Toneelspeler

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een toneelspeler of toneelspeelster is een acteur die een bepaalde voorstelling verzorgt. Een andere benaming voor het houden van een toneelvoorstelling door verschillende toneelspelers kan ook zijn dialoog. Een dialoog is een geschreven of gesproken conversatie tussen twee of meer personen die een literaire voorstelling houden als toneelspeler. Ondanks dat toneelspelers en toneelgezelschappen in de meeste gevallen optreden op een toneel in bijvoorbeeld een schouwburg, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Dit omdat toneelvoorstellingen ook op andere locaties gehouden kunnen worden, zoals in de buitenlucht. Het beroep toneelspeler moet verder vrij algemeen gezien worden omdat er veel verschillende soorten toneelspelers en toneelstijlen bestaan. Zo kan een toneelspeler werken met vaste teksten, maar er bestaan ook toneelstijlen waarbij de toneelspelers alle tekst ter plekke zelf bedenken. In dat geval spreekt men ook wel van een improvisatietheater. Binnen een improvisatievoorstelling krijgen toneelspelers alleen bepaalde steekwoorden van bijvoorbeeld het publiek waarmee ze moeten werken. Dit soort voorstellingen heeft in veel gevallen een humoristisch karakter. Daarnaast kan het beroep toneelspeler betrekking hebben op professionele toneelspelers. Maar de meeste toneelspelers zijn werkzaam als amateur. Als toneelspeler ben je verantwoordelijk voor het uitdragen van een personage. Personage heeft betrekking op het uitdragen van een bepaalde rol binnen een toneelstuk, rollenspel of ander soort voorstelling. Ook acteurs die bijvoorbeeld in een film of televisieserie spelen beelden een personage uit. Een toneelspeler kan dus ook gewoon aangemerkt worden als acteur. Het enige echte verschil is dat toneelspelers een toneelvoorstelling geven. Een ander belangrijk verschil met gewone acteurs is dat toneelspelers redelijk vaak gebruikmaken van extravagante kleding en make-up.

Een toneelspeler is dus een acteur die verschillende toneelstijlen als toneelspeler kan uitvoeren. Een toneelspeler maakt onderdeel uit van een theatergezelschap, dat over het algemeen bestaat uit meerdere toneelspelers, de regisseur en de producent. Daarnaast zijn er veel andere medewerkers betrokken bij theatergezelschappen die meer ondersteunende werkzaamheden uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een grimeur (opmaken toneelspelers), aan de souffleur, aan de choreograaf (dansstijlen), aan decorbouwers en aan technici die het licht en het geluid verzorgen. Omdat toneelspelers in de meeste gevallen gebruikmaken van een decor maken toneelgezelschappen naast decorbouwers ook gebruik van een setdresser, die alle rekwisieten op de juiste plek neerzet. Een setdresser is dan ook verantwoordelijk voor de aankleding van het decor. Daarnaast kunnen theatergezelschappen gebruikmaken van een stagehand die bijvoorbeeld de gordijnen bedient tijdens de voorstelling. Ook het verzorgen van eventuele speciale effecten tijdens de voorstelling is in de meeste gevallen de taak van een stagehand. Van welke medewerkers een theatergezelschap precies gebruik zal maken kan per theatergezelschap verschillen, omdat dit ook met de professionaliteit en het budget als theatergezelschap te maken zal hebben.

In de meeste gevallen werken toneelspelers met een toneelscript, waarbinnen alle teksten, kleding en andere belangrijke punten zijn opgenomen. Het toneelscript zal in de meeste gevallen geschreven worden door een toneelschrijver, die gespecialiseerd is in het bedenken en schrijven van toneelstukken. Een toneelschrijver kan niet zomaar vergeleken worden met een scenarioschrijver, omdat dit betrekking heeft op films en televisie. Binnen toneelvoorstellingen hebben alle toneelspelers een bepaalde rol, die samen de toneelvoorstelling vormen. Het is de toneelschrijver die de rollen zal uitschrijven binnen het toneelscript. Het is denkbaar dat een toneelschrijver ook aangemerkt kan worden als toneelspeler. Dit is vaak het geval binnen amateurtoneelgezelschappen.

