Toneelspeler

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Toneelspeler?

Een toneelspeler of toneelspeelster is een acteur die een bepaalde voorstelling verzorgt. Een andere benaming voor het houden van een toneelvoorstelling door verschillende toneelspelers kan ook zijn dialoog. Een dialoog is een geschreven of gesproken conversatie tussen twee of meer personen die een literaire voorstelling houden als toneelspeler. Ondanks dat toneelspelers en toneelgezelschappen in de meeste gevallen optreden op een toneel in bijvoorbeeld een schouwburg, hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Dit omdat toneelvoorstellingen ook op andere locaties gehouden kunnen worden, zoals in de buitenlucht. Het beroep toneelspeler moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er veel verschillende soorten toneelspelers en toneelstijlen bestaan. Zo kan een toneelspeler werken met vaste teksten, maar er bestaan ook toneelstijlen waarbij de toneelspelers alle tekst op dat moment zelf bedenken. In dat geval spreekt men ook wel van een improvisatietheater. Binnen een improvisatievoorstelling krijgen toneelspelers alleen bepaalde steekwoorden van bijvoorbeeld het publiek waarmee ze moeten werken. Dit soort voorstellingen heeft in veel gevallen een humoristisch karakter. Daarnaast kan het beroep toneelspeler betrekking hebben op professionele toneelspelers. Maar de meeste toneelspelers zijn werkzaam als amateur. Als toneelspeler ben je verantwoordelijk voor het uitdragen van een personage. Personage heeft betrekking op het uitdragen van een bepaalde rol binnen een toneelstuk, rollenspel of ander soort voorstelling. Ook acteurs die bijvoorbeeld in een film of televisieserie spelen beelden een personage uit. Een toneelspeler kan dus ook gewoon aangemerkt worden als acteur. Het enige echte verschil is dat toneelspelers een toneelvoorstelling geven. Een ander belangrijk verschil met gewone acteurs is dat toneelspelers redelijk vaak gebruikmaken van extravagante kleding en make-up.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Toneelspeler

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Salaris en tarief van een Toneelspeler

Wat is het salaris en tarief van een Toneelspeler? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Toneelspeler in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Toneelspeler

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Toneelspeler bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl