Grimeur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep grimeur
Opmaak artiest als grimeur
Werken als grimeur
Wat doet een grimeur allemaal:
Leren grimeren:
Allround grimeur:
Opleidingen tot grimeur
Bedrijven waar een grimeur werkzaam kan zijn
Competenties grimeur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grimeur
Arbeidsvoorwaarden en salaris grimeur
Eigen bedrijf starten als Grimeur
Boekhoudprogramma vergelijken Grimeur

Beroep grimeur

Een grimeur is verantwoordelijk voor het opmaken van acteurs, zoals toneelacteurs, filmacteurs en opera-acteurs. Een andere benaming voor grimeur is ook wel make-up artist. Een belangrijke aanvulling hierop is dat een grimeur niet alleen te maken heeft met make-up. Hoever een grimeur gaat bij het opmaken van acteurs kan per opdracht verschillen. De werkzaamheden van een grimeur zijn aan te merken als bijzondere werkzaamheden, omdat een grimeur zich niet alleen zal bezighouden met make-up. Een grimeur kan ook het uiterlijk van acteurs veranderen als dat nodig is voor een voorstelling. Denk hierbij aan het toepassen van protheses, zoals neusstukken, kaakstukken en haardrachten. Als grimeur komt het ook voor dat je eerst afdrukken moet maken van een gezicht om een mal te kunnen maken. Het opmaken van acteurs kan veel werk zijn als er veel veranderingen doorgevoerd moeten worden aan het uiterlijk. Een grimeur kan ook verantwoordelijk zijn voor het maken en/of samenstellen van bijzondere kleding en kledingstukken, die gedragen en gebruikt kunnen worden door acteurs. Hoever de werkzaamheden van een grimeur precies gaan kan verschillen per opdracht, omdat niet alle acteurs compleet hoeven te veranderen. Vanzelfsprekend heeft een grimeur wel veel te maken met verschillende make-up. Als grimeur zul je dan ook veel kennis moeten beschikken van verschillende huidtypen en huidkleuren. Grimeurs zijn werkzaam in de artiestenwereld en hebben niet alleen te maken met gewone opmaakwerkzaamheden. In dat geval hebben we het over een visagist. Er bestaat dan ook een belangrijk verschil tussen het beroep grimeur en visagist. Een grimeur zal over meer vakinhoudelijke kennis moeten beschikken dan een visagist. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van bodypainting, haarwerken, imago-styling en aan vormgeving. Een grimeur is dus op een brede manier verantwoordelijk voor het opmaken acteurs en het tijdelijk aanpassen van het uiterlijk als nodig.

Opmaak artiest als grimeur

Een grimeur heeft dus te maken met acteurs en toneelspelers, die opgemaakt moeten worden voor een voorstelling. Zoals eerder omschreven heeft beroep grimeur raakvlakken met het beroep visagist, maar is anders, omdat een visagist iedereen kan opmaken en normale mensen niet zo zwaar opgemaakt hoeven te worden, omdat de doelstelling anders is. Een grimeur kan bijvoorbeeld ook ingeschakeld worden om wonden na te maken, die er levensecht uit moeten zien. Daarnaast kan een grimeur verantwoordelijk zijn voor het maken van haarstukken, het samenstellen van kledingstukken en het veranderen van het imago. Als grimeur werk je meestal niet alleen maar samen met andere specialisten, zoals kostuumontwerpers en regisseurs. Het werken als grimeur kan nogal eens stressvol zijn, omdat je tijdens optredens of opnames ook de make-up moet bijwerken of veranderen. Als grimeur is het belangrijk dat je een allround vakman of vakvrouw bent op het gebied van make-up en andere specialisaties, zoals het kunnen werken met hulpstukken en haardrachten. Welke veranderingen je precies moet doorvoeren kan iedere opdracht verschillen en gaat in overleg met de regisseur. De ene keer moet een acteur op een kat lijken en de andere keer moet je brandwonden namaken. Maar ook het toepassen van baarden en snorren zal regelmatig voorkomen. Als grimeur speelt ook de belichting een belangrijke rol en zal je met de lichttechnicus bekijken hoe acteurs het beste belicht kunnen worden. Het leuke aan het vak grimeur is het werken met make-up en andere hulpmiddelen, maar het werken met artiesten in theaters of op de filmlocatie.