Werken als toneelspeler

Het beroep toneelspeler zal in veel gevallen betrekking hebben op amateurs, omdat er relatief gezien niet veel professionele theatergezelschappen zijn. Het toneelspelen is wel redelijk populair te noemen, omdat er overal wel theatergezelschappen te vinden zijn. Deze theatergezelschappen geven in de meeste gevallen op lokaal niveau theatervoorstellingen. Een klassiek toneelstuk zal in de meeste gevallen gegeven worden op een toneel, waarbij de toeschouwers op stoelen in de zaal zitten. Als een toneelvoorstelling gegeven wordt in de buitenlucht spreekt met ook wel weer van een locatietheater. Als toneelspeler ben je een acteur die een bepaald personage uitbeeldt binnen een verhaallijn. Omdat het toneelspelen betrekking kan hebben op verschillende vormen van toneelspelen is een toneelspeler aan te merken als een allround acteur. Van een goede toneelspeler mag dan ook verwacht worden dat hij of zij muzikaal is, kan dansen en kan improviseren. Het overweg kunnen met verschillende genres is dan ook als toneelspeler belangrijk.

Wat doet een toneelspeler:

Les van een acteur:

Opleidingen tot toneelspeler

Wie een carrière ambieert als toneelspeler kan het beste kiezen voor een opleiding aan een toneelacademie, wat gezien moet worden als een opleiding op Hbo-niveau. Een andere benaming voor deze opleiding kan ook zijn hbo-opleiding Theater. Als toneelspeler is het niet noodzakelijk om een toneelopleiding te volgen, omdat de meeste toneelspeler niet beroepsmatig werkzaam zijn als toneelspeler. Wie wel beroepsmatig wil werken als toneelspeler zal echter wel moeten kiezen voor een volwaardige toneelopleiding. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een toneelspeler werkzaam kan zijn

Een professionele toneelspeler zal over het algemeen onderdeel uitmaken van een theatergezelschap dat verschillende theatervoorstellingen kan verzorgen, zoals musicals, opera's en toneelvoorstellingen. Daarnaast kan een toneelspeler werkzaam zijn als ondernemer en bijvoorbeeld cabaretshows geven op verschillende locaties. Een professionele toneelspeler is over het algemeen werkzaam voor een toneelproducent. Zoals eerder omschreven is het ook prima denkbaar dat een toneelspeler niet beroepsmatig actief is. Er zijn veel amateurtoneelgezelschappen, die verder niet beroepsmatig actief zijn. Over het algemeen maken theatergezelschappen ook wel gebruik van een impresario. Een impresario is gespecialiseerd in het behartigen van de belangen van artiesten, zoals van toneelspelers.

Competenties toneelspeler

Als toneelspeler moet je over veel verschillende competenties beschikken omdat het spelen van verschillende rollen als toneelspeler ook veel zal vragen van een toneelspeler. Het alleen kunnen acteren is over het algemeen niet voldoende om te kunnen werken als toneelspeler. Een toneelspeler moet in veel gevallen ook kunnen dansen en kennis hebben van muziek, zoals het kunnen zingen. Doorzettingsvermogen is als toneelspeler wellicht dan ook wel aan te merken als de belangrijkste competentie. Ook communicatie is aan te merken als een belangrijke competentie. Daarnaast moet een toneelspeler beschikken over veel creativiteit, inspiratie en motivatie. Algemeen belangrijke woorden zijn lef, inzicht, improvisatie, zelfstandigheid, ambitie, samenwerken, flexibiliteit, discipline, kritisch en energie. Ook uitdrukkingsvaardigheid als toneelspeler is een belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als toneelspeler

Het arbeidsmarktperspectief als professioneel toneelspeler is over het algemeen matig te noemen. Er zijn nu eenmaal veel toneelspelers die willen werken als professioneel toneelspeler, waardoor het verkrijgen van een betaalde baan lastig zal zijn. De doorgroeimogelijkheden als toneelspeler moeten gezien worden in het verkrijgen van een betaalde baan en het opbouwen van de goede naam als toneelspeler. Het doorbreken als bekende toneelspeler is over het algemeen niet heel makkelijk. De meeste toneelspelers zijn dan ook niet beroepsmatig actief. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het worden van theatermaker.

Arbeidsvoorwaarden en salaris toneelspeler

Een professionele toneelspeler zal over het algemeen onder de Cao Toneel en Dans of de Cao Nederlandse Podia vallen, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn afhankelijk van de werkgever. Een toneelspeler in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Een hoger salaris als toneelspeler is zeker denkbaar, echter hebben we het dan wel over de bekendere toneelspelers.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Toneelspeler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Toneelspeler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl