijblad, de bindingen, de brug, de toetsen of frets, de mensuur, de topkam, de taille en de stemmechaniek. Daarnaast moet een gitaar voorzien zijn van snaren om de gitaar te kunnen bespelen. Gitaarsnaren van een akoestische gitaar bestaan over het algemeen uit nylon en die van een elektrische gitaren uit staal. Ook op akoestische gitaren kunnen gitaarsnaren van staal gebruikt worden, afhankelijk van de soort muziek en de gitarist. In de meeste gevallen echter zal een klassieke of Spaanse gitaar voorzien zijn van nylongitaarsnaren. Het beroep gitarist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat gitaristen op verschillende manieren optredens kunnen geven. Een gitarist kan ook bijvoorbeeld ook prima werkzaam zijn als solo-artiest.

Een gitarist is dus een muzikant, die in veel gevallen ook aangemerkt kan worden als artiest. Als gitarist kan je solovoorstellingen geven of onderdeel uitmaken van een muziekband, zoals van een popband. Daarnaast is het zo dat de gitaar een populair muziekinstrument is tijdens andere soorten voorstellingen, zoals een theatervoorstelling of cabaretvoorstelling. Afhankelijk van de gitarist kan een gitarist ook een zanger zijn, omdat de combinatie zingen en de gitaar prima samen gaan. Daarnaast is het denkbaar dat een gitarist zijn eigen muziek componeert. Een gitarist is dan ook in veel gevallen een brede muzikant, die meer kan dan alleen het bespelen van een gitaar. De gitaar is in veel gevallen een onmisbaar instrument tijdens voorstellingen en optredens, net zo als de meeste andere instrumenten. De combinatie van instrumenten, zoals een drumstel, de xylofoon, een piano en de zangers maken een voorstelling compleet. Daarnaast kan een gitarist prima solovoorstellingen geven, omdat alleen de gitaar al voldoende sfeer geeft. Als de gitarist ook nog een goed kan zingen is de combinatie al helemaal compleet. Het bespelen van de gitaar is op verschillende manieren mogelijk, omdat er veel verschillende gitaartechnieken bestaan. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het tokkelen of aan de vibrato techniek. Het tokkelen en de vibrato techniek zijn beide technieken, die niet zomaar aangeleerd kunnen worden. In de meeste gevallen zal een gitarist veel moeten oefenen voordat de techniek in de vingers zit. Naast deze gitaartechnieken bestaan er nog veel meer verschillende gitaartechnieken, die allemaal om veel oefeningen vragen.

Zoals eerder omschreven moet het beroep gitarist wel vrij algemeen gezien worden, omdat gitaristen op verschillende manieren muziek kunnen maken. Dit is meestal afhankelijk van de persoonlijke voorkeur als gitarist. Daarnaast is het zo dat lang niet alle gitaristen beroepsmatig actief zijn als gitarist. Net zo als andere muzikanten zijn de meeste gitaristen aan te merken als amateurmuzikant. Dit neemt niet weg dat ook amateurmuzikanten samen een muziekband kunnen vormen, die wellicht ook optredens verzorgen tegen een bepaalde vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan het geven van optredens tijdens bruiloften of andere soorten feesten. De meeste muziekbands zijn te boeken voor diverse feesten en partijen. Ook de minder bekende muziekbands zijn over het algemeen te boeken voor feesten en partijen. De meeste muzikanten, zoals gitaristen, zijn ooit begonnen als amateurmuzikant. Het worden van bekende gitarist is meestal een kwestie van het ontdekt worden door de juiste talentscout of producent.

Klassieke gitaarmuziek:

Beste gitaristen:

Opleidingen tot gitarist

De meeste gitaristen volgen privélessen om gitaar te kunnen leren spelen. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een gitarist een opleiding zal volgen aan een conservatorium, als hij of zij kiest voor een erkende opleiding. De meeste gitaristen kiezen voor privélessen van een muziekleraar, omdat de meeste gitaristen niet beroepsmatig werkzaam zullen zijn. Er worden veel verschillende opleidingen en cursussen aangeboden. Welke opleiding het beste zal passen als gitarist is ook afhankelijk van het niveau waarop je wenst te spelen. Voor professionele muzikanten kan een opleiding aan een conservatorium belangrijk zijn. Het leren spelen van een gitaar is niet alleen afhankelijk van het opleidingsniveau. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn net zo belangrijk. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een gitarist werkzaam kan zijn

Over het algemeen moeten beroepsmatige gitaristen aangemerkt worden als ondernemer. In de praktijk is het zo dat de meeste gitaristen niet beroepsmatig actief zijn. Veruit de meeste gitaristen en andere soorten muzikanten zijn niet beroepsmatig actief. Dit neemt niet weg dat ook hobbymatige muziekbands en gitaristen regelmatig kunnen optreden. De meeste muziekbands en gitaristen zijn aangesloten bij een artiestenbemiddelaar of impresariaat. Zoals eerder aangeven zijn er niet veel gitaristen die fulltime werkzaam zijn als muzikant.

Competenties gitarist

De belangrijkste competenties van een gitarist zijn de passie en kennis van muziek. Daarnaast speelt doorzettingsvermogen een grote rol, omdat het leren bespelen van muziekinstrumenten, zoals de gitaar niet altijd even makkelijk is. Ook inspiratie en motivatie mogen niet ontbreken als gitarist. Zonder de juiste inspiratie en motivatie is het bijna niet mogelijk om als goede muzikant actief te zijn. Omdat de meeste gitaristen onderdeel uitmaken van een grote geheel kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het netwerken is over het algemeen belangrijk om in aanraking te kunnen komen met de juiste mensen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, talent, ambitie en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als gitarist

Het arbeidsmarktperspectief is niet echt van toepassing op een gitarist. Dit is het geval, omdat de meeste gitaristen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer moet zijn eigen arbeidsmarktperspectief bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast is het zo dat lang niet alle gitaristen beroepsmatig actief zijn. De doorgroeimogelijkheden van een gitarist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam als artiest. In dat geval zijn de doorgroeimogelijkheden in de meeste gevallen onbeperkt. In dat geval kan ook de term influencer van toepassing zijn. Zoals eerder aangeven is het doorbreken als gitarist in de praktijk niet heel makkelijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris gitarist

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een gitarist niet werkzaam zal zijn in loondienst. Een beroepsgitarist is een ondernemer die zelf zijn arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat het inkomen sterk afhankelijk zal zijn van den bekendheid van de artiest en het aantal optredens. De meeste muzikanten die onderdeel uitmaken van een band ontvangen een vergoeding voor hun optreden en hebben wellicht ook nog een andere baan naast hun muziekcarrière.

Mijnzzp.nl