Werken als grimeur

Het beroep grimeur is een mooi beroep, waarbinnen je op verschillende locaties werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld ook aan het opmaken van modellen binnen een fotostudio of aan het opmaken van artiesten, die op een festival optreden. In alle gevallen heb je te maken met acteurs, soapacteurs, modellen of artiesten, die op een bijzondere manier opgemaakt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van acteurs in een clown, magiër of dier. Grimeurs worden ook redelijk vaak ingehuurd voor kinderfeestjes, braderieën en promotiewerkzaamheden. Als grimeur is het belangrijk dat je beschikt over de nodige creativiteit. Ook binnen de filmwereld komt het beroep grimeur veel voor.

Wat doet een grimeur allemaal:

  • Het opmaken van artiesten, acteurs en modellen.
  • Het maken van haarstukken.
  • Het samenstellen van kledingstukken.
  • Het uitvoeren van bijzondere technieken (bodypainting).
  • Het veranderen van het imago en uiterlijk.
  • Het eventueel samenwerken met lichttechnici.

Leren grimeren:

Allround grimeur:

Opleidingen tot grimeur

Wie een carrière als grimeur ambieert kan het beste de Mbo-opleiding tot allround grimeur op niveau vier volgen en wellicht een kappersopleiding volgen. Met een gerichte kappersopleiding is het ook zeker mogelijk om grimeur te worden en beide opleidingen worden dan ook wel gecombineerd. De allround opleiding grimeur zal doorgaans drie tot vier jaar in beslag nemen afhankelijk van je vooropleidingen. Binnen de opleiding allround grimeur zul je ook zeker stage-lopen onder begeleiding van een leermeester en stagebegeleider. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat beginnen als zzp grimeur, dan is het verstandig om voor de zzp administratie een boekhoudprogramma te gebruiken. Hiervoor zijn meerdere boekhoudpakketten beschikbaar.

Bedrijven waar een grimeur werkzaam kan zijn

Een grimeur zal in de meeste gevallen werkzaam zijn als ondernemer binnen de filmwereld, toneelwereld of televisiewereld. Daarnaast kan een grimeur werkzaam zijn op festivals of werkzaam zijn binnen fotostudio's. Binnen de televisiewereld en filmwereld heb je over het algemeen te maken met een art director of de productieleider. Vanzelfsprekend kan een grimeur ook voor verschillende opdrachtgevers werkzaam zijn.

Competenties grimeur

De belangrijkste competentie van een grimeur is de vakinhoudelijke kennis van opmaaktechnieken. Daarnaast moeten creativiteit en inspiratie aangemerkt worden als belangrijke competenties. Omdat een grimeur in de meeste gevallen met verschillende collega's zal samenwerken moet je ook beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is stressbestendigheid, omdat een grimeur ook met tijdsdruk te maken krijgt. Als je werkzaam bent als ondernemer zul je ook over een commerciële instelling moeten beschikken en moeten kunnen netwerken. Algemeen belangrijke woorden zijn energie, flexibiliteit, presteren, kwaliteit, overleggen, zelfstandigheid, plannen, organiseren en inzicht.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als grimeur

Het arbeidsmarktperspectief van een grimeur is redelijk te noemen. Het beroep grimeur is aan te merken als populair beroep, waardoor er sprake is van veel concurrentie. In alle gevallen is het daarom belangrijk om een gerichte opleiding te volgen, waardoor de arbeidskansen toenemen. De doorgroeimogelijkheden van een grimeur moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam binnen de artiestenwereld. In dat geval kom je wellicht in aanmerking voor de bijzondere opdrachten, die niet zomaar voor het oprapen liggen. Maar kan ook het werken als zelfstandig ondernemer gezien worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris grimeur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een grimeur voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn. Daarnaast is het zo dat redelijk veel grimeurs werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsvoorwaarden moeten bepalen. Als grimeur ben je wel veel werkzaam tijdens de avonduren en minder vaak overdag. Een grimeur in loondienst zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. De meeste zelfstandige grimeurs werken met een vaste vergoeding per opdracht en niet per uur.

Eigen bedrijf starten als Grimeur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Grimeur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Grimeur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Grimeur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Grimeur.

Mijnzzp.nl